BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket
Share | 
 

 Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AuthorMessage
meabadi
Admin


Posts: 544
Join date: 2008-12-21
Age: 33
Location: Shah Alam Selangor

PostSubject: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 03, 2009 11:37 am

Hehehhe...Meh share proble mesin jahit korang.....

Me pakai singer...dulu2 sll problem benang berkumpul...mula2 ingat robbin tu yang salah letak...rupanya alur2 benang kat atas tu yg kena adjust....



Pagi ni..MEsin jahit ME tetiba bila kita jahit dia statik aje..x bergerak ke depan mcm selalu....ish kenapa la erk jadi mcm tu...

nak kena p kedai singer la tgk apa masalahnya.....


pada sesiapa yg terror pakai mesin jom share masalah/penyelesaian mesin jahit......


lol! lol! lol! lol!
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
Zareen
Peniaga


Posts: 487
Join date: 2008-12-22
Age: 35
Location: Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 03, 2009 11:59 am

uuwwaaa.......mesinku rosakkk....pending smua order..tak tau le nape...jahitannyer dok jarang2...puas dah godek....agak2 sape yang tau nape ekk?..rasa cam nak panggil cina yang jual mesin jahit KAWAN tue..coz dia cakap dia ble repair..mesin jahit... Crying or Very sad drunken No
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
min chontoi
Peniaga


Posts: 617
Join date: 2008-12-21
Age: 33
Location: BBB

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 03, 2009 12:03 pm

ok ME..ni min nk share pengalaman problem mesin jahit ni sbb mesin min ni pun bukan la yg mahal punya..tp lepas dah servis kira alhamdulillah la...boleh menjahit semua kain2 jersey ni...
memula masalah benang lompat2 bila menjahit tu.. bounce bounce bounce
then min adjust kt tekanan benang...ok la...
then min beli kain kt people...langsung xlekat benang...so min pun bwk g kedai yg min beli mesin tu (kt perlis), apek tu godek2, pastu dah ok mesin min...dah boleh jahit semua jenis kain jersey n xde masalah lg pastu... Very Happy Very Happy
sbb tu min ingat nk jual mesin jahit ni tp syg plak sbb dah setting cun2...kang beli mesin br satu masalah plak nk kena biasakan diri guna mesin baru n nk kena setting blk...huhuuu pale pale pale
min ni dah la xpandai sgt bab2 mesin ni...kang godek2 sendiri lg jahanam jadinye...hehehe~~ lol! lol! lol!
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts: 771
Join date: 2008-12-22
Location: kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 03, 2009 12:51 pm

baru ni k yana beli bobbin kat kedai jahit tepi, ade byk alatan yg dijual kat situ. ckp dgn die bobbin plastic, mesin singer. bila balik rumah, jahitan sokmo tak jadi, benang bawah ketat sgt..bobbin tu la punya pasal..so tukar balik ke bobbin ori, terus ok ja mesin..kena beli kat kedai singer jugak kut utk part ni..

cuba ME, zareen ingat balik apa yg last dibuat kat mesin tu..kut2 benda tu yg penyebab mesin jadi rosak..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
meabadi
Admin


Posts: 544
Join date: 2008-12-21
Age: 33
Location: Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 03, 2009 3:12 pm

ME dah g kedai singer tadi...nasib kebetulan tukang repair tu datang betulkan mesin jait..so x yah tunggu berhari2 tersadai kat kedai...


dia cakap ME sin jahit ME ni jenis manja2...x boleh pakai selalu sgt..untuk ringan2 aje...heheheehe..jahit 30min kena stop....

cina tu godek2...ade spring tercabut....hehehehee..........itu la sebab nya...nasib free..

pastu tanya pasal roll hem....dia tunjuk kan...sama je mcm ME punya....dia cakap ade satu size ajel longkang roll hem ni....ish...pastu dia tanya.."u mau ka ini tapak" me cakap nak... dia pon kasi..FREE ajeeee......



SA kat situ bodek2 suh beli mesin singer yg 1K lebih tu..uwaa x mo lah...dah la dia nak amik setengah harga aje mesin jahit ME ni....rugi2.....pakai ajerla yg ni..
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
manjumanje



Posts: 18
Join date: 2009-01-03

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 03, 2009 3:47 pm

kak ME..
belila mesin jahit industrial punyer...
gerenti puas hati.... Razz
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts: 111
Join date: 2008-12-21

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 03, 2009 4:15 pm

meabadi wrote:
ME dah g kedai singer tadi...nasib kebetulan tukang repair tu datang betulkan mesin jait..so x yah tunggu berhari2 tersadai kat kedai...


dia cakap ME sin jahit ME ni jenis manja2...x boleh pakai selalu sgt..untuk ringan2 aje...heheheehe..jahit 30min kena stop....

cina tu godek2...ade spring tercabut....hehehehee..........itu la sebab nya...nasib free..

pastu tanya pasal roll hem....dia tunjuk kan...sama je mcm ME punya....dia cakap ade satu size ajel longkang roll hem ni....ish...pastu dia tanya.."u mau ka ini tapak" me cakap nak... dia pon kasi..FREE ajeeee......



SA kat situ bodek2 suh beli mesin singer yg 1K lebih tu..uwaa x mo lah...dah la dia nak amik setengah harga aje mesin jahit ME ni....rugi2.....pakai ajerla yg ni..

ME... mesin jahit singer tu hat mana satu? takut gak dengor...
setiap 30 minit kene stop... isk...
Back to top Go down
View user profile
kaknab



Posts: 35
Join date: 2009-01-01
Age: 58
Location: bm, penang

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 03, 2009 8:14 pm

min chontoi wrote:
ok ME..ni min nk share pengalaman problem mesin jahit ni sbb mesin min ni pun bukan la yg mahal punya..tp lepas dah servis kira alhamdulillah la...boleh menjahit semua kain2 jersey ni...
memula masalah benang lompat2 bila menjahit tu.. bounce bounce bounce
then min adjust kt tekanan benang...ok la...
then min beli kain kt people...langsung xlekat benang...so min pun bwk g kedai yg min beli mesin tu (kt perlis), apek tu godek2, pastu dah ok mesin min...dah boleh jahit semua jenis kain jersey n xde masalah lg pastu... Very Happy Very Happy
sbb tu min ingat nk jual mesin jahit ni tp syg plak sbb dah setting cun2...kang beli mesin br satu masalah plak nk kena biasakan diri guna mesin baru n nk kena setting blk...huhuuu pale pale pale
min ni dah la xpandai sgt bab2 mesin ni...kang godek2 sendiri lg jahanam jadinye...hehehe~~ lol! lol! lol!

kalau jahit kain jersey, kain marble lompat sebab timing dah lari. lagi satu kalau tebal sikit dia lompat pun timing lari juga. kena suruh mechanic adjust. kita memang xpandai mechanic je boleh, dia nanti godek2 kat bawah tu. nak belajar pun memang xdapat
Back to top Go down
View user profile http://kaknab-jomjahit.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts: 544
Join date: 2008-12-21
Age: 33
Location: Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sun Jan 04, 2009 8:26 am

uzi ...

MEsin jhit singer...INSPIRATION.......

mana ade jahit 30minit non stop...jahit sikit...menetass kain yang lama......ekekekekeke Laughing Laughing Laughing Laughing
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts: 544
Join date: 2008-12-21
Age: 33
Location: Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sun Jan 04, 2009 8:02 pm

Help2...

ME baru lepas cilok mesin jahit tepi MIL semalam...


pakai 3 benang..yg masalahnya...benang yg cucuk kat jarum tu sokmola tercabut keluar dari jarum tu..

cemana nak setting buton + - kat mesin tu erk??? x reti la......
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
Zareen
Peniaga


Posts: 487
Join date: 2008-12-22
Age: 35
Location: Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sun Jan 04, 2009 10:04 pm

uuuwwwaaaa....tengah sedeh ni..tadi panggil le cina suruh betulkan mesin jahitku itue...bila dia godek2 ok plakkk...tapi bila dia balik..cuba le test power...benang pulak dok lompat2 pastu benangnyer dok bekumpul kat bawah kain...saper2 yang arif pasal mesin ni kalu ada pengalaman macam ni leh bagitau tak nape?... Sad Sad
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
min chontoi
Peniaga


Posts: 617
Join date: 2008-12-21
Age: 33
Location: BBB

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sun Jan 04, 2009 10:50 pm

kaknab wrote:
min chontoi wrote:
ok ME..ni min nk share pengalaman problem mesin jahit ni sbb mesin min ni pun bukan la yg mahal punya..tp lepas dah servis kira alhamdulillah la...boleh menjahit semua kain2 jersey ni...
memula masalah benang lompat2 bila menjahit tu.. bounce bounce bounce
then min adjust kt tekanan benang...ok la...
then min beli kain kt people...langsung xlekat benang...so min pun bwk g kedai yg min beli mesin tu (kt perlis), apek tu godek2, pastu dah ok mesin min...dah boleh jahit semua jenis kain jersey n xde masalah lg pastu... Very Happy Very Happy
sbb tu min ingat nk jual mesin jahit ni tp syg plak sbb dah setting cun2...kang beli mesin br satu masalah plak nk kena biasakan diri guna mesin baru n nk kena setting blk...huhuuu pale pale pale
min ni dah la xpandai sgt bab2 mesin ni...kang godek2 sendiri lg jahanam jadinye...hehehe~~ lol! lol! lol!

kalau jahit kain jersey, kain marble lompat sebab timing dah lari. lagi satu kalau tebal sikit dia lompat pun timing lari juga. kena suruh mechanic adjust. kita memang xpandai mechanic je boleh, dia nanti godek2 kat bawah tu. nak belajar pun memang xdapat

huhhuuuhu~~~ tulah kak nab...min ni xberani nk memandai...kang lain jadiknye..biar la yg pakar buat.. tongue tongue
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts: 776
Join date: 2008-12-22
Location: KL

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 05, 2009 9:41 am

msia penah jahit benang lompat2.. then kadang2 sangkut kat bawah..
dua kali jadi camtu.. bila check kedudukan jarum tu salah letak.. yg flat side tu letak tak betul..
bila adjust balik, ok plak..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
zila_kasim
Peniaga


Posts: 228
Join date: 2008-12-26
Location: kl

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 05, 2009 10:06 am

ME, smlm akak jumpa dealer mesin bernina tu, dia ada bagi tips pasal amsalah mesin, kalu ada masalah benang melompat ni bukan masalah mesin tapi skoci atau bobbin dia. pastu jarum pun memainkan peranan penting.... akak beli jarum special
Back to top Go down
View user profile http://www.zilakasim.multiply.com
faziraniq
Peniaga


Posts: 152
Join date: 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 05, 2009 1:20 pm

Zareen wrote:
uuuwwwaaaa....tengah sedeh ni..tadi panggil le cina suruh betulkan mesin jahitku itue...bila dia godek2 ok plakkk...tapi bila dia balik..cuba le test power...benang pulak dok lompat2 pastu benangnyer dok bekumpul kat bawah kain...saper2 yang arif pasal mesin ni kalu ada pengalaman macam ni leh bagitau tak nape?... Sad Sad

kalau benang bawah berkumpul tu...selalunya benang bawah tu terlalu ketat ko...i pernah jadi gitu...
Back to top Go down
View user profile
 

Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 9Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI ::  :: -