BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 03, 2009 11:37 am

Hehehhe...Meh share proble mesin jahit korang.....

Me pakai singer...dulu2 sll problem benang berkumpul...mula2 ingat robbin tu yang salah letak...rupanya alur2 benang kat atas tu yg kena adjust....



Pagi ni..MEsin jahit ME tetiba bila kita jahit dia statik aje..x bergerak ke depan mcm selalu....ish kenapa la erk jadi mcm tu...

nak kena p kedai singer la tgk apa masalahnya.....


pada sesiapa yg terror pakai mesin jom share masalah/penyelesaian mesin jahit......


lol! lol! lol! lol!
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 03, 2009 11:59 am

uuwwaaa.......mesinku rosakkk....pending smua order..tak tau le nape...jahitannyer dok jarang2...puas dah godek....agak2 sape yang tau nape ekk?..rasa cam nak panggil cina yang jual mesin jahit KAWAN tue..coz dia cakap dia ble repair..mesin jahit... Crying or Very sad drunken No
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : BBB

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 03, 2009 12:03 pm

ok ME..ni min nk share pengalaman problem mesin jahit ni sbb mesin min ni pun bukan la yg mahal punya..tp lepas dah servis kira alhamdulillah la...boleh menjahit semua kain2 jersey ni...
memula masalah benang lompat2 bila menjahit tu.. bounce bounce bounce
then min adjust kt tekanan benang...ok la...
then min beli kain kt people...langsung xlekat benang...so min pun bwk g kedai yg min beli mesin tu (kt perlis), apek tu godek2, pastu dah ok mesin min...dah boleh jahit semua jenis kain jersey n xde masalah lg pastu... Very Happy Very Happy
sbb tu min ingat nk jual mesin jahit ni tp syg plak sbb dah setting cun2...kang beli mesin br satu masalah plak nk kena biasakan diri guna mesin baru n nk kena setting blk...huhuuu pale pale pale
min ni dah la xpandai sgt bab2 mesin ni...kang godek2 sendiri lg jahanam jadinye...hehehe~~ lol! lol! lol!
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 03, 2009 12:51 pm

baru ni k yana beli bobbin kat kedai jahit tepi, ade byk alatan yg dijual kat situ. ckp dgn die bobbin plastic, mesin singer. bila balik rumah, jahitan sokmo tak jadi, benang bawah ketat sgt..bobbin tu la punya pasal..so tukar balik ke bobbin ori, terus ok ja mesin..kena beli kat kedai singer jugak kut utk part ni..

cuba ME, zareen ingat balik apa yg last dibuat kat mesin tu..kut2 benda tu yg penyebab mesin jadi rosak..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 03, 2009 3:12 pm

ME dah g kedai singer tadi...nasib kebetulan tukang repair tu datang betulkan mesin jait..so x yah tunggu berhari2 tersadai kat kedai...


dia cakap ME sin jahit ME ni jenis manja2...x boleh pakai selalu sgt..untuk ringan2 aje...heheheehe..jahit 30min kena stop....

cina tu godek2...ade spring tercabut....hehehehee..........itu la sebab nya...nasib free..

pastu tanya pasal roll hem....dia tunjuk kan...sama je mcm ME punya....dia cakap ade satu size ajel longkang roll hem ni....ish...pastu dia tanya.."u mau ka ini tapak" me cakap nak... dia pon kasi..FREE ajeeee......



SA kat situ bodek2 suh beli mesin singer yg 1K lebih tu..uwaa x mo lah...dah la dia nak amik setengah harga aje mesin jahit ME ni....rugi2.....pakai ajerla yg ni..
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
manjumanje



Posts : 18
Join date : 2009-01-03

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 03, 2009 3:47 pm

kak ME..
belila mesin jahit industrial punyer...
gerenti puas hati.... Razz
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 03, 2009 4:15 pm

meabadi wrote:
ME dah g kedai singer tadi...nasib kebetulan tukang repair tu datang betulkan mesin jait..so x yah tunggu berhari2 tersadai kat kedai...


dia cakap ME sin jahit ME ni jenis manja2...x boleh pakai selalu sgt..untuk ringan2 aje...heheheehe..jahit 30min kena stop....

cina tu godek2...ade spring tercabut....hehehehee..........itu la sebab nya...nasib free..

pastu tanya pasal roll hem....dia tunjuk kan...sama je mcm ME punya....dia cakap ade satu size ajel longkang roll hem ni....ish...pastu dia tanya.."u mau ka ini tapak" me cakap nak... dia pon kasi..FREE ajeeee......



SA kat situ bodek2 suh beli mesin singer yg 1K lebih tu..uwaa x mo lah...dah la dia nak amik setengah harga aje mesin jahit ME ni....rugi2.....pakai ajerla yg ni..

ME... mesin jahit singer tu hat mana satu? takut gak dengor...
setiap 30 minit kene stop... isk...
Back to top Go down
View user profile
kaknab



Posts : 35
Join date : 2009-01-01
Age : 59
Location : bm, penang

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 03, 2009 8:14 pm

min chontoi wrote:
ok ME..ni min nk share pengalaman problem mesin jahit ni sbb mesin min ni pun bukan la yg mahal punya..tp lepas dah servis kira alhamdulillah la...boleh menjahit semua kain2 jersey ni...
memula masalah benang lompat2 bila menjahit tu.. bounce bounce bounce
then min adjust kt tekanan benang...ok la...
then min beli kain kt people...langsung xlekat benang...so min pun bwk g kedai yg min beli mesin tu (kt perlis), apek tu godek2, pastu dah ok mesin min...dah boleh jahit semua jenis kain jersey n xde masalah lg pastu... Very Happy Very Happy
sbb tu min ingat nk jual mesin jahit ni tp syg plak sbb dah setting cun2...kang beli mesin br satu masalah plak nk kena biasakan diri guna mesin baru n nk kena setting blk...huhuuu pale pale pale
min ni dah la xpandai sgt bab2 mesin ni...kang godek2 sendiri lg jahanam jadinye...hehehe~~ lol! lol! lol!

kalau jahit kain jersey, kain marble lompat sebab timing dah lari. lagi satu kalau tebal sikit dia lompat pun timing lari juga. kena suruh mechanic adjust. kita memang xpandai mechanic je boleh, dia nanti godek2 kat bawah tu. nak belajar pun memang xdapat
Back to top Go down
View user profile http://kaknab-jomjahit.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sun Jan 04, 2009 8:26 am

uzi ...

MEsin jhit singer...INSPIRATION.......

mana ade jahit 30minit non stop...jahit sikit...menetass kain yang lama......ekekekekeke Laughing Laughing Laughing Laughing
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sun Jan 04, 2009 8:02 pm

Help2...

ME baru lepas cilok mesin jahit tepi MIL semalam...


pakai 3 benang..yg masalahnya...benang yg cucuk kat jarum tu sokmola tercabut keluar dari jarum tu..

cemana nak setting buton + - kat mesin tu erk??? x reti la......
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sun Jan 04, 2009 10:04 pm

uuuwwwaaaa....tengah sedeh ni..tadi panggil le cina suruh betulkan mesin jahitku itue...bila dia godek2 ok plakkk...tapi bila dia balik..cuba le test power...benang pulak dok lompat2 pastu benangnyer dok bekumpul kat bawah kain...saper2 yang arif pasal mesin ni kalu ada pengalaman macam ni leh bagitau tak nape?... Sad Sad
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : BBB

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sun Jan 04, 2009 10:50 pm

kaknab wrote:
min chontoi wrote:
ok ME..ni min nk share pengalaman problem mesin jahit ni sbb mesin min ni pun bukan la yg mahal punya..tp lepas dah servis kira alhamdulillah la...boleh menjahit semua kain2 jersey ni...
memula masalah benang lompat2 bila menjahit tu.. bounce bounce bounce
then min adjust kt tekanan benang...ok la...
then min beli kain kt people...langsung xlekat benang...so min pun bwk g kedai yg min beli mesin tu (kt perlis), apek tu godek2, pastu dah ok mesin min...dah boleh jahit semua jenis kain jersey n xde masalah lg pastu... Very Happy Very Happy
sbb tu min ingat nk jual mesin jahit ni tp syg plak sbb dah setting cun2...kang beli mesin br satu masalah plak nk kena biasakan diri guna mesin baru n nk kena setting blk...huhuuu pale pale pale
min ni dah la xpandai sgt bab2 mesin ni...kang godek2 sendiri lg jahanam jadinye...hehehe~~ lol! lol! lol!

kalau jahit kain jersey, kain marble lompat sebab timing dah lari. lagi satu kalau tebal sikit dia lompat pun timing lari juga. kena suruh mechanic adjust. kita memang xpandai mechanic je boleh, dia nanti godek2 kat bawah tu. nak belajar pun memang xdapat

huhhuuuhu~~~ tulah kak nab...min ni xberani nk memandai...kang lain jadiknye..biar la yg pakar buat.. tongue tongue
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 05, 2009 9:41 am

msia penah jahit benang lompat2.. then kadang2 sangkut kat bawah..
dua kali jadi camtu.. bila check kedudukan jarum tu salah letak.. yg flat side tu letak tak betul..
bila adjust balik, ok plak..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
zila_kasim
Peniaga


Posts : 228
Join date : 2008-12-26
Location : kl

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 05, 2009 10:06 am

ME, smlm akak jumpa dealer mesin bernina tu, dia ada bagi tips pasal amsalah mesin, kalu ada masalah benang melompat ni bukan masalah mesin tapi skoci atau bobbin dia. pastu jarum pun memainkan peranan penting.... akak beli jarum special
Back to top Go down
View user profile http://www.zilakasim.multiply.com
faziraniq
Peniaga


Posts : 152
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 05, 2009 1:20 pm

Zareen wrote:
uuuwwwaaaa....tengah sedeh ni..tadi panggil le cina suruh betulkan mesin jahitku itue...bila dia godek2 ok plakkk...tapi bila dia balik..cuba le test power...benang pulak dok lompat2 pastu benangnyer dok bekumpul kat bawah kain...saper2 yang arif pasal mesin ni kalu ada pengalaman macam ni leh bagitau tak nape?... Sad Sad

kalau benang bawah berkumpul tu...selalunya benang bawah tu terlalu ketat ko...i pernah jadi gitu...
Back to top Go down
View user profile
yanzack79



Posts : 113
Join date : 2008-12-23
Age : 36
Location : bukit mahkota, bangi

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 05, 2009 3:22 pm

Betul zila....Hari tu yan pun facing the same problem....Ingatkan mesin buat hal...lepas tu nyonya kedai singer ckp tuk jahit kain getah ataupun kain licin (mcm kain baju kurung tu) kene guna jarum emas...jarum ni mmg mahal. Kalau x silap RM 9.50 utk 5 btg...

Pada kengkawan yg jahitannye melompat2 tu...rasenye cuba tukar pakai jarum emas ni...

Selamt mencuba
Back to top Go down
View user profile
zam mama_rock
Peniaga


Posts : 64
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 05, 2009 5:03 pm

meabadi wrote:
uzi ...

MEsin jhit singer...INSPIRATION.......

mana ade jahit 30minit non stop...jahit sikit...menetass kain yang lama......ekekekekeke Laughing Laughing Laughing Laughing

yang oi.. kalau mesin singer2 yg baru2 ni.. semua mmg stok tak leh jahit lama2..
tokeh kat mesin tu sendiri kasi tau
kallau nak menjahit.. atl east pas 3jam mesti off sekejap bg mesin singer tu rest.. if not.. dia cepat ada problem.. especially tang motor..
yg betul2 tahan panas, jarang rosak..tahan lasak.. tu yg body kerengga kaler itam tu.. hat tu mmg core punya..
korang lanyak la mcm mana pon..sure dia tahan lama..
yg biasa ni motor nye tak bape tahan...
sbb tu mostly dorang bg waranty 1 tahun je Razz
Back to top Go down
View user profile
zila_kasim
Peniaga


Posts : 228
Join date : 2008-12-26
Location : kl

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 05, 2009 5:19 pm

ni customer akak bagi petua bagi yg guna singer, singer ni mmg x tahan lasak, motor dia cepat panas... so masa menjahit tu halakan kipas kat motor dia, so tahan lama sikit kalu nak jahit... ni petua kawan yg bagi sebelum dia tukar epal, lama gak dia guna mesin singer baru tukar epal, so dia guna cara tu utk hilangkan panas motor tu

zam mama_rock wrote:
meabadi wrote:
uzi ...

MEsin jhit singer...INSPIRATION.......

mana ade jahit 30minit non stop...jahit sikit...menetass kain yang lama......ekekekekeke Laughing Laughing Laughing Laughing

yang oi.. kalau mesin singer2 yg baru2 ni.. semua mmg stok tak leh jahit lama2..
tokeh kat mesin tu sendiri kasi tau
kallau nak menjahit.. atl east pas 3jam mesti off sekejap bg mesin singer tu rest.. if not.. dia cepat ada problem.. especially tang motor..
yg betul2 tahan panas, jarang rosak..tahan lasak.. tu yg body kerengga kaler itam tu.. hat tu mmg core punya..
korang lanyak la mcm mana pon..sure dia tahan lama..
yg biasa ni motor nye tak bape tahan...
sbb tu mostly dorang bg waranty 1 tahun je Razz
Back to top Go down
View user profile http://www.zilakasim.multiply.com
melati putih
Peniaga


Posts : 141
Join date : 2008-12-23
Age : 39
Location : kajang

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 05, 2009 5:40 pm

mesin jahit mak singer yang zaman dulu kala hitam tue..tak yah pakai motor pakai tali jek
nak masukkan skoci pun ku tak reti...ekeke
tapi kakak kata..memang senang sangat nak ejase kelajuan....

tapi mesin cam gitu makan space...sebab dia ada pengayuh kat bawah sekali...
tapi betul memang rasa smooth jek tengok mesin jahit tue..lemah lembut...

tapi uhuk akak ku dah buat harta peribadi...sebab dia tau adik dia takkan nya menjahit..ngeh ngeh ngeh..

kalau benang terkumpul kat bawah tue mengikut pengalaman ku yang memang tak reti menjahit nieh....
mesti benang kat koci bawah tue ketat kot....
ataupun terganggun dengan apa2 anasir jahat kat kain tue sendiir..ekekekeke...sukati haku jek..
Back to top Go down
View user profile http://melatishopz.blogspot.com
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 05, 2009 6:25 pm

faziraniq wrote:
Zareen wrote:
uuuwwwaaaa....tengah sedeh ni..tadi panggil le cina suruh betulkan mesin jahitku itue...bila dia godek2 ok plakkk...tapi bila dia balik..cuba le test power...benang pulak dok lompat2 pastu benangnyer dok bekumpul kat bawah kain...saper2 yang arif pasal mesin ni kalu ada pengalaman macam ni leh bagitau tak nape?... Sad Sad

kalau benang bawah berkumpul tu...selalunya benang bawah tu terlalu ketat ko...i pernah jadi gitu...

owhh..ye ke??...sat nak godek jap...mintak2 ok ler...
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 05, 2009 6:28 pm

yanzack79 wrote:
Betul zila....Hari tu yan pun facing the same problem....Ingatkan mesin buat hal...lepas tu nyonya kedai singer ckp tuk jahit kain getah ataupun kain licin (mcm kain baju kurung tu) kene guna jarum emas...jarum ni mmg mahal. Kalau x silap RM 9.50 utk 5 btg...

Pada kengkawan yg jahitannye melompat2 tu...rasenye cuba tukar pakai jarum emas ni...

Selamt mencuba

eeemmm....kena beli niii....mana tau ok plak nanti... Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
tong_gas2280
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Wed Jan 07, 2009 8:26 am

uikk salam semua .... lama dah tak join .. macam2 hal yang melanda ...

untuk pengetahuan semua ... mesin jahit yang guna motor mmg tak bole gune terus menerus dalam masa yang lama melainkan mesin industri .. sama gaks kes aku yang beli mesin baru2 ni2 ... saleman tu dah cakap awal2 .. katanya kalo bole jgn guna sejam terus menerus ...

bab jarum .. utk mesin jahit singer mmg ade jarum yang khas utk jahit jersi nih ... (ni pengalaman guna mesin jahit mak ) .. pastu bile dah beli mesin sendiri (tapi bukan cap singer) .. tak yah tukar2 jarum2 guna je yang dia dah dok kasik ...
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Thu Jan 08, 2009 1:45 pm

kalau baca kat manual.. utk jenis2 kain ada saiz/no jarum khas..
sama juga dengan mesin jahit tepi..
utk hasil terbaik... rujuk laa manual anda.. hihihi..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Fri Jan 09, 2009 11:26 am

misa wrote:
kalau baca kat manual.. utk jenis2 kain ada saiz/no jarum khas..
sama juga dengan mesin jahit tepi..
utk hasil terbaik... rujuk laa manual anda.. hihihi..


manual...he he he....10 tahun dulu...ntah mana perginya....sekarang main hamtam sajalaa labu...he he he
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Fri Jan 09, 2009 1:53 pm

hari tu..masa india tu hantar mesin jahit tepi..(ehem..mesin baru beli ni.. Basketball ) dia kata jarum sama je dengan mesin jahit biasa..so sekarang untuk jahit tudung2 ni..jarum 13 lah kan...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Today at 11:56 pm

Back to top Go down
 
Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 6Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» possible 4l60e problem?
» I need some help with a Nerf problem..
» Don Juan Rehearsal...What's really the problem here?
» PROBLEM: Missing post thread
» Paypal problem- help me please

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI ::  :: -
Jump to: