BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Dec 31, 2008 9:39 am

wawo wrote:
meabadi wrote:

uikkksss..senang je la....lipat aje kain tu dua pastu jadi kan 3 segi...

mcm dalam gambo tu....

Penat je ME letak gambo....ade yg x paham rupanyaa.....uwaaaaaa

Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed

Wawo dah try lipat 2 kain tu pastu bila lipat 3 segi x brape bentuk 3 segi tu. Mcm zam mama_rock kat lat 1 pendek 1 biasa.

ME punya dpt sama besar ke?
tengok gambar ME macam dpt 3segi yg sama besar, but saya buat xjadi... isyk nak kena ada cikgu live
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
wawo



Posts : 157
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Dec 31, 2008 9:58 am

ME buat la demo pastu tempek video kat cnie bounce bounce bounce
Back to top Go down
View user profile
melati putih
Peniaga


Posts : 141
Join date : 2008-12-23
Age : 40
Location : kajang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Dec 31, 2008 10:05 am

hari tue nak try gak buat cam ME buat nieh...
tapi ku tak confident jek ekekekeke...takut nanti ada terbelah pulak....
instead patut jadi dua pasang..
jadi 4 keping...err faham ker...
Back to top Go down
View user profile http://melatishopz.blogspot.com
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Dec 31, 2008 10:51 am

zam mama_rock wrote:
meabadi wrote:
wawo..

ME pakai tudung ariani yg ME beli..labuh mcm cupcake nye template...


uikkksss..senang je la....lipat aje kain tu dua pastu jadi kan 3 segi...



mcm dalam gambo tu....



Penat je ME letak gambo....ade yg x paham rupanyaa.....uwaaaaaa



Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed

ME..ko jgn la nangis..ehehe
rasanye bila kita ukur terus dr body kain..mmg bleh ada basi sket..
tapi kalo ukur dr kertas yg siap ada basi..mmg tak bape nak cukop..
zam dpt satu standard..satu lagi medium saiz..eheheh

kawan2.. ce kita try.. kian tu lipat 3.. pastu yg 3 segi tu..kita lipat lagi skali (segitiga) maybe leh jadik kot mcm ME buat..
jgn trace satu potong pastu kita trace lagi skali..mmg tak cpt rasanye..ehehe

k yana dah buat mcm tu, lipat 3, tapi tak cukup kain, kecik sikit dr my original ariani..so k yana buat template the whole tudung, kiranya mcm terlentangkan body tu, baru dpt dua helai, saiz ariani..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Dec 31, 2008 10:54 am

ingatkan I sorang yg x dpt nak buat cam ME tu
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Dec 31, 2008 11:04 am

nanti k yana snap gambar template k yana tu yek!
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Dec 31, 2008 12:32 pm

adeeda wrote:
k yana wrote:
kimimclaren wrote:
hooney wrote:
pening kepala nk adjustkan kn 1 mtr dapat 2 same size... cam x dapat jek akak buat

kak hooney, apa yang pening nye kak. nanti kimi ajar lah akak. senang je. tak payah nak pusing bagai pun kain tu. Surprised

kimi..camner nak dpt 2 helai sama saiz? ni jenuh la akak pusing keliling kain tu..hehe. template korang buat yg sebelah or 2 belah, maknanya buka teplate tuk satu body tudung?(paham ke ni? hehehe)

saya pun cuba lipat2 kain 1meter... jadi segitiga tapi xcukup panjang utk ariani pendek tu.. saya pakai templet yela

apa yang akak faham dari apa yang ME ajarkan tu...
kain tu lipat dua dulu..bahagian kaki bertemu bahagian kaki..(bukan dari bahagian potong dari kayu tu)
kemudian lipat 3 segi..so dapat dua helai sekaligus..bertindih....labuh bahagian depan dapat kurang lebih 45 cm..(ukur dari dagu hingga ke bawah)...
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Dec 31, 2008 5:42 pm

Aik...

nak video laksss...

ok..nnti ME potong ME rakam la video......


harap2 korang paham Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep Sleep
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Dec 31, 2008 8:37 pm

betul tak apa yang akak cerita tu ME...
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu Jan 01, 2009 11:14 am

rasanya nk kena bli ketas minyak then try potong kat kt situ dlu la sbb xkonfiden...takut kang jadik cam melati kata... Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu Jan 01, 2009 1:11 pm

kak hannan...betul dah tu kak....


min...

yess..clever2....pada sesiapa yg x dapat bayang...try pada kertas dulu...lepas tu baru boleh potong betul2 kat kain..br blh imagine....


psst : kalau nak pastikan terpoton dua x menjadi 4...masa potong tu..make sure bahagian terbelah n yang tidah terbelah tu di letak pada bahagian template yang betul.......


kalau korang letak bahagian terbelah tu kat bahagian belakang tudung...alamat jagi 4 la tudung tu nnti....

dah x boleh buat apa dah...... pale pale pale pale
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu Jan 01, 2009 3:57 pm

yey dah dapat potong 1m jadik 2helai ariani ... rupa2nya salah time lipat segitiga tu..
segitiga tu ada sket extra kat kiri kanan
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu Jan 01, 2009 8:18 pm

melati putih wrote:
hari tue nak try gak buat cam ME buat nieh...
tapi ku tak confident jek ekekekeke...takut nanti ada terbelah pulak....
instead patut jadi dua pasang..
jadi 4 keping...err faham ker...

sebelum ni melati buat lagu mana...
Back to top Go down
View user profile
Sheila



Posts : 8
Join date : 2008-12-21
Age : 41
Location : Subang Jaya - Puchong

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Jan 02, 2009 5:37 am

misa wrote:
lubang kasar tu right side kan..

anw, ada sape2 nak share tips gunting kain/awning.. tips2 menjahit..

yg semalam dpt dari kak shiela.. gunting kain ikut ira kain (kalu smlm buat yg labuh).. kalu dah siap nanti jatuh nye lawa.. sama gak kalu gunting kain untuk awning..


pst : macih kak shiela.. info yg sangaaaaat berguna.. hatta saya potong awning dua kali..

Baru hari ni terpanggil...patut le asyik tersedak2 je, rupanya ada yang menyeru namaku... lol!
Back to top Go down
View user profile http://www.nice2craft.blogspot.com
jvcyn0sure
Peniaga


Posts : 31
Join date : 2009-01-02

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Jan 02, 2009 11:14 am

uzi wrote:
nak tumpang tanya...
kalau ikutkan template cupcake... labuh depan tudung tuberapa inci yek?

template dia sama dengan yela nyer ke?

if yg u all panggil template cupcake ni yg the one masa kitaorg gi class yg first sekali kat bangi tu, hah..it's the same one le. yg tu le yg i buat for my SK nya template, yg ariania tu.
Back to top Go down
View user profile
jvcyn0sure
Peniaga


Posts : 31
Join date : 2009-01-02

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Jan 02, 2009 11:23 am

wawo wrote:
meabadi wrote:
wawo..

ME pakai tudung ariani yg ME beli..labuh mcm cupcake nye template...


Aper beza template yg digunapakai kat forum nie? Template yg ader skrg yg wawo perasan template:

sis yela
cupcake
zam mama_rock

Klu x keberatan wawo nak tgk gambar template yg ader nie diletak sebelah menyebelah. Bleh la tgk perbezaannya Rolling Eyes

wawo...i pun tak sure yg template cupcake yg dorg dok kata tu yg mana..psl cupcake ada buat 3 templates for me. only 2 yg i masukkan kat dlm SK buat masa ni.

1) template yg i label ariana - ni yg masa we all belajar kat bangi dgn cupcake masa first ever class dulu. ni i call standard tudung, bwh dada.
2) template yelawarrah t-large - ni yg cupcake buat for me based on tudung yg belah depan tu...munawarah T-large.

nnti esok, ada a few templates yg akan di draw. so jemput le dtg eh!
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Jan 05, 2009 9:01 am

smlm i dah try jahit template t-large.. suka lagi pattern ni sebab leh gayakan macam2 cara..

lol!
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Jan 05, 2009 9:15 am

misa wrote:
smlm i dah try jahit template t-large.. suka lagi pattern ni sebab leh gayakan macam2 cara..

lol!

brapa meter yek kainnya?
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Jan 05, 2009 9:31 am

hooney wrote:
misa wrote:
smlm i dah try jahit template t-large.. suka lagi pattern ni sebab leh gayakan macam2 cara..

lol!

brapa meter yek kainnya?
saya guna starter's kit dari yela..
0.8 kalu tak silap.. tapi kene alter sket la.. sebab template lagi besar dari kain..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Jan 05, 2009 4:22 pm

ni ha templatenya...

Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
dianaibrahimali



Posts : 30
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu Jan 08, 2009 2:55 pm

kita dah buat jugak mcm nih.........
ntah knp rs selesa plak pakai............ sunny
Back to top Go down
View user profile http://www.anjcollection.blogspot.com
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu Jan 08, 2009 2:58 pm

wahh...merenung apa tu diana...


diana...tudung coklat yg kita kongsi tu ME potong sikit ..kasi lengkuk kat bahagian bahu...kalau tak terSELIMUT bahu ku...x Selesa...


ok lah kan ..dapat 2pcs...rm27/2 .......jimat!!!!


keekkke
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
ajergiler
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu Jan 08, 2009 6:33 pm

smlm kita potong kain 1m mmg leh dpt 2pc ikut template cupcake tu..
kita lbhkan 2inci lg basi dia....tp kita x ikut cara ME..kita potong satu2..
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Jan 09, 2009 8:46 am

sebenarnya kalau ikut template cucpake mmg jadi sgt tau 2pcs...Me baru ukur template ME..labuh sikit dari cupcake nye..

ME pakai cutting tudung ariani paras dada.......
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Jan 09, 2009 8:47 am

dari sehari ke sehari nak capture video time ME potong kain...

tp tukang nak pegang kamera x dok la......


anak ku yg 2Y tu kalau nak suh tolong boleh aje....tp...........kekekeekekeke Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Today at 1:43 am

Back to top Go down
 
Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» Looking for orc body and legs
» Who's had a Fuel Pump go bad on a b-body??
» Keep your eyes peeled for 93-7 f-body 6 speed...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: