BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
dianaUT



Posts : 11
Join date : 2009-10-22
Age : 35
Location : Ulu Tiram

PostSubject: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Wed Dec 09, 2009 7:06 am

Salam...dah lame jd silent reader je kt forum nih..nak tanye selalunye customer ramai prefer full awning ke half awning?yg sblm ni saya jahit full awning aje..pasal senang..baru je nak try jahit half awning...
Back to top Go down
View user profile http://www.ridianatouch.blogspot.com
Ida Karim



Posts : 79
Join date : 2009-03-23
Age : 42
Location : Kuala Lumpur, Malaysia

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Wed Dec 09, 2009 11:20 am

salam diana,

klu pada manja, manja suka yg half awning, senang nak jahit, sebab manja dah beli bakrum daripada adeeda senang nak buat ukuran pun dah ada lagilah senang.
Back to top Go down
View user profile
Aziah



Posts : 107
Join date : 2009-01-16
Location : N9

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Fri Dec 11, 2009 8:55 am

salam....kita dedua suka..tapi kalo full awning tuh nampak rambut...kena pakai anak tudung yg nipis....soo skarang pakai 1/2 awning... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Mon Dec 14, 2009 3:10 pm

rimbun suka half jer n tak pernah buat full awning. kastemer pon tak pernah request full awning.
half awning nii ada 2 jenis, satu sampai pipi, satu tak sampai pipi.. semua kastemer kata awning sampai pipi lg cantik n tak terkelepek.. terutama yg pakai spek.
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
dianaUT



Posts : 11
Join date : 2009-10-22
Age : 35
Location : Ulu Tiram

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Thu Dec 17, 2009 4:30 am

oo Smile time kaceh...baru blaja bt tudung..tk ambik kelas pun..yakut gak pasal ade yang tempah..selalu buat full, tapi ade kawan mintak half awning.kalau ana buat awning half panjang 14 inci lebar 4 inci agak2 cantik tak ye?pasal full awning ana 14x4 incs jugak..takuuuut sgt orang tak puas ati..
Back to top Go down
View user profile http://www.ridianatouch.blogspot.com
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Thu Dec 17, 2009 12:45 pm

dianaUT wrote:
oo Smile time kaceh...baru blaja bt tudung..tk ambik kelas pun..yakut gak pasal ade yang tempah..selalu buat full, tapi ade kawan mintak half awning.kalau ana buat awning half panjang 14 inci lebar 4 inci agak2 cantik tak ye?pasal full awning ana 14x4 incs jugak..takuuuut sgt orang tak puas ati..

yg rimbun selalu buat 13.5 inci panjang, lebar 4 inci untuk kain awning. yg kain keras bergam tuh, rimbun buat 13.5 inci panjang, lebar 2 inci jer. dr tudung2 yg rimbun belek2 kat pasaran.. ada yg 12.5x4 or 14x5inci... mcm2. but rimbun mmg dah selesa ngan 13.5x4... mcm nice jer ngan muka.
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
shawatie



Posts : 50
Join date : 2009-12-11

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Thu Dec 17, 2009 3:54 pm

Salam sume..

Saya nie org baru dan nak tnya psl tudung 1/2 awning.


kenapa klu dah siap bakrum kat depan muka cam jadi jongket ke depan ( sambungan garisan bakrum n awning yg takde bakrum cam patah bentuk x berapa cantik pada saya)

sapa2 boleh tlg jawabkn. tq
Back to top Go down
View user profile
dianaUT



Posts : 11
Join date : 2009-10-22
Age : 35
Location : Ulu Tiram

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Thu Dec 17, 2009 7:42 pm

maknenye rimbun buat kain gam tu panjang dari hujung pipi...cam tudung ariana ke?ana buat pendek sket kut..tgk respon ler..ni cuti sekolah,pyh nak dpt respon customer.. Laughing tapi ana cube ikut kesesuaian muke ana je lah..thanx rimbun.. sunny sunny
Back to top Go down
View user profile http://www.ridianatouch.blogspot.com
zue



Posts : 143
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Thu Dec 17, 2009 11:07 pm

shawatie wrote:
Salam sume..

Saya nie org baru dan nak tnya psl tudung 1/2 awning.


kenapa klu dah siap bakrum kat depan muka cam jadi jongket ke depan ( sambungan garisan bakrum n awning yg takde bakrum cam patah bentuk x berapa cantik pada saya)

sapa2 boleh tlg jawabkn. tq

kalau terjongket ni biasenye ikut kepala pemakainye jugak....kalau jadi mcm ni, biasanye sy letak interfacing...guna kain gam yg nipis tu atas bakrum. Kain gam tu buat sama btk cam awning tu gak.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
rose8220



Posts : 18
Join date : 2009-11-15
Location : langkawi

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Sat Dec 19, 2009 11:58 pm

salam..nak mencelah sikit..
nak tanya soalan bodoh skit..hehehhe..pasai baru nak belajar dan terjun ke dunia tudung diy nih..
bakrum tu apa?
Back to top Go down
View user profile http://www.wanjah.blogspot.com
zue



Posts : 143
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Sun Dec 20, 2009 1:41 pm

rose8220 wrote:
salam..nak mencelah sikit..
nak tanya soalan bodoh skit..hehehhe..pasai baru nak belajar dan terjun ke dunia tudung diy nih..
bakrum tu apa?

kain gam yg buat half awning tu...
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Mon Dec 21, 2009 8:45 am

dianaUT wrote:
maknenye rimbun buat kain gam tu panjang dari hujung pipi...cam tudung ariana ke?ana buat pendek sket kut..tgk respon ler..ni cuti sekolah,pyh nak dpt respon customer.. Laughing tapi ana cube ikut kesesuaian muke ana je lah..thanx rimbun.. sunny sunny

rimbun belek2 tudung2 kat pasaran, ada jugak yg buat pendek skit, means tak sampai hujung ke pipi, just tolak dlm 1/2 inci dr pipi. actually ikut pada seseorg jugak. ada yg selesa mcm tuh kan. rimbun pon masih lg belajar n selalu try n eror jugak.
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
shawatie



Posts : 50
Join date : 2009-12-11

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Mon Dec 21, 2009 2:32 pm

zue wrote:
shawatie wrote:
Salam sume..

Saya nie org baru dan nak tnya psl tudung 1/2 awning.


kenapa klu dah siap bakrum kat depan muka cam jadi jongket ke depan ( sambungan garisan bakrum n awning yg takde bakrum cam patah bentuk x berapa cantik pada saya)

sapa2 boleh tlg jawabkn. tq

kalau terjongket ni biasenye ikut kepala pemakainye jugak....kalau jadi mcm ni, biasanye sy letak interfacing...guna kain gam yg nipis tu atas bakrum. Kain gam tu buat sama btk cam awning tu gak.. Very Happy

Saya faham yg nie..tq zue...
nnti nak belek2 owning yg kat umah nak ltk interfacing plk...mudah2 ok dan x "jongket" lg nak kemas cam tudung ari*n*. hehe.
Back to top Go down
View user profile
shawatie



Posts : 50
Join date : 2009-12-11

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Mon Dec 28, 2009 12:23 pm

shawatie wrote:
zue wrote:
shawatie wrote:
Salam sume..

Saya nie org baru dan nak tnya psl tudung 1/2 awning.


kenapa klu dah siap bakrum kat depan muka cam jadi jongket ke depan ( sambungan garisan bakrum n awning yg takde bakrum cam patah bentuk x berapa cantik pada saya)

sapa2 boleh tlg jawabkn. tq

kalau terjongket ni biasenye ikut kepala pemakainye jugak....kalau jadi mcm ni, biasanye sy letak interfacing...guna kain gam yg nipis tu atas bakrum. Kain gam tu buat sama btk cam awning tu gak.. Very Happy

Saya faham yg nie..tq zue...
nnti nak belek2 owning yg kat umah nak ltk interfacing plk...mudah2 ok dan x "jongket" lg nak kemas cam tudung ari*n*. hehe.

Salam Zue dan forumer lain yang membantu.

Awning 1/2 guna teknik interfacing saya dah menjadi cam ari*n*. suka sangat.
tapi ada pertanyaan lagi tudung awning 1/2 nie kalau selalu basuh ada kemungkinan tak interface dia jadi haus pas2 bakrum 2 jadi terjongket semula. takut plak klu nak jual ngen member pas2 lama2 dia pakai terjongket semula...hehhe...sape yang dah lama pakai 1/2 awning boleh respon...
thanks...
Back to top Go down
View user profile
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Wed Dec 30, 2009 1:40 pm

rose8220 wrote:
salam..nak mencelah sikit..
nak tanya soalan bodoh skit..hehehhe..pasai baru nak belajar dan terjun ke dunia tudung diy nih..
bakrum tu apa?
..

ni rupa bakrum tu..

Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
joli



Posts : 17
Join date : 2009-10-16

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Wed Dec 30, 2009 7:20 pm

rimbun1 wrote:
rimbun suka half jer n tak pernah buat full awning. kastemer pon tak pernah request full awning.
half awning nii ada 2 jenis, satu sampai pipi, satu tak sampai pipi.. semua kastemer kata awning sampai pipi lg cantik n tak terkelepek.. terutama yg pakai spek.

Rimbun,nak tanya sikit la, cuba elaborate sikit lagi definasi half awning ni:

1)satu sampai pipi
2)satu tak sampai pipi

Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Thu Jan 14, 2010 11:45 am

joli wrote:
rimbun1 wrote:
rimbun suka half jer n tak pernah buat full awning. kastemer pon tak pernah request full awning.
half awning nii ada 2 jenis, satu sampai pipi, satu tak sampai pipi.. semua kastemer kata awning sampai pipi lg cantik n tak terkelepek.. terutama yg pakai spek.

Rimbun,nak tanya sikit la, cuba elaborate sikit lagi definasi half awning ni:

1)satu sampai pipi


2)satu tak sampai pipi

Rolling Eyes

1. Awning panjang 13.5 inci.. glutape pon 13.5 inci (lebar 2 inci
2. Awning panjang 13.5 inci.. glutape 12 inci (lebar 2 inci)
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
nurlieya



Posts : 3
Join date : 2010-02-01

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Wed Feb 03, 2010 8:34 pm

shawatie wrote:
shawatie wrote:
zue wrote:
shawatie wrote:
Salam sume..

Saya nie org baru dan nak tnya psl tudung 1/2 awning.


kenapa klu dah siap bakrum kat depan muka cam jadi jongket ke depan ( sambungan garisan bakrum n awning yg takde bakrum cam patah bentuk x berapa cantik pada saya)

sapa2 boleh tlg jawabkn. tq

kalau terjongket ni biasenye ikut kepala pemakainye jugak....kalau jadi mcm ni, biasanye sy letak interfacing...guna kain gam yg nipis tu atas bakrum. Kain gam tu buat sama btk cam awning tu gak.. Very Happy

Saya faham yg nie..tq zue...
nnti nak belek2 owning yg kat umah nak ltk interfacing plk...mudah2 ok dan x "jongket" lg nak kemas cam tudung ari*n*. hehe.

Salam Zue dan forumer lain yang membantu.

Awning 1/2 guna teknik interfacing saya dah menjadi cam ari*n*. suka sangat.
tapi ada pertanyaan lagi tudung awning 1/2 nie kalau selalu basuh ada kemungkinan tak interface dia jadi haus pas2 bakrum 2 jadi terjongket semula. takut plak klu nak jual ngen member pas2 lama2 dia pakai terjongket semula...hehhe...sape yang dah lama pakai 1/2 awning boleh respon...
thanks...



minta maaf sgt2 kepada sume otai2 kat cni...say budak baru belajar nak minta tolong ajar sal tudung diy nih....sebelum nih asyik beli jer tudung nak merasa gak buat sendiri tudung diy nih...

interface tuh rupe dier camner ek..dah try bt sendiri tapi terjongket gak....klu xmenjadi keberatan cik shawatie boleh ler kirenyer tunjuk kat sy interface tuh camner rupa dier...tq
Back to top Go down
View user profile
shawatie



Posts : 50
Join date : 2009-12-11

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Fri Feb 05, 2010 9:04 am

Salam lyana,

Saya pun orang baru tapi minat menjahit sejak kecil. Untuk buat interface 2 klu pegi kedai jual barang jahit cakap je nak beli pelapik kertas bergam yang biasanya digunakan untuk leher baju kurung. biasanya ada banyak jenis ada rm1.5, rm 2.0. dll.
Back to top Go down
View user profile
nurlieya



Posts : 3
Join date : 2010-02-01

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Fri Feb 05, 2010 1:25 pm

shawatie wrote:
Salam lyana,

Saya pun orang baru tapi minat menjahit sejak kecil. Untuk buat interface 2 klu pegi kedai jual barang jahit cakap je nak beli pelapik kertas bergam yang biasanya digunakan untuk leher baju kurung. biasanya ada banyak jenis ada rm1.5, rm 2.0. dll.

wokey timakasi yer... Smile
Back to top Go down
View user profile
MZ Azdi



Posts : 9
Join date : 2010-01-30

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Fri Mar 12, 2010 10:26 pm

salam...nak tnye pasal awning ni... boley tak kalu awning kain thai silk guna span separuh,tak guna kertas bergam tu?? klau boley cam ne cara jahitan nyer? sama tak ngan jahitan awning guna kain jersey dalam nyer span tu( jahit tindih atasnye)??
Back to top Go down
View user profile
eynas



Posts : 218
Join date : 2009-01-12
Age : 41
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Sat Mar 13, 2010 9:11 pm

MZ Azdi wrote:
salam...nak tnye pasal awning ni... boley tak kalu awning kain thai silk guna span separuh,tak guna kertas bergam tu?? klau boley cam ne cara jahitan nyer? sama tak ngan jahitan awning guna kain jersey dalam nyer span tu( jahit tindih atasnye)??

salam...eynas jawapkan eh..

Selalunya eynas guna lycra/jc je...kain2 yg x stretch mmng xsesuai la...pssstt...da try pun...nti berkedut2 kt depan awning(belah dlm tau) tp xtau la kalo geng2 DIY ada guna TS. mmng kene buat 1/2 je span tu n jahit 2 line sama cm kita guna kain gam..nti bila siap x nmpak pun cm guna span.
Back to top Go down
View user profile http://easytudung.blogspot.com
MZ Azdi



Posts : 9
Join date : 2010-01-30

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Sun Mar 14, 2010 5:21 pm

eynas wrote:
MZ Azdi wrote:
salam...nak tnye pasal awning ni... boley tak kalu awning kain thai silk guna span separuh,tak guna kertas bergam tu?? klau boley cam ne cara jahitan nyer? sama tak ngan jahitan awning guna kain jersey dalam nyer span tu( jahit tindih atasnye)??

salam...eynas jawapkan eh..

Selalunya eynas guna lycra/jc je...kain2 yg x stretch mmng xsesuai la...pssstt...da try pun...nti berkedut2 kt depan awning(belah dlm tau) tp xtau la kalo geng2 DIY ada guna TS. mmng kene buat 1/2 je span tu n jahit 2 line sama cm kita guna kain gam..nti bila siap x nmpak pun cm guna span.

mcm tu ker eynas..maknanyer cam x sesuai la eh kalu kain thai silk ke guna span..span lebih sesuai untk kain strechable la ehh...ok eynas tq ehh,mz dah paham dah... Laughing hehe...
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Wed Mar 17, 2010 9:44 am

shawatie wrote:
Salam lyana,

Saya pun orang baru tapi minat menjahit sejak kecil. Untuk buat interface 2 klu pegi kedai jual barang jahit cakap je nak beli pelapik kertas bergam yang biasanya digunakan untuk leher baju kurung. biasanya ada banyak jenis ada rm1.5, rm 2.0. dll.

just nak menambah skit jer... kertas bergam nii for me kurang elok skit utk wat interface sbb ianya akan berkedut2 bila double ngan bakrum.. then bila basuh, ianya akan berbintil2. the best ialah guna kain bergam (beza tau ngan kertas bergam) kain nii nipis jer.. silap2 tengok mcm sama je ngan kertas gam. agak mahal kalau banding ngan kertas gam (yg rimbun beli dulu RM4.80 semeter)... pastu dah try jugak buat guna kain gam shj (without bakrum) ok jugak... cuma ianya takan berbentuk bulat lerr..... just sharing..
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
sury



Posts : 160
Join date : 2009-10-07

PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Wed Mar 17, 2010 10:22 am

akak rimbun.. paste le gambar, baru leh tengok jelas.. akak duk crita tu, duk imagine je... tp x pasti rupanya...hehehe drunken
Back to top Go down
View user profile http://www.masuryani.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?   Today at 10:43 pm

Back to top Go down
 
Mane yang lebih dapat sambutan...full awning ke half awning?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» My Full Byakugan & Hyuga Theory Complition
» Last Full Week of June- Make it Count?
» RC electronics Part 4 - Full metal scale Land Rover
» Yang Wenli vs Universal
» Madhubala : 17th April 2013 - Full Episode (HD)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: