BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
krisz_gurlz



Posts : 21
Join date : 2008-12-24

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Sat Jan 31, 2009 10:10 pm

meabadi wrote:
semua kain biasanya bidang 60...

kalau bidang 45 memang x dapat la rasanya..melainkan nak buat tudung singkat....

ME, yang 1m dapat 2 tudung tu, tudung nyer kecik ker....labuh depan paras maner??...depannyer tutup nenen tak??
Back to top Go down
View user profile
maisarah



Posts : 34
Join date : 2009-01-18
Age : 40
Location : johor

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Sat Jan 31, 2009 10:18 pm

sarah dapat gak 1 meter dapat 2 helai... tapi yang satu dapat size m dan satu lagi size s aje... yg size m memang bawah neneng .. wlaupun sarah tinggi org nyer... Laughing
Back to top Go down
View user profile
hani



Posts : 84
Join date : 2009-01-12
Location : Kangaq, Perlis

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Sun Feb 01, 2009 4:08 pm

salam... hani ni setakat hr ni belum jahit tudung lagi he he... minta tolong my sis je jahit... tp selalu le diskas2 cara nk potong kain dgn dia. kalau ikut cara me tu, cara2 lipat macam gambar kat bawah ke? Tudung hitam hani tu kakak jahit, panjang dr bawah dagu 18.5"



outline putih tu kain belah bawah dpt 1 lai tudung, dan yg merah tu belah atasdpt 1 lai lagi.betul ke cara lipatan ni? pls me atau sapa2 yg tau ye Very Happy


Tudung hitam hani ni kakak jahit, panjang dr bawah dagu 18.5"
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Feb 02, 2009 12:04 am

hai..

ramai lak yg bertanya....

ME selalu suka yg x berapa labuh...

Me ukur dari bawah dagu..(menyenget.) panjang nya ialah 38cm


selalu ME potong cutting mcm ni la... dapat 2 pcs...




yang ni sama dari kain 1Meter dr tudung kat atas..saje labuhkan sbb buatkan org punya..

Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Feb 02, 2009 12:13 am

Cara ME potong...

ME potong asing2....coz kalau potong lipat 2 sekaligus...ME perasan line kain tu nnti x sama kiri ngan kanan....x syok ah...

so potong asing2.....dapat gak....2pcs...same size....

labuh dari dagu ke bawah 38-39cm
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
evabobbie
Peniaga


Posts : 267
Join date : 2008-12-22
Age : 45
Location : seri kembangan/shah alam

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Feb 02, 2009 10:57 am

meabadi wrote:
Cara ME potong...

ME potong asing2....coz kalau potong lipat 2 sekaligus...ME perasan line kain tu nnti x sama kiri ngan kanan....x syok ah...

so potong asing2.....dapat gak....2pcs...same size....

labuh dari dagu ke bawah 38-39cm

Betul tu ME..potong asing2..akak buat..
bentang kain..pastu lipat takat mana muat template
minimizekan lebihan kain..gunting
pastu buat untuk yg satu lagi..
mmg cukup..pastu ada lebih lagi untuk buat awning kalo nak lah
kalau beli 0.8,muat 1 besar 1 kecik (saiz anak tudung ari*ni)
Back to top Go down
View user profile http://allmustsell.blogspot.com
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Feb 02, 2009 11:09 am

kak eva....


nasib ME mintak template akak..syok plak cutting dia...

kalau dulu ME suka gunting ujung kasi ade curve..template akak ni..curve depan dia dah cantik....x payah alter.....


tutup bahagian dada...... cheers cheers
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
jalinankasih



Posts : 238
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Feb 02, 2009 11:53 am

curve dpn dia mcmana?
Back to top Go down
View user profile http://www.jalinankasih.com
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Feb 02, 2009 12:19 pm

mcm ariani....tp x de belah....ade diorg tepek kat page belakang..kena selak..
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Feb 18, 2009 12:02 pm

Mula mula jgn gelak kat template kee yg tampal tampal tu...mcm cedera parah jer...sian template tu...he he he

Yg ni kalau kain Zhouhua ....lipat 2 senget...dapat 2 tudung size M...kendian potong yg balance ujung tu (atas) tuk anak tudung



Ni yg potong tudung ke 3 size M gak...

Back to top Go down
View user profile
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Feb 18, 2009 1:18 pm

1st tdg tu ptg 2 sekali ke... tak faham'
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Feb 18, 2009 1:44 pm

hooney wrote:
1st tdg tu ptg 2 sekali ke... tak faham'

yg photo pertama tu...lipat dulu dan lipat sekali lagi....pehtu baru boh template...bermakna 2 kali lipat...bila potong dapat 2 tudung terus...
Back to top Go down
View user profile
penguin



Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Feb 18, 2009 1:45 pm

meabadi wrote:
kak eva....

nasib ME mintak template akak..syok plak cutting dia...
kalau dulu ME suka gunting ujung kasi ade curve..template akak ni..curve depan dia dah cantik....x payah alter.....
tutup bahagian dada...... cheers cheers

templete mana plak ni ME Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Feb 18, 2009 5:32 pm

kee'ah wrote:
Mula mula jgn gelak kat template kee yg tampal tampal tu...mcm cedera parah jer...sian template tu...he he he

Yg ni kalau kain Zhouhua ....lipat 2 senget...dapat 2 tudung size M...kendian potong yg balance ujung tu (atas) tuk anak tudung




Kee....tak tahn le..nak gelak jugak!!! hehhehe..berplaster2!! jgn marreeee...
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
smurf



Posts : 36
Join date : 2009-02-16

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu Feb 19, 2009 1:36 pm

kee'ah wrote:
Mula mula jgn gelak kat template kee yg tampal tampal tu...mcm cedera parah jer...sian template tu...he he he

Yg ni kalau kain Zhouhua ....lipat 2 senget...dapat 2 tudung size M...kendian potong yg balance ujung tu (atas) tuk anak tudung



Ni yg potong tudung ke 3 size M gak...


keah guna brp meter nya kain? dapat 2 ya? Selalu dok potong 1 m nye dapat 2 gak tapi hat depan betul2 paras 'breast' memang cam gitu ke?
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Feb 20, 2009 9:32 am

smurf wrote:
kee'ah wrote:
Mula mula jgn gelak kat template kee yg tampal tampal tu...mcm cedera parah jer...sian template tu...he he he

Yg ni kalau kain Zhouhua ....lipat 2 senget...dapat 2 tudung size M...kendian potong yg balance ujung tu (atas) tuk anak tudung



Ni yg potong tudung ke 3 size M gak...


keah guna brp meter nya kain? dapat 2 ya? Selalu dok potong 1 m nye dapat 2 gak tapi hat depan betul2 paras 'breast' memang cam gitu ke?

1.5 meter dapat 3 size M dan 1 anak tudung....
Back to top Go down
View user profile
ejalesungpp



Posts : 241
Join date : 2008-12-22
Age : 51
Location : Kajang, Bangi, Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Feb 20, 2009 9:46 am

isk...isk ari nie baru eja nampak apa yang kee duk terangkan...bertampal2 tu ada makna....nak tau apa maknanya...tu maknanya byk jahit tudung....hehehehe...

so eja dah faham dah camna kee lipat kain..pastu cara amik tudung...dah faham dah.....

cuma nak tau..kalau saiz m tu paras dada atau atas dada........

sebab eja main buat aje hehhee...kalau sendiri punya lah...kalau untuk jual...eja kata saiz biasa....saiz cupcake
Back to top Go down
View user profile
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Feb 20, 2009 9:57 am

eja, kalo size cupcake mmg tutup dada... I bt jual saiz tu tapi I dh lekukkan sikit depannya so dh siap 36 cm
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Feb 20, 2009 9:59 am


kak keeeah,
belah mane yg 1.5 di lipat dua tu.. A ker B?
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
top45



Posts : 5
Join date : 2009-01-08

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Feb 20, 2009 10:08 am

Akak pun tak faham ni.... Rolling Eyes Apa kata tunjuk step by step untuk tatapan umum...akak ada kain J1 1.5m tapi belum potong lagi.Tolong ye..
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Feb 20, 2009 10:09 am

ejalesungpp wrote:
isk...isk ari nie baru eja nampak apa yang kee duk terangkan...bertampal2 tu ada makna....nak tau apa maknanya...tu maknanya byk jahit tudung....hehehehe...

so eja dah faham dah camna kee lipat kain..pastu cara amik tudung...dah faham dah.....

cuma nak tau..kalau saiz m tu paras dada atau atas dada........

sebab eja main buat aje hehhee...kalau sendiri punya lah...kalau untuk jual...eja kata saiz biasa....saiz cupcake

he he he byk jahit tudung menderrr....anak kecik kee suka no template tu....pantang mak dia bentang kain....dah bawak lari template...abeh koyak2....asik kejar dia jer bila nak start menjahit...sebab mak dia rajin tanak wat template lain ..so tampal2 je laa.....
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Feb 20, 2009 10:15 am

misa wrote:

kak keeeah,
belah mane yg 1.5 di lipat dua tu.. A ker B?

seblom lipat A dan B tu....dah lipat 2 dulu (kan nampak cam sekeping sama...padahal dah lipat tu, kira yg korang nampak tu dah di lipat)......kendian lipat sekali lagi yg senget plak..

kiranya bila potong bahagian B tu....dapat 2 keping size M....dan lipat A tu dapat lagi satu size M....dan anak tudung plak bahagian B ujung kain yg x kena template tu....huhuhuhu faham ke.
Back to top Go down
View user profile
ejalesungpp



Posts : 241
Join date : 2008-12-22
Age : 51
Location : Kajang, Bangi, Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Feb 20, 2009 10:19 am

misa...bahagian yang misa tak tanda A dan B adalah kain yang berlipat (bawah) tu....betul ke kee
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Feb 20, 2009 10:20 am

tau kain tu dah lipat dua.. cuma saya confuse side mana yg 1.5m, yg mana 60".. err.. paham ker soklan saya ni cikgu..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Feb 20, 2009 10:25 am

misa wrote:
tau kain tu dah lipat dua.. cuma saya confuse side mana yg 1.5m, yg mana 60".. err.. paham ker soklan saya ni cikgu..

Misa....kolo kain bidang 60" gua tutup mata jer potong sbb lagi senang...ni kain Zhouhua...bidang 56".....tu yg kena adjust senget. Kiranya ujung A tu adalah tepi kain atau 1.5 meter itew....
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Today at 7:50 am

Back to top Go down
 
Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» Looking for orc body and legs
» Who's had a Fuel Pump go bad on a b-body??
» Keep your eyes peeled for 93-7 f-body 6 speed...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: