BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Feb 20, 2009 10:33 am

kee'ah wrote:
misa wrote:
tau kain tu dah lipat dua.. cuma saya confuse side mana yg 1.5m, yg mana 60".. err.. paham ker soklan saya ni cikgu..

Misa....kolo kain bidang 60" gua tutup mata jer potong sbb lagi senang...ni kain Zhouhua...bidang 56".....tu yg kena adjust senget. Kiranya ujung A tu adalah tepi kain atau 1.5 meter itew....

ada yg beli 58" ada yg 60"
kompius sket masa lipatan pertama tu.. kan kain tu lipat dua.. lepas tu lipat lagik.. pehtu potong tudung jadi 2 kan..
takpe ler.. sok pi umah kak keeah tgk camaner.. sebab kompius nak buat lipatan pertama.. dari mana size yg 60" ke yg 1.5m.. atau dua2 sama jer?
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Feb 20, 2009 11:28 am

kee'ah wrote:
Mula mula jgn gelak kat template kee yg tampal tampal tu...mcm cedera parah jer...sian template tu...he he he

Yg ni kalau kain Zhouhua ....lipat 2 senget...dapat 2 tudung size M...kendian potong yg balance ujung tu (atas) tuk anak tudung



Ni yg potong tudung ke 3 size M gak...


yess..faham..mula2 tengok template tu ingatkan jersey printed..dalm hati eh..cantikl pulak corak ni..
bila keeeeeeah kata template kertas baru perasaan..
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Feb 20, 2009 11:36 am

hannan6d wrote:
kee'ah wrote:
Mula mula jgn gelak kat template kee yg tampal tampal tu...mcm cedera parah jer...sian template tu...he he he

Yg ni kalau kain Zhouhua ....lipat 2 senget...dapat 2 tudung size M...kendian potong yg balance ujung tu (atas) tuk anak tudung



Ni yg potong tudung ke 3 size M gak...


yess..faham..mula2 tengok template tu ingatkan jersey printed..dalm hati eh..cantikl pulak corak ni..
bila keeeeeeah kata template kertas baru perasaan..

ha ha ha ha....nak tergolek hakuuu gelak ni.....perli erk...sampai hati....
Back to top Go down
View user profile
3pelf



Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Feb 20, 2009 11:43 am

kee'ah wrote:
hannan6d wrote:
kee'ah wrote:
Mula mula jgn gelak kat template kee yg tampal tampal tu...mcm cedera parah jer...sian template tu...he he he

Yg ni kalau kain Zhouhua ....lipat 2 senget...dapat 2 tudung size M...kendian potong yg balance ujung tu (atas) tuk anak tudung



Ni yg potong tudung ke 3 size M gak...


yess..faham..mula2 tengok template tu ingatkan jersey printed..dalm hati eh..cantikl pulak corak ni..
bila keeeeeeah kata template kertas baru perasaan..

ha ha ha ha....nak tergolek hakuuu gelak ni.....perli erk...sampai hati....

Laughing Laughing kah..kah.....lawak laa kak keeah nih....adus...sakit pwot gelak ehhh
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Feb 20, 2009 11:44 am

keh keh keh..
ni kes tgk kain sampai rabun mata nih..




lol!
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Feb 20, 2009 12:51 pm

misa wrote:
keh keh keh..
ni kes tgk kain sampai rabun mata nih..




lol!

he..he..sebab selalu bersangka baik kot.. Laughing
Back to top Go down
View user profile
ni_mariana



Posts : 218
Join date : 2009-01-21
Location : UK Perdana

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Sun Mar 08, 2009 4:07 pm

kee'ah wrote:
Mula mula jgn gelak kat template kee yg tampal tampal tu...mcm cedera parah jer...sian template tu...he he he

Yg ni kalau kain Zhouhua ....lipat 2 senget...dapat 2 tudung size M...kendian potong yg balance ujung tu (atas) tuk anak tudung



Ni yg potong tudung ke 3 size M gak...


Kak Kee'ah,

Kalau kain kamdar yg kita jv tu bleh potong camni gak ke? Dh try mcm x dpt... ke sayanyer template yg beso... Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
zuwaidah



Posts : 238
Join date : 2009-01-05
Age : 52
Location : AU3 Keramat

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Mar 10, 2009 1:41 pm

ni_mariana wrote:
kee'ah wrote:
Mula mula jgn gelak kat template kee yg tampal tampal tu...mcm cedera parah jer...sian template tu...he he he

Yg ni kalau kain Zhouhua ....lipat 2 senget...dapat 2 tudung size M...kendian potong yg balance ujung tu (atas) tuk anak tudung



Ni yg potong tudung ke 3 size M gak...


Kak Kee'ah,

Kalau kain kamdar yg kita jv tu bleh potong camni gak ke? Dh try mcm x dpt... ke sayanyer template yg beso... Rolling Eyes Rolling Eyes

kain yg beli kat kamdar, dia org potong tak sama, serong...memang susah nak dpat. tapi kalau beli JV dari cik keeah/misa kita nih....memang berbaloi...dpt potong sama...semlm dah buat satu tudung guna kain JV cik keeah/misa, pueh hati bebeno
Back to top Go down
View user profile http://zusazali.blogspot.com
azima



Posts : 91
Join date : 2009-02-21
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Mar 10, 2009 2:34 pm

ok...
sy rasa2 cara lipat kain 1m utk buat 2 tudung cam nie:



**lipat di garisan yg putus2 tue
Back to top Go down
View user profile http://azimadiyshop.blogspot.com
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Mar 10, 2009 7:43 pm

azima wrote:
ok...
sy rasa2 cara lipat kain 1m utk buat 2 tudung cam nie:



**lipat di garisan yg putus2 tue

kalau kain bidang 60 inci mmg boleh mcm ni..tapi kalau J1..biasanya tak sampai 60 inci..kena potong satu2, tak boleh lipat dua mcm tu..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
delisha



Posts : 66
Join date : 2009-03-15

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Sun Mar 15, 2009 8:16 pm

salam perkenalan..
bes bc member2 sini punya msg..byk pengajaran..sy pun bru jer blajar jahit tudung ni ngan kak shiela..ada gk a jual kt jiran2..slalu sy potong kain 2 meter sekaligus..sbb boleh dpt 2 saiz L 2 saiz M..yg L tempalte kak shila smpai bwh dada..labuh cam tudung bwl tu..tp bhgian bahunya lebih melengkung dr template yg sy tgk kt sini..basi yg bahu tu tarik ke tengah dpt a utk saiz M plk
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Sun Mar 15, 2009 8:33 pm

ishh menarik ni...2 meter sekali gus potong..kalau untuk jualan ok lah..cam akak ni..jadi 4 helai kaler same le...
tang bahu tu..cam ekk..faham..masuk banyak ke dalam...ada gambar tak...
Back to top Go down
View user profile
penguin



Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Mar 16, 2009 8:47 am

morning everybody,
nak tanya la if kain bidang 45' kan........utk dpt 2 helai tudung kena bli brapa meter?
Back to top Go down
View user profile
delisha



Posts : 66
Join date : 2009-03-15

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Mar 16, 2009 8:49 am

tang gmbr tu sy xpndai a nak masukkn.. Embarassed
kena mintk tolong sesape a yg ada template kak shila tu letkkan..biasa sy potng ujung sana 1 L ujung sini 1 L..tgh2 lipat dua dpt M..kiranya kalo kain 1 metr tu dpt satu L dgn M berbelh ats pala a..alamak sy ckp berbelit2 ker.. scratch
Back to top Go down
View user profile
penguin



Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Mar 17, 2009 9:23 am

morning everybody,
nak tanya la if kain bidang 45' kan........utk dpt 2 helai tudung kena bli brapa meter?


Rolling Eyes tak de sapa2 nak jawab ker.........
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Mar 17, 2009 9:29 am

akak tak leh jawap sebab tak penah guna kain 45'...kalau nak senang..buat selamba je..bawak tudung g kedai kain..ukur kat situ jugak..tokei kedai mesti senyum tengok kita...
Back to top Go down
View user profile
penguin



Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Mar 17, 2009 9:30 am

hannan6d wrote:
akak tak leh jawap sebab tak penah guna kain 45'...kalau nak senang..buat selamba je..bawak tudung g kedai kain..ukur kat situ jugak..tokei kedai mesti senyum tengok kita...

tu la tu......kain 45' bru kat ZH tu cantik2 tapi tak tau nak bli brapa meter
jawab nye bwk templete g kedai la yek Laughing
Back to top Go down
View user profile
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Mar 17, 2009 9:42 am

penguin wrote:
hannan6d wrote:
akak tak leh jawap sebab tak penah guna kain 45'...kalau nak senang..buat selamba je..bawak tudung g kedai kain..ukur kat situ jugak..tokei kedai mesti senyum tengok kita...

tu la tu......kain 45' bru kat ZH tu cantik2 tapi tak tau nak bli brapa meter
jawab nye bwk templete g kedai la yek Laughing

semalam suruh jugak zh bentang kain 45" tu.. pada mata kasar nampak macam dapat 1 tudung aje..isyk.. mahal la pulak sebab harga sama macam yg 58"...gi la penguin bawak templet kat kedai... nanti share kat sini ye
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
jalinankasih



Posts : 238
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Mar 17, 2009 11:05 am

kalau bidang 45" sudah tentu la cara nak potong dah x sama.. x blh lipat secara melintang lagi..

kalau nak 2 tudung rasanya dlm 1.5" kot... ikut hitung pjg saya potong kain utk wat baju hihihi...

tp mmg lebih byk la jgk.. tp lebih2 pun dah xblh nak wat apa....

better kalau nak beli, beli yg bidang 60 la.. puas hati..

sama gak kalau nak buat seluar... kalau bidnag 45" kena kain 2.25.- 2.5m
tp kalau idnag 60" 1.25 - 1.5m dah cukup
Back to top Go down
View user profile http://www.jalinankasih.com
Eldee



Posts : 14
Join date : 2009-04-29
Age : 45
Location : Sg. Buloh

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Apr 29, 2009 4:09 pm

jalinankasih wrote:
kalau bidang 45" sudah tentu la cara nak potong dah x sama.. x blh lipat secara melintang lagi..

kalau nak 2 tudung rasanya dlm 1.5" kot... ikut hitung pjg saya potong kain utk wat baju hihihi...

tp mmg lebih byk la jgk.. tp lebih2 pun dah xblh nak wat apa....

better kalau nak beli, beli yg bidang 60 la.. puas hati..

sama gak kalau nak buat seluar... kalau bidnag 45" kena kain 2.25.- 2.5m
tp kalau idnag 60" 1.25 - 1.5m dah cukup

Saya pernah beli kain bidang 45" 2.2 mtr, dpt I saiz L, ! 2 saiz M. (Satu saiz M tu mb kecik sikit dr yg satu lg).. tapi kena pandai pusing2 kain... ktgk kain lah, kalau print jalur2 akan jadi serong2 lah gambar dia bila dah jd tudung. Laughing
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Apr 29, 2009 5:21 pm

kalau kain bidang >60" pulak, beli 1.5 meter, lipat kat pepenjuru tu, jadi 3 segi, pastu lipat lagi sekali, letak template..dpt 4 helai tudung..labuh dlm 36-38 cm.

cuba try eksperimen tgk..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Apr 29, 2009 5:22 pm

k yana wrote:
kalau kain bidang >60" pulak, beli 1.5 meter, lipat kat pepenjuru tu, jadi 3 segi, pastu lipat lagi sekali, letak template..dpt 4 helai tudung..labuh dlm 36-38 cm.

cuba try eksperimen tgk..
wah banyak tu yana
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Apr 29, 2009 5:38 pm

ctpizza wrote:
k yana wrote:
kalau kain bidang >60" pulak, beli 1.5 meter, lipat kat pepenjuru tu, jadi 3 segi, pastu lipat lagi sekali, letak template..dpt 4 helai tudung..labuh dlm 36-38 cm.

cuba try eksperimen tgk..
wah banyak tu yana

aha..kecik sikittt je dr templet asal Ar****
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Apr 29, 2009 5:52 pm

k yana wrote:
ctpizza wrote:
k yana wrote:
kalau kain bidang >60" pulak, beli 1.5 meter, lipat kat pepenjuru tu, jadi 3 segi, pastu lipat lagi sekali, letak template..dpt 4 helai tudung..labuh dlm 36-38 cm.

cuba try eksperimen tgk..
wah banyak tu yana

aha..kecik sikittt je dr templet asal Ar****

ooo...
yana pasal td tu kan sy rasa sbb sy tk dpt 2 pcs tu, sbb template sy labuh sgt kut
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Apr 29, 2009 5:57 pm

ctpizza wrote:
k yana wrote:
ctpizza wrote:
k yana wrote:
kalau kain bidang >60" pulak, beli 1.5 meter, lipat kat pepenjuru tu, jadi 3 segi, pastu lipat lagi sekali, letak template..dpt 4 helai tudung..labuh dlm 36-38 cm.

cuba try eksperimen tgk..
wah banyak tu yana

aha..kecik sikittt je dr templet asal Ar****

ooo...
yana pasal td tu kan sy rasa sbb sy tk dpt 2 pcs tu, sbb template sy labuh sgt kut

mungkin jugak tu..kalo labuh susah sikit, kadang mmg tak dpt langsung 2 helai. maybe belen kain tu leh buat tudung budak ke..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Today at 8:31 pm

Back to top Go down
 
Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» Looking for orc body and legs
» Who's had a Fuel Pump go bad on a b-body??
» Keep your eyes peeled for 93-7 f-body 6 speed...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: