BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Nak tanya tentang awning pakai span ...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
izaida



Posts : 33
Join date : 2009-04-14

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Wed Apr 29, 2009 3:54 pm

yanzack79 wrote:
izaida wrote:
zue wrote:
kalau guna mesin jahit Brother NV..x yah lapik kertas. Jahit terus je...mmng ok cheers



sis....kalu guna kertas...masa nk cabut kertas tu...benang nyer mcm tertarik la....

mcm maner ya?? sya try kat jc kamdar n nagoya

koyak dari tepi izaida....perlahan2...insyaallah elok nanti jahitannye
menjahit ni kene byk sabar....hehehehehe



yan.....
ooo...kena buat mcm tue....

mmg kena byk bersabar kan.....ida jait guna kertas tu...tp tetas balik...sedih ....tp x putus asa...nk juga buat.....yg jc nagoya tue.....color black mmg lembut...last2...ida gi antar jait tepi halus jer...

yan mmg slalu jait guna kain nogaya n kamdar ker??
Back to top Go down
View user profile
izaida



Posts : 33
Join date : 2009-04-14

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Wed Apr 29, 2009 3:57 pm

k yana wrote:
ermm..kalo pakai kertas, mcmmana nak nampak line yg kita nak jahit tu? tak leh imagine..


kak yana...

akak punya tips nk jhit kelim tepi tudung macm mana pulak???
Back to top Go down
View user profile
akuni



Posts : 119
Join date : 2009-03-10
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Mon May 04, 2009 5:59 pm

yanzack79 wrote:
Yan tlg jawab ek zue....

utk jahit awning guna span.....cuma alaskan dgn kertas A4 pun blh.....
Paling senang....potong kertas ikut ukuran span...lepas tu jahit je la 2 line tu....

Kalau tak letak kertas ..nanti jahitan akan jadi rapat2...susah...cikgu jahit yan pun ajar mcm tu
yan follow ape yg cikgu ajo je

Yan, saya dah try jahit awning (half) guna span, saya jahit terbalik - masa nak jahit tu, span nyer ngadap ke bawah, yg kain awning tu yg ngadap ke jarum, x yah dah lapik kertas... laju je menjahit nyer... heheheh... apa2 hal pun, terima kasih Yan!
Back to top Go down
View user profile http://goncar-mall.blogspot.com
imanazra



Posts : 30
Join date : 2009-03-24

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Thu May 07, 2009 9:42 am

biasanya korang pakai span ni....buat awning penuh ke separuh....sebab adik saya komplen bila awning penuh dia rasa mcm terconget (paham ke??) kat sebelah atas kepala tu....kalau nak buat yang separuh ni amik masa sikit nak siap....ada sesiapa boleh tolong settle kan prob sy ni....
Back to top Go down
View user profile
yanzack79



Posts : 113
Join date : 2008-12-23
Age : 37
Location : bukit mahkota, bangi

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Thu May 07, 2009 10:05 am

izaida wrote:
yanzack79 wrote:
izaida wrote:
zue wrote:
kalau guna mesin jahit Brother NV..x yah lapik kertas. Jahit terus je...mmng ok cheers



sis....kalu guna kertas...masa nk cabut kertas tu...benang nyer mcm tertarik la....

mcm maner ya?? sya try kat jc kamdar n nagoya

koyak dari tepi izaida....perlahan2...insyaallah elok nanti jahitannye
menjahit ni kene byk sabar....hehehehehe



yan.....
ooo...kena buat mcm tue....

mmg kena byk bersabar kan.....ida jait guna kertas tu...tp tetas balik...sedih ....tp x putus asa...nk juga buat.....yg jc nagoya tue.....color black mmg lembut...last2...ida gi antar jait tepi halus jer...

yan mmg slalu jait guna kain nogaya n kamdar ker??

sekarang ni...sume jenis kain yan buat span....senang nak simpan dan sedap pakai.....asal diri sendiri puas hati takpe la
hehehe...
Back to top Go down
View user profile
awina



Posts : 21
Join date : 2009-01-18
Age : 43
Location : selangor

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Thu May 07, 2009 10:31 am

saya buat awning span half jer.. kalau penuh tak seswai kot.. sekarang ni lebih selesa pakai awning span.. senang nak menten.. tak mudah patahh.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
anekamaya



Posts : 79
Join date : 2009-04-08
Age : 36
Location : SHAH ALAM

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Mon May 25, 2009 3:08 pm

saya tak reti la guna awning span ni sbb dia jadi kedut2...kalo guna kertas gam senang sbb belah dalam die dah fully stick ngan kain tu, kalau guna span, belah dalam mesti jadi mcm tak rata...kedut2 gitu...camana ye??
Back to top Go down
View user profile
iman



Posts : 45
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Tue May 26, 2009 5:06 pm

AnekaMaya wrote:
saya tak reti la guna awning span ni sbb dia jadi kedut2...kalo guna kertas gam senang sbb belah dalam die dah fully stick ngan kain tu, kalau guna span, belah dalam mesti jadi mcm tak rata...kedut2 gitu...camana ye??

sy pon br nak tnya soalan ni, cemana ek nak kasi x kedut bhgian dalam awning tu? mak cik sy suh wat kan tudung ni tp nak full awning span, dia siap belikan span lagi, saya x penah wat, selama ni wat yg guna kain gam tu jer..tolong2
Back to top Go down
View user profile http://aimaisyashoppe.blogspot.com/
ejalesungpp



Posts : 241
Join date : 2008-12-22
Age : 51
Location : Kajang, Bangi, Selangor

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Tue May 26, 2009 5:50 pm

salams.....eja memang dah wat tudung sendiri pakai span....camna lak bleh berkedut...eja jahit biasa aje tak berkedut pun....

eja selesa pakai span...eja wat half awning tapi span tu sampai ujung awning lah.....baru cantik kalau wat half....eja tengah cuba wat span yang eynas jual nie..yang nipis..tak siap lagi..camna jadi nya....minta2 ok dan cantik..kalau tak eja kena wat balik guna span yang biasa tu......
Back to top Go down
View user profile
anekamaya



Posts : 79
Join date : 2009-04-08
Age : 36
Location : SHAH ALAM

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Tue May 26, 2009 6:31 pm

ejalesungpp wrote:
salams.....eja memang dah wat tudung sendiri pakai span....camna lak bleh berkedut...eja jahit biasa aje tak berkedut pun....

eja selesa pakai span...eja wat half awning tapi span tu sampai ujung awning lah.....baru cantik kalau wat half....eja tengah cuba wat span yang eynas jual nie..yang nipis..tak siap lagi..camna jadi nya....minta2 ok dan cantik..kalau tak eja kena wat balik guna span yang biasa tu......

masalah saya eja, bile saya lenturkan mesti yg belah dalam tu berkedut2...

saya jahit 2 line belah dalam maknanya belah yg tak jahit kat atas...tapi belah dalam die jadi kedut bile kita lenturkan dia...kalau ketas gam dia tak kedut2 belah dalam sbb kain tu dah melekat pada kertas gam tu...

Eja jahit camana ye??boleh explain??maybe cara saya tu salah...
Back to top Go down
View user profile
imanazra



Posts : 30
Join date : 2009-03-24

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Wed May 27, 2009 12:05 am

ejalesungpp wrote:
salams.....eja memang dah wat tudung sendiri pakai span....camna lak bleh berkedut...eja jahit biasa aje tak berkedut pun....

eja selesa pakai span...eja wat half awning tapi span tu sampai ujung awning lah.....baru cantik kalau wat half....eja tengah cuba wat span yang eynas jual nie..yang nipis..tak siap lagi..camna jadi nya....minta2 ok dan cantik..kalau tak eja kena wat balik guna span yang biasa tu......

nak tanya..apa maksudnya half awning tp span sampai ujung....kalau sy...half awning maknenya span tu guna dlm 21/2 in lebar...pastukain tu yang ikut saiz awning penuh...betul tak?
Back to top Go down
View user profile
ejalesungpp



Posts : 241
Join date : 2008-12-22
Age : 51
Location : Kajang, Bangi, Selangor

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Wed May 27, 2009 8:58 am

imannazra........maksud half tu....lebar span tu dalam 2 inci...panjang dia sepanjang awning...sampai hujung awninglah

pasal kedut tu...eja jahit cam biasa aje...tapi masa nak jahit tu eja alas kertas surat khabar...tak kedut pun....cam biasa aje....
Back to top Go down
View user profile
anekamaya



Posts : 79
Join date : 2009-04-08
Age : 36
Location : SHAH ALAM

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Wed May 27, 2009 11:27 am

ejalesungpp wrote:
imannazra........maksud half tu....lebar span tu dalam 2 inci...panjang dia sepanjang awning...sampai hujung awninglah

pasal kedut tu...eja jahit cam biasa aje...tapi masa nak jahit tu eja alas kertas surat khabar...tak kedut pun....cam biasa aje....

Eja, maksud saya bukannye kedut kat tempat jahitan tu...tapi kedut kat muncung awning tu masa kita lentur kan dia sbb kan bila pakai span dia takdak gam so sbb tu saya agak dia jd kecut2 kt muncung awning tu...
Back to top Go down
View user profile
kakyyah



Posts : 45
Join date : 2009-05-10

PostSubject: nak tanya tentang awning pakai span...   Wed May 27, 2009 11:52 am

kak yah pun mmg suka pakai span . k yah jahit kain kat atas dan span dt belah bawah. so far mmg ok cuma kena jarakkan jahitan jarumnya. Span pun ada 2 jenis. khas utk tudung tu spannye padu dan ada jual kt sri gombak. rm2.50 dapat lebih kurang 12 potong. kalau nak kirim boleh tapi kena amik kt area gombak atau kl sentral. sori la , kita tak biasa guna pos laju nie..
Back to top Go down
View user profile http://www.mykain.com
imanazra



Posts : 30
Join date : 2009-03-24

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Wed May 27, 2009 1:20 pm

ejalesungpp wrote:
imannazra........maksud half tu....lebar span tu dalam 2 inci...panjang dia sepanjang awning...sampai hujung awninglah

pasal kedut tu...eja jahit cam biasa aje...tapi masa nak jahit tu eja alas kertas surat khabar...tak kedut pun....cam biasa aje....
oic...sama mcm saya buat la....pasal kedut2 tu....sy rasa masa nak jahit tu kena kemaskan kain tu betul2....baru x berkedut...
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Wed May 27, 2009 2:58 pm

masalah kedut ni yg k yana perasan, jadinya kalo material awning kita tu keras. kalau lembut cth kita guna kain jc sebagai awning, tak de kedut2 tu..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
imanazra



Posts : 30
Join date : 2009-03-24

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Wed May 27, 2009 9:02 pm

k yana wrote:
masalah kedut ni yg k yana perasan, jadinya kalo material awning kita tu keras. kalau lembut cth kita guna kain jc sebagai awning, tak de kedut2 tu..
betul tu...tp kalau pakai kain jc kena sabar byk la bila nak jahit tu....
Back to top Go down
View user profile
jura



Posts : 24
Join date : 2009-05-07

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Thu Jun 11, 2009 10:40 am

Saya guna awning eva foam span tu...nak tanya kengkawan semua dia tahan lasak tak? Boleh masuk mesin basuh tak?
Back to top Go down
View user profile
kakyyah



Posts : 45
Join date : 2009-05-10

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Fri Jun 19, 2009 4:15 pm

k yah pernah basuh guna mesin sekali, so far ok cuma bila masuk dryer, memang dia jadi rosak (mengglending- kalau tak silap eja). Span tu kalau nak beli ada jual kt petaling street, berhampiran Fah Nam. (kedai jahit tu buruk je...rupanyee)
Back to top Go down
View user profile http://www.mykain.com
jura



Posts : 24
Join date : 2009-05-07

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Fri Jun 19, 2009 4:19 pm

kakyyah wrote:
k yah pernah basuh guna mesin sekali, so far ok cuma bila masuk dryer, memang dia jadi rosak (mengglending- kalau tak silap eja). Span tu kalau nak beli ada jual kt petaling street, berhampiran Fah Nam. (kedai jahit tu buruk je...rupanyee)

Kak apa nama span tu?
Sebab saya guna eva foam sheet....dia padat sket la tapi lembut
Back to top Go down
View user profile
kakyyah



Posts : 45
Join date : 2009-05-10

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Fri Jun 19, 2009 4:55 pm

k yah rasa kita guna foam yang sama. foam tu warna putih sgt dan ada 2 jeniskan. tebal dan nipis tapi nipis tu tak de kat petaling street, kalau nak ada kt chow kit tp stok selalu tak de.. 1 meter rm 18 ( kt sri gombak rm20)
Back to top Go down
View user profile http://www.mykain.com
shahrinaluvaswad



Posts : 13
Join date : 2009-06-20
Age : 34
Location : Puncak Alam

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Sat Jun 20, 2009 11:08 pm

salam kawan2 semua

sy org baru. sy dpt link ni pun kat umh sebelah.sblm ni x berminat nak buat tudung.tp disebabkan jiran mta tlg jahit tudung uniform sy pun buatlah.punyalah dia suka.nak dijadikan cerita kawan2 jiran di tmpt keje mta sy buatkan.sblm ni pun jiran bg kain n span awning tu.tp la ni sy kena cari sendiri kain n span tu.sy ada beberapa soalan...

a. blh x bg contoh jenis2 span tu samada separuh @ penuh.
b. bakrum tu apa ye?
c. pengeras tu guna lapik gam buat blouse @ lapik gam buat kolar baju melayu?
d. pastu saya tgk yg kawan2 buat guna span separuh tp nampak x berjahit kat atas..tu span bergam ke?

***budak yg baru nak belajar...

td sy p c4 subang jaya,x jumpa pula span tu.salesgirl kata x jual kat situ.sy tgl kat puncak alam, mana ye nak cari?
Back to top Go down
View user profile
kakyyah



Posts : 45
Join date : 2009-05-10

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Sun Jun 21, 2009 12:17 am

K yah ni tak pandai masukkan gambar dlm forum ni. nanti k yah cuba masukkan dlm web k yah. (www.mykain.com) Span tu mmg tak bergam cuma kita jahit di bhg bwh sekali. Bakrum tu sama cam pengeras buat baju melayu tu cuma dah siap potong 2" atau 5' dan ianya ada gam. Kalau ina nak beli, adeeda ada jual dalam forum ni. kalau nak span tu, k yah boleh tolong belikan tp kena dta collect kt kl sentral atau gombak.
Back to top Go down
View user profile http://www.mykain.com
shahrinaluvaswad



Posts : 13
Join date : 2009-06-20
Age : 34
Location : Puncak Alam

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Sun Jun 21, 2009 1:10 am

kakkyyah
sha mmg tailor tp jahit bj je lah.selama ni just sebut lapik gam kolar bj melayu je.x pernah sebut bakrum walhal sha mmg jahit bj melayu ni..akakakkaka
span tu ak jual mcmana? brp rm?
Back to top Go down
View user profile
kakyyah



Posts : 45
Join date : 2009-05-10

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Sun Jun 21, 2009 12:40 pm

Tak pe shah, kak yah pun masih baru kt sini. kita same2 kongsi. span tu biasa k yah bli kt sri gombak sbb senang parking. kalau nak k yah blikan boleh tapi shah kena amik kat kl sentral or gombak; sekeping besar rm20. kalau sz kecil rm2.50 (cukup untuk 10-12 tudung). comfirm dulu bila nak ye.. kekadang dah abis stok, kena tungu
Back to top Go down
View user profile http://www.mykain.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Today at 10:41 pm

Back to top Go down
 
Nak tanya tentang awning pakai span ...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» Tanya
» Ficus Lifespan
» Is this the last we seen of Tanya??
» Ixora chinensis -"santan"
» SasuSaku or SasuKarin?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: