BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Nak tanya tentang awning pakai span ...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
ummistouch



Posts : 26
Join date : 2009-05-14
Location : KL

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Tue Jul 21, 2009 4:36 pm

k yana wrote:
surianah, betul la tu, span utk buat tudung. tapi kalo dekat kedai buku depa panggil eva foam.

Mmg betul Kak Yana, Eva Foam.. saya dah beli dah yg tu kat kedai buku tapi dia nipis..

Tapi yg Kak Eja guna tu katanyer span tu tebal dari Eva Foam tu.. tu la pasai nak tau kat ner leh dapat.. n apa ker nama nyer??
Back to top Go down
View user profile
jura



Posts : 24
Join date : 2009-05-07

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Tue Jul 21, 2009 5:18 pm

surianah wrote:
k yana wrote:
surianah, betul la tu, span utk buat tudung. tapi kalo dekat kedai buku depa panggil eva foam.

Mmg betul Kak Yana, Eva Foam.. saya dah beli dah yg tu kat kedai buku tapi dia nipis..

Tapi yg Kak Eja guna tu katanyer span tu tebal dari Eva Foam tu.. tu la pasai nak tau kat ner leh dapat.. n apa ker nama nyer??

cuba try beli kat tesco ada jual .... tebal gak foam dia x nipis...jura dah buat cuma x pernah masuk mesin basuh lagi...takut rosak....
Back to top Go down
View user profile
ejalesungpp



Posts : 241
Join date : 2008-12-22
Age : 51
Location : Kajang, Bangi, Selangor

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Tue Jul 21, 2009 5:32 pm

ari tu eja beli gak kat kedai buku kat kajang...czip lee ..ada yang nipis ada yang tebal...eja beli yang tebal..sebab yang tebal tu sama..sebijik dengan yang jual kat kedai jahit yang eja biasa beli tu..tapi kat kedai tu buku tu..dalam RM2.90 kalau tak silap.......sebab dia kecik aje..dalam 3 atau 4 awning aje yang dapat......
Back to top Go down
View user profile
ummistouch



Posts : 26
Join date : 2009-05-14
Location : KL

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Tue Jul 21, 2009 5:39 pm

Ok, mekaseh.. nanti saya nak try p carik..!
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Wed Jul 22, 2009 3:32 am

Berkat tunjuk ajar otai2 kat sini.. alhamdulillah dalam sibuk2 ngan anak siap jugak tudung scallop awning body guna span. perfect sgt. Ini first time guna awning body n pakai span.sekali buat terus jadi. xde tetas2 lagi mcm sebelum nih.. mau 10kali tetas. sy guna span eva beli kat tesco RM5.90. td jumpa kt kedai jahit sg besi nipis sket dr tesco.mahal RM6.90 sekeping kecik jer. tuan kedai kata best quality. made in japan... uiks span pun ada made in japan.

* Nota : Sila abaikan background yg bersepah2 tu. numpang bilik bacaan huby.
Back to top Go down
View user profile
azee



Posts : 258
Join date : 2009-03-23

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Wed Jul 22, 2009 9:02 am

cantik la ibumuqrish.. cam pakai bakrum je..xpenah try lagik pakai awning span ni.. bleh masuk mesin tak ye... Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile http://azeefaa.blogspot.com
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Wed Jul 22, 2009 9:36 am

azee wrote:
cantik la ibumuqrish.. cam pakai bakrum je..xpenah try lagik pakai awning span ni.. bleh masuk mesin tak ye... Rolling Eyes
azee, sy potong lebar 2 inci cam bakrum gak.. ni pun buat try n error je..mmg leceh sbb kain tu jenis lembik. tp yg bestnyer takde kes mengeleding.. hehehe..so nk selamat setiap step sy jelujur dulu. tp pasal masuk mesin tahan lasak or tidak.. sy x tau lagi. ni 1st tudung pakai span.
Back to top Go down
View user profile
aqidah1010



Posts : 41
Join date : 2009-03-04
Location : Kuantan, Pahang

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Wed Jul 22, 2009 10:28 am

saya pernah basuh tudung awning span separuh dalam mesin...basuh dgn baju2 lain...tapi mesin x penuh..dan sy tak spin..
Back to top Go down
View user profile
li_zam



Posts : 103
Join date : 2009-04-16

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Fri Jul 24, 2009 3:07 pm

ibumuqrish wrote:
azee wrote:
cantik la ibumuqrish.. cam pakai bakrum je..xpenah try lagik pakai awning span ni.. bleh masuk mesin tak ye... Rolling Eyes
azee, sy potong lebar 2 inci cam bakrum gak.. ni pun buat try n error je..mmg leceh sbb kain tu jenis lembik. tp yg bestnyer takde kes mengeleding.. hehehe..so nk selamat setiap step sy jelujur dulu. tp pasal masuk mesin tahan lasak or tidak.. sy x tau lagi. ni 1st tudung pakai span.

ibumuqrish,

lawa je btuk awning span..nk tnya lebar 2"...lps tu pjg tu rapat ke smpi tulang pipi kanan/kiri...
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Fri Jul 24, 2009 5:10 pm

li_zam wrote:
ibumuqrish wrote:
azee wrote:
cantik la ibumuqrish.. cam pakai bakrum je..xpenah try lagik pakai awning span ni.. bleh masuk mesin tak ye... Rolling Eyes
azee, sy potong lebar 2 inci cam bakrum gak.. ni pun buat try n error je..mmg leceh sbb kain tu jenis lembik. tp yg bestnyer takde kes mengeleding.. hehehe..so nk selamat setiap step sy jelujur dulu. tp pasal masuk mesin tahan lasak or tidak.. sy x tau lagi. ni 1st tudung pakai span.

ibumuqrish,

lawa je btuk awning span..nk tnya lebar 2"...lps tu pjg tu rapat ke smpi tulang pipi kanan/kiri...

pjgnyer rapat smpi tulang pipi..sy punya awning sumer pjg smpi tulang pp sbb muka lebar!!..jahit 1 line je belah dalam.. ( x tau la infuture ade mslh nnti sbb ada forumer ckp jgn jahit atas span. terpaksa jahit gak.. sbb kain tu teramat lembut )
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Mon Jul 27, 2009 4:03 pm

pernah beli awning span ni kat kim lai kat pertama kompleks. spannyer nipis tpi padat. harga kalau tak silap rm5.90. dah try satu tudung tp mcm tak menjadi sgt. maybe sbb wat 1 1/2 inci jer. Dah ada customer mintak awning span, nk try 2 inci ler plak.
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
jura



Posts : 24
Join date : 2009-05-07

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Tue Jul 28, 2009 10:49 am

wah...rimbun ...peniaga kat bazar rakyat mara ke?...
kat situ ada jual span tu yer ...sama dengan span kat tesco tu kot..
span dia ada warna tak rimbun?
Back to top Go down
View user profile
kakyyah



Posts : 45
Join date : 2009-05-10

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Tue Jul 28, 2009 11:02 am

Kalau ada span color lain , kyah pun nak. So far span yang kyah bli rm20.00 tu besar dan boleh dapat 90-100 keping tudung..
Back to top Go down
View user profile http://www.mykain.com
kakza



Posts : 51
Join date : 2009-07-21
Age : 47
Location : Kolompo

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Tue Jul 28, 2009 11:04 am

rimbun1 wrote:
pernah beli awning span ni kat kim lai kat pertama kompleks. spannyer nipis tpi padat. harga kalau tak silap rm5.90. dah try satu tudung tp mcm tak menjadi sgt. maybe sbb wat 1 1/2 inci jer. Dah ada customer mintak awning span, nk try 2 inci ler plak.

kim lai kat pertama kompleks yer? tingkat berapa tu, if you dont mind sharing. tq
Back to top Go down
View user profile http://jahitankhazanahbonda.blogspot.com
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Tue Jul 28, 2009 11:06 am

jura wrote:
wah...rimbun ...peniaga kat bazar rakyat mara ke?...
kat situ ada jual span tu yer ...sama dengan span kat tesco tu kot..
span dia ada warna tak rimbun?

bukan kat Mara, kat dlm Pertama Kompleks tu.. kat Ground Floor tu jer, area or jual HP dekat eskelator tuh. Warna putih jer. tak tau ler kalau ada yg berwarna. tokey kedai tuh kata baru lg dia ada tuh sbb ramai yg tanya. Span tuh kecik jer... besar kertas kadbod jer, nipis dlm 3mm kut... lebih kurang ler.
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
kakza



Posts : 51
Join date : 2009-07-21
Age : 47
Location : Kolompo

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Tue Jul 28, 2009 11:09 am

rimbun1 wrote:
jura wrote:
wah...rimbun ...peniaga kat bazar rakyat mara ke?...
kat situ ada jual span tu yer ...sama dengan span kat tesco tu kot..
span dia ada warna tak rimbun?

bukan kat Mara, kat dlm Pertama Kompleks tu.. kat Ground Floor tu jer, area or jual HP dekat eskelator tuh. Warna putih jer. tak tau ler kalau ada yg berwarna. tokey kedai tuh kata baru lg dia ada tuh sbb ramai yg tanya. Span tuh kecik jer... besar kertas kadbod jer, nipis dlm 3mm kut... lebih kurang ler.

ooo.. ok ok tau .. ada gak org jual buah2 kat situ.. kedai jual barang2 bunga telur jugak tu kan. kza tak pernah lagi jahit pakai span. dok tekan kain gam tu je.. nanti nak try span. span ni senang kan kalau nak basuh, masuk je dlm washing machine tu.. cume.. harga pasaran satu2 tudung tu mcmana pula ya? maaf banyak bertanya, 'saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan' queen
Back to top Go down
View user profile http://jahitankhazanahbonda.blogspot.com
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Tue Jul 28, 2009 11:11 am

kakza wrote:
rimbun1 wrote:
pernah beli awning span ni kat kim lai kat pertama kompleks. spannyer nipis tpi padat. harga kalau tak silap rm5.90. dah try satu tudung tp mcm tak menjadi sgt. maybe sbb wat 1 1/2 inci jer. Dah ada customer mintak awning span, nk try 2 inci ler plak.

kim lai kat pertama kompleks yer? tingkat berapa tu, if you dont mind sharing. tq

kalau dr Sogo tuh, masuk kat food court tuh, terus masuk dlm sampai hujung, lepas eskelator then pusing kiri. sebelah kedai jual handphone.
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
jura



Posts : 24
Join date : 2009-05-07

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Tue Jul 28, 2009 11:35 am

rimbun tukangjahit area MARA ke?
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Tue Jul 28, 2009 12:19 pm

jura wrote:
rimbun tukangjahit area MARA ke?
Laughing tak lah... dulu opis kat area tuh, so kalau nak beli apa2 alat jahit mesti g kimlai jer... mintak ler apa saje kat situ mesti ada (kecuali benang untuk sulam cabut kut). owner tuh pon walaupon nampak garang tp very friendly, kekadang bende2 yg kita tak tau pon dia ajar n dia offer kt kita. mcm span tu ler... asalnyer nak beli kain bergam tu jer. but now Crying or Very sad not anymore... dah pindah opis lain really miss it.
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
jura



Posts : 24
Join date : 2009-05-07

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Tue Jul 28, 2009 12:25 pm

sebenarnya jura pun slalu gi situ..hehehe...
tapi jait tepi warna tudung mahal ...RM2 sehelai...tudung budak yg kecik pun sama....bead dia murah...
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Fri Jul 31, 2009 2:38 pm




sajer nak tunjuk span yg rimbun beli aritu. baru pakai skit jer
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Mon Aug 10, 2009 10:56 am

sy dah beli span ni kat bunga juta....
nak tanya la sket....susah tak korg jahit guna span nih...sbb sy try buat.....jahitan tu jd rapat2 sangat

pas tu kalaunak buat full awning guna span ni...ok tak? i mean x de prob kat sambungan awning dan body ke?
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
jura



Posts : 24
Join date : 2009-05-07

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Mon Aug 10, 2009 12:11 pm

ct kena adjust jarak jahitan tu kasi besar sket...jangan jahit atas span tapi jahit kat atas kain awning tu....boleh buat full awning takde masalah...tapi atas awning tu kena jahit 3-4 baris kalau tak dia jadi kedut2 kain tu...
Back to top Go down
View user profile
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Mon Aug 10, 2009 3:54 pm

jura

saya dah adjust jarak jahitan paling max pun die jd kecil2 sbb rasanya tapak tu x larat nak tolak span

maksud awk, jahit atas awning tu apa ye? sbb sy tgk contoh, jahit atas kain yg dlm dh ada span (kalau buat separuh)...cantik je jarak jahitan tudung tu, bile sy try buat x jd...ke mesin sy yg x kuat kut, kena guna msin industri
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
jura



Posts : 24
Join date : 2009-05-07

PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Mon Aug 10, 2009 4:00 pm

x jura guna mesin singer biasa jer ....
jahit atas kain awning bawah dia span....jangan jahit atas permukaan span
faham tak...nanti jura try attachkan gambar esok...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Nak tanya tentang awning pakai span ...   Today at 10:14 am

Back to top Go down
 
Nak tanya tentang awning pakai span ...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» Tanya
» Ficus Lifespan
» Is this the last we seen of Tanya??
» Ixora chinensis -"santan"
» SasuSaku or SasuKarin?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: