BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Kongsi2:Masalah awning ku

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 15, 16, 17, 18  Next
AuthorMessage
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 19, 2009 9:00 am

Salam....nak share gak....

method ni bukan shj utk menyelamatkan jersey jersey kita sebenarnya malahan amat2 berguna kepada pengemar2 awning fancy tetapi kainnya SUPER LEMBUT DAN NIPIS...sy selalu dapat kain ala2 chiffon yg dihantar oleh pelanggan tegarku....
sy guna cara ni selama ni utk memudahkan menjahit dengan kemas...tapi gunakan hanya KAIN GAM SUPER NIPIS....kalau tak awning jadi lak mcm awning full......



itu ler adanyer....
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 19, 2009 10:08 am

eynas wrote:
kak kee, eynas tolong letak gambr kain gam nipis tu la...





kalo buat half awning kain gam nipis tu potong ikut saiz kain gam/bakrum yg korang guna...
tiada masalah tertarik jc lagi

hah.....nampak tak eynas boh tu...tu dia kain interface....terima kasih eynassss.....

patut lerrr....akak tokleh jadi cekgu....xplen puluh2 kali pun org tak fahammm ekekekkeekekeke

satu lagi...kolo terbeli ler bakrum lembek.....guna interface ni gak tuk bagi bakrum tu keras seket ...tampal atas bakrum...dan sterika....ate nanti keras sket bakrum tu...baru lawa jer awning korang...takde leee terliuk liuk bila sekali basuh... Basketball Basketball
Back to top Go down
View user profile
ni_mariana



Posts : 218
Join date : 2009-01-21
Location : UK Perdana

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 19, 2009 10:41 am

Semalam dah try buat...Tapi nape rase cam full awning je.. ke kain interface yg saya pakai tak cukup nipis.. Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 19, 2009 10:44 am

ni_mariana wrote:
Semalam dah try buat...Tapi nape rase cam full awning je.. ke kain interface yg saya pakai tak cukup nipis.. Rolling Eyes Rolling Eyes

kompom tu tak cukup nipis....dia ada 2 types...satu tebal sket...nampak putih ...yg satu tu...cam eynas tunjuk tu.....can see tru one....hehehehehe..
Back to top Go down
View user profile
Qaseeh



Posts : 329
Join date : 2009-05-22
Location : http://sweetQaseeh.blogspot.com/

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 19, 2009 10:51 am

k.kee sy ada 1 persoalan yg bermain di minda..aahakkssss.. Laughing
bleh tak kite gune interfacing yg paling keras tu tukar ngn bakrum?
so x yah gune bakrum la, gune interfacing keras tu ja potong saiz sebijik saiz bakrum...ni utk kain biase la cm brocade ke ts ke...
ok x ek? ke tak cantik pas basuh?


kee'ah wrote:
eynas wrote:
kak kee, eynas tolong letak gambr kain gam nipis tu la...





kalo buat half awning kain gam nipis tu potong ikut saiz kain gam/bakrum yg korang guna...
tiada masalah tertarik jc lagi

hah.....nampak tak eynas boh tu...tu dia kain interface....terima kasih eynassss.....

patut lerrr....akak tokleh jadi cekgu....xplen puluh2 kali pun org tak fahammm ekekekkeekekeke

satu lagi...kolo terbeli ler bakrum lembek.....guna interface ni gak tuk bagi bakrum tu keras seket ...tampal atas bakrum...dan sterika....ate nanti keras sket bakrum tu...baru lawa jer awning korang...takde leee terliuk liuk bila sekali basuh... Basketball Basketball
Back to top Go down
View user profile http://sweetQaseeh.blogspot.com/
ni_mariana



Posts : 218
Join date : 2009-01-21
Location : UK Perdana

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 19, 2009 11:04 am

kee'ah wrote:
ni_mariana wrote:
Semalam dah try buat...Tapi nape rase cam full awning je.. ke kain interface yg saya pakai tak cukup nipis.. Rolling Eyes Rolling Eyes

kompom tu tak cukup nipis....dia ada 2 types...satu tebal sket...nampak putih ...yg satu tu...cam eynas tunjuk tu.....can see tru one....hehehehehe..

Tapi agak-agak lepas basuh ok kot (nak sedapkan ati Razz )
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 19, 2009 11:10 am

kee'ah wrote:
ni_mariana wrote:
Semalam dah try buat...Tapi nape rase cam full awning je.. ke kain interface yg saya pakai tak cukup nipis.. Rolling Eyes Rolling Eyes

kompom tu tak cukup nipis....dia ada 2 types...satu tebal sket...nampak putih ...yg satu tu...cam eynas tunjuk tu.....can see tru one....hehehehehe..

kalau nak senang..tanya tokey kedai..kain yang orang buat alas jahit sulam...
Back to top Go down
View user profile
3pelf



Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 19, 2009 11:52 am

eynas wrote:
kak kee, eynas tolong letak gambr kain gam nipis tu la...





kalo buat half awning kain gam nipis tu potong ikut saiz kain gam/bakrum yg korang guna...
tiada masalah tertarik jc lagi

udah beli interfacing ni ...sib baik btoi...muahhaa...n dah try buat pun utk tudung abu dhabi....dok pakai arini pi opis....elok terletak je awning ku.....



terima kasih pada kak keaah bg ilmu yg x terhingga tu...walaupun paning skit nak faham....muehehhe...apa pun u still the best!!
cheers
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 19, 2009 11:55 am

pelf...cunn la awning mu itu..abu dabi ni, buh bakrum tak? or letak interfacing jer?
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
evabobbie
Peniaga


Posts : 267
Join date : 2008-12-22
Age : 45
Location : seri kembangan/shah alam

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 19, 2009 12:33 pm

bley try nii,..Smile

so far eva lom ada problem awning jc..wpon kain nipis
kalo kain jc buat awning..dia x nampak sgt 'kecacatan' sgt
berbanding dgn ts @ broked ..sbb bila pakai strechable..
n mmg 'cengkam' kepala..sedap pakai..(fav eva)


tp nk try jugak le style kak kee..Smile

thanks kak kee, eynas dll for the tips..

err nk tanya jugak lepas basuh..ok dak?
Back to top Go down
View user profile http://allmustsell.blogspot.com
evabobbie
Peniaga


Posts : 267
Join date : 2008-12-22
Age : 45
Location : seri kembangan/shah alam

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 19, 2009 12:36 pm

k yana wrote:
pelf...cunn la awning mu itu..abu dabi ni, buh bakrum tak? or letak interfacing jer?

betul cantik terletak la 3pelf..
Back to top Go down
View user profile http://allmustsell.blogspot.com
3pelf



Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 19, 2009 12:48 pm

k yana wrote:
pelf...cunn la awning mu itu..abu dabi ni, buh bakrum tak? or letak interfacing jer?


kyana...letak interfacing jer....xdok balkrum...interfacing tu ikut template + basi sekali....

mcm gambo eynas tunjuk tu....
Back to top Go down
View user profile
3pelf



Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 19, 2009 12:51 pm

evabobbie wrote:
k yana wrote:
pelf...cunn la awning mu itu..abu dabi ni, buh bakrum tak? or letak interfacing jer?

betul cantik terletak la 3pelf..

ha'ah...kalo x boh agaknya la ni tutup dahi ajer la...meleper kot...tp sekali pangdang mcm guna half awning ajerkan...
Back to top Go down
View user profile
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 19, 2009 12:56 pm

3pelf lawa nyer tudung tu ngan kaler pun cun abih!
Back to top Go down
View user profile
3pelf



Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 19, 2009 1:06 pm

rosetreat wrote:
3pelf lawa nyer tudung tu ngan kaler pun cun abih!

sebenonyakan....ni tudung buat xpress je nih...haa..ni kain beli dr CT....
eden x jahit tepi...kalo prasan la...muekkekke.....

sbb nak pakai juga dgn baju belang2 tu juga....ahahha....punya la pemaleh....kui..kui..kui....
Back to top Go down
View user profile
awina



Posts : 21
Join date : 2009-01-18
Age : 43
Location : selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Jun 20, 2009 7:05 pm

salam all

saya perasan mmg kalau guna awning span dengan kain jc no problem..tapi kalau guna kain jenis lain akan jadi kedutan dan kedutan ketara di kawsan awning yg lengkuk tu..

ikut pengalaman saya..kalau tak nak awning tu kedut..kain untuk awning tu kena potong serong.. bila saya potong serong mmg takde masalah kedut.. tapi potong macam ni makan kain sket.. 1/2 meter tak boleh nak dapat 6-8 awning macam biasa
Back to top Go down
View user profile
ladylike



Posts : 40
Join date : 2009-02-18
Age : 34

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sun Jun 21, 2009 8:17 pm

nak tanya ckit la
ada beza ke bakrum ngan kertas gam ni...
awning ladykan, nape mcm lengkung nya x center, kadang belah kiri ok bulat belah kanan tu mcm lekuk ckit kat areal dahi. klu tgk sekali imbas x perasan, klu tgk betul2 baru nampak. disebabkan gulungan asal kertas gam tu ke Question
ke muka nie x center ek scratch
Back to top Go down
View user profile
Aziah



Posts : 107
Join date : 2009-01-16
Location : N9

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 26, 2009 9:27 pm

kalau nak jahit awning guna brocade....elok half or full awning?....
Back to top Go down
View user profile
catalysts2



Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 26, 2009 11:42 pm

salam

any idea mcm mana nak salvage awning thai silk yg terkena minyak mesin?
aduh letihnya rasa bila dh abis jahit
last2 awning kena minyak plak Mad Mad Mad
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon Jun 29, 2009 12:35 pm

catalysts2 wrote:
salam

any idea mcm mana nak salvage awning thai silk yg terkena minyak mesin?
aduh letihnya rasa bila dh abis jahit
last2 awning kena minyak plak Mad Mad Mad

cat, cuba letak bedak talcum, gosok atas minyak..pastu amik sabun, tonyoh2 kat situ. org kata letak bedak, pastu iron sekejap..

P/S: span masih dgn saya 2 kali pi umah k kee, lupa nak tinggal..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon Jun 29, 2009 3:53 pm

catalysts2 wrote:
salam

any idea mcm mana nak salvage awning thai silk yg terkena minyak mesin?
aduh letihnya rasa bila dh abis jahit
last2 awning kena minyak plak Mad Mad Mad

salam kak cat...bola kena camni ari tu pas service mesin...bukan selai...5 lai...siot betol ler...warna putih lak tu....brocade dan thai silk...huaaa....
so, what i did...

bola spritz sket vanish yg jenis spray tu...(ni tukang2 jahit kena invest gak nih..hehehe) satu tin tu tahan lama...
spritz sket ajer...pastu gosok ngan towel lembut...kenakan sikit air....
dah basuh dengan cara tekap2 kain/ towel lembut...ala2 dry clean ler...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
catalysts2



Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon Jun 29, 2009 7:08 pm

k yana wrote:
catalysts2 wrote:
salam

any idea mcm mana nak salvage awning thai silk yg terkena minyak mesin?
aduh letihnya rasa bila dh abis jahit
last2 awning kena minyak plak Mad Mad Mad

cat, cuba letak bedak talcum, gosok atas minyak..pastu amik sabun, tonyoh2 kat situ. org kata letak bedak, pastu iron sekejap..

P/S: span masih dgn saya 2 kali pi umah k kee, lupa nak tinggal..

yana

i dh cuba cara ni
tp tak jalan la
still berbekas
tq ye

ps: pasal span tu, tak ape. tak urgent pun
Back to top Go down
View user profile
catalysts2



Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon Jun 29, 2009 7:13 pm

bola2_api wrote:
catalysts2 wrote:
salam

any idea mcm mana nak salvage awning thai silk yg terkena minyak mesin?
aduh letihnya rasa bila dh abis jahit
last2 awning kena minyak plak Mad Mad Mad

salam kak cat...bola kena camni ari tu pas service mesin...bukan selai...5 lai...siot betol ler...warna putih lak tu....brocade dan thai silk...huaaa....
so, what i did...

bola spritz sket vanish yg jenis spray tu...(ni tukang2 jahit kena invest gak nih..hehehe) satu tin tu tahan lama...
spritz sket ajer...pastu gosok ngan towel lembut...kenakan sikit air....
dah basuh dengan cara tekap2 kain/ towel lembut...ala2 dry clean ler...

wsalam bola2

blh cuba cara ni plak, thanks
akak pun kena lepas servis mesin
sebelum tu dh cuba jahit kat kain perca
takde plak keluar minyak tu
masa jahit pun takde apa2
dh selesai jd tudung, tiba2 satu blop minyak keluar
adeeh, sabar je la
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Jun 30, 2009 12:28 pm

uiks cat, mcm mana keluar minyak sampai mcm tu?? saya kalo letak pon dlm 2 titik jer..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
Eda



Posts : 166
Join date : 2008-12-27
Location : GomBuck

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Jun 30, 2009 3:34 pm

Mintak tolong...ada tak cara senang sikit nak wat awning span nie..
Eda nak wat half awning tu..tapi span nie..lari since takdak gam..jenuh ligann,hehe.
malasss rasa nak pulun span nie..tapi der plak req.

k.yana..anybody leh gif tips tak..malas lagii nak selak page2..tq sunny
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Today at 6:23 am

Back to top Go down
 
Kongsi2:Masalah awning ku
View previous topic View next topic Back to top 
Page 16 of 18Go to page : Previous  1 ... 9 ... 15, 16, 17, 18  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: