BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Kongsi2:Masalah awning ku

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 9 ... 18  Next
AuthorMessage
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Dec 31, 2008 4:02 pm

Salam Korang,
nak ty saya selalu confius biler nak potong awning thai silk/raw silk...
sirat tu kena melintang kan? baru cantik...btul ker?
any tips? pls share it here..thanks! bounce rabbit

how about brocade? sama jer ker?..
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Dec 31, 2008 4:52 pm

Salah rumah ni kak.......
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Dec 31, 2008 5:19 pm

meabadi wrote:
Salah rumah ni kak.......

oo yer ker ME, ok delete then masuk rumah yg btul..tu la nak gi rumah ME tak pergi2 heheheheh
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Dec 31, 2008 5:26 pm

kak ros..


x de tips kak..

tp rasanya ikut mana kita suka....sll ME tgk tudung ariani tu...alur2nya tu ke bawah..(mcm hujan rintik2 gitu)....paham x kak??

kalau brocade tu potong ikut kedudukan bunga la kot kak....

ME brocade beli corak abstrk je kak...so mana2 arah pon ok...
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Dec 31, 2008 8:51 pm

Me, nak tanya, awning thai silk tu, ader dalam luar ke? tgk kedua2 belah kain tu mcm sama jaa..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Dec 31, 2008 11:28 pm

K yana...

Me sll tgk mana yg lebih shining yg tu ME letak luar...sebab lbh kurang sama aje kaler luar dalam...
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Jan 01, 2009 11:09 am

min potong sama cam yg ME buat..untuk thai silk n raw mmg nmpk lbh kurang jek luar n dlm...tgk yg mana lbh shining...cam shantong silk lak blh guna dua2 blh sbb each side has different looks n colour...kira kalo beli stgh meter tu blh la jd 2 jenis kaler awning gitu... Smile Smile
kalo nk potong brocade plak kena layur api skit pas potong tu sbb dia kan kuat kuar bulu2..sbbnye min ni amik masa gak n g kedai jahit tepi tu..so sementara tunggu n g...xnk bg terburai min layur la dlu.. flower flower
Back to top Go down
View user profile
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Jan 01, 2009 12:29 pm

min chontoi wrote:
min potong sama cam yg ME buat..untuk thai silk n raw mmg nmpk lbh kurang jek luar n dlm...tgk yg mana lbh shining...cam shantong silk lak blh guna dua2 blh sbb each side has different looks n colour...kira kalo beli stgh meter tu blh la jd 2 jenis kaler awning gitu... Smile Smile
kalo nk potong brocade plak kena layur api skit pas potong tu sbb dia kan kuat kuar bulu2..sbbnye min ni amik masa gak n g kedai jahit tepi tu..so sementara tunggu n g...xnk bg terburai min layur la dlu.. flower flower

min thanks for sharing it here, it helps me a lot esp on shantong silk, tak pernah try la, pas ni nak gi beli la...mcm best jer!!
Back to top Go down
View user profile
penguin



Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Jan 01, 2009 7:44 pm

shantong silk time nak jahit suka lari2 la kain die even though dah gosok.......so 2 kali kena gosok sblum jahit masa lekat kertas gam & lepas dah jahit nanti skali lagi
Back to top Go down
View user profile
kaknab



Posts : 35
Join date : 2009-01-01
Age : 60
Location : bm, penang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Jan 01, 2009 8:48 pm

salam semua, kaknab ahli baru, nak share juga. seeloknya potong ikut bias macam buat span bahu.
Back to top Go down
View user profile http://kaknab-jomjahit.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Jan 01, 2009 10:37 pm

kaknab wrote:
salam semua, kaknab ahli baru, nak share juga. seeloknya potong ikut bias macam buat span bahu.

bias tu..maksudnya seronglah ye..he..he..cam span bahu saya ambik serong..
(lamaaaa sgt2 dah tak menjahit baju.. Rolling Eyes )
Back to top Go down
View user profile
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Jan 06, 2009 12:17 pm

hannan6d wrote:
kaknab wrote:
salam semua, kaknab ahli baru, nak share juga. seeloknya potong ikut bias macam buat span bahu.

bias tu..maksudnya seronglah ye..he..he..cam span bahu saya ambik serong..
(lamaaaa sgt2 dah tak menjahit baju.. Rolling Eyes )

Hanna & Kak Nab, saya lagi la blurr bias tak tahu aper...tu nampak sgt tak reti jahit kan..malu jer.. Embarassed Embarassed
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Jan 06, 2009 7:47 pm

rosetreat wrote:
min chontoi wrote:
min potong sama cam yg ME buat..untuk thai silk n raw mmg nmpk lbh kurang jek luar n dlm...tgk yg mana lbh shining...cam shantong silk lak blh guna dua2 blh sbb each side has different looks n colour...kira kalo beli stgh meter tu blh la jd 2 jenis kaler awning gitu... Smile Smile
kalo nk potong brocade plak kena layur api skit pas potong tu sbb dia kan kuat kuar bulu2..sbbnye min ni amik masa gak n g kedai jahit tepi tu..so sementara tunggu n g...xnk bg terburai min layur la dlu.. flower flower

min thanks for sharing it here, it helps me a lot esp on shantong silk, tak pernah try la, pas ni nak gi beli la...mcm best jer!!

u r welcome!! Smile
try jgn xtry...heheh~~ pastu jgn lupa mskkan gambar ek.. Wink
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 09, 2009 8:49 am

Korang...

Me kekadang mengalami masalah awning melengkung tau..bahagian depan bukan belakang........


ME try satu cara pagi ni..

ME kan iron kertas gam kat bahagian depan...bukan kat bahagian belakang mcm dalam tutorial tu..menjadik elok aje awning nye...





geram tau...kalau awning x seperti yg kita nak...


sebenarnya ikut material kain..kalau kain licin n nipis selalu awning jadi mcm ombak2....

opss lupa nak bitau ME guna full awning..tu yg leceh sikit.
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 09, 2009 8:59 am

ni la pic awning mengeleding ku ...ade sesame mengalami x?



Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 09, 2009 9:28 am

ME, k yana pon ade masalah sama dgn ME..kalau kain awning lembik, bukan TS, bukan broked, makanya awning berombak..tuk bg elok kena tarik tudung ketat2, taruk brooch..baru ok..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 09, 2009 9:30 am

meabadi wrote:
ni la pic awning mengeleding ku ...ade sesame mengalami x?




salam..

adoi.. penat taip panjang2.. sekali bila submit error plak.. uwaaaa..


ME,
misa penah jadik sekali.. tp tak teruk la.. bila tarik2, pakai ok plak..



sapa2 yg tau.. harap bleh stori & share..
nak tanya pasal awning lembut.. guna kain keras utk lapik leher tu ker..
ada kawan request nak awning lembut plak..
adoii.. kompius..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 09, 2009 10:06 am

he he he...keeah mula mengalami bila wat hajaba dulu...naik fed up hakuu...

1. Masa sterika...jangan panas sgt...kain mengecut...kain keras jadi mengeleding.
2. Peniti awning kiri kanan atas sket pada kain keras seblom jahit....takut kain awning lari bila jahit (mengelembung mcm ada angin dlm awning)
3. lain lain korang tambah....


dan masalah keeah.....nape mesin jahit biasa dan mesin jahit tepi keeah.....langsung tak menerima kain kamdar....lompatlah...dan benang asik asik putus....huhuhuhuhu
Back to top Go down
View user profile
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 09, 2009 10:15 am

Salam,
Actually kawan2 yg paling penting sekali utk memastikan Awning kita cantik ialah kertas bergam..
Kena beli kertas bergam yg paling keras, bgtau nak yg utk benang 1000. coz kalau beli yg 900 or 600 lamer2 kita pakai kertas tu jadik lembik n tak cantik sgt biler kiter gosok

Saya dulu sebelum buat tudung DIY ni saya suka pakai tudung Anggerik..anak tudung untuk tudung ni cantik sgt as compared to Munawarah or Aryani ( tu saya punyer persepsi la..hehehehe)

So biler kita dah beli kertas bergam yg keras even kita pakai Awning Satin pun jadik cantik la jugak...nanti saya upload gambar tudung DIY saya pakai Awning Satin...ok..
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 09, 2009 10:16 am

kee'ah wrote:
he he he...keeah mula mengalami bila wat hajaba dulu...naik fed up hakuu...

1. Masa sterika...jangan panas sgt...kain mengecut...kain keras jadi mengeleding.
2. Peniti awning kiri kanan atas sket pada kain keras seblom jahit....takut kain awning lari bila jahit (mengelembung mcm ada angin dlm awning)
3. lain lain korang tambah....


dan masalah keeah.....nape mesin jahit biasa dan mesin jahit tepi keeah.....langsung tak menerima kain kamdar....lompatlah...dan benang asik asik putus....huhuhuhuhu

keaaah..
masa lum ada mesin sendiri.. misa antar kedai jahit tepi..
nampak le lubang2 jarum tu.. tp langsung tak lekat benang nye..
mesin sendiri ni ok jer.. hahaha.. selaamaaaaaat...

rasanye cuba adjust tension benang (ketegangan benang..)
btw, refer your manual.. lain jenis kain lain jenis jaru,.. kain stretchable ni ada jenis jarum (ada nombpr yg spesifik.. tak leh main bedal jer..)
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 09, 2009 10:20 am

misa wrote:
kee'ah wrote:
he he he...keeah mula mengalami bila wat hajaba dulu...naik fed up hakuu...

1. Masa sterika...jangan panas sgt...kain mengecut...kain keras jadi mengeleding.
2. Peniti awning kiri kanan atas sket pada kain keras seblom jahit....takut kain awning lari bila jahit (mengelembung mcm ada angin dlm awning)
3. lain lain korang tambah....


dan masalah keeah.....nape mesin jahit biasa dan mesin jahit tepi keeah.....langsung tak menerima kain kamdar....lompatlah...dan benang asik asik putus....huhuhuhuhu

keaaah..
masa lum ada mesin sendiri.. misa antar kedai jahit tepi..
nampak le lubang2 jarum tu.. tp langsung tak lekat benang nye..
mesin sendiri ni ok jer.. hahaha.. selaamaaaaaat...

rasanye cuba adjust tension benang (ketegangan benang..)
btw, refer your manual.. lain jenis kain lain jenis jaru,.. kain stretchable ni ada jenis jarum (ada nombpr yg spesifik.. tak leh main bedal jer..)

mesin jahit biasa tu mmg dah pakai jarum emas tu...

mesin jahit tepi ada jarum lain plak ke.....aduhai....
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 09, 2009 10:22 am

kee'ah wrote:
misa wrote:
kee'ah wrote:
he he he...keeah mula mengalami bila wat hajaba dulu...naik fed up hakuu...

1. Masa sterika...jangan panas sgt...kain mengecut...kain keras jadi mengeleding.
2. Peniti awning kiri kanan atas sket pada kain keras seblom jahit....takut kain awning lari bila jahit (mengelembung mcm ada angin dlm awning)
3. lain lain korang tambah....


dan masalah keeah.....nape mesin jahit biasa dan mesin jahit tepi keeah.....langsung tak menerima kain kamdar....lompatlah...dan benang asik asik putus....huhuhuhuhu

keaaah..
masa lum ada mesin sendiri.. misa antar kedai jahit tepi..
nampak le lubang2 jarum tu.. tp langsung tak lekat benang nye..
mesin sendiri ni ok jer.. hahaha.. selaamaaaaaat...

rasanye cuba adjust tension benang (ketegangan benang..)
btw, refer your manual.. lain jenis kain lain jenis jaru,.. kain stretchable ni ada jenis jarum (ada nombpr yg spesifik.. tak leh main bedal jer..)

mesin jahit biasa tu mmg dah pakai jarum emas tu...

mesin jahit tepi ada jarum lain plak ke.....aduhai....

ikut kata tokey masa misa beli mesin tu mcm tu la..
tp kalu nak hentam semua.. pakai no 13 kalu tak silap.. tak ingat plak..
tp mmg cam tu ler..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
milay



Posts : 5
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 09, 2009 11:50 am

misa wrote:
meabadi wrote:
ni la pic awning mengeleding ku ...ade sesame mengalami x?




salam..

adoi.. penat taip panjang2.. sekali bila submit error plak.. uwaaaa..


ME,
misa penah jadik sekali.. tp tak teruk la.. bila tarik2, pakai ok plak..



sapa2 yg tau.. harap bleh stori & share..
nak tanya pasal awning lembut.. guna kain keras utk lapik leher tu ker..
ada kawan request nak awning lembut plak..
adoii.. kompius..

i tak tau samada teori i ni betul ke tidak..tp dari my observation..tudung i yg byk menggeleding tu keras dia i potong urat melintang. Kalu u all perhati betul..urat tebal kertas keras tu sepatutnya menegak...
bila melintang lelamer dia jadi menggeleding sbb kita dok gosok...
sbb yg menggeleding tu i bukak mmg sumer melintang urat tebal dia tu..
ketebalan kertas pun mungkin mempengaruhi...
my view sahaja ya...
Back to top Go down
View user profile
evabobbie
Peniaga


Posts : 267
Join date : 2008-12-22
Age : 45
Location : seri kembangan/shah alam

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 09, 2009 1:08 pm

kee'ah wrote:
he he he...keeah mula mengalami bila wat hajaba dulu...naik fed up hakuu...

1. Masa sterika...jangan panas sgt...kain mengecut...kain keras jadi mengeleding.
2. Peniti awning kiri kanan atas sket pada kain keras seblom jahit....takut kain awning lari bila jahit (mengelembung mcm ada angin dlm awning)
3. lain lain korang tambah....


dan masalah keeah.....nape mesin jahit biasa dan mesin jahit tepi keeah.....langsung tak menerima kain kamdar....lompatlah...dan benang asik asik putus....huhuhuhuhu

betul tu keeah..specially kalo buat full awning
time gosok x bleh panas sgt
satu lagi bila menjahit awning tu (b4 cantum kt body)
make sure jelujur dulu..kalo x masa jahit
kain tu mcm 'bergerak' jugak n alignment dia dah lari
itu yg jadik geleding..
Back to top Go down
View user profile http://allmustsell.blogspot.com
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 09, 2009 1:40 pm

evabobbie wrote:
kee'ah wrote:
he he he...keeah mula mengalami bila wat hajaba dulu...naik fed up hakuu...

1. Masa sterika...jangan panas sgt...kain mengecut...kain keras jadi mengeleding.
2. Peniti awning kiri kanan atas sket pada kain keras seblom jahit....takut kain awning lari bila jahit (mengelembung mcm ada angin dlm awning)
3. lain lain korang tambah....


dan masalah keeah.....nape mesin jahit biasa dan mesin jahit tepi keeah.....langsung tak menerima kain kamdar....lompatlah...dan benang asik asik putus....huhuhuhuhu

betul tu keeah..specially kalo buat full awning
time gosok x bleh panas sgt
satu lagi bila menjahit awning tu (b4 cantum kt body)
make sure jelujur dulu..kalo x masa jahit
kain tu mcm 'bergerak' jugak n alignment dia dah lari
itu yg jadik geleding..

hannan tak jahit jelujur..tapi jahit mesin yang paling jarang... lol! lol! lol!
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Today at 6:13 pm

Back to top Go down
 
Kongsi2:Masalah awning ku
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 18Go to page : 1, 2, 3 ... 9 ... 18  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: