BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
zara46



Posts : 119
Join date : 2009-04-24
Age : 43
Location : Sintok, Jitra, Kedah

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Sun May 03, 2009 12:33 pm

nak tanya , untuk buat tudung butang hajaba saiz m, 2 helai kena beli kain brapa meter? tudung scallop plak brapa meter?
Back to top Go down
View user profile http://nisa-zara.blogspot.com
nurin_qistina73
Peniaga


Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon May 04, 2009 10:03 am

zara46 wrote:
nak tanya , untuk buat tudung butang hajaba saiz m, 2 helai kena beli kain brapa meter? tudung scallop plak brapa meter?


1 m cukup
Back to top Go down
View user profile
akuni



Posts : 119
Join date : 2009-03-10
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Sat Jun 06, 2009 9:53 am

Salam semua. Rasanya sebelum ni pernah ternampak ada orang tunjuk kan cara potong tudung hajaba tapi bila dicari balik x jumpe lah pulak.
Boleh tak otai bagi petua sikit... thanks....



lol! lol! flower flower

Okay dah jumpa, dekat thread "cara-cara membuat tudung diy page 6"
Sygnya kalau ikut cara potong dalam gambar tu, sitisbp yg tempek, 1 m tu kena buat hajaba je lah, x leh nak wat tudung paten lain lagi.
Meh sini saya quote kan posting sitisbp:

sitisbp wrote:
0.8m kain leh buat 1 my size + 1 my dotter nye size. Al-hajabi button.
Tp tak dapek nk ikut kainnye direction le...kira janji muat le ni.
Back to top Go down
View user profile http://goncar-mall.blogspot.com
li_zam



Posts : 103
Join date : 2009-04-16

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Jun 09, 2009 4:18 pm

Salam,


Nak tnya otai2 tudung..brpa meter kain di perlukan utk tdung munawar...

Smlm ambk tdung kak ipar ori munawar...try dkt kain style lipat 2 memanjang..x lps utk labuh dpn & blkg. Bile lipat 2 style biasa tu..dpt ambik labuh dpn & blkg..TAPI syg..jd byk > kain.
So, itu nk tnya..kalu saiz ori munawar...kena beli kain brpa meter kain..kot dpt saiz ariani & munawar..
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Jun 10, 2009 11:13 am

li_zam wrote:
Salam,


Nak tnya otai2 tudung..brpa meter kain di perlukan utk tdung munawar...

Smlm ambk tdung kak ipar ori munawar...try dkt kain style lipat 2 memanjang..x lps utk labuh dpn & blkg. Bile lipat 2 style biasa tu..dpt ambik labuh dpn & blkg..TAPI syg..jd byk > kain.
So, itu nk tnya..kalu saiz ori munawar...kena beli kain brpa meter kain..kot dpt saiz ariani & munawar..

mmg kena pakai 1 meter kain lipat dua..agak2 tak lepas template, kena beli lebih sikit..tu sebab tudung style ni lebih mahal..sbb kain digunakan lebih..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
li_zam



Posts : 103
Join date : 2009-04-16

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Jun 10, 2009 12:27 pm

k yana wrote:
li_zam wrote:
Salam,


Nak tnya otai2 tudung..brpa meter kain di perlukan utk tdung munawar...

Smlm ambk tdung kak ipar ori munawar...try dkt kain style lipat 2 memanjang..x lps utk labuh dpn & blkg. Bile lipat 2 style biasa tu..dpt ambik labuh dpn & blkg..TAPI syg..jd byk > kain.
So, itu nk tnya..kalu saiz ori munawar...kena beli kain brpa meter kain..kot dpt saiz ariani & munawar..

mmg kena pakai 1 meter kain lipat dua..agak2 tak lepas template, kena beli lebih sikit..tu sebab tudung style ni lebih mahal..sbb kain digunakan lebih..

Thanks kak yana.

jd betul lah cara kite lipat 2 kain tu ya.
kalau kite nk tiru..kena ptong kain ikut mcm tdung ori munawar.. ke..blkg dia cam x sama tepi.
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Jun 10, 2009 1:10 pm

lizam, die tak sama tepi pasal tudung tu nnt cara pakai mmg kena pusing belakang ke depan, depan ke belakang...
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Jun 17, 2009 9:23 am

nak tanye otai kat sini, kalau 1 meter dpt brp tudung scallop ek?

mekasih
Back to top Go down
View user profile
Ida Karim



Posts : 79
Join date : 2009-03-23
Age : 42
Location : Kuala Lumpur, Malaysia

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Jun 17, 2009 9:45 am

daai_violet wrote:
nak tanye otai kat sini, kalau 1 meter dpt brp tudung scallop ek?

mekasih

Manja tolong jawabkan yek...klu tak salah manja boleh dapat 2 tudung scallop klu dilipat dengan betul Very Happy
Back to top Go down
View user profile
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Jun 17, 2009 10:48 am

mekasih ye manja
kalau lipat mcm ME kat page1 tue dapat x?
semalam try buat, mcm x dpt. @ template kite besar sgt agaknye
Back to top Go down
View user profile
Ida Karim



Posts : 79
Join date : 2009-03-23
Age : 42
Location : Kuala Lumpur, Malaysia

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Jun 17, 2009 11:17 am

daai_violet wrote:
mekasih ye manja
kalau lipat mcm ME kat page1 tue dapat x?
semalam try buat, mcm x dpt. @ template kite besar sgt agaknye

Daai,

Klu lipat macam ME buat tu untuk tudung ar**n* bolehlah tapi klu scallop kena lipat memanjang (tak taulah klu daai faham ke tak) scratch

nak tunjuk contoh tak ada kat sini...tapi sebelum potong buat kat kertas dulu macam ME buat tu, nanti salah pulak daai marah manja...

Manja pun dulu cuba kat kertas dulu baru potong kat kain Very Happy
Back to top Go down
View user profile
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Jun 17, 2009 11:43 am

k, manja. nanti kite try kat kertas dulu.
semalam yg cara ME pun potong kat kertas dulu, baru paham
Back to top Go down
View user profile
sityaiza



Posts : 102
Join date : 2009-04-07
Age : 34
Location : perlis, kedah, butterworth

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu Jul 09, 2009 10:49 am

kalau kita baru nak blajar menggungting kain....
lebih baik kita cuba pada kertas dahulu....
then barulah kita paham....
flower
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu Jul 16, 2009 4:44 pm

Manjaku wrote:
daai_violet wrote:
mekasih ye manja
kalau lipat mcm ME kat page1 tue dapat x?
semalam try buat, mcm x dpt. @ template kite besar sgt agaknye

Daai,

Klu lipat macam ME buat tu untuk tudung ar**n* bolehlah tapi klu scallop kena lipat memanjang (tak taulah klu daai faham ke tak) scratch

nak tunjuk contoh tak ada kat sini...tapi sebelum potong buat kat kertas dulu macam ME buat tu, nanti salah pulak daai marah manja...

Manja pun dulu cuba kat kertas dulu baru potong kat kain Very Happy

Daai, sy lipat manjang tp x lepas scallop 2 lai.. cuma dpt 1 scallop size M ( template eynas ). 1 lai ar**** size M ( template yela )
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu Jul 16, 2009 5:25 pm

salam semua..
k yana kalo kain semeter, lipat dua, pastu dua lagi, dpt la dua helai tudung scallop..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu Jul 16, 2009 5:54 pm

sorry la k yana draw guna PAINT jer..belom install software kat pc opis ni, lepas reformat.. harap diagram ni membantu................

Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
aqidah1010



Posts : 41
Join date : 2009-03-04
Location : Kuantan, Pahang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu Jul 16, 2009 9:01 pm

k yana wrote:
salam semua..
k yana kalo kain semeter, lipat dua, pastu dua lagi, dpt la dua helai tudung scallop..


sokong kak yana...1 m=2 tdg scallop=1 ariano+1 sallop=1 jakarta labuh=1 butang kecik+1 butang besar=1 tdg id

0.8m=1 munawa
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu Jul 16, 2009 9:40 pm

aqidah1010 wrote:
k yana wrote:
salam semua..
k yana kalo kain semeter, lipat dua, pastu dua lagi, dpt la dua helai tudung scallop..


sokong kak yana...1 m=2 tdg scallop=1 ariano+1 sallop=1 jakarta labuh=1 butang kecik+1 butang besar=1 tdg id

0.8m=1 munawa
aqidah..thanks the fomula
Back to top Go down
View user profile
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Jul 17, 2009 9:23 am

tq kyana, kite dah try potong mcm kyana buat tue
memang dapat 2 helai tudung scallop
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Jul 17, 2009 10:08 am

masalah² bila kita beli kain semeter ialah.. dpt tak cukup meter contoh cuma 90 cm..95 cm la..tah2 80 cm pon ada..so bila ni terjadi..bukan maknanya muktamad tak leh buat tudung..boleh buat scallop..cumanya kelebaran tudung tu jadi kurang sikit.. tapi tang part muka semua tak efek..jadi, pandai2 la ejas masa nak potong tu

lagi satu masalah bila bidang kain tak sampai 60 inci cthnya 56 atau 58 inci sahaja..yg ni pon boleh jugak buat scallop..tapi kelabuhan bhgn dada dan belakang tu nnt akan kurang seinci atau dua jer...

jgn pulak kain kecik, pi amik ngam2 templet, maka yg satu lagi bhgn yg tinggal tu jadi TERlalu kecik.. so eloknya, bahagi dua kain tu elok2 dulu..

lagi satu masalah yg akak selalu notis, bhgn bawah leher mcm tercekik lepas jahit scallop..so sselalu kena lebihkan byk basi tuk part bawah dagu. kadang2 kain yg tak stretch, mmg bagi problem tercekik ni..harap kena ingat mesti bg basi yg banyak tuk bawah dagu tu..tudung2 lain pon sama.
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
nidda



Posts : 32
Join date : 2009-09-08
Age : 34

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Oct 14, 2009 11:36 am

Salam~

Smlm sy try gak potong 1m dpt 2 tudung...tp x jd cam yg diajar 'cikgu-cikgu' dlm ni...sbb bila sy lipat tdg tu pendek blh dpn. Sy try buat Ar**** Size M. Sbb nak labuh belah depan tu, so kain 1m tu sy lipat serong....lbh kurang cam dpt 2 tiga segi...tp mslah problem nyer bila sy dah gunting, ira kain tu kiri kanan tak selari.... No. sib baik tu cotton jersey so stretch dia agk lbh krg sm...so x nmpk sgt la kejanggalannyer....ishh ishh....ader nasihat tak cmner nak ptg bg lbh brkesan....

tp skang sy prefer beli 1.2m kompom dpt 2 tdg...labuh pun cun cun....klu ader tips yg lbh menjimatkn jgn lupa share ye Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Oct 14, 2009 12:15 pm

tang dagu.. sy pun lebihkan dulu.. jait dulu then adjust. so far ok..mula2 menjait dulu mmg pernah jadi tercekik..

so far sy takde masalah 1m bidang 60 untuk 2 tudung standar AR or 2 scallop or 1 scallop 1 AR.

1M juga boleh dpt 3lai if 1 size M AR, 2 size S AR ( free size AR )..kena pndai adjust. dulu2 x reti gak.. then dpt idea cam ( lupa ar nama dlm forum ni gak ler ) bentang kain bukan lipat 2.. adjust2 ler..
Back to top Go down
View user profile
nidda



Posts : 32
Join date : 2009-09-08
Age : 34

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Oct 19, 2009 11:47 am

ibumuqrish wrote:
tang dagu.. sy pun lebihkan dulu.. jait dulu then adjust. so far ok..mula2 menjait dulu mmg pernah jadi tercekik..

so far sy takde masalah 1m bidang 60 untuk 2 tudung standar AR or 2 scallop or 1 scallop 1 AR.

1M juga boleh dpt 3lai if 1 size M AR, 2 size S AR ( free size AR )..kena pndai adjust. dulu2 x reti gak.. then dpt idea cam ( lupa ar nama dlm forum ni gak ler ) bentang kain bukan lipat 2.. adjust2 ler..

ibumuqrish, sy try gak nk dpt kan 2 tdg AR...x berjaya la...huhu jenuh sy pusing kain tu....panjang bwh dagu smpi ke dada tu agk2 baper ye? at least sy leh cuba guna ukuran tu...tq Idea
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Oct 19, 2009 12:32 pm

sy guna panjang awning 14cm., ukuran dr hujung awning ke dagu antara 2cm( size S ) ke 3cm( size M ). tp tgk gak ira kain renggang tang mana/ material kain. sbb pernah kena org tu biasa ukuran 2cm je.. tp bila pakai buleh longgar sbb kain jenis memeri byk.ukuran yg sama gak.. kain lain.. eh.. tercekik plak... pyh nk standardkan ukuran.. kalu cotton JC lagi lah kena pendekkan lg ukuran..

** bcerita mcm la aku ni pakar.. hehehehe
Back to top Go down
View user profile
nidda



Posts : 32
Join date : 2009-09-08
Age : 34

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Oct 19, 2009 1:08 pm

ibumuqrish wrote:
sy guna panjang awning 14cm., ukuran dr hujung awning ke dagu antara 2cm( size S ) ke 3cm( size M ). tp tgk gak ira kain renggang tang mana/ material kain. sbb pernah kena org tu biasa ukuran 2cm je.. tp bila pakai buleh longgar sbb kain jenis memeri byk.ukuran yg sama gak.. kain lain.. eh.. tercekik plak... pyh nk standardkan ukuran.. kalu cotton JC lagi lah kena pendekkan lg ukuran..

** bcerita mcm la aku ni pakar.. hehehehe

tima ceh....efisien sungguh ibumuqrish ni.....ukuran kt pnjg dada (labuh dada) tu baper? sbb sy perasan bila lipat dua kain 1m tu...labuh dada akn jd pendek...tu tak kire basi lg...tu yg sy musykil tu...even sy try tekap ngn A***** ank tdg pun tak dpt... Sad
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Today at 8:29 pm

Back to top Go down
 
Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 7 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» Looking for orc body and legs
» Who's had a Fuel Pump go bad on a b-body??
» Keep your eyes peeled for 93-7 f-body 6 speed...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: