BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Pengalaman DIY tudung biz

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
syamen



Posts : 133
Join date : 2008-12-24

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Wed Jul 01, 2009 3:42 pm

erm sebelum tu nak tanyaaa, zareen ada PM tak dekat si tailor tersebut. Kalau belum lebih baik perkara ini tidak di canang seperti si tukang tailor tersebut buat salah besar. Mungkin dia tak perasan kecacatan pada tudung tersebut.

Kalau sudah PM dan tailor itu no reaction barulah perkara ini di kongsi bersama untuk kebaikan..
Mungkin juga tailor tersebut adalah saya!! (komen bagai nak rak padahal sendiri yang buat).

Sebenarnya bila ada masalah begini lebih baik owner tudung itu sendiri komplen seperti masalah yang dulu.

Supaya orang yang berkenaan TAHU
Back to top Go down
View user profile
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Wed Jul 01, 2009 3:49 pm

syamen wrote:
erm sebelum tu nak tanyaaa, zareen ada PM tak dekat si tailor tersebut. Kalau belum lebih baik perkara ini tidak di canang seperti si tukang tailor tersebut buat salah besar. Mungkin dia tak perasan kecacatan pada tudung tersebut.

Kalau sudah PM dan tailor itu no reaction barulah perkara ini di kongsi bersama untuk kebaikan..
Mungkin juga tailor tersebut adalah saya!! (komen bagai nak rak padahal sendiri yang buat).

Sebenarnya bila ada masalah begini lebih baik owner tudung itu sendiri komplen seperti masalah yang dulu.

Supaya orang yang berkenaan TAHU

sy pun setuju dgn cadangan syamen...tp hopefully tailor jgn la mengamuk2 pulak kan...bila kastemer tekan butang, trus seller mengamuk sakan heheheh
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Wed Jul 01, 2009 3:51 pm

imanazra wrote:
sy ada satu perkara nak tanya pendapat otai kat sini...ada cust sy tempah tudung...semuanya okla...dari sesi penyiapan sehinggalah penghantaran.....dan selamat la sampai pada tuan punya nyer....semalam dia mesej...katanya semua kawan2 dia kata cantik tudung yg dia pakai dan berminat nak beli...dia pun puas hati dengan hasil kerja saya...tp masalahnya dia kata tudung tu berbulu dankainnya pecah2 walau pun baru pakai dan tak basuh lg. saya tanya cust saya yang offline...semuanya kata takde masalah....sy susah hati la jugak..sebab dia beli sampai 3 helai tp jadi camtu....kalau otai jd cam sy....apa yang patut di buat?

ni kain jc yg licin tu ke...kalau kain ni mmg la kastemer kena hati2 sket...sbb mudah tertarik benang.....murah tp penjagaannya pun kena rapi
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
Juan



Posts : 109
Join date : 2009-01-29
Age : 42

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Wed Jul 01, 2009 4:22 pm

ctpizza wrote:
imanazra wrote:
sy ada satu perkara nak tanya pendapat otai kat sini...ada cust sy tempah tudung...semuanya okla...dari sesi penyiapan sehinggalah penghantaran.....dan selamat la sampai pada tuan punya nyer....semalam dia mesej...katanya semua kawan2 dia kata cantik tudung yg dia pakai dan berminat nak beli...dia pun puas hati dengan hasil kerja saya...tp masalahnya dia kata tudung tu berbulu dankainnya pecah2 walau pun baru pakai dan tak basuh lg. saya tanya cust saya yang offline...semuanya kata takde masalah....sy susah hati la jugak..sebab dia beli sampai 3 helai tp jadi camtu....kalau otai jd cam sy....apa yang patut di buat?

ni kain jc yg licin tu ke...kalau kain ni mmg la kastemer kena hati2 sket...sbb mudah tertarik benang.....murah tp penjagaannya pun kena rapi

Iya Juan pernah alami masalah kain berbulu sebelum ni.Sebenarnya punca kain ni berbulu especially bagi mereka yang kena pakai access card ataupun tag card.

sebab bila hujung atau bucu card tu tajam dia bergesel-gesel dgn kain mmg nanti jadinya kain itu berbulu tanpa kita sedar. so sesiap yang pakai kad tu berhati-hatiler...
Back to top Go down
View user profile
Shikinjattiman



Posts : 278
Join date : 2009-01-08
Age : 38
Location : Kota Damansara Seksyen 11

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Wed Jul 01, 2009 7:43 pm

Juan wrote:
ctpizza wrote:
imanazra wrote:
sy ada satu perkara nak tanya pendapat otai kat sini...ada cust sy tempah tudung...semuanya okla...dari sesi penyiapan sehinggalah penghantaran.....dan selamat la sampai pada tuan punya nyer....semalam dia mesej...katanya semua kawan2 dia kata cantik tudung yg dia pakai dan berminat nak beli...dia pun puas hati dengan hasil kerja saya...tp masalahnya dia kata tudung tu berbulu dankainnya pecah2 walau pun baru pakai dan tak basuh lg. saya tanya cust saya yang offline...semuanya kata takde masalah....sy susah hati la jugak..sebab dia beli sampai 3 helai tp jadi camtu....kalau otai jd cam sy....apa yang patut di buat?

ni kain jc yg licin tu ke...kalau kain ni mmg la kastemer kena hati2 sket...sbb mudah tertarik benang.....murah tp penjagaannya pun kena rapi

Iya Juan pernah alami masalah kain berbulu sebelum ni.Sebenarnya punca kain ni berbulu especially bagi mereka yang kena pakai access card ataupun tag card.

sebab bila hujung atau bucu card tu tajam dia bergesel-gesel dgn kain mmg nanti jadinya kain itu berbulu tanpa kita sedar. so sesiap yang pakai kad tu berhati-hatiler...


yes betul setuju...... mahal pun kain bulu kalau kener lanyard/ access card...
Back to top Go down
View user profile http://dailygrumblings.blogspot.com
Tinie Alias



Posts : 118
Join date : 2009-03-05
Age : 38
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Thu Jul 02, 2009 6:05 pm

kee'ah wrote:
Tinie Alias wrote:
Tinie setuju sesangat dgn kak kee & kak yana........tapi kes tinie lain plak......setakat ni takder la komplen dari kastemer, alhamdulillah....tapi, yg problem nyer bab payment.......kawan punyer pasal, payment tolak tepi (dia beli byk lai, pasal tu la tak push pasal payment)...janji nak bayar, tapi habuk pun tarak - dah sebulan lebih dah... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad ...sampai skang tak bayar-bayar......biler tanya, mcm2 alasan dia bagi......kekadang tu dah terasa mcm pengemis lak, dok mintak dia bayar......sedih sgat biler kawan sendiri amik kesempatan....... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad .......bila dipikirkan balik, tinie tak kisah kalau hilang kawan mcm tu - tak rugi satu abuk pun..... Mad Mad Mad

kalau dah mention apa yg tinie tulis yg akak highlight tu...takut apa...minta jerr...minta sampai dia malu sendiri...dlm berniaga kena keras hati seket.....

tu namanya berniaga...


alhamdulillah, kawan tinie dah langsaikan utang dia (mujur diriku ini tak transform jadi 'Ah Long')...... bounce bounce bounce ...tapi, yg paling bestnyer, dia bleh buat selamba jer (tanpa perasaan bersalah, malu dan segala bagai) waktu sembang dgn tinie dlm fon....mcm takder aper2 pun....isyh!!!!!!...kekadang tu terasa mcm nak marah jer tapi biler org ckp elok2 ngan kiter, layan jer la....... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes ......lepaih ni, tobat tak mau amik order dari kawan 'bertuah' yg sorang ni!!!!!!......kalu dia nak order lg, COD plz!!!!!......... Mad Mad Mad ....dah serit dah.....
Back to top Go down
View user profile
ciklynn



Posts : 35
Join date : 2009-04-11

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Fri Jul 03, 2009 10:07 am

Tinie Alias wrote:
kee'ah wrote:
Tinie Alias wrote:
Tinie setuju sesangat dgn kak kee & kak yana........tapi kes tinie lain plak......setakat ni takder la komplen dari kastemer, alhamdulillah....tapi, yg problem nyer bab payment.......kawan punyer pasal, payment tolak tepi (dia beli byk lai, pasal tu la tak push pasal payment)...janji nak bayar, tapi habuk pun tarak - dah sebulan lebih dah... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad ...sampai skang tak bayar-bayar......biler tanya, mcm2 alasan dia bagi......kekadang tu dah terasa mcm pengemis lak, dok mintak dia bayar......sedih sgat biler kawan sendiri amik kesempatan....... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad .......bila dipikirkan balik, tinie tak kisah kalau hilang kawan mcm tu - tak rugi satu abuk pun..... Mad Mad Mad

kalau dah mention apa yg tinie tulis yg akak highlight tu...takut apa...minta jerr...minta sampai dia malu sendiri...dlm berniaga kena keras hati seket.....

tu namanya berniaga...


alhamdulillah, kawan tinie dah langsaikan utang dia (mujur diriku ini tak transform jadi 'Ah Long')...... bounce bounce bounce ...tapi, yg paling bestnyer, dia bleh buat selamba jer (tanpa perasaan bersalah, malu dan segala bagai) waktu sembang dgn tinie dlm fon....mcm takder aper2 pun....isyh!!!!!!...kekadang tu terasa mcm nak marah jer tapi biler org ckp elok2 ngan kiter, layan jer la....... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes ......lepaih ni, tobat tak mau amik order dari kawan 'bertuah' yg sorang ni!!!!!!......kalu dia nak order lg, COD plz!!!!!......... Mad Mad Mad ....dah serit dah.....

sian dgr kes tinie... sy pun jual to kengkawan je, but alhamdulillah so far even yg amik bebanyak skali harung pun, either bayar terus or a few days later... rasanya in the future takyah le jual kat kawan tu kot tinie? hehehe... kalau dia nak jugak, jgn mintak COD, kang tetiba dia kensel lak bile dah siap... mintak 80% deposit, non-refundable... Very Happy agak-agaknye dia mau tak?

takpe la, insya-Allah ada je customer yg jujur somewhere out there... kalau org yg baik tu, selagi dia dah langsaikan hutang, dia sendiri tak senang duduk...
Back to top Go down
View user profile
ciklynn



Posts : 35
Join date : 2009-04-11

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Fri Jul 03, 2009 10:26 am

kee'ah wrote:
k yana wrote:
ermmm...siapa2 kalo yg dpt tudung dr saya tapi buruk..sila PM. call atau sms yer..jgn pi bawak bg org lain repair yer!..saya boleh repair kan, atau refund teruss..

Akak sokong Yana..

Mana mana kastmer ku yg tak pueh ati...(dlm sini takde kastmer ku rasanya).....boleh anto repair balik...atau boleh refund, boleh dapat baru pun...no hal. Dan Pembeli tudung, harap anda pi jumpa balik penjual tudung tu...dan komplen, jangan takut kerana anda berhak berbuat demikian. Akak pun bukan takdak org komplen, ada yg repair balik....pun dah 4 bulan pakai nak tukar awning pun masih layan.......tp hari demi hari....akak belajar how to improve my tudung...tu yg ada interface semer bagai....then byk lagi yg harus kita pelajari....dan kekadang kami berbincang bersama sama (akak dan kastmer akak) mcm mana nak menyelesaikannya.....(takde simpan dlm hati pun...itu lebih baik dari cakap belakang2 ni).

Peh tu...ni Penjual tudung....hampa pun jgn dok erk sgt....hampa pun bukan taraf professional punya taylor...segala komen komen dari kastmer terima ngan hati terbuka...kerana Kastemer always right. Depa bayar bukan ngan air liur tau...depa bayag ngan duit. Buat bagi elok elok sket...kalau tak elok jgn dok mengada nak pi jual jugak...bila terima komplen...hampa gak yg sakit hati....cuba kena kat hampa (beli tudung mahal2....kendian dapat taraf mcm pasar malam.....ntah pasar malam pun lagi cantik dari jahitan hampa)....mana mana blog yg perasan perasan terror tu....please amik note jugak. Berniaga dengan cara yg Islam suka...selalu ikhlaskan diri (w/pun terlalu payah tuk melakukannya)....berniat kerana Allah swt (kalau niat anda kerana DIA..nescaya anda tidak berani melakukan yg tidak baik)....semoga anda menerima pendapatan yg bersih dan berkat.....dan InsyaAllah...perniagaan Anda akan lebih berjaya....

Harap jangan tersinggung dengan perkataan di atas....ini adalah utk pembakar semangat anda tuk terus maju...

Hamba Allah yg selalu sedo diri.... Crying or Very sad Crying or Very sad

i agree with the seniors sini... kalau mcm saya, lagi le haru... quality control bukan stakat saya yg tgk, mak saya pun belek jugak! kengkadang tu kat mata saya mcm ok dah, tapi dia tak puas ati (orang biasa menjahit la katakan...), so saya tetas la jugak... kekadang stress gak tetas over & over ni, tapi as long as in the end org puas ati, saya pun puas ati...

alhamdulillah so far customer takde complain lagi... stakat suruh alter size muka nak kecik sikit, potong tudung pendek skit etc ada la... hopefully deyrang pun tak segan-segan la nak bagi feedback in the future.
Back to top Go down
View user profile
mrsm



Posts : 1
Join date : 2009-07-05

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Sun Jul 05, 2009 12:40 pm

assalamualaikum

akak baru register kat sini Smile
masih nak belajar lagi jahit tudung
belum byk practice lagi

moga moga dapat semangat selalu .. study
Back to top Go down
View user profile
zuwaidah



Posts : 238
Join date : 2009-01-05
Age : 52
Location : AU3 Keramat

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Sun Jul 05, 2009 11:19 pm

mrsm wrote:
assalamualaikum

akak baru register kat sini Smile
masih nak belajar lagi jahit tudung
belum byk practice lagi

moga moga dapat semangat selalu .. study

wsalam kak ida
meh la join kami kat sini
hehehhehehe jumpa jugak kita di sini yaa
Back to top Go down
View user profile http://zusazali.blogspot.com
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Mon Jul 06, 2009 4:21 pm

mrsm wrote:
assalamualaikum

akak baru register kat sini Smile
masih nak belajar lagi jahit tudung
belum byk practice lagi

moga moga dapat semangat selalu .. study

eh cam kenal je nick nih heheheh

kak ida.......meh la kita menjahit tudung cheers
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
zuwaidah



Posts : 238
Join date : 2009-01-05
Age : 52
Location : AU3 Keramat

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Thu Jul 09, 2009 6:30 pm

ctpizza wrote:
mrsm wrote:
assalamualaikum

akak baru register kat sini Smile
masih nak belajar lagi jahit tudung
belum byk practice lagi

moga moga dapat semangat selalu .. study

eh cam kenal je nick nih heheheh

kak ida.......meh la kita menjahit tudung cheers

ct, kak ida dah pandai wat tudung, belajar sekali hari tu flower
Back to top Go down
View user profile http://zusazali.blogspot.com
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Fri Jul 10, 2009 9:22 am

zuwaidah wrote:
ctpizza wrote:
mrsm wrote:
assalamualaikum

akak baru register kat sini Smile
masih nak belajar lagi jahit tudung
belum byk practice lagi

moga moga dapat semangat selalu .. study

eh cam kenal je nick nih heheheh

kak ida.......meh la kita menjahit tudung cheers

ct, kak ida dah pandai wat tudung, belajar sekali hari tu flower

maksu

haah...sy ada bc kat blog die....wah wah akhnirnya kak ida berjaya gak belajar ek......tahniah flower flower
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
tiramisu



Posts : 144
Join date : 2008-12-30
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Thu Jul 16, 2009 12:42 am

mrsm wrote:
assalamualaikum

akak baru register kat sini Smile
masih nak belajar lagi jahit tudung
belum byk practice lagi

moga moga dapat semangat selalu .. study

kak khalidah ke nie?
Back to top Go down
View user profile
zuwaidah



Posts : 238
Join date : 2009-01-05
Age : 52
Location : AU3 Keramat

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Thu Jul 16, 2009 2:42 pm

tiramisu wrote:
mrsm wrote:
assalamualaikum

akak baru register kat sini Smile
masih nak belajar lagi jahit tudung
belum byk practice lagi

moga moga dapat semangat selalu .. study

kak khalidah ke nie?

pasal apa ambil gambar tutup muka lak
malu nihhhhh
Back to top Go down
View user profile http://zusazali.blogspot.com
aqidah1010



Posts : 41
Join date : 2009-03-04
Location : Kuantan, Pahang

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Thu Jul 16, 2009 8:45 pm

tensionnya saya nak menuntut hutang...isk...x halal kang..
Back to top Go down
View user profile
Tinie Alias



Posts : 118
Join date : 2009-03-05
Age : 38
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Thu Jul 16, 2009 11:54 pm

ciklynn wrote:
Tinie Alias wrote:
kee'ah wrote:
Tinie Alias wrote:
Tinie setuju sesangat dgn kak kee & kak yana........tapi kes tinie lain plak......setakat ni takder la komplen dari kastemer, alhamdulillah....tapi, yg problem nyer bab payment.......kawan punyer pasal, payment tolak tepi (dia beli byk lai, pasal tu la tak push pasal payment)...janji nak bayar, tapi habuk pun tarak - dah sebulan lebih dah... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad ...sampai skang tak bayar-bayar......biler tanya, mcm2 alasan dia bagi......kekadang tu dah terasa mcm pengemis lak, dok mintak dia bayar......sedih sgat biler kawan sendiri amik kesempatan....... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad .......bila dipikirkan balik, tinie tak kisah kalau hilang kawan mcm tu - tak rugi satu abuk pun..... Mad Mad Mad

kalau dah mention apa yg tinie tulis yg akak highlight tu...takut apa...minta jerr...minta sampai dia malu sendiri...dlm berniaga kena keras hati seket.....

tu namanya berniaga...


alhamdulillah, kawan tinie dah langsaikan utang dia (mujur diriku ini tak transform jadi 'Ah Long')...... bounce bounce bounce ...tapi, yg paling bestnyer, dia bleh buat selamba jer (tanpa perasaan bersalah, malu dan segala bagai) waktu sembang dgn tinie dlm fon....mcm takder aper2 pun....isyh!!!!!!...kekadang tu terasa mcm nak marah jer tapi biler org ckp elok2 ngan kiter, layan jer la....... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes ......lepaih ni, tobat tak mau amik order dari kawan 'bertuah' yg sorang ni!!!!!!......kalu dia nak order lg, COD plz!!!!!......... Mad Mad Mad ....dah serit dah.....

sian dgr kes tinie... sy pun jual to kengkawan je, but alhamdulillah so far even yg amik bebanyak skali harung pun, either bayar terus or a few days later... rasanya in the future takyah le jual kat kawan tu kot tinie? hehehe... kalau dia nak jugak, jgn mintak COD, kang tetiba dia kensel lak bile dah siap... mintak 80% deposit, non-refundable... Very Happy agak-agaknye dia mau tak?

takpe la, insya-Allah ada je customer yg jujur somewhere out there... kalau org yg baik tu, selagi dia dah langsaikan hutang, dia sendiri tak senang duduk...



tapi biler dipikirkan balik, biar tuhan jer yg balas aper yg dia buat.......kiter buat biz ni dgn ati yg ikhlas & jujur (samping nak menarik minat org pakai tudung), so insya-Allah pintu rezeki sentiasa terbuka untuk kiter......bak kater org - 1 pegi, 10 mari........tapi kalau dapat 2-3 org customer cam hamba Allah yg sorg ni, 'bank negara' pun bleh bankrap....heheheheeh.......
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Sat Jul 25, 2009 10:27 am

best baca pelbagai experience korang kat sini. I am still a new bee kat sini. masih belajar jugak. so far sbb bila org tgk kita pakai cantik dan ok, ramai member2 yg suruh buat n tempah nak colour itu colour ni.Any extra tudung tu rimbun jual kat internet jugak. Alhamdulillah takde komplen lg.. tp mmg appreciate sgt2 komen membina dr customer. kalau kat opis tuh normally diorg akan bg balik untuk kecikan muka jer or adjust labuh tudung. Rimbun sukakan kretiviti, thats why buat two tone awning tuh... last2 bila surf kat inet, rupanyer ada jenama yg specific buat 2 tones nii.. Pearl haya kalau tak silap. Thanks a lot pada yg sudi kongsi pengalaman eks
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Sun Jul 26, 2009 10:56 am

Kalau nak berjaya...buat pekak jerlaa....fokus apa yg anda nak buat.....perkara remeh temeh letak tepi. Kalau mcm mcm nanati, akak takut adik adik akak cepat patah semangat putus asa nanti. Perbaiki jahitan....perbaiki hubungan dengan Allah swt....perbaiki hubungan dengan manusia. Jangan terlalu sombong, ego dan bangga diri tak tentu pasal sebab kita semua juga punya silap...kekadang kita pun terlupa kita pun ada hutang (akak dok utang kain 1 meter lain ni kat Adik73..nak kena ganti ni...mana pi). Pehtu nak kena minta halal kat semua pasal harga pos laju RM6 tu...kekadang berbaki 2, 3 ploh sen.. takut gak ni.... kalu nak soh refund pun akak refund.

Nak citer pengalaman akak...

Kekadang akak pun ada rasa mcm korang, pasal org ni tak bayo utang....kadang2 sampai 5, 6 ratus....tempah byk byk....bayo liat liat. Sedeh gak. Rasa kecewa dan sedeh gak....tp akak selalu tanam dlm kepala hotak akak ni. Takpe rezeki bukan di tangan manusia, sebenarnya rezeki ni semua ditangan Allah swt...dan yakinkan diri dengan apa yg akak sebut dlm kepala hotak tu dengan dlm hati plak...selalu kena pujuk diri sendiri. Tapi mmg benarlaa....tup tup esok...dia bayo utang. Pehtu....akak perasann...perasan yg amat amat kan....kalau kt tanam dlm diri...REZEKI ADALAH DARI ALLAH SWT..bukan pada tangan manusia.....REZEKI tu datang mencurah curah sampai tak tertepis oleh kita sendiri. Allah swt adalah pembuka pintu pintu rezeki kita...pembuka hati hati manusia utk menempah pada kita....pertemuan antara seller ngan buyer juga di atur atur olehNYA.....so yakinlah pada DIA..dan selalu bersyukur pada DIA....dan InsyaAllah rezeki anda mencurah curah datangnya ntah dari mana arahnya yg DIAlah membuka jalan REZEKI itu seluas luasnya...sampai anda pun terpinga pinga.. Shocked Shocked

Selalu ikhlas dlm perniagaan dan jujur. Prinsip akak senang jer....tak peduli apa yg org buat kat kita.....tapi peduli apa yg kita nak buat kat orang....PASAL...aku tak tanggung doser ko...sebab ko yg buat doser, aku cuma tanggung doser aku...kalau aku yg buat doser. Jadi best ke nak buat doser tuk diri sendiri....

Berniaga secara yg Islam suka....bukan suka hati mak nenek kita..... lol! lol!

Iklas dari Ahkakkkkk Kee'ah.... lol!
Back to top Go down
View user profile
hanim



Posts : 261
Join date : 2009-02-16
Age : 38
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Mon Jul 27, 2009 6:00 pm

salam...

tertarik baca posting kak keeah membuatkan saya terasa nak mencoretkan sesuatu disini..

saya sangat2 bersetuju dengan kak keeah, rezeki datang dari Allah... alhamdulillah, selama lebihkurang beberapa bulan saya berkecimpung secara serius dalam DIY biz nie, banyak pengalaman & pengajaran yang saya dapat... alhamdulillah, bak kata kak kee, rezeki datang ,mencurah2... dari sumber yang tidak disangka2... syukur ke hadrat illahi... kalau nak bandingkan apa yang saya buat dengan nikmat yang Allah bg, rasanya sangat x setanding, sanagat sikit yang saya buat berbanding apa yang Allah bagi...betapa besarnya kasih sayang & rahmat Allah...

dugaan & ujian selalu ada dimana2, sama jugak dalam tempoh singkat berkecimpung dalam dunia perniagaan nie, mcm2 orang saya jumpa... saya jenis lembut hati & mudah kesian kat orang, ada yang ambik kesempatan atas kelemahan saya, bukan saya x sedar, tapi saya tanamkan dalam hati... Allah itu Maha adil...

kadang2 jumpa kastemer yang nak itu, nak ini, harga upah kita pulak potong nak habes habesannnnn...... penat lelah kita menjahit bukan dia tahu...suka2 hati dia nak boh ayat sindir2 menyakitkan hati kita bila lambat sket, pernah jugak saya hilang sabar n cakap kat dia "saya rasa eloklah awak jahit sendiri tudung awak, baru tau mcm mana rasa... berbaloi ke tidak dengan apa yang awak mintak" sudahnya dia suruh kita jugak... kenapa x cari orang lain??? geram sungguh dengan karenah orang mcm tu... jarang saya pulangkan paku buah keras kepada kastemer yang mulut ala2 x der insurans, sendiri mau ingatla... jahitan nak kellassssssssss........ bayar nak ciput, dah tu nak cepat pulak, huissssshhhhhhhhhh... boleh meroyan kalo layan... hehe

selalunya saya cool, lantak la nak cakap apa... niat hati saya ikhlas nak cari rezeki.. selebihnya saya serah pada yang Esa..
Back to top Go down
View user profile http://humairascollection.blogspot.com/
hemorion



Posts : 29
Join date : 2009-03-03

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Thu Jul 30, 2009 9:57 am

kee'ah wrote:
Kalau nak berjaya...buat pekak jerlaa....fokus apa yg anda nak buat.....perkara remeh temeh letak tepi. Kalau mcm mcm nanati, akak takut adik adik akak cepat patah semangat putus asa nanti. Perbaiki jahitan....perbaiki hubungan dengan Allah swt....perbaiki hubungan dengan manusia. Jangan terlalu sombong, ego dan bangga diri tak tentu pasal sebab kita semua juga punya silap...kekadang kita pun terlupa kita pun ada hutang (akak dok utang kain 1 meter lain ni kat Adik73..nak kena ganti ni...mana pi). Pehtu nak kena minta halal kat semua pasal harga pos laju RM6 tu...kekadang berbaki 2, 3 ploh sen.. takut gak ni.... kalu nak soh refund pun akak refund.

Nak citer pengalaman akak...

Kekadang akak pun ada rasa mcm korang, pasal org ni tak bayo utang....kadang2 sampai 5, 6 ratus....tempah byk byk....bayo liat liat. Sedeh gak. Rasa kecewa dan sedeh gak....tp akak selalu tanam dlm kepala hotak akak ni. Takpe rezeki bukan di tangan manusia, sebenarnya rezeki ni semua ditangan Allah swt...dan yakinkan diri dengan apa yg akak sebut dlm kepala hotak tu dengan dlm hati plak...selalu kena pujuk diri sendiri. Tapi mmg benarlaa....tup tup esok...dia bayo utang. Pehtu....akak perasann...perasan yg amat amat kan....kalau kt tanam dlm diri...REZEKI ADALAH DARI ALLAH SWT..bukan pada tangan manusia.....REZEKI tu datang mencurah curah sampai tak tertepis oleh kita sendiri. Allah swt adalah pembuka pintu pintu rezeki kita...pembuka hati hati manusia utk menempah pada kita....pertemuan antara seller ngan buyer juga di atur atur olehNYA.....so yakinlah pada DIA..dan selalu bersyukur pada DIA....dan InsyaAllah rezeki anda mencurah curah datangnya ntah dari mana arahnya yg DIAlah membuka jalan REZEKI itu seluas luasnya...sampai anda pun terpinga pinga.. Shocked Shocked

Selalu ikhlas dlm perniagaan dan jujur. Prinsip akak senang jer....tak peduli apa yg org buat kat kita.....tapi peduli apa yg kita nak buat kat orang....PASAL...aku tak tanggung doser ko...sebab ko yg buat doser, aku cuma tanggung doser aku...kalau aku yg buat doser. Jadi best ke nak buat doser tuk diri sendiri....

Berniaga secara yg Islam suka....bukan suka hati mak nenek kita..... lol! lol!

Iklas dari Ahkakkkkk Kee'ah.... lol!

Emo suka sangat tulisan kak Keeah nih, sebab memang very true...nak cari rezeki kita nak yang halal dan berkat, baru business kita berkembang...

pengalaman Emo sendiri, Emo ni belajar jahit tudung sendiri-sendiri je, try n error....sebab? nak belajo betul2 dari sifu-sifu kat sini tak kesampaian sbb waktu, sungguhlah parah waktu Emo nih.....kengkadang boleh naik 'emotional' when it comes to time management.

last2 belajo le sendiri, bertatih2 memang senget benget tudung pertama emo, sedih tengok tapi sbb semangat nak belajo tu tinggi, emo teruskan gak niat....niat pertama sekali belajo buat tudung nih sbb nak jimat ongkos beli tudung untuk diri sendiri Very Happy and my first customer ialah my own unties.

to be honest, my tudung2 masih tak perfect, tapi emo dah start juga jual2 sikit2 pada yang bertanya, dan finally berani le gak letak sikit2 kat website (tu pun yang rasa boleh diterima mata, yang tak boleh diterima mata semua owner pakai sendiri Laughing ). Masih tak habis2 lagi belajar try n error sehinggalah sekarang...my problem no matter potong le perfect mana, bab nak sambung awning tu ke badan, still trying to formulate a way untuk pastikan all is perfect. Kena concentrate mengalahkan bawak keta, kalo terlalai mesti terbabas berpeluh2 bukak jahitan.

Ada baru-baru ni tudung emo buat (orang tempah) tersenget awningnya...punyalah sedih hati, sbb kain untuk awning tu tinggal one and only untuk pattern yang diminta, dgn berat hati Emo inform customer tu terpaksalah berterus-terang juga, ada le error sikit kat awning either she still nak juga, or tukar kain awning lain, or re-fund the deposit....Alhamdulillah, InsyaAllah bila kita jujur dgn pelanggan kita, things will not go that bad, but of course tengok rezeki jenis pelanggan yang kita dapat jugak, in this I am soo lucky dpt pelanggan very understanding. She accepted with open heart, dan baru kelmarin call emo untuk tambah new orders - ALHAMDULILLAH menambah semangat Emo nak memperbaiki kualiti jahitan.

-saja nak share pengalaman dari daku yang masih 'bertatih' dlm buat tudung nih, byk tudung yang dibuat lebih untuk diri sendiri dari jual Laughing -
Back to top Go down
View user profile http://www.orionsbeauty.com
hemorion



Posts : 29
Join date : 2009-03-03

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Thu Jul 30, 2009 10:06 am

Emo pun pernah gak kena, being compared dgn price tudung2 yang dijual byk kat jalan tunku abdul rahman/pasar malam tu...kengkadang cair taik telinga dengar pasal kenapa mahal, itu ini. Aduhai, kain yang kita jahit pun bukan kain yang semeter rm5, nak concentrate jahit, ikut pattern yang diminta...dah nama pun custom-made.

Selalunya yang compare-compare nih emo serah je kat depa, dan dalam hati " ada rezeki aku adalah, kalo takde aku redha...rezeki ni dari Allah, bukan dari dia"...tu le yang dok berkata2 dlm hati though kengkadang sedih gak bila kena compare2 harga nih.

Sometimes pelanggan nih ada yang ragamnya nak quality kain yang sedap2, awning nak thai silk original yang semeter puluh2 ringgit, nak kaler itu ini, pattern itu ini, tapi harga....nak lebih rendah dari jual yang kat pasar malam.....selalu jenis yang ini menduga kesabaran berniaga...tapi ku pekakkan telinga, ku maniskan mulut.....kalo nak silalah tempah, taknak takpe (tak ckp kat dorang, ckp dlm hati je) Laughing
Back to top Go down
View user profile http://www.orionsbeauty.com
wann



Posts : 89
Join date : 2009-02-17
Age : 36
Location : PJ-SELAYANG

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Fri Jul 31, 2009 10:35 am

.


Last edited by wann on Fri Oct 22, 2010 4:21 am; edited 1 time in total (Reason for editing : .)
Back to top Go down
View user profile http://seri-diah.blogspot.com/
delisha



Posts : 66
Join date : 2009-03-15

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Fri Jul 31, 2009 4:46 pm

sy plk skrg try pulun jual scallop..printed..jual bonet sale kt area umah jer..pastu ada la masuk gerai yg dkt2..bleh la..kt sini scallop kira pattern baru lg..memula pyh gk..yela zaman ekonomi ni..tkut gk xjln..lama2 adala beli satu2 laku..skrg tiap ahd g jual..brsmgt a skt..xle pening mlyn yg temph2 ni..kalo tmph nk itu ini bagai..yg ni dh siap sng..nk beli amik..xnk udah.. Cool
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Thu Mar 25, 2010 9:53 am

lemah semangat pon ada kalu pikir pasal karenah pelanggan niii.

baru2 nii ada customer tuh.. dia ni ok, a very close friend n tak banyak kerenah. tp yg nak tempah ni adik ipar dia.... dah konpom awal2 dua warna jer yg available... so ok ler.. bila hantar, dia kata yg satu tuh saya salah buat, dia takmo colour tuh... fuh masa tuh seriau jugak. rasanya dah check betul2 dah....so fwd balik sms yg dia bg aritu (sbb tuh penting suruh customer sms, intead of call.. for me ler)... mmg apa yg dibuat dah betul dah... last2 dia sebut coding lain.. yg mana terang2 saya tak pernah offer for MTO untuk that colour... so saya kata kalau tak mo, pulangkan je lah tudung tuh... saya jenis yg malas nak argue... tapi alhamdulillah, kawan saya tuh amik plak tudung tuh, dia kata ok jer ngan dia...

sorg kawan niii plak terlalu particular, dah ler nak depan n belakang tuh 3 segi mcm bawal, takmo bulat.. siap specific panjangnya lg. mmg mencabar ler jugak nak jahit twin needle kat bucu tudung tuh... last2 bila dia dtg nk amik, siap ukur betul2 tuh, terpanjang ler plak dlm 1 inci, dah dsuruhnya tetas n jahit balik huhuuhu.... geram pon ada jugak... bial specific sgt kekadang very difficult to do.. lain kali kalau nak nak specific sgt mcm nii aku nak terus terang takmo buat ler..... dari menyusahkan diri kendian hari..

pasal compare ngan tudung pasar malam ni mmg dah biasaer sgt.. sampaikan ada yg just discount the tudung sesuka hati... aku ckp RM35, dia selamba jer bg RM30 jer. dia kata aku dah jd tokey tudung, banyak duit... tak luaknyer kalau takat bg disc RM5 kat dia kekeke... hangin n down kejap aku... dlm hati rasa mcm tak halal jer....
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Today at 6:25 am

Back to top Go down
 
Pengalaman DIY tudung biz
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai kelas TudungDIY,gathering tudungDIY,sesi beramah mesra sesama kita....-
Jump to: