BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Thu Jun 25, 2009 11:33 am

k yana wrote:
salam akuni..

mesin akuni model yg mana? k yana penah tanya cina singer, die ckp mesin akak dulu x leh twin needle..tapi rupanya boleh, lepas tunjuk ajar dr misa..

ctpizza, so far akak guna twin 2mm gap, semua jenis kain jc ok saja..semua elok je jadinya..

sy nyer mesin brother...kalau pakai 2mm mmg x lekat langsung...memula dulu ingatkan mesin jait yg mengong, sampai rasa nak cmapak ke longkang je heheheheh
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Thu Jun 25, 2009 11:35 am

nak tambah lagi, yg 4mm dgn 6mm belom test drive lagi..sapa2 dh cuba, bgfeedback laa...
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Thu Jun 25, 2009 11:40 am

ctpizza wrote:
k yana wrote:
salam akuni..

mesin akuni model yg mana? k yana penah tanya cina singer, die ckp mesin akak dulu x leh twin needle..tapi rupanya boleh, lepas tunjuk ajar dr misa..

ctpizza, so far akak guna twin 2mm gap, semua jenis kain jc ok saja..semua elok je jadinya..

sy nyer mesin brother...kalau pakai 2mm mmg x lekat langsung...memula dulu ingatkan mesin jait yg mengong, sampai rasa nak cmapak ke longkang je heheheheh

uiksss..ye ke ct?
mesin k yana pon brother.. ade la tu angin tak kena..
mood menjahit ni mcm2 ragam..hehe
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
akuni



Posts : 119
Join date : 2009-03-10
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Thu Jun 25, 2009 12:00 pm

Yg sy cuba jahit tu twin needle size 4mm rasanya... sy beli dgn Yela...
Yg 2mm pun ada gak, beli dgn ME, tp x pernah cuba...

Mesin jahit sy model singer featherweight 1118, model ni dah x de dah, skrg ni dah feather weight II.

KYana, nape kedai singer hampeh ek? Patutnya dia org lah yg tolong kita, geram tul No
Back to top Go down
View user profile http://goncar-mall.blogspot.com
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Thu Jun 25, 2009 12:07 pm

akuni wrote:
Yg sy cuba jahit tu twin needle size 4mm rasanya... sy beli dgn Yela...
Yg 2mm pun ada gak, beli dgn ME, tp x pernah cuba...

Mesin jahit sy model singer featherweight 1118, model ni dah x de dah, skrg ni dah feather weight II.

KYana, nape kedai singer hampeh ek? Patutnya dia org lah yg tolong kita, geram tul No

akuni, kalo boleh jumpa sapa2 geng diy ni, mintak tolong tunjukkan cara nak pasang benang n jahit tu.. lagi elok rasanya..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
akuni



Posts : 119
Join date : 2009-03-10
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Thu Jun 25, 2009 1:51 pm

Yelah kan KYana, itu yang terbaik kan... cuma hari tu sy jumpa Eynas, dia ada tunjukkan tapi dia guna Janome, bukan singer... nak kena cari gak le kwn2 yg guna singer nih...
Back to top Go down
View user profile http://goncar-mall.blogspot.com
ummi_aiai



Posts : 368
Join date : 2009-03-20

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Thu Jun 25, 2009 4:42 pm

Salam;

Ummi guna singer 8280, twin needle 4 mm, kain terpilih je ok - cam J1 & J2
cuba nagoya punya aka jakel RM 10.90 - tak lekat benang - dah puas cuba & dah patah satu jarum Sad Sad Sad
Pandailah pulak pilih kain....
Back to top Go down
View user profile http://sentuhan-jemari-ummi.blogspot.com/
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Wed Jul 22, 2009 10:56 am

b4 this sy guna twin needle yg sedia ada mase beli mesin epal .. mmg problem benang x nak lekat. Then i beli yg 4mm dgn yela n tambah aksesori tapak plastik khas utk mesin janome ( beli dgn sal ). Alhamdulillah.. dah x ada masalah lagi..lancar n cantik jahitannya. tp xde la secantik yg blh wat crosstich kat belakang tuh.. but still kemas la. no more senget benget...bengkang bengkok mcm ular mabuk!!...

** Info2 kat forum nih banyak membantu sy membaiki teknik dan mutu jahitan. Kalu dulu ada smpi 5-6kali tetas sbb x guna cara n teknik yg betul. jadi hasilnya pun x cantiklah....Muahhhsss love u all.
Back to top Go down
View user profile
rose8220



Posts : 18
Join date : 2009-11-15
Location : langkawi

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Dec 07, 2009 10:36 pm

salam..saya ada masalah dengan mesin nv30 baru je beli...ntah macam mana..rosak ape tah saya pun xtau. nak masukkan benang ke jarum tu x berfungsi..kenalah guna manual..masuk sendiri benang. dok try x blh2..tengok juga bentuk dia kot ada yg bengkok ke patah ke..tp x perasan sbb x tengok bentuk dia yg asal..sape blh tlg?? saya kat changlun kedah...rasanya lsn xder staff dia nk hntr mai...heheheheh
Back to top Go down
View user profile http://www.wanjah.blogspot.com
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Tue Dec 08, 2009 4:42 pm

rose8220 wrote:
salam..saya ada masalah dengan mesin nv30 baru je beli...ntah macam mana..rosak ape tah saya pun xtau. nak masukkan benang ke jarum tu x berfungsi..kenalah guna manual..masuk sendiri benang. dok try x blh2..tengok juga bentuk dia kot ada yg bengkok ke patah ke..tp x perasan sbb x tengok bentuk dia yg asal..sape blh tlg?? saya kat changlun kedah...rasanya lsn xder staff dia nk hntr mai...heheheheh

w'salam rose...

rose dh naikkan jarum ke atas ka?? naikkan maksimum jarum tu..pastu cuba masukkan bng....kak hr tu x reti gak...almaklum, baca manual jaaa....

kalau x menjadi, kena call LSN tya tu..
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
suezali



Posts : 40
Join date : 2009-04-16

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Dec 21, 2009 11:53 am

Salam,

nak tanya forumer2 kat sini yang guna twin needle. Apakah setting untuk benang atas dan bawah untuk jahitan yang paling kasar untuk twin needle ni? saya dah cuba pelbagai nombor tension benang tu, tp kenapa jarak jahitan tu masih halus? harap2 ada yang sudi membantu. TQ
Back to top Go down
View user profile
MekNa



Posts : 62
Join date : 2009-06-09
Age : 43
Location : USJ, Subang Jaya, Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Tue Dec 22, 2009 9:33 am

rose8220 wrote:
salam..saya ada masalah dengan mesin nv30 baru je beli...ntah macam mana..rosak ape tah saya pun xtau. nak masukkan benang ke jarum tu x berfungsi..kenalah guna manual..masuk sendiri benang. dok try x blh2..tengok juga bentuk dia kot ada yg bengkok ke patah ke..tp x perasan sbb x tengok bentuk dia yg asal..sape blh tlg?? saya kat changlun kedah...rasanya lsn xder staff dia nk hntr mai...heheheheh

cuba tekan sampai kebawah skali tempat tekan utk masukkan benang tu.. dia tekan perlahan dia mcm tak masuk sgt.. kena tekan kuat skit
Back to top Go down
View user profile
beebiees



Posts : 155
Join date : 2009-11-24
Age : 34
Location : http://afiacollections.blogspot.com/, http://nur-inn.com

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Wed Jan 06, 2010 6:00 pm

sape ader mesin mc300?

bleh twin needle ke?
Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile http://afiacollections.blogspot.com
beebiees



Posts : 155
Join date : 2009-11-24
Age : 34
Location : http://afiacollections.blogspot.com/, http://nur-inn.com

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Wed Jan 06, 2010 6:01 pm

hurmm..tadi duk surf2...
rasenya khas utk sulam je kan...

heheheh
Back to top Go down
View user profile http://afiacollections.blogspot.com
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sun Jan 10, 2010 11:30 am

betul tu beebies...
mc300e tu msn sulam komputer dr Epal...
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
ummi_aiai



Posts : 368
Join date : 2009-03-20

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 11, 2010 10:21 am

Sis afiza;

Cantik tudung avatar kak Very Happy flower
Back to top Go down
View user profile http://sentuhan-jemari-ummi.blogspot.com/
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 11, 2010 10:58 am

suezali wrote:
Salam,

nak tanya forumer2 kat sini yang guna twin needle. Apakah setting untuk benang atas dan bawah untuk jahitan yang paling kasar untuk twin needle ni? saya dah cuba pelbagai nombor tension benang tu, tp kenapa jarak jahitan tu masih halus? harap2 ada yang sudi membantu. TQ

try setting between 0 - 1... insyallah ok jer.. tak kembung tengah
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 11, 2010 10:58 am

suezali wrote:
Salam,

nak tanya forumer2 kat sini yang guna twin needle. Apakah setting untuk benang atas dan bawah untuk jahitan yang paling kasar untuk twin needle ni? saya dah cuba pelbagai nombor tension benang tu, tp kenapa jarak jahitan tu masih halus? harap2 ada yang sudi membantu. TQ

try setting between 0 - 1... insyallah ok jer.. tak kembung tengah
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Jan 11, 2010 10:59 am

afizaz93 wrote:
betul tu beebies...
mc300e tu msn sulam komputer dr Epal...

bole jadi model lerr akak nii kekeke
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Tue Jan 12, 2010 11:16 am

rimbun1 wrote:
afizaz93 wrote:
betul tu beebies...
mc300e tu msn sulam komputer dr Epal...

bole jadi model lerr akak nii kekeke

amboi2 rimbun...

model tua tuuuu....sep bajet!!hahaha.. Laughing Laughing

ummi,
kain tdg beli d kamdar ja..kak p mengintai, skli ada..ala2 lycra, jc tebal...
bekenan tgk ke coraknya tu...hehe..
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
shawatie



Posts : 50
Join date : 2009-12-11

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Wed Jan 13, 2010 9:53 am

rose8220 wrote:
salam..saya ada masalah dengan mesin nv30 baru je beli...ntah macam mana..rosak ape tah saya pun xtau. nak masukkan benang ke jarum tu x berfungsi..kenalah guna manual..masuk sendiri benang. dok try x blh2..tengok juga bentuk dia kot ada yg bengkok ke patah ke..tp x perasan sbb x tengok bentuk dia yg asal..sape blh tlg?? saya kat changlun kedah...rasanya lsn xder staff dia nk hntr mai...heheheheh

dah ok ke needle threader 2. kalau belum cuba tekan butang utk naik dan turunkan jarum secara auto pas2 try masukkan jarum guna needle threder semula. saya pun baru nak belajar guna mesin nv50 cuak juga bila nak masukkan benang tak boleh secara auto.last2 saya buat mcm diatas. ingatkan baru beli dah rosak benda alah 2.
Back to top Go down
View user profile
beebiees



Posts : 155
Join date : 2009-11-24
Age : 34
Location : http://afiacollections.blogspot.com/, http://nur-inn.com

PostSubject: mesin 20u43   Tue Jan 26, 2010 4:49 pm

salam..
nak tau utk mesin 20u43 nih...
jarum ape yang sesuai utk jait tudung jc/lycra....

ader saiz jarum die tak..
Back to top Go down
View user profile http://afiacollections.blogspot.com
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Tue Jan 26, 2010 6:30 pm

shawatie wrote:
rose8220 wrote:
salam..saya ada masalah dengan mesin nv30 baru je beli...ntah macam mana..rosak ape tah saya pun xtau. nak masukkan benang ke jarum tu x berfungsi..kenalah guna manual..masuk sendiri benang. dok try x blh2..tengok juga bentuk dia kot ada yg bengkok ke patah ke..tp x perasan sbb x tengok bentuk dia yg asal..sape blh tlg?? saya kat changlun kedah...rasanya lsn xder staff dia nk hntr mai...heheheheh

dah ok ke needle threader 2. kalau belum cuba tekan butang utk naik dan turunkan jarum secara auto pas2 try masukkan jarum guna needle threder semula. saya pun baru nak belajar guna mesin nv50 cuak juga bila nak masukkan benang tak boleh secara auto.last2 saya buat mcm diatas. ingatkan baru beli dah rosak benda alah 2.

deeda pun terkena gak.. tekan button yg atas sekali tu dulu (button turun naik jarum).. then try balik auto threader .. make sure benang tu cukup sampai No. 7 tu
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
LSN
Peniaga


Posts : 40
Join date : 2009-02-13
Location : Kuala Lumpur, Malaysia

PostSubject: Penyelesaian Masalah Auto Threader Mesin Brother NV30 dan NV50   Wed Jan 27, 2010 10:56 am

rose8220 wrote:
salam..saya ada masalah dengan mesin nv30 baru je beli...ntah macam mana..rosak ape tah saya pun xtau. nak masukkan benang ke jarum tu x berfungsi..kenalah guna manual..masuk sendiri benang. dok try x blh2..tengok juga bentuk dia kot ada yg bengkok ke patah ke..tp x perasan sbb x tengok bentuk dia yg asal..sape blh tlg?? saya kat changlun kedah...rasanya lsn xder staff dia nk hntr mai...heheheheh

Berlikut adalah langkah2 yang perlu anda pastikan sebelum menggunakan aotu threader di mesin Brother NV30 dan NV50.

1. Pastikan jarum dipasang dengan betul, bahagian leper menghadap ke arah belakang dan jarum tersebut perlu ditolak sehingga maksima dan kemudian ketatkan skru pemegang jarum.
2. Pastikan tapak mesin dinaikkan dan jarum diset pada posisi paling atas/ maksima (langkah ini adalah wajib).
3. Masukkan benang bermula dari bahagian no 1 sehingga no 5.
4. Turunkan tapak.
5. Masukkan benang ke bahagian no 6, tolak masuk ke nombor 7 dan putuskan di no 8.
6. Tekan lever otomatik dgn pantas ke bawah, SEKALI SAHAJA.
7. Sekiranya cara anda menekan lever tersebut tidak betul, ulang semula langkah 5. Anda tidak boleh menekan lever tersebut berkali2.

PERHATIAN: Masalah auto threader selalunya timbul berpunca dari Langkah No.2 yang salah. Sila pastikan tapak dinaikkan dan yang paling penting, JARUM MESTI BERADA DI POSISI MAKSIMA (PALING TINGGI). Harap maklum.
Back to top Go down
View user profile http://www.lsn-sewingmachines.com
LSN
Peniaga


Posts : 40
Join date : 2009-02-13
Location : Kuala Lumpur, Malaysia

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Wed Jan 27, 2010 10:57 am

beebiees wrote:
salam..
nak tau utk mesin 20u43 nih...
jarum ape yang sesuai utk jait tudung jc/lycra....

ader saiz jarum die tak..

Gunakan jarum DPx1 Saiz 11 atau 13. Sekiranya jahitan melompat (jump stitch), timing mesin perlu diset semula. Harap maklum.
Back to top Go down
View user profile http://www.lsn-sewingmachines.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Today at 5:12 am

Back to top Go down
 
Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» possible 4l60e problem?
» power transformer problem - help?
» Please help me diagnose a running condition problem.
» power antenna motor problem
» st-70 question about bias problem

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: