BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Kongsi2:Masalah awning ku

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18
AuthorMessage
sury



Posts : 160
Join date : 2009-10-07

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Mar 11, 2010 3:48 pm

mungkin t'lebih panas kot masa setting d iron tu...
Back to top Go down
View user profile http://www.masuryani.blogspot.com
shida810



Posts : 67
Join date : 2009-09-03

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Mar 11, 2010 4:04 pm

kee'ah wrote:
harlinda wrote:
Salam semua...

Sy ade masaelah sket la..smlm sy beli tudung awning thai silk..pastu balik umah saya iron awning thai sil tu sbb berkedut...mula2 saya iron kat bahagian dalam jer.tapi pastu gatal tangan iron kat bahagian luar sekali..sekali bile pakai nampak mcm ade gelembung-gelembung kecik kat awning tu...nampak mcm berkedut la..n of course tak cantek...sy juz nak taw, ade ke cara nak bagi bhgn yg kedut2 n menggelembung tu licin balik ye? nak kene iron semula ke? or ade cara yg tertentu? sayang sgt sbb belum pernah pakai lagi..... Sad

gelembung berangin ke....atau gelembung disebabkan awning tak melekat betul betul kat bakrum....

apa kata..u sembur sket air pada awning tu..dan sterika semula...

Just nak share info.

Kebiasaannya kita mengunakan bakrum untuk membuat awning nie. (ade gam kat bakrum tu supaya kain tu melekat bila kita iron.) Untuk penjagaan tudung mcm nie tak boleh iron panas sgt sbb bila kite iron panas sgt, gam kat bakrum tu akan cair (tu yang nampak mcm gelembung2) .
Dinasihatkan iron jgn panas sgt dan iron belakang bukan depan.

Penyelesaian, cuba spray air kat gelembung (depan) dan iron semula sebelah belakang.
Pakai yg minimum dan iron banyak kali @ lama sikit. (jgn lama sgt nanti terbakar plak. hu hu hu

Harap dapat membantu.
Back to top Go down
View user profile
harlinda



Posts : 4
Join date : 2010-02-11

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Mar 11, 2010 4:10 pm

shida810 wrote:


Just nak share info.

Kebiasaannya kita mengunakan bakrum untuk membuat awning nie. (ade gam kat bakrum tu supaya kain tu melekat bila kita iron.) Untuk penjagaan tudung mcm nie tak boleh iron panas sgt sbb bila kite iron panas sgt, gam kat bakrum tu akan cair (tu yang nampak mcm gelembung2) .
Dinasihatkan iron jgn panas sgt dan iron belakang bukan depan.

Penyelesaian, cuba spray air kat gelembung (depan) dan iron semula sebelah belakang.
Pakai yg minimum dan iron banyak kali @ lama sikit. (jgn lama sgt nanti terbakar plak. hu hu hu

Harap dapat membantu.

shida810...

Thanks a lottt...x sbr nak blk umah repair tudung tu!!!! mtk2 la bleh jd okey n cantek balik!!!! cheers
Back to top Go down
View user profile
harlinda



Posts : 4
Join date : 2010-02-11

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Mar 12, 2010 11:53 am

Malam tadi dah try wat cara yg shida suggest tu....and IT WORKS WONDERFULLY!!! aWNINGKU DAH ELOK AND LICIN SEMULA SEPERTI BARUUUUUU...thanx a lot to shida.... Laughing
Back to top Go down
View user profile
Tinie Alias



Posts : 118
Join date : 2009-03-05
Age : 38
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon May 10, 2010 4:44 pm

ni tinie nak kongsi tips utk awning (especially brocade) yg out of shape bila basuh (awning jadi mcm 'kelopak bunga' gitu...)
slalunya kita akan face problem ni after basuh tudung.....jgn gelabah, jgn risau....apa yg kengkawan perlu buat cuma iron balik ajer awning tudung tu.....tp jgn lupa spray sket dgn air & temperature iron kena low......samer mcm kes awning thai silk menggelembung tu......gosok pelan2, insya-Allah awning tu jadi spt sediakala.......

p/s: aritu tinie ader cuba basuh all my tudungs (thai silk, brocades, cotton viscose, awning ader batu bling2 dll) dlm mesin basuh sbb x larat nak basuh tangan (sbbnya tgh mengandung 7 bln...x larat nak tertonggeng2 dlm bilik air basuh tudung dgn tangan........ Laughing )......dlm ati tuhan sajer yg tau, tp alhamdulillah tudung semua ok ajer.......so, kalau sesaper yg nak cuba, boleh la cuba...tapi bismillah byk2..........heheheheheh
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon May 10, 2010 5:15 pm

tinieeeee....berani yer...tapi masa spin..set time kejap je yer...tudung akak memang ada berlaku pergolakan kat muka tu...cam kelopak bunga..cam daun..mcm2...o..juz spray n iron je yer..kalau guna iron yang steam ok gak kan..
Back to top Go down
View user profile
Tinie Alias



Posts : 118
Join date : 2009-03-05
Age : 38
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon May 10, 2010 5:23 pm

hannan6d wrote:
tinieeeee....berani yer...tapi masa spin..set time kejap je yer...tudung akak memang ada berlaku pergolakan kat muka tu...cam kelopak bunga..cam daun..mcm2...o..juz spray n iron je yer..kalau guna iron yang steam ok gak kan..

itu panggil 'berani mati' punyer konsep........ Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy ....tinie just set normal wash jer..........heheheheheheh.....alhamdullillah semua tdg ok, 'sihat walafiat'.......

tinie x sure la plak kalau guna steam iron...rasernya x der masalah kot.......cuba la dulu, tgk mcm maner......tp temperature iron kena jaga......
Back to top Go down
View user profile
eynas



Posts : 218
Join date : 2009-01-12
Age : 41
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon May 10, 2010 7:14 pm

Tinie Alias wrote:
hannan6d wrote:
tinieeeee....berani yer...tapi masa spin..set time kejap je yer...tudung akak memang ada berlaku pergolakan kat muka tu...cam kelopak bunga..cam daun..mcm2...o..juz spray n iron je yer..kalau guna iron yang steam ok gak kan..

itu panggil 'berani mati' punyer konsep........ Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy ....tinie just set normal wash jer..........heheheheheheh.....alhamdullillah semua tdg ok, 'sihat walafiat'.......

tinie x sure la plak kalau guna steam iron...rasernya x der masalah kot.......cuba la dulu, tgk mcm maner......tp temperature iron kena jaga......

Tinie, eynas pun basuh guna mesin gak...psstt malas tol haku ni..hehe..
basuh tdung saja x cmpur dgn baju la...letak sabun n soflan sikit...bila nk spin eynas lipat body tdung masuk kan kt dalam awning, pastu susun berhimpit2 la tdung tu sume sekeliling dalam mesin tu..tujuan susun cmtu sebab bila spin x berterabur tdung tu...

alhamdulillah ok je lps kering tu...tp kalo sapa2 yg x berani, jgn cuba...kang rosak lak awning korang.. Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile http://easytudung.blogspot.com
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue May 11, 2010 9:12 am

wah.. brani maut masuk tudung dlm mesin basuh...sy blom brani lagi..kalo terdesak myb la kot.. hehehehe.. takat batik sutera dah lama selam dlm w/machine
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed May 12, 2010 12:12 pm

rimbun1 wrote:
minta tulun kawan2 bg komen skit... rimbun baru try awning brocade.. masalah tul ler, dah gosok n melekat tetiba time nak cantum tuh dah tak lekat but bila gosok semula, awning tuh jd meleding (org faham ke idok bahasa rimbun ni eks) abih berkedut2 awning tuh. dah 2 tudung camtuh. actually ada apa2 petua tak kalau guna awning brocade ni eks. brocade nii mmg cantik kalau jd awning, tak sangka plak jd camni.

agak ketinggalan gue ni.. dah beratus2 lai tudung masih tak berani nk jait brocade..pernah buat asik gelembong.. iron punya iron mengeleding plak.. buang masa sungguh.. tu kat rumah ada lagi brocade yg tak berjait... seraammmm... and ada sket thai silk nk letgo coz customer dah jarang minta TS sbb katanya susah nk jaga. lebih prefer guna awning kain lycra jugak...
Back to top Go down
View user profile
Tinie Alias



Posts : 118
Join date : 2009-03-05
Age : 38
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed May 12, 2010 3:52 pm

ibumuqrish wrote:
rimbun1 wrote:
minta tulun kawan2 bg komen skit... rimbun baru try awning brocade.. masalah tul ler, dah gosok n melekat tetiba time nak cantum tuh dah tak lekat but bila gosok semula, awning tuh jd meleding (org faham ke idok bahasa rimbun ni eks) abih berkedut2 awning tuh. dah 2 tudung camtuh. actually ada apa2 petua tak kalau guna awning brocade ni eks. brocade nii mmg cantik kalau jd awning, tak sangka plak jd camni.

agak ketinggalan gue ni.. dah beratus2 lai tudung masih tak berani nk jait brocade..pernah buat asik gelembong.. iron punya iron mengeleding plak.. buang masa sungguh.. tu kat rumah ada lagi brocade yg tak berjait... seraammmm... and ada sket thai silk nk letgo coz customer dah jarang minta TS sbb katanya susah nk jaga. lebih prefer guna awning kain lycra jugak...

tinie plak prefer brocade / thai silk sebab senang nak jahit......lycra agak kureng......... Laughing ...so, bleh la wat sale awning brocade / thai silk..... Smile Smile Smile Smile Smile Smile
Back to top Go down
View user profile
kantan



Posts : 2
Join date : 2010-03-05

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Jun 02, 2010 9:52 am

assalamualaikum..

saya baru belajar buat tudung... saya try guna form buat awning ... macam span nipis tu saya beli kat kedai alat tulis ... menjadi cantik jee tp x leh iron lelama ..mengecut jadi ... kalau nak letak batu bling-bling tu ..kena lekat batu dulu baru letak span tu ..dan jahit ..lagi satu .. kain lembut meleding2 jadinya ....nak tnya ada sesapa pernah guna form tu .. ada masalah tak leh kongsi..? dah baca forum niee saya nak cuba guna kertas gam lak
Back to top Go down
View user profile
eynas



Posts : 218
Join date : 2009-01-12
Age : 41
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Jun 02, 2010 6:26 pm

kantan wrote:
assalamualaikum..

saya baru belajar buat tudung... saya try guna form buat awning ... macam span nipis tu saya beli kat kedai alat tulis ... menjadi cantik jee tp x leh iron lelama ..mengecut jadi ... kalau nak letak batu bling-bling tu ..kena lekat batu dulu baru letak span tu ..dan jahit ..lagi satu .. kain lembut meleding2 jadinya ....nak tnya ada sesapa pernah guna form tu .. ada masalah tak leh kongsi..? dah baca forum niee saya nak cuba guna kertas gam lak

Untuk info, foam tu mmng xleh iron tau...eynas mmng ada jahit guna foam gak.
Back to top Go down
View user profile http://easytudung.blogspot.com
kantan



Posts : 2
Join date : 2010-03-05

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Jun 03, 2010 5:32 pm

eynas

kantan ada iron ...tapi kejab jee ... ..x sempat mengecutlaa... nie dalam proses nak guna kertas gam lak harap2 jadi
Back to top Go down
View user profile
eynas



Posts : 218
Join date : 2009-01-12
Age : 41
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jun 04, 2010 1:01 am

kantan wrote:
eynas

kantan ada iron ...tapi kejab jee ... ..x sempat mengecutlaa... nie dalam proses nak guna kertas gam lak harap2 jadi

guna kain gam lagi senang... Wink Wink
Back to top Go down
View user profile http://easytudung.blogspot.com
ummiwidad



Posts : 27
Join date : 2009-11-23
Location : kajang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon Aug 09, 2010 7:28 pm

Tinie Alias wrote:
ibumuqrish wrote:
rimbun1 wrote:
minta tulun kawan2 bg komen skit... rimbun baru try awning brocade.. masalah tul ler, dah gosok n melekat tetiba time nak cantum tuh dah tak lekat but bila gosok semula, awning tuh jd meleding (org faham ke idok bahasa rimbun ni eks) abih berkedut2 awning tuh. dah 2 tudung camtuh. actually ada apa2 petua tak kalau guna awning brocade ni eks. brocade nii mmg cantik kalau jd awning, tak sangka plak jd camni.

agak ketinggalan gue ni.. dah beratus2 lai tudung masih tak berani nk jait brocade..pernah buat asik gelembong.. iron punya iron mengeleding plak.. buang masa sungguh.. tu kat rumah ada lagi brocade yg tak berjait... seraammmm... and ada sket thai silk nk letgo coz customer dah jarang minta TS sbb katanya susah nk jaga. lebih prefer guna awning kain lycra jugak...

tinie plak prefer brocade / thai silk sebab senang nak jahit......lycra agak kureng......... Laughing ...so, bleh la wat sale awning brocade / thai silk..... Smile Smile Smile Smile Smile Smile

1st jait tdg ri2 UW guna brocade alhamdulillah jd elok mgkn nsb baik kot...sblm gsk kena tgk ira kain gak try kalo jadi elok kat bucu dpn 2 maka elokla...pas2 UW jait lurus dulu kat bhgn dlm mgkn masa gsk tu xleh tlalu pns kot....koz kain ni mg cpt kecut@kdt 2 yg jd mgeleding geliat 2 kali... rendeer
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Sep 22, 2010 6:33 pm

ummiwidad wrote:


1st jait tdg ri2 UW guna brocade alhamdulillah jd elok mgkn nsb baik kot...sblm gsk kena tgk ira kain gak try kalo jadi elok kat bucu dpn 2 maka elokla...pas2 UW jait lurus dulu kat bhgn dlm mgkn masa gsk tu xleh tlalu pns kot....koz kain ni mg cpt kecut@kdt 2 yg jd mgeleding geliat 2 kali... rendeer

now dah faham skit isi hati brocade ni hahahaha.. dah banyak kali try.. actually banyak jenis brocade nii.. ada jenis kena potong serong, ada yg tak kisah. tp iron mmg takleh lama2. pastu kalau bole prewash before potong....
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
ct_adah



Posts : 13
Join date : 2011-05-05
Age : 29
Location : penang

PostSubject: awning satin   Thu May 05, 2011 11:08 pm

Salam..

kte nk tempah tudung utk nikah..teringin sgt nk guna awning lain dr yg lain..slalu pkai awning biasa je..awning ngan body dr kain sy sma jenis..pastu kte try tmpah awning thai silk..rasa mcm kmbang je kt kepala..pastu mcm x terletak cantik..pastu kte antar alter kt tailor tu..mntak dia tukar awning satin..lagi horror! sedihnyaaaaaaa! soklan kte..nape kalu awning satin atau thai silk..xterletak cntik mcm tudung2 kte yg lain eh..pelik sangat!! ke tukang jahit tu guna tektik yg x berapa tepat kalu guna awning2 special tu..hmmm..ada x kt sini..yg sudi amik tmpahan tudung nikah kte..nk wat body light purple..n awning satin (mcm bju kte)..nk kosong je..sbb awning tu nnti nk jahit dgn lace lebohan baju..harap2 ada yg sudi membantu..dh tension sangattttt ni.. pale
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon May 09, 2011 12:20 pm

ct_adah wrote:
Salam..

kte nk tempah tudung utk nikah..teringin sgt nk guna awning lain dr yg lain..slalu pkai awning biasa je..awning ngan body dr kain sy sma jenis..pastu kte try tmpah awning thai silk..rasa mcm kmbang je kt kepala..pastu mcm x terletak cantik..pastu kte antar alter kt tailor tu..mntak dia tukar awning satin..lagi horror! sedihnyaaaaaaa! soklan kte..nape kalu awning satin atau thai silk..xterletak cntik mcm tudung2 kte yg lain eh..pelik sangat!! ke tukang jahit tu guna tektik yg x berapa tepat kalu guna awning2 special tu..hmmm..ada x kt sini..yg sudi amik tmpahan tudung nikah kte..nk wat body light purple..n awning satin (mcm bju kte)..nk kosong je..sbb awning tu nnti nk jahit dgn lace lebohan baju..harap2 ada yg sudi membantu..dh tension sangattttt ni.. pale

meh masuk blog akak...boleh tempah tudung pengantin disini... nuurhusnascollection-meeza.blogspot.com

pilih ler mana2 tudung pengantin yg berkenan...insyaAllah akak tolong buatkan...

pengantin takleh tension2...hilang seri kang...hiks
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Today at 8:21 am

Back to top Go down
 
Kongsi2:Masalah awning ku
View previous topic View next topic Back to top 
Page 18 of 18Go to page : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: