BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
penguin



Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Sat Dec 27, 2008 5:09 pm

meabadi wrote:
penguin..
ME beli 0.5 meter tu....depan dia elok la labuh...belakang pendek......

if nak tudung labuh paras dada panjang depan & blakang sama labuh pkai brapa meter.......coz pnah bli 0.8m tapi tak bleh dpt 2 helai dpt 1 je so balance kain mcm membazir je
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Sat Dec 27, 2008 5:09 pm

biasa mmg lebih labuh depan dari belakang kan???

template ustazah tu untuk sesape yg pakai tudung labuh...tapi dia bukan bulat....

mcm ni

Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
penguin



Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Sat Dec 27, 2008 5:14 pm

if base on tudung kat atas yg ME paste tu pun bleh buat belah tgh tak sbb labuh
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Sun Dec 28, 2008 10:27 pm

k yana wrote:
adeeda wrote:
hari tu ada baca sekali lalu dalam chat, tapi tak tau yg mana betul...
nak tanya sekali lagi ni... kain jersey tu yg mana depan yg mana belakang..
kalau ikut lubang2 kecil kat hujung kain tu... bahagian kasar/timbul/terkeluar tu bhg. dalam atau depan?
tq

adeeda..penah baca dekat blog, die ckp lubang2 yg kasar(Rough), permukaan luar(Right), R=R
tapi tadi masa potong kain jersey purple, TERNYATA salah! yang kasar tu sebelah dlm..so mungkin kena tukar formula, Rough=Rong(wrong)..maknanya belah dalam laa..

Base pada pengalaman potong kain jersey kedua..aritu potong, lubang2 tepi kain yg kasar tu belah dalam kain (J1 purple)..TAPIII..arini pulak potong J1 hitam, lubang2 tepi kain yg kasar tu pulak sebelah dalam kain..KESIMPULANNYA>> memang kena perati kain body tudung tu utk tgk belah dalam dan luar yg betul, tak boleh depends pada lubang2 kecik tepi kain tu lagi..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Sun Dec 28, 2008 10:29 pm

penguin wrote:
meabadi wrote:
penguin..
ME beli 0.5 meter tu....depan dia elok la labuh...belakang pendek......

if nak tudung labuh paras dada panjang depan & blakang sama labuh pkai brapa meter.......coz pnah bli 0.8m tapi tak bleh dpt 2 helai dpt 1 je so balance kain mcm membazir je

penguin, kain 0.8 meter tu, k yana dpt 1 standard size, satu lagi pendek sikit, boleh ja nak pakai, cuma tak tutup dada sepenuhnya..td acukan kat anak buah umur 10 tahun, sedang elok ja die pakai..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Dec 29, 2008 9:57 am

hannan6d wrote:
rosetreat wrote:
Uzi, raser lepas dada skit kut template cup cake tu

ME, correct me if I was wrong..cantik la template ME buat tu, kertas minyak memang pendek, tp kalau tampal ngan newspaper tak hitam ker kat body tudung..

santa sunny santa sunny

semua template akak kertas surat khabar...jimat segalanya....tak hitam pun..bukannya kita tekan kuat2.. bounce bounce bounce

yer ker Kak? sy ni jenis clumsy, kalau tak tekan, tak sah..kekeke
Back to top Go down
View user profile
Batrisya



Posts : 29
Join date : 2008-12-23
Location : Pulau Mutiara

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Mon Dec 29, 2008 3:29 pm

saya pun pakai ketas suratkabar jek...ok jer...tak hitam pun w/pun penah guna kain kaler cerah..
Back to top Go down
View user profile
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Dec 30, 2008 10:43 am

pening kepala nk adjustkan kn 1 mtr dapat 2 same size... cam x dapat jek akak buat
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
kimimclaren
Peniaga


Posts : 44
Join date : 2008-12-22
Location : Di sini ku berada

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Dec 30, 2008 11:47 am

hooney wrote:
pening kepala nk adjustkan kn 1 mtr dapat 2 same size... cam x dapat jek akak buat

kak hooney, apa yang pening nye kak. nanti kimi ajar lah akak. senang je. tak payah nak pusing bagai pun kain tu. Surprised
Back to top Go down
View user profile http://kimimclaren78.blogspot.com
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Dec 30, 2008 11:50 am

he he he.... mabuk je sikit la... bila la kita nk berjumpa yek... ohhh... kn awning pn ada nih !
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
wawo



Posts : 157
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Dec 30, 2008 3:26 pm

Bleh x tunjuk gambar (klu ader) cth kain yg dipotong ikut template yg ader mcm yg CUPCAKES, Sis Yela, Ariani (ikut size M, L & XL Rolling Eyes )

Pastu nak gak tgk perbezaan labuh tudung mengikut template yg ader Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
wawo



Posts : 157
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Dec 30, 2008 3:29 pm

meabadi wrote:


ME beli 0.5 meter tu....depan dia elok la labuh...belakang pendek......

ME,

Nak tanya yg nie ikut template mane?
Back to top Go down
View user profile
zam mama_rock
Peniaga


Posts : 64
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Dec 30, 2008 3:55 pm

wawo wrote:
Bleh x tunjuk gambar (klu ader) cth kain yg dipotong ikut template yg ader mcm yg CUPCAKES, Sis Yela, Ariani (ikut size M, L & XL Rolling Eyes )

Pastu nak gak tgk perbezaan labuh tudung mengikut template yg ader Rolling Eyes
erk..ada ke saiz XL?? ehehe biasa yg jahit M atau L je

actually, beza M ngan L cuma 1cm je pon.. kalau buat standard saiz tu..yg penting ukur kat muka lepas jahit awning..supaya takde la longgar.. then tandakan kat mana nak kena jahit utk lebar muka kita tu.. utk jahit pula bahagian dr bawah dagu sampai ke bawah Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
zam mama_rock
Peniaga


Posts : 64
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Dec 30, 2008 4:13 pm

k yana wrote:
k yana wrote:
adeeda wrote:
hari tu ada baca sekali lalu dalam chat, tapi tak tau yg mana betul...
nak tanya sekali lagi ni... kain jersey tu yg mana depan yg mana belakang..
kalau ikut lubang2 kecil kat hujung kain tu... bahagian kasar/timbul/terkeluar tu bhg. dalam atau depan?
tq

adeeda..penah baca dekat blog, die ckp lubang2 yg kasar(Rough), permukaan luar(Right), R=R
tapi tadi masa potong kain jersey purple, TERNYATA salah! yang kasar tu sebelah dlm..so mungkin kena tukar formula, Rough=Rong(wrong)..maknanya belah dalam laa..

Base pada pengalaman potong kain jersey kedua..aritu potong, lubang2 tepi kain yg kasar tu belah dalam kain (J1 purple)..TAPIII..arini pulak potong J1 hitam, lubang2 tepi kain yg kasar tu pulak sebelah dalam kain..KESIMPULANNYA>> memang kena perati kain body tudung tu utk tgk belah dalam dan luar yg betul, tak boleh depends pada lubang2 kecik tepi kain tu lagi..

kak yana.. saya tips lak lain.. saya tak leh caya main raba2 cari yg mana lembut ke kasar..ekekek
so saya tgk.. yg belah mana kaler kainnye lebih menyerlah..terang..tu sebelah luar.. yg pudar sket tone dia belah dlm..aci tak nota saya nih..ekekke
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Dec 30, 2008 9:41 pm

zam mama_rock wrote:
k yana wrote:
k yana wrote:
adeeda wrote:
hari tu ada baca sekali lalu dalam chat, tapi tak tau yg mana betul...
nak tanya sekali lagi ni... kain jersey tu yg mana depan yg mana belakang..
kalau ikut lubang2 kecil kat hujung kain tu... bahagian kasar/timbul/terkeluar tu bhg. dalam atau depan?
tq

adeeda..penah baca dekat blog, die ckp lubang2 yg kasar(Rough), permukaan luar(Right), R=R
tapi tadi masa potong kain jersey purple, TERNYATA salah! yang kasar tu sebelah dlm..so mungkin kena tukar formula, Rough=Rong(wrong)..maknanya belah dalam laa..

Base pada pengalaman potong kain jersey kedua..aritu potong, lubang2 tepi kain yg kasar tu belah dalam kain (J1 purple)..TAPIII..arini pulak potong J1 hitam, lubang2 tepi kain yg kasar tu pulak sebelah dalam kain..KESIMPULANNYA>> memang kena perati kain body tudung tu utk tgk belah dalam dan luar yg betul, tak boleh depends pada lubang2 kecik tepi kain tu lagi..

kak yana.. saya tips lak lain.. saya tak leh caya main raba2 cari yg mana lembut ke kasar..ekekek
so saya tgk.. yg belah mana kaler kainnye lebih menyerlah..terang..tu sebelah luar.. yg pudar sket tone dia belah dlm..aci tak nota saya nih..ekekke

ok zam! memang kena buat gini pun..kena tgk dua2 belah kain tuu..nak raba2 pun mmg tak de beza..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Dec 30, 2008 9:43 pm

zam mama_rock wrote:
wawo wrote:
Bleh x tunjuk gambar (klu ader) cth kain yg dipotong ikut template yg ader mcm yg CUPCAKES, Sis Yela, Ariani (ikut size M, L & XL Rolling Eyes )

Pastu nak gak tgk perbezaan labuh tudung mengikut template yg ader Rolling Eyes
erk..ada ke saiz XL?? ehehe biasa yg jahit M atau L je

actually, beza M ngan L cuma 1cm je pon.. kalau buat standard saiz tu..yg penting ukur kat muka lepas jahit awning..supaya takde la longgar.. then tandakan kat mana nak kena jahit utk lebar muka kita tu.. utk jahit pula bahagian dr bawah dagu sampai ke bawah Very Happy Very Happy Very Happy

betoi tu saiz L,M tu kalau dekat ariani utk muka..body tudung tetap sama ja saiznya...
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Dec 30, 2008 9:44 pm

kimimclaren wrote:
hooney wrote:
pening kepala nk adjustkan kn 1 mtr dapat 2 same size... cam x dapat jek akak buat

kak hooney, apa yang pening nye kak. nanti kimi ajar lah akak. senang je. tak payah nak pusing bagai pun kain tu. Surprised

kimi..camner nak dpt 2 helai sama saiz? ni jenuh la akak pusing keliling kain tu..hehe. template korang buat yg sebelah or 2 belah, maknanya buka teplate tuk satu body tudung?(paham ke ni? hehehe)
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Dec 30, 2008 9:50 pm

k yana wrote:
kimimclaren wrote:
hooney wrote:
pening kepala nk adjustkan kn 1 mtr dapat 2 same size... cam x dapat jek akak buat

kak hooney, apa yang pening nye kak. nanti kimi ajar lah akak. senang je. tak payah nak pusing bagai pun kain tu. Surprised

kimi..camner nak dpt 2 helai sama saiz? ni jenuh la akak pusing keliling kain tu..hehe. template korang buat yg sebelah or 2 belah, maknanya buka teplate tuk satu body tudung?(paham ke ni? hehehe)

saya pun cuba lipat2 kain 1meter... jadi segitiga tapi xcukup panjang utk ariani pendek tu.. saya pakai templet yela
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Tue Dec 30, 2008 11:35 pm

wawo..

ME pakai tudung ariani yg ME beli..labuh mcm cupcake nye template...


uikkksss..senang je la....lipat aje kain tu dua pastu jadi kan 3 segi...



mcm dalam gambo tu....



Penat je ME letak gambo....ade yg x paham rupanyaa.....uwaaaaaa



Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
wawo



Posts : 157
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Dec 31, 2008 9:07 am

zam mama_rock wrote:

erk..ada ke saiz XL?? ehehe biasa yg jahit M atau L je

actually, beza M ngan L cuma 1cm je pon.. kalau buat standard saiz tu..yg penting ukur kat muka lepas jahit awning..supaya takde la longgar.. then tandakan kat mana nak kena jahit utk lebar muka kita tu.. utk jahit pula bahagian dr bawah dagu sampai ke bawah Very Happy Very Happy Very Happy

XL xder ek Laughing Laughing Laughing

Wawo ingatkan ader coz ari tu teman member p Munawwarah ader size XL .

Lupa plak kita2 kat cnie amik contoh Ariani ek Laughing
Back to top Go down
View user profile
zam mama_rock
Peniaga


Posts : 64
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Dec 31, 2008 9:11 am

meabadi wrote:
wawo..

ME pakai tudung ariani yg ME beli..labuh mcm cupcake nye template...


uikkksss..senang je la....lipat aje kain tu dua pastu jadi kan 3 segi...



mcm dalam gambo tu....



Penat je ME letak gambo....ade yg x paham rupanyaa.....uwaaaaaa



Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed

ME..ko jgn la nangis..ehehe
rasanye bila kita ukur terus dr body kain..mmg bleh ada basi sket..
tapi kalo ukur dr kertas yg siap ada basi..mmg tak bape nak cukop..
zam dpt satu standard..satu lagi medium saiz..eheheh

kawan2.. ce kita try.. kian tu lipat 3.. pastu yg 3 segi tu..kita lipat lagi skali (segitiga) maybe leh jadik kot mcm ME buat..
jgn trace satu potong pastu kita trace lagi skali..mmg tak cpt rasanye..ehehe
Back to top Go down
View user profile
wawo



Posts : 157
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Dec 31, 2008 9:12 am

meabadi wrote:
wawo..

ME pakai tudung ariani yg ME beli..labuh mcm cupcake nye template...


Aper beza template yg digunapakai kat forum nie? Template yg ader skrg yg wawo perasan template:

sis yela
cupcake
zam mama_rock

Klu x keberatan wawo nak tgk gambar template yg ader nie diletak sebelah menyebelah. Bleh la tgk perbezaannya Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
wawo



Posts : 157
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Dec 31, 2008 9:15 am

meabadi wrote:

uikkksss..senang je la....lipat aje kain tu dua pastu jadi kan 3 segi...

mcm dalam gambo tu....

Penat je ME letak gambo....ade yg x paham rupanyaa.....uwaaaaaa

Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed

Wawo dah try lipat 2 kain tu pastu bila lipat 3 segi x brape bentuk 3 segi tu. Mcm zam mama_rock kat lat 1 pendek 1 biasa.

ME punya dpt sama besar ke?
Back to top Go down
View user profile
zam mama_rock
Peniaga


Posts : 64
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Dec 31, 2008 9:17 am

wawo wrote:
zam mama_rock wrote:

erk..ada ke saiz XL?? ehehe biasa yg jahit M atau L je

actually, beza M ngan L cuma 1cm je pon.. kalau buat standard saiz tu..yg penting ukur kat muka lepas jahit awning..supaya takde la longgar.. then tandakan kat mana nak kena jahit utk lebar muka kita tu.. utk jahit pula bahagian dr bawah dagu sampai ke bawah Very Happy Very Happy Very Happy

XL xder ek Laughing Laughing Laughing

Wawo ingatkan ader coz ari tu teman member p Munawwarah ader size XL .

Lupa plak kita2 kat cnie amik contoh Ariani ek Laughing

ehehe..ada erk kat munawarah..tak tau pon ada saiz XL..ekeke amponnnnn
wawo zam dah reply PM erk..baru check laaa..ehehe
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Wed Dec 31, 2008 9:25 am

me,

uiks.. me.. jgn sedih.. saya pahaaam cikgu.. bounce
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)   Today at 10:13 am

Back to top Go down
 
Cara-cara memotong kain body(1 meter dapat 2 pcs size template cupcake)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» Looking for orc body and legs
» Who's had a Fuel Pump go bad on a b-body??
» Keep your eyes peeled for 93-7 f-body 6 speed...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: