BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Jahitan Hujung tudung...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 9 ... 18  Next
AuthorMessage
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Jahitan Hujung tudung...   Sun Dec 21, 2008 4:13 pm

ME dah jumpa alatan nak lipat hujung tudung tu....tapi korang kena selalu praktis ..baru cantik aje hasil nya...


namanya : ROLLED HEM FOOT

ME bli singer punya x mahal sangat...rasanya tak sampai RM10 ...

Mcm ni rupanya...dan hasilnya..


Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sun Dec 21, 2008 7:03 pm

Banyak rupanya size kelebaran rolled hem ni...

kalau nak tahu tgk size longkang dia...


mmg memerlukan sgt benda ni...coz fail la nak kemaskan ujung tudung tu..


Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
Yagi-Uda



Posts : 16
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sun Dec 21, 2008 8:35 pm

me,
menda hem foot ni kalo nak pakai attach kan dia kat mesin jahit kita je ke....

yg singer nye ni, mesin jahit singer je ke leh pakai....
saya nye mesin jahit bkn singer, tp cam berminat je nak bli, sbb tak mahal sgt eh....

kat singer pun dia juai byk size ke....

sorry, byk tanye....cam berminat ngan benda ni lak hehehe
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sun Dec 21, 2008 8:46 pm

HEm foot ni attach kat mesin..kena tukar la tapak dia tu...bila kita nak jahit hujung tu...


ME x sure boleh kongsi2 lain brand ke tak...YAGI pakai mesin apa?


sll mmg ade la hem foot ni untuk mesin jahit...


pasal size tu..esok ME baru nak call singer HQ....nak tanya size longkang dia tu...


tp kat hq je manyak benda ni.....kalau kat kedai singer tu kena order....
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
Yagi-Uda



Posts : 16
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sun Dec 21, 2008 9:03 pm

saya pakai mesin RALEIGH...
tatau la mana nak cari spare part sbb ni pun mak nye mesin....

tp kalo reganya murah, igt nak try bli satu singer nye tu:P

gi kat kedai singer ckp nak rolled hem foot je eh?
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sun Dec 21, 2008 10:04 pm

yagi..


haah..cakap yg boleh lipat ujung kain tu...kalau benda tu bergulung ,mmg betulla..

p la cari kedai raleigh.....mesti ade...kalau nak senang..bawak tapak mesin tu sekali.....senang sekali bwak mesin terus...


try test tapak tu suit tak ngan mesin..
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
evabobbie
Peniaga


Posts : 267
Join date : 2008-12-22
Age : 45
Location : seri kembangan/shah alam

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 9:12 am

ME akak pon ade satu tapak tu
tp kecik sgt lipatan dia bile jahit..
susah sket kan..kene prektis
kalo ada yg lipat besar sket..cantikk
nanti ME bgtahu ek
Back to top Go down
View user profile http://allmustsell.blogspot.com
zam mama_rock
Peniaga


Posts : 64
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 9:27 am

Yagi-Uda wrote:
saya pakai mesin RALEIGH...
tatau la mana nak cari spare part sbb ni pun mak nye mesin....

tp kalo reganya murah, igt nak try bli satu singer nye tu:P

gi kat kedai singer ckp nak rolled hem foot je eh?

yagi.. kalau raleigh..bleh je pakai singer punya..sesuaiiii sgt..
mama pon pakai jarum singer..belh je..eehhe
Back to top Go down
View user profile
Yagi-Uda



Posts : 16
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 9:35 am

semlm lepas baca forum ni, korek2 blk kotak mesin raleigh tu...
then terjumpak laa rolled hemming foot ni...

laa mmg dah lama ada rupanya menda alah ni...cuma tatau apa function....ada 2 jenis lg foot presser, mmg tatau la nak buat apa hehehe Laughing

saya lom test lg, tp kalo tgk longkang dia mmg size kecik laa....

ptg kang nak pi tgk kedai singer, kalo ada longkang yg besar nak try amik 1, since mama kata leh muat ek singer nye ngan mesin raleigh....

me, size longkang dia tu indicate size jahitan kita ek
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 9:37 am

sis YAGI...


yap...lagi luas longkang..lagi lebar la jahitan....jgn lupa update k????
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
zam mama_rock
Peniaga


Posts : 64
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 10:27 am

Yagi-Uda wrote:
semlm lepas baca forum ni, korek2 blk kotak mesin raleigh tu...
then terjumpak laa rolled hemming foot ni...

laa mmg dah lama ada rupanya menda alah ni...cuma tatau apa function....ada 2 jenis lg foot presser, mmg tatau la nak buat apa hehehe Laughing

saya lom test lg, tp kalo tgk longkang dia mmg size kecik laa....

ptg kang nak pi tgk kedai singer, kalo ada longkang yg besar nak try amik 1, since mama kata leh muat ek singer nye ngan mesin raleigh....

me, size longkang dia tu indicate size jahitan kita ek

tu la..mmg ada sebenornye.. kita je tak tau function dia..ekekek
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 10:38 am

utk kain jersey, menjadi ke guna tapak ni? sbb kain tu kan lembut and suka lari bila kita jahit..kalau kain cotton kompem la jadi..pernah guna tapak ni kat mesin mak dulu..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
Yagi-Uda



Posts : 16
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 10:39 am

haa'ahh btul la kalo jersey senang nak pakai ke guna ni...

cam licin je
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 10:48 am

ME dah try jersey turkey...

rolled hem ni kena praktis.....apek tu ajarkan ME semalam...laju je dia buat...kemas...

boleh aje....tp kena praktis afro
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
zam mama_rock
Peniaga


Posts : 64
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 11:08 am

meabadi wrote:
ME dah try jersey turkey...

rolled hem ni kena praktis.....apek tu ajarkan ME semalam...laju je dia buat...kemas...

boleh aje....tp kena praktis afro

apek mana tu ME.. untong la ko ada apek ajor kan..ehehe Razz Razz Razz
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 11:11 am

Apek jual mesin jahit tepi kak...

dia demo mesin..ME tanya sekali..dia ajo kan...ehehhehe
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
evabobbie
Peniaga


Posts : 267
Join date : 2008-12-22
Age : 45
Location : seri kembangan/shah alam

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 11:11 am

zam mama_rock wrote:
meabadi wrote:
ME dah try jersey turkey...

rolled hem ni kena praktis.....apek tu ajarkan ME semalam...laju je dia buat...kemas...

boleh aje....tp kena praktis afro

apek mana tu ME.. untong la ko ada apek ajor kan..ehehe Razz Razz Razz


hikhik..apek tu kene join grup kite le.. Laughing
akak dah try..susah le gak..aritu try kain kamdar
susah sbb lembik n nipis..kalo JI ok kot
Back to top Go down
View user profile http://allmustsell.blogspot.com
haz



Posts : 19
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 11:42 am

haz nak g carik gak laaa rolled hem foot nih!

ME, katner HQ singer eh..????
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 12:11 pm

DEKAT PJ...

HAZ tahu avon kan??

jejambat avon tu....masuk bawah(belok kanan....

terus buat uturn sampai ujung jalan akan nmpk sign board SINGER....
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
haz



Posts : 19
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 12:17 pm

meabadi wrote:
DEKAT PJ...

HAZ tahu avon kan??

jejambat avon tu....masuk bawah(belok kanan....

terus buat uturn sampai ujung jalan akan nmpk sign board SINGER....
avon federal highway tu ker..???
so kalau haz dari KL, avon belah kanan kan..??
kedai singer ni lak..??

sowi byk tanya!!!

26hb ni haz cuti..so rasa cam boleh laa merewang menbeli brg jahitan!
Back to top Go down
View user profile
3pelf



Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 12:55 pm

sy guna hem foot ni...memudah keje utk kelim tudung....tp kena praktis byk kali...
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 1:00 pm

HAZ..

yap belah kanan...maknanya jump PJ HILTON la dulu kn belah kiri...jgn naik jejambat hilton tu..belok kiri bila sampai jejambat depan lagi tu....

terusss aje...smp jump roundabout....buat uturn....terussssss lagi...sampai nak masuk federel balik..tp before belok kiri ke federal tu akan nmpk sign board belok kiri ke SINGER.....ha..sampai la....

lorong nak belok tu seblum lorong belok balik ke federal...kekeke


FAHAM X?ekekkeke
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
sal9281



Posts : 122
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : pandan indah

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 1:24 pm

ME..leh tunjuk camana nak guna hem foot tu tak? dah try tapi tak reti la longkang nye kecik sangat
Back to top Go down
View user profile
Yagi-Uda



Posts : 16
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 1:25 pm

sal9281 wrote:
ME..leh tunjuk camana nak guna hem foot tu tak? dah try tapi tak reti la longkang nye kecik sangat

mcm me kata, kena cari hem foot yg longkang lebih besar kot
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 1:28 pm

SAL..


Ayoyoyoy...ME pon terkial2 lagi...

ok..

memula letakan kain....turunkan pedal...make sure kain n tepi tapak selari...jahit sikit....

lepas tu jongket kan ke atas sikit kain tu....jolok2 kasi dia masuk lubang tu..pas dah masuk......jongketkn kain yg nak jahit sambil tangan satu lagi pegang kain yang dah di jahit tu...kat belakang tu....

kekeke...ade PAHAM??


apek tu ajo.....




pssst: ku ni nak kuar x jadi2k....kekekekekeke
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Today at 7:49 am

Back to top Go down
 
Jahitan Hujung tudung...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 18Go to page : 1, 2, 3 ... 9 ... 18  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: