BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
AuthorMessage
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Nov 18, 2009 12:46 pm

salam semua..

kak pun nk mencelah ckitt..hehe..
situasi ni kena diambil kira kalau nk save kain 1m utk 2 tdg..

kain2 jc,lycra ni kena hati2 gak time nk gunting coz kdg2 bila kita lpt 2 atau serong..kain jd x memeri kat dagu...jd hati2 suma....
pastikan dulu ira kain sblm menggunting..hehe..
utk selamatkan keadaan, pastikan basi kain dilebihkan byk sedikit di area dagu ke leher... Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
li_zam



Posts : 103
Join date : 2009-04-16

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Nov 18, 2009 1:01 pm

afizaz93 wrote:
salam semua..

kak pun nk mencelah ckitt..hehe..
situasi ni kena diambil kira kalau nk save kain 1m utk 2 tdg..

kain2 jc,lycra ni kena hati2 gak time nk gunting coz kdg2 bila kita lpt 2 atau serong..kain jd x memeri kat dagu...jd hati2 suma....
pastikan dulu ira kain sblm menggunting..hehe..
utk selamatkan keadaan, pastikan basi kain dilebihkan byk sedikit di area dagu ke leher... Very Happy

betol tu kak za...kite pnh kena..dh ptong & jahit tup2 bru prsn kain jd x memeri tang dagu..adoiii..pkai punx selesa..tcekik gitu Mad
Back to top Go down
View user profile
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Nov 18, 2009 5:05 pm

li_zam wrote:
afizaz93 wrote:
salam semua..

kak pun nk mencelah ckitt..hehe..
situasi ni kena diambil kira kalau nk save kain 1m utk 2 tdg..

kain2 jc,lycra ni kena hati2 gak time nk gunting coz kdg2 bila kita lpt 2 atau serong..kain jd x memeri kat dagu...jd hati2 suma....
pastikan dulu ira kain sblm menggunting..hehe..
utk selamatkan keadaan, pastikan basi kain dilebihkan byk sedikit di area dagu ke leher... Very Happy

betol tu kak za...kite pnh kena..dh ptong & jahit tup2 bru prsn kain jd x memeri tang dagu..adoiii..pkai punx selesa..tcekik gitu Mad

liza,
kak pun bila dh terkena camtu, time ltk pola tu, kak tarik2 dulu kain bhgn dagu nk pastikan dia memeri ke tak..tidak naiyaaa!!uhuuu...
kalau x memeri, jwbnya kena tukar le arah kain tu...
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
ummi_aiai



Posts : 368
Join date : 2009-03-20

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Nov 18, 2009 11:28 pm

ibumuqrish wrote:
sy guna panjang awning 14cm., ukuran dr hujung awning ke dagu antara 2cm( size S ) ke 3cm( size M ). tp tgk gak ira kain renggang tang mana/ material kain. sbb pernah kena org tu biasa ukuran 2cm je.. tp bila pakai buleh longgar sbb kain jenis memeri byk.ukuran yg sama gak.. kain lain.. eh.. tercekik plak... pyh nk standardkan ukuran.. kalu cotton JC lagi lah kena pendekkan lg ukuran..

** bcerita mcm la aku ni pakar.. hehehehe

ibumuqrish;

cm ke inci? cam inci je
Back to top Go down
View user profile http://sentuhan-jemari-ummi.blogspot.com/
umarumaira



Posts : 10
Join date : 2009-08-23

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Dec 14, 2009 10:48 pm

Assalamualaikum Muslimah semua.... teringin pula saya nak share... Kain tudung slalunya ada dua jenis......satu kain regang satu hala.... ada yang boleh regang dua hala..... jadi ... masa nak jahit, kita cuba try regang kain tu memanjang dan melintang supaya nak pastikan tudung tu regang satu atau dua hala. Kalau nak potong tudung yang regang satu hala, bila nak potong... pastikan kain tu dilipat memanjang(ikut hala yang boleh meregang) dimana yang regang itu akan menurun ke bawah(dari kepala ke dada). Jadi bila nak pakai... dagu tak ketat. Jangan lipat serong atau melintang( arah tak regang.) Dan pastikan kain di jahit tepi dulu selepas potong sebab nanti takut kain akan merekah di sekitar bahagian muka. Harap tips ni dapat membantu.....
Back to top Go down
View user profile
shida810



Posts : 67
Join date : 2009-09-03

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Dec 15, 2009 10:46 am

umarumaira wrote:
Assalamualaikum Muslimah semua.... teringin pula saya nak share... Kain tudung slalunya ada dua jenis......satu kain regang satu hala.... ada yang boleh regang dua hala..... jadi ... masa nak jahit, kita cuba try regang kain tu memanjang dan melintang supaya nak pastikan tudung tu regang satu atau dua hala. Kalau nak potong tudung yang regang satu hala, bila nak potong... pastikan kain tu dilipat memanjang(ikut hala yang boleh meregang) dimana yang regang itu akan menurun ke bawah(dari kepala ke dada). Jadi bila nak pakai... dagu tak ketat. Jangan lipat serong atau melintang( arah tak regang.) Dan pastikan kain di jahit tepi dulu selepas potong sebab nanti takut kain akan merekah di sekitar bahagian muka. Harap tips ni dapat membantu.....

W'salam.........

Tenkiu 4 the tips tapi boleh explain atau tepek gambo tak apa maksud kain regang satu hala dan dua hala tu . tak paham sgt
Back to top Go down
View user profile
umarumaira



Posts : 10
Join date : 2009-08-23

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Dec 15, 2009 11:06 am

OOO ok... Kadang kadang ada jersey yang cuma boleh meregang satu hala saja..maknanya bila kita tarik, dia boleh meregang regang macam getah kan... kekadang bila ditarik kain itu memanjang, kekadang dia macam getah, tapi.. bila ditarik melintang... tak boleh pula. Itu maksud saya, meregang satu hala.Dan ada juga banyak kain yang walaupun bukan kain jersey... ada yang boleh ditarik dan hanya expand satu hala. Jadi maybe insyaallah... ada banyak jenis kain lagi kita masih boleh guna untuk buat tudung. Laughing Mari sama sama kita cuba. TQ Shida810.
Back to top Go down
View user profile
shida810



Posts : 67
Join date : 2009-09-03

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Dec 15, 2009 11:39 am

umarumaira wrote:
OOO ok... Kadang kadang ada jersey yang cuma boleh meregang satu hala saja..maknanya bila kita tarik, dia boleh meregang regang macam getah kan... kekadang bila ditarik kain itu memanjang, kekadang dia macam getah, tapi.. bila ditarik melintang... tak boleh pula. Itu maksud saya, meregang satu hala.Dan ada juga banyak kain yang walaupun bukan kain jersey... ada yang boleh ditarik dan hanya expand satu hala. Jadi maybe insyaallah... ada banyak jenis kain lagi kita masih boleh guna untuk buat tudung. Laughing Mari sama sama kita cuba. TQ Shida810.

So far, tak pernah guna kain jersey buat tudung. Saya biasa guna kain lycra.
Biasanye bentang dan terus potong . he he he
Kalau satu meter tu biasanye dptlah dua helai tudng Laughing
Back to top Go down
View user profile
ns collection



Posts : 5
Join date : 2009-01-28
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Sun Dec 20, 2009 7:41 pm

kwn2 minta maaf jika saya terkeluar dari topik...saya nak tanya...
nak beli kain gam yg keras....yg tahan lasak...kain gam yg saya nak cari area kl....harap ada yg sudi bantu...
yg saya guna dulu...kawan yg belikan...skrg dia makin up price...
pastu try g beli sendiri kat chow kit...hmmm kain gam tu lembut...x tahan lasak..senang terkepak...bila basuh nampak lembik...tolong aaaaaaaaaarrrrrrrr Sad Sad
Back to top Go down
View user profile http://hayatiyati.blogspots.com
fieda



Posts : 1
Join date : 2010-03-20

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Mar 24, 2010 9:50 am

meabadi wrote:
biasa mmg lebih labuh depan dari belakang kan???

template ustazah tu untuk sesape yg pakai tudung labuh...tapi dia bukan bulat....

mcm ni


ada x template untuk tudung ustazah tu? berapa satu?
Back to top Go down
View user profile
shawatie



Posts : 50
Join date : 2009-12-11

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Apr 02, 2010 11:51 am

Sekadar berkongsi,,

Kalau kita potong body kain ikut cara lipat segitiga spt di post 1 utk style bulat, biasanya cantuman ira kain di bahagian depan satu melintang satu menegak kan...ada yang perasan x? pada saya saya prefer lipat kain 2 jadi segi empat pas2 baru potong ikut templet suka kita jadi cantuman di depan akan cantik sama ada dua2 melintang atau dua2 menegak atau dua2 serong.....

Awal2 buat tudung dulu memang saya guna cara potong segitiga nie tapi hasilnya mcm x memuaskan hati kita dan pelanggan.
Back to top Go down
View user profile
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Apr 02, 2010 4:22 pm

kalau lipat 4 segi, blh dpt ke 2 tudung dr 1m kain?
Back to top Go down
View user profile
shawatie



Posts : 50
Join date : 2009-12-11

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Fri Apr 02, 2010 5:11 pm

Kalau pendek rasanya boleh tapi saya biasa buat tudung yang sedang x pendek n x labuh sangat saya slalu bli 1.25m selamat dapat 2 lai tudung...
Biasanya saya potong wajib utk 1 tudung ekin bulat 1 lagi sama ada butang atau scallop.
Back to top Go down
View user profile
k_ida



Posts : 26
Join date : 2010-04-08
Location : htt://suradvillage.blogspot.com, http://dsuracollections.portalniaga.com

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu Apr 08, 2010 1:52 pm

baru terjumpa thread ni. bagus juga bnyk ilmu kat cni...offline dulu la...terleka sekejap..
Back to top Go down
View user profile http://dsuracollections.portalniaga.com
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Sun Apr 11, 2010 12:52 pm

k_ida wrote:
baru terjumpa thread ni. bagus juga bnyk ilmu kat cni...offline dulu la...terleka sekejap..

aiiikk cik kak..
baru terjumpa sini ke? ingat dh tahu...
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
k_ida



Posts : 26
Join date : 2010-04-08
Location : htt://suradvillage.blogspot.com, http://dsuracollections.portalniaga.com

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu Apr 15, 2010 9:19 am

afizaz93 wrote:
k_ida wrote:
baru terjumpa thread ni. bagus juga bnyk ilmu kat cni...offline dulu la...terleka sekejap..

aiiikk cik kak..
baru terjumpa sini ke? ingat dh tahu...
yep baru jumpe. he2. tenet limited kat rumah xleh nk menjalar lebey2. asyik error jer. bowing. Mad
Back to top Go down
View user profile http://dsuracollections.portalniaga.com
marrianiahmad



Posts : 3
Join date : 2011-05-04
Location : melaka

PostSubject: macam mane nk carik tutorial and template tu ye????   Wed May 30, 2012 4:49 pm

salam ME! Mcm mne i nk dapatkan tutorial n template tu ye? kalu i x pernah gi class tpi setakat ikut tutorial and template tu u rase buleh buat jgak ke? plsss share blh x?
Back to top Go down
View user profile
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Thu May 31, 2012 1:09 am

marrianiahmad wrote:
salam ME! Mcm mne i nk dapatkan tutorial n template tu ye? kalu i x pernah gi class tpi setakat ikut tutorial and template tu u rase buleh buat jgak ke? plsss share blh x?

template blh beli
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Today at 10:41 pm

Back to top Go down
 
Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 8 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» Looking for orc body and legs
» Who's had a Fuel Pump go bad on a b-body??
» Keep your eyes peeled for 93-7 f-body 6 speed...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: