BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Jahitan Hujung tudung...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 10 ... 18  Next
AuthorMessage
sal9281



Posts : 122
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : pandan indah

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 1:32 pm

tu la kan. longkang kecik ni terkial2 nak masukkan kain kat dlm corong hem foot ni
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 1:35 pm

ME kan sebelum apek tu dtg tunjuk ME cakap dalam hati..


apa la punya longkang kecik sgt...nak je lempor masuk tong....sekali bila apek tu tunjuk...mak aik..senang je ropanya...

padan muka kat diri sendiri....kekekekekekkekek
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 1:44 pm

meabadi wrote:
ME kan sebelum apek tu dtg tunjuk ME cakap dalam hati..


apa la punya longkang kecik sgt...nak je lempor masuk tong....sekali bila apek tu tunjuk...mak aik..senang je ropanya...

padan muka kat diri sendiri....kekekekekekkekek

ME, ni apek yg u beli mesin jagit tepi tu ke?
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
ishwish23



Posts : 35
Join date : 2008-12-22
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 1:55 pm

ello..korang tau tak, selama ni mesin kita ada rolled hem foot tu. tapi guna untuk jahit kelim bulat with zig-zag stiches je. ropa2 nye buleh jahit ngan straight stich...ginilah gamak nya bila manual mesin jahit hilang & bertahun x pegang mesin...he he he.

semangat lagi nak bawak mesin kluar malam ni!

btw - hari tu b4 ada cerita pasal hem foot ni, kita jahit biasa je pun rasa ok, tak beralun-alun. trick tu nak pandai tarik kain semasa jahit. x leh tarik or tengang kuat sangat..and x leh tak tarik langsung. cara nya kita lipat & jelujur dulu. then jahit 1st row yang kat ujung kain, nipis je supaya dekat nagn ujung kain , rasa2 dalam 1-2 mm. tapi x leh tekan mesin tu laju2 sangat le. pas tu baru jahit second row pulak.

x le pandai sangat cuma nak share experience sendiri, and memang extra time sebab jelujur dulu. tapi hasil nya cukup untuk standard kita.

tapi kalau ada hem foot yang boleh lipat lebar skit best gak!
Back to top Go down
View user profile
Yagi-Uda



Posts : 16
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 2:06 pm

ishwish23 wrote:
ello..korang tau tak, selama ni mesin kita ada rolled hem foot tu. tapi guna untuk jahit kelim bulat with zig-zag stiches je. ropa2 nye buleh jahit ngan straight stich...ginilah gamak nya bila manual mesin jahit hilang & bertahun x pegang mesin...he he he.

semangat lagi nak bawak mesin kluar malam ni!

btw - hari tu b4 ada cerita pasal hem foot ni, kita jahit biasa je pun rasa ok, tak beralun-alun. trick tu nak pandai tarik kain semasa jahit. x leh tarik or tengang kuat sangat..and x leh tak tarik langsung. cara nya kita lipat & jelujur dulu. then jahit 1st row yang kat ujung kain, nipis je supaya dekat nagn ujung kain , rasa2 dalam 1-2 mm. tapi x leh tekan mesin tu laju2 sangat le. pas tu baru jahit second row pulak.

x le pandai sangat cuma nak share experience sendiri, and memang extra time sebab jelujur dulu. tapi hasil nya cukup untuk standard kita.

tapi kalau ada hem foot yang boleh lipat lebar skit best gak!

ptg ni saya gi kedai singer cari hem foot yg longkang besar skit..
then saya update sini esok ekk
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 2:09 pm

ye..

apek mesin jahit tepi tu yg tunjuk...pndai dia tu.....
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
ishwish23



Posts : 35
Join date : 2008-12-22
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 2:13 pm

nak tanya sikit. ada x kat sini yang pakai mesin jahit brand electrolux? mesin ni dah lama my mom punye..

brand singer punye foot ni boleh paka x kat mesin electrolux Question
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 2:20 pm

ishwish23 wrote:
ello..korang tau tak, selama ni mesin kita ada rolled hem foot tu. tapi guna untuk jahit kelim bulat with zig-zag stiches je. ropa2 nye buleh jahit ngan straight stich...ginilah gamak nya bila manual mesin jahit hilang & bertahun x pegang mesin...he he he.

semangat lagi nak bawak mesin kluar malam ni!

btw - hari tu b4 ada cerita pasal hem foot ni, kita jahit biasa je pun rasa ok, tak beralun-alun. trick tu nak pandai tarik kain semasa jahit. x leh tarik or tengang kuat sangat..and x leh tak tarik langsung. cara nya kita lipat & jelujur dulu. then jahit 1st row yang kat ujung kain, nipis je supaya dekat nagn ujung kain , rasa2 dalam 1-2 mm. tapi x leh tekan mesin tu laju2 sangat le. pas tu baru jahit second row pulak.

x le pandai sangat cuma nak share experience sendiri, and memang extra time sebab jelujur dulu. tapi hasil nya cukup untuk standard kita.

tapi kalau ada hem foot yang boleh lipat lebar skit best gak!

sama mcm akak buat, jelujur dulu, baru tekan mesin...
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
nurin_qistina73
Peniaga


Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 2:57 pm

meabadi wrote:
ME dah jumpa alatan nak lipat hujung tudung tu....tapi korang kena selalu praktis ..baru cantik aje hasil nya...


namanya : ROLLED HEM FOOT

ME bli singer punya x mahal sangat...rasanya tak sampai RM10 ...

Mcm ni rupanya...dan hasilnya..



masa saya beli mesin singer 10 thn lalu ada tapak nie tapi tak tau nak guna....macamana kain tu lipat yea dgn sendiri or kita lipatkan
Back to top Go down
View user profile
haz



Posts : 19
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 2:58 pm

ME...thanx for the explanation...rasa2 tau katner...

yagi...kalau jumpa kat kedai singer memana, let us know eh....tq!
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 3:07 pm

nurin, masa awal2 nak jahit tu kita lipatkan sket.. nanti yg berikut tu dia akan roll masuk.. cuba dulu.. carik kain perca ke..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
Yagi-Uda



Posts : 16
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 3:20 pm

haz wrote:
ME...thanx for the explanation...rasa2 tau katner...

yagi...kalau jumpa kat kedai singer memana, let us know eh....tq!

haz, saya kat perlis....
mmg kat area ni ada 3 kedai singer.....suma dkt2 je...

saya gi tgk dulu, kalo ada n nak pesan ke apa, leh jgk Razz
Back to top Go down
View user profile
kismis



Posts : 36
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 3:32 pm

kismis pun dah beli 2 weeks ago. RM10 satu. Tapi apek kat kedai tu garangla, igt nak jugak suruh dia demo, tapi cakap pun garang, malas laaa... balik tu try sendiri je, jahit zigzag.. jadi la jugak jahit tepi untuk first try.. cuma baru tau lagi cantik jahit lurus rupanya...

ME... buat demo boleh tak me, kat mana nak taruk hujung kain tu.. tak paham la ME... kena lipat sikit tak kain tu sebelum tu? ke mmg tak yah lipat, terus ke letak kain tu... sungguh tak paham...
Back to top Go down
View user profile http://blogkucalana.blogspot.com
Yagi-Uda



Posts : 16
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 3:41 pm

kismis wrote:
kismis pun dah beli 2 weeks ago. RM10 satu. Tapi apek kat kedai tu garangla, igt nak jugak suruh dia demo, tapi cakap pun garang, malas laaa... balik tu try sendiri je, jahit zigzag.. jadi la jugak jahit tepi untuk first try.. cuma baru tau lagi cantik jahit lurus rupanya...

ME... buat demo boleh tak me, kat mana nak taruk hujung kain tu.. tak paham la ME... kena lipat sikit tak kain tu sebelum tu? ke mmg tak yah lipat, terus ke letak kain tu... sungguh tak paham...

kalo tak silap, dlm YG me ada tepek a few links pasal tutorial rolled hem ni..

ME, tepek la semula link tu Razz
Back to top Go down
View user profile
kismis



Posts : 36
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 4:01 pm

Yagi-Uda wrote:
kismis wrote:
kismis pun dah beli 2 weeks ago. RM10 satu. Tapi apek kat kedai tu garangla, igt nak jugak suruh dia demo, tapi cakap pun garang, malas laaa... balik tu try sendiri je, jahit zigzag.. jadi la jugak jahit tepi untuk first try.. cuma baru tau lagi cantik jahit lurus rupanya...

ME... buat demo boleh tak me, kat mana nak taruk hujung kain tu.. tak paham la ME... kena lipat sikit tak kain tu sebelum tu? ke mmg tak yah lipat, terus ke letak kain tu... sungguh tak paham...

kalo tak silap, dlm YG me ada tepek a few links pasal tutorial rolled hem ni..

ME, tepek la semula link tu Razz

oo ada ke? kismsi tak masuk YG tu lah.. lahai nanti kismis cari... TQ I love you
Back to top Go down
View user profile http://blogkucalana.blogspot.com
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 4:18 pm

ni ada video

http://www.sewingmachine-sales.co.uk/sewing_machine_info/video/60/rolled-hem-foot.html


ni ada gambar
http://www.sleepingbaby.net/jan/Baby/hemming.html


p/s :sori kalu adayg dah paste link ni
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
kismis



Posts : 36
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 4:23 pm

misa wrote:
ni ada video

http://www.sewingmachine-sales.co.uk/sewing_machine_info/video/60/rolled-hem-foot.html


ni ada gambar
http://www.sleepingbaby.net/jan/Baby/hemming.html


p/s :sori kalu adayg dah paste link ni

TQ misa, ok kismis dah taunak buat..
I love you
nak kena cari tapak yg longkangnya lagi besar... yg ada kat rumah kecik sgt...
Back to top Go down
View user profile http://blogkucalana.blogspot.com
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 5:19 pm

kismis wrote:


TQ misa, ok kismis dah taunak buat..
I love you
nak kena cari tapak yg longkangnya lagi besar... yg ada kat rumah kecik sgt...
welkem.. selamat mencubaaaaaaa...
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
whiterosa



Posts : 31
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 22, 2008 6:29 pm

kalau mesin jahit epal lak..agak2nyer bleh x guna tapak singer tuh?
so far jarum singer bleh jer pakai kat mesin jahit epal nih...
Back to top Go down
View user profile
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Dec 23, 2008 10:48 am

kain jersey boleh ke guna tapak ni... I penah cuba kat perca, cam x brapa jadi jek... tapi kain cotton mmg cantik menjadi
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
cienoet



Posts : 8
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Dec 23, 2008 10:53 am

kalau dah guna rolled hem ni.. dah tak payah kelim kan??
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Dec 23, 2008 10:56 am

Yes..



rolled hem tu mcm kelim la.....x payah jahit tepi pon.........
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
cienoet



Posts : 8
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Dec 23, 2008 11:03 am

waahhh!! bagusnya mcm nih.. pas ni tak payah nak hantar pi kelim
longkang berapa yg ME beli yea? cie guna mesin singer
Back to top Go down
View user profile
Yagi-Uda



Posts : 16
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Dec 23, 2008 11:09 am

semlm blk opis lambat....gi kedai singer tgk2 dah tutup...
ptg ni insya allah nak pi jenguk tgk2 roll hem yg longkang lebih besar Very Happy
Back to top Go down
View user profile
nurin_qistina73
Peniaga


Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Dec 23, 2008 11:48 am

misa wrote:
ni ada video

http://www.sewingmachine-sales.co.uk/sewing_machine_info/video/60/rolled-hem-foot.html


ni ada gambar
http://www.sleepingbaby.net/jan/Baby/hemming.html


p/s :sori kalu adayg dah paste link ni

SAYA CUBA BUAT MLM TADI ...KAIN JERSEY NIE LICIN SO SUSAH SIKIT BUT KAIN COTTON MEMENG SENANG. ADA PETUA TAK?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Today at 10:34 pm

Back to top Go down
 
Jahitan Hujung tudung...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 18Go to page : Previous  1, 2, 3 ... 10 ... 18  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: