BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Kongsi2:Masalah awning ku

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 10 ... 18  Next
AuthorMessage
linda



Posts : 3
Join date : 2009-01-08

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Jan 13, 2009 2:10 pm

sy 1st time nih ..try bt awning ...awning 1st..bole laaa...masuk awning ke-2..hancus..menggeleding..tp pakai jela..
Back to top Go down
View user profile
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Jan 13, 2009 4:30 pm

linda wrote:
sy 1st time nih ..try bt awning ...awning 1st..bole laaa...masuk awning ke-2..hancus..menggeleding..tp pakai jela..

biasa le tuu lindaaa...memula memang cam tuu..rasa cam nak campak2 jeek awning tuu...tapi kalu dah banyak2 kali buat ok le nanti tuuu
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Jan 13, 2009 7:59 pm

min ingat nk letak kertas keras dua lapis mcm kak nab kata tu...belah bawah jahit..belah atas iron jek...bole x ek???
ada sape2 penah cuba x??? Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Jan 14, 2009 12:21 am

min chontoi wrote:
min ingat nk letak kertas keras dua lapis mcm kak nab kata tu...belah bawah jahit..belah atas iron jek...bole x ek???
ada sape2 penah cuba x??? Rolling Eyes Rolling Eyes

uzi pernah buat...
plak tu terguna kertas keras yang memang keras...
ditambah plak buat 2 lapis...
memang keras kejung...
semacam je jadiknyer...

tapi kalau guna kertas keras yang tak berapa keras... mungkin elok sket kot jadiknyer...
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Jan 14, 2009 12:24 am

ME pon pernah cuba..masa kanak2 ribena dulu..keke...

erm...memang keras...sbb ME nye kertas tu selapis pon keras....

tp sekarang kertas gam ME ni rm5 semeter..memang keras dan best...


kalau pakai yg lembut tu mudah rosak x erk??


Last edited by meabadi on Wed Jan 14, 2009 8:48 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
ejalesungpp



Posts : 241
Join date : 2008-12-22
Age : 51
Location : Kajang, Bangi, Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Jan 14, 2009 8:45 am

eja pun mula2 terbeli kertas gam yang byk gam..pastu mahal lak tu...rm9.90..........masa wat awning...bila gosok..tiba2 jadi melengkung...pastu bila pasang kat body..letak yang bergosok kat bawah..yang tak gosok kat atas..tudung tak jadi..tak berbentuk aje..geram semacam aje....pastu tukarlah bergam kat atas..tak bergam kat bawah...

kali kedua..eja beli yang murah bergam skit...baru lah puashati..jadi lak....sekarang dah mahir lah skit jahit..dah cantik dah..bleh jahit untuk kawan lagi.....
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Jan 14, 2009 8:49 am

ejel..

kertas bergam kat atas mmg senang menjDIK aWNING...

Tp Me rasakan...kalau kain awning jenis thai silk 1 Ply..(yg nipis..) x sesuai gam belah atas....

sebab nnti later kita nk gosok awning tu...gam dia tu mcm jdikan awning tu kembung2..

ME rasa la..


tp kalau brocade or yg kain jenis x sensitip ok....
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
kaknab



Posts : 35
Join date : 2009-01-01
Age : 60
Location : bm, penang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Jan 14, 2009 11:07 pm

kaknab pula la ni buat full awning yang depan pula kaknab letak extra piece 13 x 2 bagi dia lagi keras lagi okay awning tu
Back to top Go down
View user profile http://kaknab-jomjahit.blogspot.com/
ishwish23



Posts : 35
Join date : 2008-12-22
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Jan 17, 2009 6:43 pm

nak tanya lah. masalah ish awning tu bila lepas basuh dia jadik macam beralun2 lak. masa basuh tu tak lah gosok kuat2..manja2 je. kenapa ek?

satu lagi...masa kita nak lekatkan kertas gam tu kat awning kat, you all lipat dua kain awning tu dulu & gosok ke? ish wat camtu tapi macam jadik tajam gila hujung dia tu. tambah pulak ngan masalah pertama yang issue lepas basuh tu...tolong!!!

kalau letak dua lapis kertas gam & full awning tu ok tak? tak "kejung" sangat ke?

harap dapat pendapat & nasihat kat "budak baru belajar" ni ye, cikgu2 tersayang I love you I love you I love you
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Jan 17, 2009 7:50 pm

meabadi wrote:
ME pon pernah cuba..masa kanak2 ribena dulu..keke...

erm...memang keras...sbb ME nye kertas tu selapis pon keras....

tp sekarang kertas gam ME ni rm5 semeter..memang keras dan best...


kalau pakai yg lembut tu mudah rosak x erk??

jap ME...meaning skang ni ME pkai ketas gam RM5 tu dua lapis or selapis?? scratch scratch scratch
min punya rasanya yg RM5 tu...ingat nk letak 2 lapis...tp xberani plak sbb kalo dah 'ter'iron...selamat ler...huhuh~~~ pale pale pale
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Jan 17, 2009 11:43 pm

Ish..

ME rasa Ish kena cari kertas gam yang tebal sikit...kertas ish tu nipis..sebab tu tajam gila..

ME pon bergulung2 kertas gam ME beli.....nak try n error...

lastly jump gak idaman kalbu....
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Jan 17, 2009 11:44 pm

Min..

kertas gam ME ni murah n tebal..

ME b bli kat kedai lain nipis pon dia caj rm7.50...ish...mahal..

ME pakai selapis je min......kertas gam ni tebal....best...
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
ishwish23



Posts : 35
Join date : 2008-12-22
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sun Jan 18, 2009 4:55 pm

meabadi wrote:
Ish..

ME rasa Ish kena cari kertas gam yang tebal sikit...kertas ish tu nipis..sebab tu tajam gila..

ME pon bergulung2 kertas gam ME beli.....nak try n error...

lastly jump gak idaman kalbu....

rasanya pon gitu lah ME...tapi kat sini (i.e. Ktn ni) macam x de choice lain le...

...apa kata ME belikan or "jual" kat ish kertas gam yang ME pakai tu? boleh ker... bounce bounce

susah hati ish..sebab stock kain dah banyak tapi macam x excited nak jahit disebabkan masalah kain gam ni. So kalau ME boleh tolong...alhamdulliah. tapi kalau x boleh, x pe. harap ME x marah lak ish tanya nih.
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sun Jan 18, 2009 5:08 pm

ishwish..

ish nyer kertas gam size apa?berapa ukuran? ME potongkan yg ME punya n pos kan..

ish pakai ariani awning ke?
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
Fatyn



Posts : 20
Join date : 2008-12-23
Age : 39
Location : Kuantan, Pahang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sun Jan 18, 2009 7:14 pm

ish kt ktn ke..try cari kt kedai brj jahit/manik dekat area centrepoint(LHDN/ktn parade)..

biasa beli situ sbb bila beli kt kedai lain x puas hati..

sy ktn gak..
Back to top Go down
View user profile http://fsuhaini.blogspot.com
ishwish23



Posts : 35
Join date : 2008-12-22
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sun Jan 18, 2009 9:21 pm

Fatyn wrote:
ish kt ktn ke..try cari kt kedai brj jahit/manik dekat area centrepoint(LHDN/ktn parade)..

biasa beli situ sbb bila beli kt kedai lain x puas hati..

sy ktn gak..

Hi fatyn. best gak dapat jumpa org ktn kat sini.

Kedai kat centrepoint tu biasa gi. Jahit tepi kat situ lah sbb dia boleh tukar2 kaler benang. Nak mintak kertas gam yg mana satu untuk awning? Ke dia ada satu jenis je?
Back to top Go down
View user profile
ishwish23



Posts : 35
Join date : 2008-12-22
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sun Jan 18, 2009 9:27 pm

meabadi wrote:
ishwish..

ish nyer kertas gam size apa?berapa ukuran? ME potongkan yg ME punya n pos kan..

ish pakai ariani awning ke?

ME, since ada yg suggest kedai kat ktn, nanti ish cuba cari dulu ye. Kalau still tak ok ish mintak contoh from ME, ok. Thks dear.
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Mon Jan 19, 2009 2:42 pm

smlm menjahit serba tak kena.. penat agaknye.. ada yg dua tiga kali tetas.. tensen gue..

first case : kain jersey awning jersey jugak.. awning ni lagik kecik dari ariani.. sebab orang bg sample.. sampai hubby kata, len kali jgn amik order pelik2.. tak boleh nak buat awning penuh sebab terjungkit kat atas kepala..

2nd case : biasa buat full awning guna template lyds.. kali ni nak siapkan order tudung ariani plak.. bila dah seterika ngan kain pengeras, nampak lipatan tu 'lari' sket.. bila jahit kain awning mcm berombak2.. (korang penah kene cam ni tak..) terpaksa tetas balik.. then jelulur dulu keliling hujung basi, baru jahit..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Wed Jan 21, 2009 3:29 am

min chontoi wrote:
min ingat nk letak kertas keras dua lapis mcm kak nab kata tu...belah bawah jahit..belah atas iron jek...bole x ek???
ada sape2 penah cuba x??? Rolling Eyes Rolling Eyes

Saya dah cuba. Nampak buruk plak tang hujung tu. Mungkin bergantung kepada kertas gam tu. Kalau dah semi punya dgn yg keras sgt tak cantik le bila lipat dua. Kalau yg ala lembik tu sesuai la kot
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
hanaa



Posts : 30
Join date : 2009-01-16

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 11:04 am

Hi kawan2. My first post di forum ni cheers

Nak tanya sapa2 yg biasa buat awning brocade. Kita dah try buat tudung ni so far, boleh la dipakai.
Tapi ada problem dgn brocade awning. Kita ada beli brocade from sis Yela, dah buat & turn out ok. Then kita beli one brocade yg ada sakura flower (sama mcm yg kawan2 jual kat sini). Kita beli from nagoya, tapi bila buat asik tak jadi je, kain tu mengecut & jadi macam menggelembung bila di iron. So far dah 3 kali jahit & buat awning baru from this nagoya brocade.

Soalannya disini, kain nagoya tu sama ke dgn yg kawan2 jual kat sini, or just bunga sama tapi quality kain lain. Ada tak sapa2 yg ada same problem kain shrink bila di iron ni. Tolong ye kawan2. Onegaishimasu!!
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 11:26 am

semalam buat awning penuh guna brocade...cam topi combat rasa... What a Face
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 11:34 am

hanaa wrote:
Hi kawan2. My first post di forum ni cheers

Nak tanya sapa2 yg biasa buat awning brocade. Kita dah try buat tudung ni so far, boleh la dipakai.
Tapi ada problem dgn brocade awning. Kita ada beli brocade from sis Yela, dah buat & turn out ok. Then kita beli one brocade yg ada sakura flower (sama mcm yg kawan2 jual kat sini). Kita beli from nagoya, tapi bila buat asik tak jadi je, kain tu mengecut & jadi macam menggelembung bila di iron. So far dah 3 kali jahit & buat awning baru from this nagoya brocade.

Soalannya disini, kain nagoya tu sama ke dgn yg kawan2 jual kat sini, or just bunga sama tapi quality kain lain. Ada tak sapa2 yg ada same problem kain shrink bila di iron ni. Tolong ye kawan2. Onegaishimasu!!

brocde sis yela jual jenis high quality.. keras.. senang nak jahit..
kalu brocade nagoya.. byk kali fail buat.. tensen seh.. sebab lembut sngt..
Suspect
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 11:38 am

hannan6d wrote:
semalam buat awning penuh guna brocade...cam topi combat rasa... What a Face

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
yanzack79



Posts : 113
Join date : 2008-12-23
Age : 37
Location : bukit mahkota, bangi

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 11:40 am

yan pulak....dah try buat awning penuh....lepas tu x sesuai dgn bentuk muka...ada gelembong pulak.....masa tu dah start tension...buang pulak separuh awning tu....baru ok.....bila dah terletak kat kepala...baru jahit...sbb tu x berani nak amik tempahan....sbb bentuk muka x sama.....nak tetas...lepastu jahit balik lg la tension..
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 11:41 am

hannan6d wrote:
semalam buat awning penuh guna brocade...cam topi combat rasa... What a Face

misa mmg pakai awning penuh.. tp awning lyds la..
kalu pakai saiz ariani.. mcm 'heendooon' sungguh.. hahaha..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Today at 8:18 am

Back to top Go down
 
Kongsi2:Masalah awning ku
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 18Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 10 ... 18  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: