BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara-cara membuat tudung DIY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 10 ... 19  Next
AuthorMessage
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Dec 21, 2008 3:24 pm

1)Credit tu Cupcake


mektwain.blogspot
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Dec 22, 2008 9:05 am

i've been reading/ following ur blog cupcake...thanx so much! moga murah rezeki u n ur twins..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
haruki_naoki



Posts : 2
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Dec 23, 2008 8:02 am

salam perkenalan....saya jadi silent reader jer...tapi teringin nak cuba buat....untuk bahagian badan tudung ni...saiz muka tu berapa yer...cemana nak dapatkan template ni..ada ker sesapa yang bermurah hati nak potongkan suratkhabar unutk saya...saya nak cuba tapi tak confident .....
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Dec 23, 2008 9:32 am

haruki_naoki wrote:
salam perkenalan....saya jadi silent reader jer...tapi teringin nak cuba buat....untuk bahagian badan tudung ni...saiz muka tu berapa yer...cemana nak dapatkan template ni..ada ker sesapa yang bermurah hati nak potongkan suratkhabar unutk saya...saya nak cuba tapi tak confident .....

kalo tak silap, boleh beli template(starter kit) kat blog yela

http://jvcynosure.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
chikna



Posts : 5
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Dec 23, 2008 10:00 am

Salaam...
Saya pun pernah beli starter kit ngan Yela..
Mmg mudah aje cara nya....
Tapi mak yg tolong jahitkan..psl saya keras tangan sikit.. Laughing
Back to top Go down
View user profile
iszahraa



Posts : 32
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Ampunk Je

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 9:13 am

camane ngan paten hajaba ...
takder member yg nak share ker ? Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 9:17 am

Rasanya hajaba full awning.....kertas gamnya sama ngan size awning...kalau ariani kat petak kan..



Hajaba rasanya 33 x 7.5 cm.....cuba try buat.....
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
syima72



Posts : 5
Join date : 2008-12-22
Age : 43
Location : JB

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 9:27 am

nak tanya korang ni, yang kain jersey 0.8 tu kalau orang badan besar nampak ok tak pakai? ke dia akan jadi atas dada? tengok korang pakai macam kecik aje.... kita dah order 0.8 pulak tu hmmm.... dah tak sabar menanti kedatangan Sk yang aku order itu.....
Back to top Go down
View user profile http://syimasyawal72.blogspot.com
iszahraa



Posts : 32
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Ampunk Je

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 9:32 am

ooo hajaba full awning eh ? isz nk try buat laaa...
tp badan tudong dier camaner ? sbb isz ader tengok lam forum seblah ader tutorial dier cam kain tuh disambung2 kan ...kureng paham la ...
Back to top Go down
View user profile
iszahraa



Posts : 32
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Ampunk Je

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 9:34 am

ermhh ...0.8 tak sure laaa..
isz ikot cupcake nyer template tuh ...dier ok tutop dada jer ...cuma bahu tak tutup penoh laa..ok isz sukakkk Laughing
Back to top Go down
View user profile
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 3:35 pm

0.70 mtr, ngam2 zise tdg cupcake
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 5:07 pm

kalau hajaba.... body ada 2 keping dan perlu dicantum....
agak rumit sket nak buat...
Back to top Go down
View user profile
iszahraa



Posts : 32
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Ampunk Je

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Dec 25, 2008 12:30 am

ha nih yg isz nak tau ....sbb sblm nih buat yg cantum depan jer ...tak penah lagi cuba yg hajaba nih ...takper nanti dapat template hajaba nih isz nak cuba gak ...
Back to top Go down
View user profile
aleiz
Peniaga


Posts : 104
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Dec 26, 2008 10:00 am

meabadi wrote:
Rasanya hajaba full awning.....kertas gamnya sama ngan size awning...kalau ariani kat petak kan..



Hajaba rasanya 33 x 7.5 cm.....cuba try buat.....

ME, kalo nak pnjgnkan sket awning tu, tp nk kertas gam cam ariani, ok ke ek?

ade sape2 pnah wat x? takot nmpak pelik la..
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Dec 26, 2008 10:23 am

syima72 wrote:
nak tanya korang ni, yang kain jersey 0.8 tu kalau orang badan besar nampak ok tak pakai? ke dia akan jadi atas dada? tengok korang pakai macam kecik aje.... kita dah order 0.8 pulak tu hmmm.... dah tak sabar menanti kedatangan Sk yang aku order itu.....
\

syima..
boleh.. tp dpt satu saja..
kalu template ariani mmg bawah sket dari dada (utk orang yg besar/tinggi)
saya pun suka yg labuh sket..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
ishwish23



Posts : 35
Join date : 2008-12-22
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Dec 26, 2008 11:23 am

salam sumer...

kalau nak buat size & panjang macam dlm gambar ni cam ne? ada tak yang tahu bhgian mana yang nak di pendekkan or dipanjang kan. saya suka pendek sikit kat depan mcm gambar tu (eh, tu macam senator mashita. betul ke?)

harap2 ada yang boleh share ye. sblm ni saya potong ikut size template Yela.

thanks uols!

Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Dec 26, 2008 2:06 pm

nak tanya ...untuk body tudung ..kat bahagian muka tu...berapa cm kita nak masukkan kedalam...dan berapa cm panjang ke bwh kita perlu potong untuk buat lengkok..(bahagian yang kita akan sambungkan dengan awning tu)
Back to top Go down
View user profile
zam mama_rock
Peniaga


Posts : 64
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Dec 26, 2008 4:07 pm

kak hannan..
kalau lengkuk2 tu tu sample utk awning ariani tau..
actually kan lengkuk tu tak wat pon takpe.. cuma kalau ada lengkung tu..curve nye lebih cantek..ehehe

akak dah ada templete yg asal ke?
better ukur bebetul ikot template..kang tak pasal senget plak jadi nye

tapi rasanye sesapa yg penah baca nota mama/zam sendiri ngan gambarajah cupcake bg tu bleh paham la..
sbb kalau awning nye panjang, means lengkuk yg sebelah bawah lebih kecil dr ukuran biasa..

ok zam bukan la teror menjahit..tapi bleh la bg advise sket..pada mereka yg first time ni nak potong kain/ atau first time nak jahit tudung ni.. rulenye tak susah
first dr bucu atas ke bawah dagu seeloknye ada sket lengkung.. utk senang curve, dr bawah dagu ke paras pusat.. pon kena lengkung gak..supaya selesa dibawah dagu nanti

bab labuh..lebar tudung tu ikot kesesuaian korang.. ade org tak suka labuh.. dia suka labuh ngam2 bawah dada..

ada org suka labuh2 senang bleh tarik tudung ke tepi dan pinkan..ehehe


kalau ikot template asal ariani yg cupcake bg.. tambah basi 1-1 1/2inci pon dah cukup dah 0.7meter sbb kain ni strechable..
tapi kalau risau dia tak cukup labuh utk tutup bahu.. bleh lebihkan bawah template tu

kalau labuhkan depan..adjust kat lengkungnan bawah je.. hope ape yg zam nak sampaikan ni faham la yek..ehehe

susah gak kalo terangkan secara virtual nih..ehehehe
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Dec 26, 2008 6:47 pm

zam mama_rock wrote:
kak hannan..
kalau lengkuk2 tu tu sample utk awning ariani tau..
actually kan lengkuk tu tak wat pon takpe.. cuma kalau ada lengkung tu..curve nye lebih cantek..ehehe

akak dah ada templete yg asal ke?
better ukur bebetul ikot template..kang tak pasal senget plak jadi nye

tapi rasanye sesapa yg penah baca nota mama/zam sendiri ngan gambarajah cupcake bg tu bleh paham la..
sbb kalau awning nye panjang, means lengkuk yg sebelah bawah lebih kecil dr ukuran biasa..

ok zam bukan la teror menjahit..tapi bleh la bg advise sket..pada mereka yg first time ni nak potong kain/ atau first time nak jahit tudung ni.. rulenye tak susah
first dr bucu atas ke bawah dagu seeloknye ada sket lengkung.. utk senang curve, dr bawah dagu ke paras pusat.. pon kena lengkung gak..supaya selesa dibawah dagu nanti

bab labuh..lebar tudung tu ikot kesesuaian korang.. ade org tak suka labuh.. dia suka labuh ngam2 bawah dada..

ada org suka labuh2 senang bleh tarik tudung ke tepi dan pinkan..ehehe


kalau ikot template asal ariani yg cupcake bg.. tambah basi 1-1 1/2inci pon dah cukup dah 0.7meter sbb kain ni strechable..
tapi kalau risau dia tak cukup labuh utk tutup bahu.. bleh lebihkan bawah template tu

kalau labuhkan depan..adjust kat lengkungnan bawah je.. hope ape yg zam nak sampaikan ni faham la yek..ehehe

susah gak kalo terangkan secara virtual nih..ehehehe

thanx Zam! panjang lebar explanation...mlm ni nak potong kain..semangat nih..baru dpt body dr adeeda..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
penguin



Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Dec 27, 2008 12:03 pm

sapa ada templet utk tudung belah tengah yek Wink
Back to top Go down
View user profile
nanee



Posts : 13
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Dec 27, 2008 2:00 pm

saye nak tanye..

dah jahit tudung diy nih.
sume ok, kecuali bhgn tempat cantum awning+body. btul2 kat tgh2.
bila pakaikan..dia mcm ter'tenggek' sket. nape ek??
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Dec 27, 2008 2:02 pm

Nanee.?

tenggek?? maknanya dia jadi mcm bucu ke????


uwaa..sama mcm ME.....ME x reti buat tudung ariani....sebab tu ME buat template yang full awning...

kalau ariani..sehari semalam la ME duk meneteas tudung....lama2 kain rosak..... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
nanee



Posts : 13
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Dec 27, 2008 2:07 pm

ehehee..
cmner nak describe ek...

lepas jahit tindih kat awning tu..
bhgn tgh tmpt cntum tu mcm pelik lak.
jahit tepi kat bhgn dlm tu mcm nmpak pulak tertenggek.
hahahhah...

ME pun ade problm same ek.??
tu kat avatar pakai tudung ape tu? comei jeee tgk.. rabbit
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Dec 27, 2008 2:08 pm

kat avatar pakai template lain ,bukan ariani.....

issh...cemane tu?? amik pic la..nak tgk...kot2 leh bagi idea...... Basketball Basketball Basketball Basketball
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Dec 27, 2008 2:38 pm

meabadi wrote:
kat avatar pakai template lain ,bukan ariani.....

issh...cemane tu?? amik pic la..nak tgk...kot2 leh bagi idea...... Basketball Basketball Basketball Basketball

ME...
kat avatar tu... ME pakai template mana?
nampak cantik je...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Today at 12:50 pm

Back to top Go down
 
Cara-cara membuat tudung DIY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 19Go to page : 1, 2, 3 ... 10 ... 19  Next
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Tamarindus - looking for large old examples
» w395 no light lcd and keypad done....

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: