BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Thu Jan 15, 2009 8:37 pm

tangan gatal pergi godek2 kat nombor2 mesin jahit tu..
lepas tu..jahitan cam tak berapa cantik...
sapa kat sini yang guna mesin jahit tepi singer...
nombor berapa ek..untuk benang kiri...tengah..kanan..
macam lari aligment dia lah..
akak punya yang 4 benang tapi kalau guna 3 benang cam mesin 3 benang jugaklah kan..
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 17, 2009 4:56 pm

kak hannah...apek singer tu ajar.....

akak neutral kan dulu mesin akak..pusing ke arah yang nnti bila pusing dia x boleh gerak..lepas tu pusing lagi sekali

dan setting mcm ni...




Mesin MIL ME ni x dok num...just ade garis mcm tu...
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 17, 2009 5:22 pm

aduhai ME...cam na akak dah bilang garisan tu...tapi agaknya kalau ke bawah tu..nombornya makin besarlah kot..
Back to top Go down
View user profile
yanzack79



Posts : 113
Join date : 2008-12-23
Age : 37
Location : bukit mahkota, bangi

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 17, 2009 11:00 pm

kak hannan beli mesin jahit tepi siger tu...model ape ek? yannye 3 benang je....biasanya yan tetapkan bacaan 3.5 pada kiri, tengah, dan kanan...cuba akak adjust ikut no yg yan bg tu....insyaallah....Biasala benda baru....kalau silap sikit...kita pun gelabah juga...Selamat mencuba..
Back to top Go down
View user profile
awina



Posts : 21
Join date : 2009-01-18
Age : 43
Location : selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sun Jan 18, 2009 6:42 pm

salamm
Back to top Go down
View user profile
whiterosa



Posts : 31
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 19, 2009 10:28 pm

yanzack79 wrote:
Betul zila....Hari tu yan pun facing the same problem....Ingatkan mesin buat hal...lepas tu nyonya kedai singer ckp tuk jahit kain getah ataupun kain licin (mcm kain baju kurung tu) kene guna jarum emas...jarum ni mmg mahal. Kalau x silap RM 9.50 utk 5 btg...

Pada kengkawan yg jahitannye melompat2 tu...rasenye cuba tukar pakai jarum emas ni...

Selamt mencuba

kat mana ekk nak beli jarum nih? kat hq singer ader jual ker?
Back to top Go down
View user profile
yanzack79



Posts : 113
Join date : 2008-12-23
Age : 37
Location : bukit mahkota, bangi

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Tue Jan 20, 2009 8:23 am

whiterose...jarum emas tu ada jual kat singer..tanye je kat apek kedai tu..
Back to top Go down
View user profile
whiterosa



Posts : 31
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Tue Jan 20, 2009 3:27 pm

yanzack79 wrote:
whiterose...jarum emas tu ada jual kat singer..tanye je kat apek kedai tu..

tq...esok nak g cari nih...
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Tue Jan 20, 2009 7:43 pm

ME ni pulak masa beli mesin dia mmg pasangkan jarum emas tu...

so far jahit x de lompat2...

ME pon dah lama x bli kain kamdar...kekekekekeke......
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
yanzack79



Posts : 113
Join date : 2008-12-23
Age : 37
Location : bukit mahkota, bangi

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Fri Jan 23, 2009 8:45 am

meabadi wrote:
ME ni pulak masa beli mesin dia mmg pasangkan jarum emas tu...

so far jahit x de lompat2...

ME pon dah lama x bli kain kamdar...kekekekekeke......


Me...yan pun dah lama x beli kain kamdar...payah nak jahit ...lepas tu x byk pilihan....lgpun color dia byk yg terang2...cuma hitam dgn cokat je..yg berkenan....dah serik rasenye jahit kain ni...tapi masa jahit guna epal elok je..takde pulak lompat2....agaknye dia nak mesin lg mahal kot Laughing Laughing
Back to top Go down
View user profile
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Fri Jan 23, 2009 8:50 am

Mesin jahit saya tgh problem...moody gamaknya

1) Benang berkumpul
2) Jahitan melompat2, tak lekat

Penyelesaian :
1) kn cuba adjust koci
2) pakai jarum emas

Tapi bila nak pergi kedai singer nih!!!! waaa.... sok la kot
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
kaknab



Posts : 35
Join date : 2009-01-01
Age : 60
Location : bm, penang

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 24, 2009 12:32 am

ni ada petua sikit, kalau jahit kain jersey kalau stiches lompat2 lapik kertas di atas kain jahit atas kertas, bawah kain jersey bila dah habis tarik je kertas tu, memang xlompat punya
Back to top Go down
View user profile http://kaknab-jomjahit.blogspot.com/
sal9281



Posts : 122
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : pandan indah

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 24, 2009 8:25 am

yanzack79 wrote:
meabadi wrote:
ME ni pulak masa beli mesin dia mmg pasangkan jarum emas tu...

so far jahit x de lompat2...

ME pon dah lama x bli kain kamdar...kekekekekeke......


Me...yan pun dah lama x beli kain kamdar...payah nak jahit ...lepas tu x byk pilihan....lgpun color dia byk yg terang2...cuma hitam dgn cokat je..yg berkenan....dah serik rasenye jahit kain ni...tapi masa jahit guna epal elok je..takde pulak lompat2....agaknye dia nak mesin lg mahal kot Laughing Laughing

kak yan..akak pakai mesin epal kan. bole tau tak setting mesin camana? jarak jahitan dengan jarum no berapa sebab sal tk boleh jahit la kain zhohua ni. jahitan jadi rapat, bila jait kain jadi macam tersekat. sal pakai jarum 9 n jarak jahitan 3.5. kalau rapat2 cam gini sekoci kena bagi ketat lagi ke ke adjust longgar?
Back to top Go down
View user profile
sal9281



Posts : 122
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : pandan indah

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 24, 2009 1:58 pm





kalau masalah cam gini..jahitan jadi rapat sangat apa yang nak di adjust? jarak dah set 3 n guna jarum 9 mesin epal
Back to top Go down
View user profile
ajergiler
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 24, 2009 2:34 pm

sal..kita pun ada masalah ni dulu..tp kita guna jrk jahitan 2 jer...
x pernah lbh dr tu..dan kita guna jarum no 11..
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sun Jan 25, 2009 12:24 am

sal...

cuba kurangkan TENSION....

ME rasa tu lebih tension so benang jadi tegang...lagi satu jarakkan sikit saiz jahitan


ME agak2 je....

ME pon bukan terror......eekkekekekee
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
whiterosa



Posts : 31
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sun Jan 25, 2009 3:39 pm

meabadi wrote:
sal...

cuba kurangkan TENSION....

ME rasa tu lebih tension so benang jadi tegang...lagi satu jarakkan sikit saiz jahitan


ME agak2 je....

ME pon bukan terror......eekkekekekee

betul rasanyer kata me tuh..so far sy guna mesin epal ni kat kain jersey j1/j2 ok jer..x der rapat2 pn..jarak sy guna 2.5.lebar jahitan letak kat 0..ketegangan benang sy letak 3.5~4....jarum no 11.

cuba tgk ok ker x?
Back to top Go down
View user profile
whiterosa



Posts : 31
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sun Jan 25, 2009 3:41 pm

yanzack79 wrote:
whiterose...jarum emas tu ada jual kat singer..tanye je kat apek kedai tu..

bper inggit yan beli?husband beli kat singer sebatang rm10..fuihh mahalnyerrrrr.....
Back to top Go down
View user profile
ajergiler
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sun Jan 25, 2009 6:51 pm

twin needle epal rm8 jer..

kt ada mslh..x tau nape guna twin needle 1 jhtn jer yg muncul..
nape ek?? Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sun Jan 25, 2009 8:56 pm

mesin aku plak, ada bagi twin needle, tp tadi aku nak try guna, tp tak jadik plak, yg 2nd seams tu tak kuar langsung....nape ek
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
whiterosa



Posts : 31
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 26, 2009 11:58 am

ajergiler wrote:
twin needle epal rm8 jer..

kt ada mslh..x tau nape guna twin needle 1 jhtn jer yg muncul..
nape ek?? Rolling Eyes


agaknyer salah pasang benang kot..so far sy guna ok jer
Back to top Go down
View user profile
ajergiler
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Thu Jan 29, 2009 6:41 pm

whiterosa wrote:
ajergiler wrote:
twin needle epal rm8 jer..

kt ada mslh..x tau nape guna twin needle 1 jhtn jer yg muncul..
nape ek?? Rolling Eyes


agaknyer salah pasang benang kot..so far sy guna ok jer

boleh tjuk cara nak pasang benang tuk twin needle x??
Back to top Go down
View user profile
sal9281



Posts : 122
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : pandan indah

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Thu Jan 29, 2009 7:12 pm

ajer.benang masuk dari arah dpn. klu msuk dari blkg mesti masa jahit benang terkeluar dari jarum.
Back to top Go down
View user profile
whiterosa



Posts : 31
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Fri Jan 30, 2009 8:01 pm

ajergiler wrote:
whiterosa wrote:
ajergiler wrote:
twin needle epal rm8 jer..

kt ada mslh..x tau nape guna twin needle 1 jhtn jer yg muncul..
nape ek?? Rolling Eyes


agaknyer salah pasang benang kot..so far sy guna ok jer

boleh tjuk cara nak pasang benang tuk twin needle x??


ajer...

cara pasang memang sama mcm guna 1 jarum...cuma kat bawah...nak pasang benang ke jarum jer satu masuk jarum kiri n satu lg masuk jarum kanan...
paham x? kalu x nanti daku snap pic khas buat ajer.........
Back to top Go down
View user profile
whiterosa



Posts : 31
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Fri Jan 30, 2009 8:03 pm

ajergiler wrote:
whiterosa wrote:
ajergiler wrote:
twin needle epal rm8 jer..

kt ada mslh..x tau nape guna twin needle 1 jhtn jer yg muncul..
nape ek?? Rolling Eyes


agaknyer salah pasang benang kot..so far sy guna ok jer

boleh tjuk cara nak pasang benang tuk twin needle x??

ajer...cara sama mcm pakai 1 jarum..cuma bila mskkan benang ke jarum, satu masuk ke jarum kiri n lg satu msk ke jarum kanan....
faham x?kalu x nanti saya snap pic...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Today at 10:42 pm

Back to top Go down
 
Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» possible 4l60e problem?
» power transformer problem - help?
» Please help me diagnose a running condition problem.
» power antenna motor problem
» st-70 question about bias problem

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: