BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
ajergiler
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 31, 2009 7:31 pm

thanks sal..td cuba jugak twin needle dah berjaya...
hehe..puas hati tgk jhtn guna twin needle tu..
Back to top Go down
View user profile
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 31, 2009 7:39 pm

Ehem sisters..
Sape yg guna mesin jahit singer yg antik tuh???
adakah twin needle boelh digunapakai bersama mesin itu??

dah beli hem foot, tapi masih belum berjaya lagi...
sedihnya... Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
sal9281



Posts : 122
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : pandan indah

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 31, 2009 10:10 pm

ajergiler wrote:
thanks sal..td cuba jugak twin needle dah berjaya...
hehe..puas hati tgk jhtn guna twin needle tu..

boleh pun. cuma kena jahit hati2 nnt jahit tak kena kain yg di kelim. jenuh nak tetas balik
Back to top Go down
View user profile
aleiz
Peniaga


Posts : 104
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 31, 2009 10:40 pm

aleiz baru jek beli mesin 8280 singer jumaat ari tu..tp dh mcm2 masalah..jarum dh bpe batang patah...takleh jahit atas kertas gam..jahit jek patah..isk2..

tp atas body tudung ok..tp td..dh besh2 jahit (lepas tetas 2,3,4 kali.. Laughing ) nak wat finishing sket..mesin ni jadi tak betoi lak..benang bawah berkumpul..pastu, kain terlekat kat lubang tu..ngape ek, ttbe jadik cmtu?benang bawah berkumpul, berkepol2 lak tu..

padahal sblm2 tu ok..xusik pape pon kat koci tuh.. Question Mad
Back to top Go down
View user profile
sal9281



Posts : 122
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : pandan indah

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 31, 2009 10:54 pm

aleiz..stiap kain yang kita jahit kena try pakai perca dulu sebab kain jersey ni kualiti kain samada nipis atau tebal kena pandai adjust tension benang. kalau tak adjust tu yang benang berkumpul kat bawah, jahitan longgar and so on. kalau jarum slalu patah namanya jarum awak tu halus hanya sesuai jahit kain yang nipis. kalau nak tindih atas kertas guna jarum tebal sket. singer tak tau la no berapa tapi kalau epal no 14. kalau kain telekat kat lubang tu samada jarum awak tu tak sesuai or masa jahit benang brkumpul kat situ.
Back to top Go down
View user profile
aleiz
Peniaga


Posts : 104
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sat Jan 31, 2009 11:26 pm

heheh..thanks kak sal, dh tau sbb pe benang berkumpul, benang atas termiss 1 step..tah bile die tercabut tah..dh ok dh..Smile

yg nak jahit atas kertas gam tu maknenye kene tuka jarum la ek..tebal ket..hoooo...ok2..paham dah...maceh kak sal I love you

akak bile nak jahit kertas gam tuka jarum gak ke?
Back to top Go down
View user profile
sal9281



Posts : 122
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : pandan indah

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Sun Feb 01, 2009 1:20 pm

aleiz wrote:
heheh..thanks kak sal, dh tau sbb pe benang berkumpul, benang atas termiss 1 step..tah bile die tercabut tah..dh ok dh..Smile

yg nak jahit atas kertas gam tu maknenye kene tuka jarum la ek..tebal ket..hoooo...ok2..paham dah...maceh kak sal I love you

akak bile nak jahit kertas gam tuka jarum gak ke?

tgk kain jersey..klu tebal pakai jarum 14 x yah tukar bila jahit kertas
Back to top Go down
View user profile
aleiz
Peniaga


Posts : 104
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Tue Feb 03, 2009 3:31 pm

sal9281 wrote:
aleiz wrote:
heheh..thanks kak sal, dh tau sbb pe benang berkumpul, benang atas termiss 1 step..tah bile die tercabut tah..dh ok dh..Smile

yg nak jahit atas kertas gam tu maknenye kene tuka jarum la ek..tebal ket..hoooo...ok2..paham dah...maceh kak sal I love you

akak bile nak jahit kertas gam tuka jarum gak ke?

tgk kain jersey..klu tebal pakai jarum 14 x yah tukar bila jahit kertas

hehhe..dh boleh jahit atas kertas gam pas tuka benang...
Back to top Go down
View user profile
haz



Posts : 19
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Wed Feb 11, 2009 8:25 am

yus wrote:
Ehem sisters..
Sape yg guna mesin jahit singer yg antik tuh???
adakah twin needle boelh digunapakai bersama mesin itu??

dah beli hem foot, tapi masih belum berjaya lagi...
sedihnya... Crying or Very sad

yus...haz ader mesin singer antik tu...
tak boleh guna twin needle...tapi tatau laa yus nyer model boleh ker..
tapi yg haz nyer mmg tak bley, sbb lubang kat bawah jarum, kat area tapak jahitan tu kecik jer..mmg muat utk 1 jarum....
kalau yg pakai twin needle ni, lubang kat tapak tu panjang sket sbb dia bley buat zig zag sume2 tu....
so nanti tgk lubang kat tapak tu ye..kalau panjang, boley laa try....

hem foot pon aritu haz tak berjaya gak guna singer antik tu...
pastu skang mesin tu dah protes habis-habisan!! dah macam2 dia ngajuk..

last2 haz beli singer 8280..heheheh, puas hati!!! Very Happy
Back to top Go down
View user profile
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Wed Feb 11, 2009 9:56 am

haz, mmg mesin antik ni x leh guna twin needle... but Im still used it as mmg semua kain bole jahit... lagi pun ini sentimental value (mak mertua ku bagi)
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
haz



Posts : 19
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Wed Feb 11, 2009 11:07 am

hooney wrote:
haz, mmg mesin antik ni x leh guna twin needle... but Im still used it as mmg semua kain bole jahit... lagi pun ini sentimental value (mak mertua ku bagi)
sis...haz mmg dok guna mesin jait tu laa slama ni! dah almost 30 years of age....baju gaun haz kecik2 dedulu mak jait guna mesin tu laa...
tapi dia dah protes, dah macam2 hal dia wat.....so haz rehatkan dia dan beli yg baru...
memula mak kata nak trade in mesin antik tu, pastu haz bgtau kat dia watpe trade in....sentimental value byk mesin tu! mmg mesin antik actually lagi tahan lama dari mesin letrik....
takper laa...will see how long my machine will last... Smile
Back to top Go down
View user profile
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Wed Feb 11, 2009 11:28 am

haz, repair U& services la, sayang tau, jgn trade in....
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
haz



Posts : 19
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Wed Feb 11, 2009 2:34 pm

hooney wrote:
haz, repair U& services la, sayang tau, jgn trade in....
tak laa sis...mmg takkan trade in dah....
nak panggil org service yg malas tu, sbb yg antik ni tak bley nak diangkut sesuka hati...ye laa dia kan bermeja bagai...
mak kata nanti2 laa kita panggil org baiki....ye lah mak, anak dengar jer laa yer... Laughing
Back to top Go down
View user profile
jalinankasih



Posts : 238
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Wed Feb 11, 2009 4:41 pm

haz wrote:
hooney wrote:
haz, repair U& services la, sayang tau, jgn trade in....
tak laa sis...mmg takkan trade in dah....
nak panggil org service yg malas tu, sbb yg antik ni tak bley nak diangkut sesuka hati...ye laa dia kan bermeja bagai...
mak kata nanti2 laa kita panggil org baiki....ye lah mak, anak dengar jer laa yer... Laughing

soh la org yg tukang service tu dtg umah.... xyah la nak angkut bagai..
Back to top Go down
View user profile http://www.jalinankasih.com
catalysts2



Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Wed Feb 11, 2009 6:56 pm

haz wrote:
hooney wrote:
haz, repair U& services la, sayang tau, jgn trade in....
tak laa sis...mmg takkan trade in dah....
nak panggil org service yg malas tu, sbb yg antik ni tak bley nak diangkut sesuka hati...ye laa dia kan bermeja bagai...
mak kata nanti2 laa kita panggil org baiki....ye lah mak, anak dengar jer laa yer... Laughing

haz
call tecnician LSN
diaorg byk experience baiki mesin ni
even yg antik ni
this is the number 03-91025766
they can come to yr house
Back to top Go down
View user profile
kismis



Posts : 36
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Wed Mar 18, 2009 5:52 pm

kismis pakai singer yg ramai dok beli tu.. tapi bila mula nak jahit selagi jadik bird nest (benang tergumpal) masa mula2 jahit tu je.. cam ne nak elakkan ya?
Back to top Go down
View user profile http://blogkucalana.blogspot.com
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Wed Mar 18, 2009 6:07 pm

masa sebelum start menjahit tu...letak kain...masukkan jarum tempat permulaan yang kita nak jait tu..benang bawah dan benang atas..tu..biarkan ke belakang...rasanya benang tulah yang jadi tergumpal tu...entahlah kismis paham tak..tak reti nak explain lah...
Back to top Go down
View user profile
kismis



Posts : 36
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Wed Mar 18, 2009 6:24 pm

hannan6d wrote:
masa sebelum start menjahit tu...letak kain...masukkan jarum tempat permulaan yang kita nak jait tu..benang bawah dan benang atas..tu..biarkan ke belakang...rasanya benang tulah yang jadi tergumpal tu...entahlah kismis paham tak..tak reti nak explain lah...

paham rasanya, tq hannan.. nanti saya cuba.. selama ni main letak je benang tu.. cheers
Back to top Go down
View user profile http://blogkucalana.blogspot.com
rshana



Posts : 1
Join date : 2009-03-02

PostSubject: mesin singer industri - tak boleh jahit kain jersey   Fri Mar 20, 2009 4:57 pm

nak mintak tolong ni.. tentang mesin singer industri .. saya ada mesin singer yg besar tu.. org panggil mesin industri.. mesin ni harapkan besar dan berat aje.. tapi nak jahit kain jersey langsung tka boleh... benang tak lekat langsung... tension tull..

sebelum nak call singer men.. nak tanya la.. kalau ada sesiapa kat sini yg guna mesin besar ni.. dan tau kenapa tak boleh jahit jersey. hari tu.. ada org kata.. guna jarum paling halus.. no. 11.. dah cuba.. tak jadi jugak...

harap dan feedback.. skrg ni tengah mabuk jahit tudung.. sementara ni .. semua tudung jahit tangan je.. kelakar pun ada.. tapi bila dah pakai.. tak de orang perasan pun... Smile
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Fri Mar 20, 2009 5:26 pm

rshana wrote:
nak mintak tolong ni.. tentang mesin singer industri .. saya ada mesin singer yg besar tu.. org panggil mesin industri.. mesin ni harapkan besar dan berat aje.. tapi nak jahit kain jersey langsung tka boleh... benang tak lekat langsung... tension tull..

sebelum nak call singer men.. nak tanya la.. kalau ada sesiapa kat sini yg guna mesin besar ni.. dan tau kenapa tak boleh jahit jersey. hari tu.. ada org kata.. guna jarum paling halus.. no. 11.. dah cuba.. tak jadi jugak...

harap dan feedback.. skrg ni tengah mabuk jahit tudung.. sementara ni .. semua tudung jahit tangan je.. kelakar pun ada.. tapi bila dah pakai.. tak de orang perasan pun... Smile

cuba guna ballpoint needle.. jarum yg kaler emas ujung nyer...
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
razan



Posts : 201
Join date : 2008-12-30

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Apr 06, 2009 2:51 pm

catalysts2 wrote:
haz wrote:
hooney wrote:
haz, repair U& services la, sayang tau, jgn trade in....
tak laa sis...mmg takkan trade in dah....
nak panggil org service yg malas tu, sbb yg antik ni tak bley nak diangkut sesuka hati...ye laa dia kan bermeja bagai...
mak kata nanti2 laa kita panggil org baiki....ye lah mak, anak dengar jer laa yer... Laughing

haz
call tecnician LSN
diaorg byk experience baiki mesin ni
even yg antik ni
this is the number 03-91025766
they can come to yr house


No. ni untuk mesin singer 8280 dia layan jugak ke..ada no. lain tak untuk mesin singer? mesin jahit tepi tgh buat hal...bunyi menjahit cam jahit besi..berdentum dentum jadiknya.
Back to top Go down
View user profile http://therazanstudung.blogspot.com/
zue



Posts : 143
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Mon Apr 06, 2009 3:55 pm

razan wrote:
catalysts2 wrote:
haz wrote:
hooney wrote:
haz, repair U& services la, sayang tau, jgn trade in....
tak laa sis...mmg takkan trade in dah....
nak panggil org service yg malas tu, sbb yg antik ni tak bley nak diangkut sesuka hati...ye laa dia kan bermeja bagai...
mak kata nanti2 laa kita panggil org baiki....ye lah mak, anak dengar jer laa yer... Laughing

haz
call tecnician LSN
diaorg byk experience baiki mesin ni
even yg antik ni
this is the number 03-91025766
they can come to yr house


No. ni untuk mesin singer 8280 dia layan jugak ke..ada no. lain tak untuk mesin singer? mesin jahit tepi tgh buat hal...bunyi menjahit cam jahit besi..berdentum dentum jadiknya.

Call je LSN ni...apa2 brand mesin pun dia boleh repair Very Happy
Back to top Go down
View user profile
delisha



Posts : 66
Join date : 2009-03-15

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Fri Apr 10, 2009 6:01 pm

nk lepas perasaan gk la kt sini..
tensen btul bila mesin buat hal ni..mesin jahit tepi pisau dia tumpul..asik mkn kain jer..pdhal jahit tudung jer byk..skitnya jiwa Mad
org dh dok tanya bila nk siap tudungnya..tergendala seme mende..nk kata tumpul bru pakai..esok bru ckup 2 bln..nk kata pisau xrpt..dh godeh2..nk g beli pisaunya hubby keje..nk ke LSN punya la dkt..jgn xde stok udah..dia blum kompom ada ke idak..kalo xde xtau nk crik mane..tanya kt lain pun xde stok..xtau nk marah kt sape.. Evil or Very Mad
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Fri Apr 10, 2009 6:11 pm

delisha..

sebelum gi. call la dulu tanye ade ke tak..


adeh.. kalu camni leh tensen gak..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
delisha



Posts : 66
Join date : 2009-03-15

PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Fri Apr 10, 2009 11:58 pm

tu la misa..rasa bengang pala..ms tu gk la byk mende ilang..sim card la..ish2..
ptg ada membe dtg..tolong orderkn pisaunya..seminggu baru leh dpt..xpe a..beli 2 set sekali..sng..sejuk skt ati..
hubby pulk blik jer bwk cite baru..ada org offer mesin jahit tepi industri..harganya ok gk..hmmm Rolling Eyes ...minat gk..tp nmpk gy cam kena lego a mesin portable ni..sb umah sy kcik jer..smpai 2 mesin jahit tepi rs cm terlbih la plk..pling x kalo lego yg ni..dpt yg bsr skt..ada cadangan Question
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...   Today at 2:44 pm

Back to top Go down
 
Kongsi2: Problem Mesin Jahitku...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» possible 4l60e problem?
» power transformer problem - help?
» Please help me diagnose a running condition problem.
» power antenna motor problem
» st-70 question about bias problem

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: