BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Kongsi2:Masalah awning ku

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18  Next
AuthorMessage
CT



Posts : 288
Join date : 2009-03-26
Age : 33
Location : shah alam

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Jun 30, 2009 3:55 pm

3pelf wrote:
eynas wrote:
kak kee, eynas tolong letak gambr kain gam nipis tu la...





kalo buat half awning kain gam nipis tu potong ikut saiz kain gam/bakrum yg korang guna...
tiada masalah tertarik jc lagi

udah beli interfacing ni ...sib baik btoi...muahhaa...n dah try buat pun utk tudung abu dhabi....dok pakai arini pi opis....elok terletak je awning ku.....



terima kasih pada kak keaah bg ilmu yg x terhingga tu...walaupun paning skit nak faham....muehehhe...apa pun u still the best!!
cheers

salam
smlm ct dh try..tapi cam xjd sgt la...huhuuyg interfasing tu nak iron kat awning belah atas ke bawah ek.. Razz
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Jun 30, 2009 4:04 pm

Eda wrote:
Mintak tolong...ada tak cara senang sikit nak wat awning span nie..
Eda nak wat half awning tu..tapi span nie..lari since takdak gam..jenuh ligann,hehe.
malasss rasa nak pulun span nie..tapi der plak req.

k.yana..anybody leh gif tips tak..malas lagii nak selak page2..tq sunny

eda..tak larat nak ligan ek? hehehhee
ok mcm ni..
kan kalo kita guna bakrum, kita jahit 2 line nak lekatkan kat kain awning kan?
utk span tak leh buat gitu..

so apa yg k yana buat..k yana just jahit hujung sana dan hujung sini..just bagi lekat..then terus jahit step2 lain mcm biasa..

cuba ek..nnt bg feedback..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Jun 30, 2009 4:08 pm

CT wrote:


salam
smlm ct dh try..tapi cam xjd sgt la...huhuuyg interfasing tu nak iron kat awning belah atas ke bawah ek.. Razz

CT, interfacing iron sama side dgn bakrum, maknanya awning belah bawah kan..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
catalysts2



Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Jun 30, 2009 4:17 pm

k yana wrote:
uiks cat, mcm mana keluar minyak sampai mcm tu?? saya kalo letak pon dlm 2 titik jer..

hehehe ( tu exaggerate lebih skit pasal minyak tu)

tak tau le apa jadi
ni lps hantar mesin jahit lama gi servis
entah byk mana minyak mesin yg diaorg bubuh
Back to top Go down
View user profile
CT



Posts : 288
Join date : 2009-03-26
Age : 33
Location : shah alam

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Jun 30, 2009 4:32 pm

k yana wrote:
CT wrote:


salam
smlm ct dh try..tapi cam xjd sgt la...huhuuyg interfasing tu nak iron kat awning belah atas ke bawah ek.. Razz

CT, interfacing iron sama side dgn bakrum, maknanya awning belah bawah kan..

ok mlm ni ct try lg..xpuas hati..nak bg jadi jugak..hehhe..thank k.yana
Back to top Go down
View user profile
Eda



Posts : 166
Join date : 2008-12-27
Location : GomBuck

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Jun 30, 2009 11:12 pm

k yana wrote:

eda..tak larat nak ligan ek? hehehhee
ok mcm ni..
kan kalo kita guna bakrum, kita jahit 2 line nak lekatkan kat kain awning kan?
utk span tak leh buat gitu..

so apa yg k yana buat..k yana just jahit hujung sana dan hujung sini..just bagi lekat..then terus jahit step2 lain mcm biasa..

cuba ek..nnt bg feedback..

K.Yana...tu lar dok pikiaq cam mana nak soh span tu tak lari..terai dah jaet..atas line cam tdg indon tuu..herot petot, hehe tapi leh adjust lagi bagi straight line..kira bila kita pakai ada line kat awning half tu kan..

tq tips tu.. betoii gak nanti nak try cam k.yana wat tu.. bila kita bend, kat bawah awning kain tu kedut2 tak??? hehe..sat lagi tak ngantokk Eda try ea.. tq kakk.. queen queen
Back to top Go down
View user profile
ummi_aiai



Posts : 368
Join date : 2009-03-20

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Jul 01, 2009 5:05 pm

Thank you K.Kee, K.Yana & others;

Guna teknik interfacing ni, mudah untuk Ummi "uruskan" Vietnam Silk dan kain-kain yang sewaktu dengannya (yang lemah lembut) sunny sunny sunny Banyak membantu


Mudah kerja, kalau tidak puas jugaklah scratch

Terima kasih berkongsi idea queen queen queen
Back to top Go down
View user profile http://sentuhan-jemari-ummi.blogspot.com/
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Jul 02, 2009 9:27 am

ummi_aiai wrote:
Thank you K.Kee, K.Yana & others;

Guna teknik interfacing ni, mudah untuk Ummi "uruskan" Vietnam Silk dan kain-kain yang sewaktu dengannya (yang lemah lembut) sunny sunny sunny Banyak membantu


Mudah kerja, kalau tidak puas jugaklah scratch

Terima kasih berkongsi idea queen queen queen

sama sama....akak pun bukan terer beno....hari hari pun belajar ...cengitu cengini...baru nampak elok ...sedap mata...kolo idak x puas ati aje. Akak selalu buat discussion ngan group DIY ...bila derang melepak rumah akak....tu yg mcm mcm ilmu dapat....derang lagi xpert...mcm mcm tau.
Back to top Go down
View user profile
Eldee



Posts : 14
Join date : 2009-04-29
Age : 45
Location : Sg. Buloh

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Jul 02, 2009 3:18 pm

Semalam pegi kedai alat jahit, rupanya sekrg dah ada span Eva Foam) utk buat buat awning dah siap potong, dlm paket adalah dlmm 5-6 kpg, tak perasan pulak harga. scratch . macam2! lama2 nanti tak heran kalau kit buat tudung ada jual kat kedai alay jahitan... atau template. Macam2 org nak buat duit skrg ni Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
CT



Posts : 288
Join date : 2009-03-26
Age : 33
Location : shah alam

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Jul 07, 2009 1:49 pm



kak yana..ct dh jadi dh wat awning guna interface tu..hhehehe..akhirnya..thank to k.kee, eynas, k.yana..and all la..sedap la pakai awning ni..
flower lol!
Back to top Go down
View user profile
scindapsus



Posts : 33
Join date : 2009-03-03
Age : 35
Location : petaling jaya-manjung

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jul 10, 2009 5:18 pm

salam..... tny skit... klu dah guna interface tu bekrum buh juga yer......
lupa nak tny kak kee ari tu......
Back to top Go down
View user profile http://scindapsus.blogspot.com
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jul 10, 2009 5:39 pm

scindapsus wrote:
salam..... tny skit... klu dah guna interface tu bekrum buh juga yer......
lupa nak tny kak kee ari tu......

bubuh gak ler scin...kang tak bubuh....lembek jadinyaa...tujuan interface tu adalah tuk melindungi bekrum dari pada tertarik kalau guna kain body...dan kalau kain lain...tuk lebih nampak kemas.
Back to top Go down
View user profile
aqidah1010



Posts : 41
Join date : 2009-03-04
Location : Kuantan, Pahang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jul 10, 2009 6:43 pm

kak yana...saya jahit saje atas span tue...tapi seram tgk mcm nak tkoyak span..
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Jul 22, 2009 10:36 am

masih dlm proses belajar.. nk tanya.. ok tak kalu pakai bakrum bergam 2 side. smlm jumpa kat kedai jait cina kt pekan sg besi. tapi mahal betol!! RM3.00 semeter. tp beli gak nk try.. tgk benang kain rapat2 licin. tp takut gak nk try kot2 potensi untuk mengeleding lebih parah... any idea?...
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Jul 22, 2009 11:09 am

ibumuqrish wrote:
masih dlm proses belajar.. nk tanya.. ok tak kalu pakai bakrum bergam 2 side. smlm jumpa kat kedai jait cina kt pekan sg besi. tapi mahal betol!! RM3.00 semeter. tp beli gak nk try.. tgk benang kain rapat2 licin. tp takut gak nk try kot2 potensi untuk mengeleding lebih parah... any idea?...

salam..tak penah cuba dua side bergam..tapi rasanya mcm tak sesuai..pasal apa..kadang2 kain broked, cotton silk, die akan meregang bila kita dah iron kain gam tu..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: awning brocade   Mon Aug 03, 2009 11:20 am

minta tulun kawan2 bg komen skit... rimbun baru try awning brocade.. masalah tul ler, dah gosok n melekat tetiba time nak cantum tuh dah tak lekat but bila gosok semula, awning tuh jd meleding (org faham ke idok bahasa rimbun ni eks) abih berkedut2 awning tuh. dah 2 tudung camtuh. actually ada apa2 petua tak kalau guna awning brocade ni eks. brocade nii mmg cantik kalau jd awning, tak sangka plak jd camni.
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
azieSU1



Posts : 17
Join date : 2009-03-27

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Aug 05, 2009 1:03 pm

k yana wrote:
Eda wrote:
Mintak tolong...ada tak cara senang sikit nak wat awning span nie..
Eda nak wat half awning tu..tapi span nie..lari since takdak gam..jenuh ligann,hehe.
malasss rasa nak pulun span nie..tapi der plak req.

k.yana..anybody leh gif tips tak..malas lagii nak selak page2..tq sunny

eda..tak larat nak ligan ek? hehehhee
ok mcm ni..
kan kalo kita guna bakrum, kita jahit 2 line nak lekatkan kat kain awning kan?
utk span tak leh buat gitu..

so apa yg k yana buat..k yana just jahit hujung sana dan hujung sini..just bagi lekat..then terus jahit step2 lain mcm biasa..

cuba ek..nnt bg feedback..

azie dah pun try buat cam kyana ckp tu tp bl bila kita bengkokkan awning tu bhg bawah tu jd kedut2. geram betui. dah 2,3x buka jait blk ni. pasai apa jd camtu?

ingat nak tukar awning yg mengeleding kat 2 helai tudung tu ngan span tp bl dah jdi camni dah malas la plak.
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Aug 05, 2009 5:01 pm

rimbun1 wrote:
minta tulun kawan2 bg komen skit... rimbun baru try awning brocade.. masalah tul ler, dah gosok n melekat tetiba time nak cantum tuh dah tak lekat but bila gosok semula, awning tuh jd meleding (org faham ke idok bahasa rimbun ni eks) abih berkedut2 awning tuh. dah 2 tudung camtuh. actually ada apa2 petua tak kalau guna awning brocade ni eks. brocade nii mmg cantik kalau jd awning, tak sangka plak jd camni.

kalau buat awning guna brocade atau yg seangkatannye.. kene hati2 sket sbb kalau iron dah overheat, garing la brocade tu.. tu yg leh menggeleding..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
meijone



Posts : 18
Join date : 2009-08-03

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Sep 09, 2009 6:24 pm

salam semua.saya baru jahit 2 tudung.dok baca2 lah subject ni sebab 1 tudung saya tuh awningnya mcm berkedut.then ada terjungkit la.sebab terjungkit tu lepaih baca forum ni baru paham kenapa.tapi nak tanya satu..dlm forum ni cakap kalau x nak awning berkedut,yg bergam kat atas,yg x bergam kat bawah kan.kalau mcm ni lepas basuh x berkedut ke?sebab gam dia dah mcm x ada?kalau saya guna kain interface nipis tu utk awning cotton silk boleh selesai ke masaalah ni? then saya x paham kain gam kenapa kena ada basi pulak ya? kalau awning separuh,yg bhg bwh kita jahit 2 line kan?so basi tu dari mana ke mana? x paham le saya?boleh otai2 kat sini explain kan x.I'm sorry..budak baru belajar ...
Back to top Go down
View user profile
nidda



Posts : 32
Join date : 2009-09-08
Age : 34

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Oct 28, 2009 5:32 pm

awning ku menggeleding.... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

ni kes salah teknik guna raw silk ni...raw silk tu kain dia keras kan.....cantik. tp cam tu lak jadinyer...kena praktis lg nih...
Back to top Go down
View user profile
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Oct 29, 2009 10:37 am

misa wrote:
rimbun1 wrote:
minta tulun kawan2 bg komen skit... rimbun baru try awning brocade.. masalah tul ler, dah gosok n melekat tetiba time nak cantum tuh dah tak lekat but bila gosok semula, awning tuh jd meleding (org faham ke idok bahasa rimbun ni eks) abih berkedut2 awning tuh. dah 2 tudung camtuh. actually ada apa2 petua tak kalau guna awning brocade ni eks. brocade nii mmg cantik kalau jd awning, tak sangka plak jd camni.

kalau buat awning guna brocade atau yg seangkatannye.. kene hati2 sket sbb kalau iron dah overheat, garing la brocade tu.. tu yg leh menggeleding..


Rimbun..advisable kalau pakai awning brocade gosok terbalik..so takler rosak awning depan...macam Misa ckp jgn overheat..
Back to top Go down
View user profile
sksk



Posts : 141
Join date : 2009-02-04

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Oct 29, 2009 2:11 pm

lama tak nampok kat sini mek weh
Back to top Go down
View user profile
harlinda



Posts : 4
Join date : 2010-02-11

PostSubject: iron awning thai silk   Thu Mar 11, 2010 12:03 pm

Salam semua...

Sy ade masaelah sket la..smlm sy beli tudung awning thai silk..pastu balik umah saya iron awning thai sil tu sbb berkedut...mula2 saya iron kat bahagian dalam jer.tapi pastu gatal tangan iron kat bahagian luar sekali..sekali bile pakai nampak mcm ade gelembung-gelembung kecik kat awning tu...nampak mcm berkedut la..n of course tak cantek...sy juz nak taw, ade ke cara nak bagi bhgn yg kedut2 n menggelembung tu licin balik ye? nak kene iron semula ke? or ade cara yg tertentu? sayang sgt sbb belum pernah pakai lagi..... Sad
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Mar 11, 2010 2:54 pm

harlinda wrote:
Salam semua...

Sy ade masaelah sket la..smlm sy beli tudung awning thai silk..pastu balik umah saya iron awning thai sil tu sbb berkedut...mula2 saya iron kat bahagian dalam jer.tapi pastu gatal tangan iron kat bahagian luar sekali..sekali bile pakai nampak mcm ade gelembung-gelembung kecik kat awning tu...nampak mcm berkedut la..n of course tak cantek...sy juz nak taw, ade ke cara nak bagi bhgn yg kedut2 n menggelembung tu licin balik ye? nak kene iron semula ke? or ade cara yg tertentu? sayang sgt sbb belum pernah pakai lagi..... Sad

gelembung berangin ke....atau gelembung disebabkan awning tak melekat betul betul kat bakrum....

apa kata..u sembur sket air pada awning tu..dan sterika semula...
Back to top Go down
View user profile
harlinda



Posts : 4
Join date : 2010-02-11

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Mar 11, 2010 2:56 pm

Sy rase bkn sbb gelembung x lekat betul..sbb asalnye tudung ni elok cantek n rate je mcm biase..lepas iron jd camtu...so kene sembur air kat tempat gelembung2 kecik tu n iron semula ye?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Today at 4:00 pm

Back to top Go down
 
Kongsi2:Masalah awning ku
View previous topic View next topic Back to top 
Page 17 of 18Go to page : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: