BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Kongsi2:Masalah awning ku

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 10 ... 18  Next
AuthorMessage
evabobbie
Peniaga


Posts : 267
Join date : 2008-12-22
Age : 45
Location : seri kembangan/shah alam

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 09, 2009 2:51 pm

hannan6d wrote:
evabobbie wrote:
kee'ah wrote:
he he he...keeah mula mengalami bila wat hajaba dulu...naik fed up hakuu...

1. Masa sterika...jangan panas sgt...kain mengecut...kain keras jadi mengeleding.
2. Peniti awning kiri kanan atas sket pada kain keras seblom jahit....takut kain awning lari bila jahit (mengelembung mcm ada angin dlm awning)
3. lain lain korang tambah....


dan masalah keeah.....nape mesin jahit biasa dan mesin jahit tepi keeah.....langsung tak menerima kain kamdar....lompatlah...dan benang asik asik putus....huhuhuhuhu

betul tu keeah..specially kalo buat full awning
time gosok x bleh panas sgt
satu lagi bila menjahit awning tu (b4 cantum kt body)
make sure jelujur dulu..kalo x masa jahit
kain tu mcm 'bergerak' jugak n alignment dia dah lari
itu yg jadik geleding..

hannan tak jahit jelujur..tapi jahit mesin yang paling jarang... lol! lol! lol!

samer le, eva jahit biasa dulu kt awning b4 cantum kt body
make sure pinkan elok2 b4 jahit
kalo x confident jelujur lew..
Back to top Go down
View user profile http://allmustsell.blogspot.com
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 09, 2009 10:35 pm

evabobbie wrote:
hannan6d wrote:
evabobbie wrote:
kee'ah wrote:
he he he...keeah mula mengalami bila wat hajaba dulu...naik fed up hakuu...

1. Masa sterika...jangan panas sgt...kain mengecut...kain keras jadi mengeleding.
2. Peniti awning kiri kanan atas sket pada kain keras seblom jahit....takut kain awning lari bila jahit (mengelembung mcm ada angin dlm awning)
3. lain lain korang tambah....


dan masalah keeah.....nape mesin jahit biasa dan mesin jahit tepi keeah.....langsung tak menerima kain kamdar....lompatlah...dan benang asik asik putus....huhuhuhuhu

betul tu keeah..specially kalo buat full awning
time gosok x bleh panas sgt
satu lagi bila menjahit awning tu (b4 cantum kt body)
make sure jelujur dulu..kalo x masa jahit
kain tu mcm 'bergerak' jugak n alignment dia dah lari
itu yg jadik geleding..

hannan tak jahit jelujur..tapi jahit mesin yang paling jarang... lol! lol! lol!

samer le, eva jahit biasa dulu kt awning b4 cantum kt body
make sure pinkan elok2 b4 jahit
kalo x confident jelujur lew..

btol arr...saya pon buat gitu.....kena jelujur dulu baru kemas n tak le lari2...
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 09, 2009 11:02 pm

kak ros..kat mana nak cari kertas bergam mcm akak nyee????


kertas gam ni x reti la nak pilih........
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 09, 2009 11:04 pm

ishh..kalau dah jahit awning elok..bila basuh dia jadi rosak...x ke naya nak bkk n apter balik.....


ME teringat ME pakai tudung ariani....pastu kena hujan...ingatkan rosak..tp x de effect apa2 pon..bagus...


seriau je tudung ME ni nnti prob kalau basah......




owhh..masa nak potong tu kena tgk urat er? selma ni main taram je
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
rimaabdjalil



Posts : 18
Join date : 2009-01-06

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Jan 10, 2009 11:50 am

meabadi wrote:
kak ros..kat mana nak cari kertas bergam mcm akak nyee????


kertas gam ni x reti la nak pilih........


Salam ME i baru kat forum ni Smile
u dok s.alam kan, cube gi kedai kat sek.16 opp rhb bank..die jual kertas gam tebal n bnyk gam ni tapi mahal skit la, mintak die kertas gam baju melayu

kedai tu pun ade buat jahit tepi n amik upah jait baju...kat luar kedai die ade booth jual tepon n disply getah2 lntai..cube le gi sana
Back to top Go down
View user profile
faziraniq
Peniaga


Posts : 152
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Jan 10, 2009 1:52 pm

kertas gam xelok amik yang gam terlalu banyak..nanti meleding jer awning tu..i dah cuba
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Jan 10, 2009 1:55 pm

Rerimau...

kekekk..ME dah sll g kedai tu...tp kertas gam dia x banyak variety...

ME dah p cari tadi kertas gamm 1001 mcm diorg cakap ni..rm5 semeter...pastu ade yg lagi keras...budah tu cakap org sll buat tudung pakai kertas ni...

try lah mana yg better...
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
rimaabdjalil



Posts : 18
Join date : 2009-01-06

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Jan 10, 2009 2:57 pm

OO mmg pun gitu

kite pun dok try n error ngan 2-3 jenis kain gam buat tdg sek.agama anak

adele byk kesahnye.. Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sun Jan 11, 2009 8:21 am

Tak pernah lagik jahit full awning...

Lepas ke mata jarum mesin tuh??

Awning saya senang terlipat. Harus lepas ni tambah satu lagi kasi tebal.
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
AlongMann



Posts : 104
Join date : 2008-12-24
Age : 42
Location : seksyen 27 Shah alam

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sun Jan 11, 2009 9:27 am

faziraniq wrote:
kertas gam xelok amik yang gam terlalu banyak..nanti meleding jer awning tu..i dah cuba

sama la .. rosak kain buat pakai kertas gam yg banyak gam .. meliut lentok awning tu
Back to top Go down
View user profile
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sun Jan 11, 2009 3:30 pm

[quote=\"meabadi\"]kak ros..kat mana nak cari kertas bergam mcm akak nyee????


kertas gam ni x reti la nak pilih........[/quote]

ME nak ker? Akak beli kat Kg Melayu Subang, memang ni jer yg paling cantik kalau ME nak akak tolong belikan sekali, ingat nak gi kedai tu esok kut..ME nak berapa meter? or e boleh call tockey dia ni no dia 019 2654639. Akak ni tak reti skit kalau nak bg direction.. scratch scratch


Last edited by rosetreat on Sun Jan 11, 2009 3:35 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sun Jan 11, 2009 3:33 pm

kak ros..

kalau dah offer mmg lah nak.kekek..nak lah try n error...tp Me dah jump kertas gam ni....keras.....syok buat tudung....


akak nk bli kan ME nak lah.....
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sun Jan 11, 2009 3:33 pm

Sekarang ME guna bhgn bergam belah atas tudung....senang......tegang je..


ade apa2 effect tak kalau buat mcm ni????? memandai je ME ni tau..
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sun Jan 11, 2009 3:34 pm

hari ni awning buat hal..asyik kembung je kat tengah tu..masa belum pakai tak pulak nampak kedutnya..
tetas..tetas..tetas ..bila nak jahit tudung baru ni...takkan kepalaku yang berkedut kot... Embarassed
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sun Jan 11, 2009 10:48 pm

sis hannan..

mmg manyak makan masa part awning..kalau awning x elok..alamat hati panasssss betul.....
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon Jan 12, 2009 7:52 am

akak ingat nak buat awning penuh plak lah lepas ni...
nampak ME dll pakai kemas je..buat senang..jahit pun senang..hati pun senang... cheers
psst..ok tak kalau kita tak jahit tindih atas awning tu..sebab kain tudung pun berat kan..
Insya Allah tak adalah terlingkup bila angin tiup...(macam tudung sekolah dulu..he..he...memori..)
Back to top Go down
View user profile
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon Jan 12, 2009 9:07 am

meabadi wrote:
kak ros..

kalau dah offer mmg lah nak.kekek..nak lah try n error...tp Me dah jump kertas gam ni....keras.....syok buat tudung....


akak nk bli kan ME nak lah.....

ok nanti akak belikan ME skit Me tgk dulu kalau ok boleh beli lagi...ME PM address umah kat akak k..
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon Jan 12, 2009 9:52 am

kak hannan..

ME mmg x jahit tindih belah luar pon kalau tudung ME buat....

menyusahkan kak..kadang2 bila tindih..awning tu jadi lain rupa...malas...

jahit sekali belah dalam pon dah ok kak........
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon Jan 12, 2009 10:39 am

meabadi wrote:
kak hannan..

ME mmg x jahit tindih belah luar pon kalau tudung ME buat....

menyusahkan kak..kadang2 bila tindih..awning tu jadi lain rupa...malas...

jahit sekali belah dalam pon dah ok kak........

ME, k yana nak follow laa..hehehe
sebelom ni duk terpikir, ok ka kalo tak jahit tindih lagi sekali..boleh try la mcm ni..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon Jan 12, 2009 10:41 am

meabadi wrote:
Rerimau...

kekekk..ME dah sll g kedai tu...tp kertas gam dia x banyak variety...

ME dah p cari tadi kertas gamm 1001 mcm diorg cakap ni..rm5 semeter...pastu ade yg lagi keras...budah tu cakap org sll buat tudung pakai kertas ni...

try lah mana yg better...

dah dua kedai k yana pegi..dua2 buat2 tak tau bila sebut kain gam 1000, 9000..die bg kain yg die ada tu, semeter RM 7.50..mintak2 ok la awning2 ku.
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon Jan 12, 2009 3:46 pm

meabadi wrote:
kak hannan..

ME mmg x jahit tindih belah luar pon kalau tudung ME buat....

menyusahkan kak..kadang2 bila tindih..awning tu jadi lain rupa...malas...

jahit sekali belah dalam pon dah ok kak........

a.a ok kan kalau tak jahit..sebab sebelum ni ..jahit tindih tu paling lama masa terbuang...sebab lagi tak puas hati..lagi tu akak tetas..jahit...
akak tengok kat kertas gam tadi ada tulis 8000.. scratch[list][*]


Last edited by hannan6d on Mon Jan 12, 2009 7:15 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon Jan 12, 2009 3:52 pm

misa jahit tindih.. tak jahit mcm pelik plak.. Rolling Eyes tp kene slow meloooow la..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
yanzack79



Posts : 113
Join date : 2008-12-23
Age : 37
Location : bukit mahkota, bangi

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon Jan 12, 2009 5:41 pm

yan pulak beli kain gam yg RM 6.90 1 mtr. Setakat ni ok je...takde masalah ape2
Back to top Go down
View user profile
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon Jan 12, 2009 7:10 pm

yanzack79 wrote:
yan pulak beli kain gam yg RM 6.90 1 mtr. Setakat ni ok je...takde masalah ape2

sama lah kita yan...kat sini arganyanyer murah skit...6.50 semeter..tapi ok banget...cantik jer..setakat ni takde le ape2 masalah....kalu ada yang berminat..saya leh belikan...
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
kaknab



Posts : 35
Join date : 2009-01-01
Age : 60
Location : bm, penang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Jan 13, 2009 12:19 am

kaknab buat kertas keras tu 2 lapis memang lagi keras dan cantik, kaknab ada1 gulung besar, sebab kain keras ni jrg pakai kencuali untuk kolar baju melayu atau caff tangan sebab tu dah 6 tahun kaknab pakai masih besar lagi gulungnya. kaknab jual ikut kedai semeter rm5.80. itu harga dulu tapi masih maintain harga ni, kertas kolar yang lembut memang cepat habis sebab pakai kebaya, kurung, blouse 1 gulung kejap je habis.
Back to top Go down
View user profile http://kaknab-jomjahit.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Today at 7:55 pm

Back to top Go down
 
Kongsi2:Masalah awning ku
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 18Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 10 ... 18  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: