BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Pengalaman DIY tudung biz

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Mon May 25, 2009 4:06 pm

citer ikin ni mengingatkan akak masa mula mula berniaga booth setiap ujung minggu kat Shah Alam dulu. Anak satu pompuan ni datang ngan asben dia sekali. Derang beli baju kurta sekali ngan seluar...waktu tu..baju tu pemes ler org pakai...Itam putih. So dia beli ler baju tu sepasang....

Next week dia return balik....kengkononnya dia katanya tak muat..(padahal dia dah try masa dia beli tu). Ok ler tak kisah ler gak...sekali tengok kat ujung sluar tu bertanah merah kat belakang...mcm dia sapu jalan kekdahnya. So akak tanya dia...nape seluar kat ujung kaki ni kena tanah merah...mcm dah berpakai. Aimak punya ler dia nafi...tak pakai langsung siap jeling pada asben dia.."Abang, I tak pakai lagi baju ni lagi kan?". Asben bengap dia mengangguk aje.

Sekali telek tang baju....Allah tengiknya kat ketiak.....mcm nak pengsan akak. (kot nak pulang pun...kaver line ler..basuh dulu ke haper...) Akak kata kenapa baju ni berbau. Ewah ewah...dia tak mengaku ler plak...sambil cium...mana ada, mana ada (dia kata). Pehtu dia pass asben dia baju tu soh seom...laki pun mengeleng paler gak... (mmg laki bengap seumur hidup yg pernah aku jumpa....ketiak tengit bini ko pun ko takleh kenal bau ke...ekekekekeke).

Punya nafi lerrr...akak pun tak kisah dah..malas nak amik pot....dia return balik ingat nak bayo balik...sebab akak dah malas malas nak layan org cengini..buang masa akak je. Tuhan punya kuaser ler...terjumpa pulak shiling 15 sen dlm poket seluar bawah.....(mmg bodoh piang kapel mangkuk ayun ni...ntah kes terdesak ke haper ntah). Masa tu adik akak yg tengah geram....dia sambar seluar tu.....siap hamun pompan tu. "Ni apa yg kata tak pakai ni....duit shiling pun ada dlm poket"
Terus tergaman 2 laki bini mangkuk tu. Adik akak garang seket....akak lembut hati seket...control ayu ler katakan.

Terkial kial laki bini tu....eh yer ker, eh yer ker...(sama plak sebutan serentak)....pehtu...memang siut ya amat....nak jer akak tajang ala ninja kat 2 ekor tu. "Opss sorry kak....bukan baju ini....baju yg satu lagi....kami tak ingat baju yg mana satu dah dan kedai mana kami beli. Ingatkan baju ni....maap yer kak".

Dlm hati akak...tak guna tui budak2 ni...(doser hati akak masa tu)...adik akak siap cakap. Lepas ni jangan beli kat sini lagi...

Hamik kau....!!!
Back to top Go down
View user profile
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Mon May 25, 2009 4:22 pm

kee'ah wrote:
citer ikin ni mengingatkan akak masa mula mula berniaga booth setiap ujung minggu kat Shah Alam dulu. Anak satu pompuan ni datang ngan asben dia sekali. Derang beli baju kurta sekali ngan seluar...waktu tu..baju tu pemes ler org pakai...Itam putih. So dia beli ler baju tu sepasang....

Next week dia return balik....kengkononnya dia katanya tak muat..(padahal dia dah try masa dia beli tu). Ok ler tak kisah ler gak...sekali tengok kat ujung sluar tu bertanah merah kat belakang...mcm dia sapu jalan kekdahnya. So akak tanya dia...nape seluar kat ujung kaki ni kena tanah merah...mcm dah berpakai. Aimak punya ler dia nafi...tak pakai langsung siap jeling pada asben dia.."Abang, I tak pakai lagi baju ni lagi kan?". Asben bengap dia mengangguk aje.

Sekali telek tang baju....Allah tengiknya kat ketiak.....mcm nak pengsan akak. (kot nak pulang pun...kaver line ler..basuh dulu ke haper...) Akak kata kenapa baju ni berbau. Ewah ewah...dia tak mengaku ler plak...sambil cium...mana ada, mana ada (dia kata). Pehtu dia pass asben dia baju tu soh seom...laki pun mengeleng paler gak... (mmg laki bengap seumur hidup yg pernah aku jumpa....ketiak tengit bini ko pun ko takleh kenal bau ke...ekekekekeke).

Punya nafi lerrr...akak pun tak kisah dah..malas nak amik pot....dia return balik ingat nak bayo balik...sebab akak dah malas malas nak layan org cengini..buang masa akak je. Tuhan punya kuaser ler...terjumpa pulak shiling 15 sen dlm poket seluar bawah.....(mmg bodoh piang kapel mangkuk ayun ni...ntah kes terdesak ke haper ntah). Masa tu adik akak yg tengah geram....dia sambar seluar tu.....siap hamun pompan tu. "Ni apa yg kata tak pakai ni....duit shiling pun ada dlm poket"
Terus tergaman 2 laki bini mangkuk tu. Adik akak garang seket....akak lembut hati seket...control ayu ler katakan.

Terkial kial laki bini tu....eh yer ker, eh yer ker...(sama plak sebutan serentak)....pehtu...memang siut ya amat....nak jer akak tajang ala ninja kat 2 ekor tu. "Opss sorry kak....bukan baju ini....baju yg satu lagi....kami tak ingat baju yg mana satu dah dan kedai mana kami beli. Ingatkan baju ni....maap yer kak".

Dlm hati akak...tak guna tui budak2 ni...(doser hati akak masa tu)...adik akak siap cakap. Lepas ni jangan beli kat sini lagi...

Hamik kau....!!!

kak kee...tah2 kapel ni mmg takde duit tp nk try gak pakai, so die hingat lepas pi kenduri tayang baju tu, boleh la pulangkan balik mcm kat US sana tu
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
acik_lynn



Posts : 20
Join date : 2009-01-09

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Wed May 27, 2009 11:35 am

Astaghfirullaahal 'aziimmm..... (sampai mengucap...)

Teruknya perangai couple tu. Tak baik buat org mcm tu. Kadang kita jual ni bukan margin 100%...balik modal + upah penat jer...

Apa2 pun...kita ni semua pembeli & ada penjual. Walau ada ayat "customers always right"....tapi ayat tu bukan boleh digunapakai untuk semua keadaan. berpada2 lah. Takat mintak diskaun sikit, nak brg elok, baru, utang kejap tp tepati janji tu...bolehla... ni dah pakai tp nak pulang balik..melampau sgt tu.

saya selalu ingatkan ayat ni (lebih kurang bunyinya) " Roh kamu akan tergantung antara langit dan bumi walaupun amal ibadat kamu bertimbun jika sekiranya hutang masih belum 100% dijelaskan" takutnyaa.....
Back to top Go down
View user profile
tin_milo



Posts : 34
Join date : 2009-01-06

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Wed May 27, 2009 6:07 pm

pengalaman saya pulak...setakat ni customer2 online saya ok je..diorg pun paham kalau nak tempah atau booking dulu ker...diorg siap2 masukkan down payment..kalau diorg janji nak bayar masa time gaji, diorg akan masukkan separuh dari harga tudung tu ke dlm akaun saya dulu sebagai booking..

cuma ada sorang Customer offline je buat slack...bukan jauh sgt pun satu floor ni je..tapi dia bos lain..saya bos lain..akak ni amik la selai tudung tu...pastu dia mmgla bayar on the spot..tapi bayar RM20 je instead of RM55...pastu dia boleh lak ckp "2 kali bayar kan..?" saya mcm terkedu jgk...sy suruh dia tanya bis partner sy yg sorg lagi tuh...bis partner sy kata ok...sebab dah malu alah kan..tapi seblm tu mmg takde la pulak kami ckp boleh 2 kali bayar...tapi takpe la...tunggu la bulan depan dia bayar abis kot..dlm masa yg sama dia ada tempah satu lagi tudung kaler dark brown...
sampai la ke bulan depannya, bis partner sy nak gi anto lah tudung tu kat dia...so kwn sy ni gi la bilik dia...akak tu boleh ckp apa tau..."boleh datang karang2 tak...sy tgh sibuk ni" sambil buat2 mencari apa ntah atas meja dia tuh...boleh dia ckp macam tu....mcm la kita nak kacau sgt dia..kita pun byk keja jugak..2-3 hari pastu dia terserempakla kami masa sama2 nak tunggu lif...boleh la pulak dia ckp ngan mulut manis "mana tudung saya..." tapi masa tu kitorg wat dengar tak dengar je..kebetulan masa tu sy ngan bis partner tgh bersembang...sudahnya tudung akak tu sy jual kat org lain je..

berbalik citer tudung hutang lagi RM35 dia tu..sampai hari ni pun tak bayar lagi...malasss dah nak mintak...takkan lah hari2 pakai tak teringat tudung tu tak abis bayar lagi kan..lagipun hari2 nampak muka kitorang kat opis...skrg ni kalau terserempak ngan dia pun mcm malas nak senyum bila terkenangkan perangai ek dia 'menghalau' kami ..
Back to top Go down
View user profile
zila_kasim
Peniaga


Posts : 228
Join date : 2008-12-26
Location : kl

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Thu May 28, 2009 5:09 pm

sbb tu arr saya x nak ambik tempahan... saya pernah untuk adik coz dia kata ofis dia beria2 nak tudung tu..... saya guna awning kain sutera tenun ganu lagi, tup2 sampai ofis kata mahal, satu pun x ambik.... mmg sedih sgt tapi allah tu adil, saya dapat jual semua kat kawan di UPM....

moral of the story, kalu betul2 nak, bayar deposit baru saya jahit... tapi saya mmg malas ssgt nak jahit ni..... kalu nak mengada2 saya suruh belajar n jahit sendiri, baru diaorg tau kesusahan kita waktu menjahit tu....
Back to top Go down
View user profile http://www.zilakasim.multiply.com
razan



Posts : 201
Join date : 2008-12-30

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Thu May 28, 2009 5:20 pm

eeeii saya dengar semua citer ni memang gerun banget. nak offer online memang malas. yg ada pun saki baki sebab kaler yg sama orang dah sambar. baru berani jual online sebab nak cover modal. yg beli online pun cuma si tag dari sini jugak.walaupun jahitan saya standard je, tag boleh bagi semangat buat saya nak jahit tudung lagi. hehehhehe tengkiu tag

Itu tudung, yg saya belikan jv bling2 tu pun macam-macam hal. saya ni memang jenis percaya orang. ye la kan. kita ni sah sah kebanyakannya mak orang. pastu bertudung muslim pulak. walaupun saya tau la yg bertudung tu bukannya jenis baik belaka. jarang la saya mintak deposit. kalau ada pun, bila orang tanya nak bayar, saya cakap boleh jugak. memang saya dulukan rm saya dulu. adalak yg buat diam je lepas order. huk tak de..hek pun takde..kita puas la pm la...post kat thread lak..diam jugak. dalam masa tu, nampak gak post dia kat thread lain..isk isk isk..pelik bin ajaib sunngguh.

Sudahnya saya simpan aje la order dia tu. Takpe..if dia tak beli, orang lain lak beli. tunggu rezki yga lain la pulak. sunguh la kena sabar perangai macam-macam orang ni.
Back to top Go down
View user profile http://therazanstudung.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Thu May 28, 2009 5:41 pm

razan, n to others, dan utk saya sendiri..mmg kena ingat la, suruh bank in deposit. sbb apa lebih baik la kita mengada2 mintak duit, dr kita diperdaya oleh org lain..betoi dak?
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
zuwaidah



Posts : 238
Join date : 2009-01-05
Age : 52
Location : AU3 Keramat

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Thu May 28, 2009 6:39 pm

k yana wrote:
razan, n to others, dan utk saya sendiri..mmg kena ingat la, suruh bank in deposit. sbb apa lebih baik la kita mengada2 mintak duit, dr kita diperdaya oleh org lain..betoi dak?

CEK SETUJU pirat
Back to top Go down
View user profile http://zusazali.blogspot.com
FAUZIYAH



Posts : 2
Join date : 2009-05-09
Location : SHAH ALAM

PostSubject: Jangan frust lah. Itu satu dugaan. Mungkin lepas ni ada orang yang nak beli tudong tu   Wed Jun 03, 2009 2:05 pm

Juan wrote:
Hari ni tension sgt,ada sorang kastemer tu dia tempah buat tudung utk mak dia, dia kata nak green apple buat tudung labuh yang of course kena guna 1m lps tu request nak bling-bling pulak, bila tudung dah siap dia kata tak berkenan pulak, frustnyer saya, saya baru ajer nak berjinak-jinak meniaga tapi hari ni saya betul-betul down kos saya beli brg utk tudung mak dia ajer dah RM60.

Lepas tu dia suggest Juan pulak nak kaler hitam, Juan dah malas nak layan bukannyer apa takut nanti penat-penat ajer Juan buat lepas tu tak berkenan pulak.

Sorryler kalau kengkawan forumer menjadi tempat saya meluahkan perasaan.

Any suggession ke kengkawan untuk mengubat hati yang ada sedikit frust ni???
Supaya tak berlaku pada masa-masa depan.
[right]
Back to top Go down
View user profile http://WWW.ALLSTARPerfumes.com/umiamirul
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Sat Jun 06, 2009 1:25 pm

Salam all..

Lama betul saya tak online.

Kyana, saya tak sibuk menjahit la..skrg sibuk urus rumah tangga.
Skrg ni tak efisien lgsg. Boleh siap 2-3 tudung je seminggu...

Alhamdulillah..perkara ni tak berlaku kat saya.
Lagipun saya dah tak ambil order online.
saya hanya ambil order kengkawan kat klinik je..
Itupun dahh ada 10 tudung bersusun, tah bila nak siap.

Disebabkan ambil order dr yg terdekat je, jadinya, saya tak ambil deposit.
Selalunya tudung2 yg saya jahit tu, asalnya utk saya. Tapi saya jual dulu.
Kalau ada yg berkenan, sila lah beli. Tapi kalau tak berkenan, saya pakai!!!
haha
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
shahrinaluvaswad



Posts : 13
Join date : 2009-06-20
Age : 34
Location : Puncak Alam

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Sun Jun 21, 2009 3:24 pm

sha ni baru2 nak berjinak buat tudung DIY ni..sebelum ni x berminat..bukan pe igt leceh bebenar...

pastu ada jiran sha ni keje nurse tya sha pandai x wat tudung ekin ni utk uniform dia...terus terang sha ckp x pandai buat.klu tgk patern mbe blh cuba.nak dijadikan cerita menjadi pula tudung tu.apalagi jiran sha tu canang kat kwn2 sekerja dia..la ni ada lah nak menempah, cuma belum buat lagi sbb nak cari kain..ari tu p nagoya subang jaya x pula color yg nak tu..frust betul
Back to top Go down
View user profile
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Mon Jun 29, 2009 10:39 pm

salam kengkawan semua.err..terlebih dahulu nak mintak izin puan admin dulu ekk...

....entah cam mana nak mulakan niii.....ok lah...zareen rasa nak buat luahan hati sket le kat sini....selama2 zareen dok menceburkan diri dalam bidang nie...macam2 kastemer yang zareen jumpa.....tapi yang tak tahannyer baru2 ni ada plak satu dua kes yang membuatkan zareen "terpanggil"...untuk buat posting kat sini.....

nak dijadikan cerita minggu lepas...ada 2 orang kastemer zareen datang umah semata nak membetulkan tudung masing2...tengok2 tdg masing2...memang mengecewakan...sampaikan ada sorang kastemer zareen tu macam nak nangis muka dia cerita kat zareen....yang tak tahannyer....dia kata...."kak...saya punya le bekobar2..nak tunggu tudung ni siap...bila sampai umah saya bukak..rasa cam nak nangis tengok tudung ni..."...ALAMAK...zareen pon tanya mana tempah....dia kata kat group diy...diulangi GROUP DIY.... wahhh....ini suda mencemarkan nama group ni dah dan zareen tau sape yang jual tudung tu...tapi biarlah rahsia.......

zareen tak kata yang zareen ni baguss sangat..tapi demi utk menjaga reputasi group ni....(bagi yang berniaga online tuu....)...so ukurlah tudung di kepala sendiri dulu baru nak jual.....zareen ada gak discuss bebenda ni dengan beberapa orang forumer kat sini...benda yang sama jugak diorang cerita...rasanya tak patut kita nak jual tudung yang dijahit dengan cincai boncai kat orang yang mengeluarkan duit utk tudung tu....memang tak patut.....kesian kat kastemer tuuu.....

apa yang zareen tulis kat sini bukanlah nak tunjuk pandai atau nak menarik perhatian sesiapa...atau nak tunjuk baguss...zareen pun masih lagi dalam proses belajar membetulkan jahitan zareen dan kekadang ada silapnya.....tapi renung-renungkan lah.....bukannya apa ..zarenn takut..disebabkan sorang dua yang buat hal...semua terkena akibatnya.....tq


Last edited by Zareen on Tue Jun 30, 2009 12:03 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Mon Jun 29, 2009 11:13 pm

salam....

hmmm...kisah zareen ni sama cam bola nyer jugak...tatau camana nak cakap...dah lama bola jadi tukang tetas tudung orang yang rosak...tapi bola tak tahu, patut tak diluahkan di sini??
bola pun nak tau sapa ker penjahit DIY ini...ingatkan sikit ajer yg nak d repair...rupanya...adehhh...sampai laa ni kita simpan tudung tu...dah berapa helai dah...jenuh dan geram nak menetas tu...kesian kat empunyanya...dengar khabar penjahitnya dapat tempahan dr syarikat besar gak...if I mentioned sure ada yg tahu....
cust ku pulak tak sampai hati nak tegur kelemahan itu...camana nak buat tu?
apa2 pun kita usahalah belajar perbaiki kelemahan...no body is perfect...tapi kalau jahitan tu boleh diperkemaskan lagi...
dan kalo jahit baru setakat kenal nak mencantum jangan canang kita dah pandai jahit...pastikan dulu tudung kita dah hampir kurang flawnyer...

bola sendiri masih anggap diri belajar dan belajar lagi...apa nak malu, kalo tak tahu tanya...jgn jadi si bodoh sombong...
nanti yg jadi mangsanya pelanggan jugak...
bola paling takut kes2 begini...
kita kena sentiasa letak diri seadanya...jangan terlalu megah diri sampai tak nampak silap kita...perbaiki kelemahan...ini soal reputasi....
jangan kerana mungkin kita antara org2 terawal memulakan jahitan tudung DIY kita rasa kita sahaja yg paling terer...atau kalo rasa kita ni mmg tukang jahit tersohor, maka kita paling pandai menjahit.....maaf, bukan menuju pada sesiapa...tapi sama2 kita saling mengingati...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Mon Jun 29, 2009 11:21 pm

bola...sebenarnya zareen malas nak kecoh2 kan benda ni....dah lama dah zareen simpan....tapi kes minggu lepas tu membuatkan zareen kesian sangat ngan kastemer tu pastu dengar cerita yang sama dari forumer lain pasal benda ni ....so zareen rasa patut bagitau kat kengkawan kat sini.....
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
Shikinjattiman



Posts : 278
Join date : 2009-01-08
Age : 38
Location : Kota Damansara Seksyen 11

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 12:13 am

salam semua...bila baca kisah zareen, terpanggil utk turut serta sbb benda yg sama jugak jd pada customer saya......
sabtu lalu kawan saya dtg nak beli kain ....before that dia ada kata nak bw somethingd nak share, iingat apa lah...mula2 dia kata nak minta potong tudung, sbb kain melintang....so oklah.....

pastuh dia bw satu tudung yg awningnya dah sekerat jln ditetas.....dia tunjuk kat shikin....i tanya apsal tudung ni cacat ni/ dia kata dia beli tp takleh pakai, mutu jahitan pun teruk, so i tanya apa u nak buat tetas half way ni, dia kata nak minta tolong i buatkan semula...

shikin tanya beli mana? dr forum diy tudung katanya...so dia mentioned nama pada shikin, n shikin biasa nampak penjual ni....
shikin belek jugak tudung td...errmm personally shikin rasa mmglah jahitan ada masalah, awning tak kemas, n adalah kombinasi2 ini membuatkan tudung tak nampak cantik....dia kata sedih mcm beli benda mahal, kualiti tak baik...

shikin terdiam tak kata apa...kata dia serik dah nak beli online, but i kata jugak beli online mmg risiko...tp dia kata bukan risiko namanya ni....penipuan...i diam sbb i pun malu jugak...tp my fren ni dia ok...just dia kata tak nak beli dah lg...dia jenis relax tak nak kecoh2.

so sbg peniaga dan tukang jahit, yg masih mentah dlm dunia jahitan ni, saya dgn rendah diri menasihati kawan2 kita yg sama2 cari rezeki dan bertujuan baik....agar memperbaiki mutu product kita.....jgn pasal nila setitik jd hal....sayanglah...forum ni antara yg terbaik pernah saya jumpa...n hoping this is the best platform for all of us to perform n increase income. Sayang kalau kita spoiltkan semua ni...

kalau anda merasakan barangan anda sudah baik, jgn segan utk minta pendapat org lain lg...esp yg da lama menjahit dan semua org yakin dgn kualiti... penjahit td (ada ker perkataan penjahit)

kalau ada mushkil... rajinlah bertanya...belajar, sbb saya sendiri dgn muka tak malunya mengakui inilah kali pertama saya memegang mesin jahit, dan saya mmg tak tahu jahit apa menda pun selain dr tudung, tp saya terus belajar tanpa segan tanya n cr info....semua kat forum ni baik hati tolong saya sehingga saya yg mula suka2 nak jahit dah boleh jual jugak....tp ada masanya kualiti saya pun melelong jugak ....so saya rasa ini rezeki ,marilah kita semua jaga rezeki kita...

tanya pada diri kita sendiri....kalau kita order utk beli sesuatu...pastuh bila received, kualiti tak setimpal dgn harga...kita happy ker? tak kan? mcm tuh lah jugak org lain...apa kita rasa? tentulah tak suka...org lain pun mcm tuh jugaklah....

so...kita renung dan fikirkan lah.....
benda baik jdkan teladan dan sebaliknya...

ampun maaf kalau ini membuat anda rasa marah, tp kalau tak menegur dan saling ingat mengingati....apa guna kita berforum,,,,
hidup biarlah ada makna...
Back to top Go down
View user profile http://dailygrumblings.blogspot.com
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 9:27 am

siannya akt customer tu semua... tu yg susah yek...saya sokong pendapat zareen... nnt org x caya lagi kt penjual online DIY ...
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 9:51 am

bola & zareen

naper kastemer tudung tu x pegi suruh tailor tu betulkan tudung tu semula?

*kalau tailor tu dpt byk tempahan dr co besar, sure bukan die yg jahit mesti pekerja2 die....since pekerja2 yg jahit & kalau x de quality checking, maka mesti ada prob cenggini
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
Qaseeh



Posts : 329
Join date : 2009-05-22
Location : http://sweetQaseeh.blogspot.com/

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 10:44 am

aah la sepatutnye penjual tu kene betulkan balik la kan..bertanggungjwb la pd hasil die...kan kan... Mad

ctpizza wrote:
bola & zareen

naper kastemer tudung tu x pegi suruh tailor tu betulkan tudung tu semula?

*kalau tailor tu dpt byk tempahan dr co besar, sure bukan die yg jahit mesti pekerja2 die....since pekerja2 yg jahit & kalau x de quality checking, maka mesti ada prob cenggini
Back to top Go down
View user profile http://sweetQaseeh.blogspot.com/
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 10:51 am

mungkin customer tak complain kat dia, dia punx tau org ada problem ngan tudung dia
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
eeian



Posts : 70
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 11:02 am

Zareen wrote:
salam kengkawan semua.err..terlebih dahulu nak mintak izin puan admin dulu ekk...

....entah cam mana nak mulakan niii.....ok lah...zareen rasa nak buat luahan hati sket le kat sini....selama2 zareen dok menceburkan diri dalam bidang nie...macam2 kastemer yang zareen jumpa.....tapi yang tak tahannyer baru2 ni ada plak satu dua kes yang membuatkan zareen "terpanggil"...untuk buat posting kat sini.....

nak dijadikan cerita minggu lepas...ada 2 orang kastemer zareen datang umah semata nak membetulkan tudung masing2...tengok2 tdg masing2...memang mengecewakan...sampaikan ada sorang kastemer zareen tu macam nak nangis muka dia cerita kat zareen....yang tak tahannyer....dia kata...."kak...saya punya le bekobar2..nak tunggu tudung ni siap...bila sampai umah saya bukak..rasa cam nak nangis tengok tudung ni..."...ALAMAK...zareen pon tanya mana tempah....dia kata kat group diy...diulangi GROUP DIY.... wahhh....ini suda mencemarkan nama group ni dah dan zareen tau sape yang jual tudung tu...tapi biarlah rahsia.......

zareen tak kata yang zareen ni baguss sangat..tapi demi utk menjaga reputasi group ni....(bagi yang berniaga online tuu....)...so ukurlah tudung di kepala sendiri dulu baru nak jual.....zareen ada gak discuss bebenda ni dengan beberapa orang forumer kat sini...benda yang sama jugak diorang cerita...rasanya tak patut kita nak jual tudung yang dijahit dengan cincai boncai kat orang yang mengeluarkan duit utk tudung tu....memang tak patut.....kesian kat kastemer tuuu.....

apa yang zareen tulis kat sini bukanlah nak tunjuk pandai atau nak menarik perhatian sesiapa...atau nak tunjuk baguss...zareen pun masih lagi dalam proses belajar membetulkan jahitan zareen dan kekadang ada silapnya.....tapi renung-renungkan lah.....bukannya apa ..zarenn takut..disebabkan sorang dua yang buat hal...semua terkena akibatnya.....tq

akhirnya zareen luahkan gak kat sini ye.. hmmm tu laa.. kena check selalu tdg kita tu ok ke x jahitannya ni... bila pki tu terletak ke tidak.. sy sendiri pun masih byk kena belajar..
Back to top Go down
View user profile http://ianzcollection.blogspot.com/search/label/tudung
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 11:19 am

hooney wrote:
mungkin customer tak complain kat dia, dia punx tau org ada problem ngan tudung dia

tu la....patutnya kastemer kena la bg tau kan supaya seller tau apa yg x kena
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 11:42 am

itula, bila jadi camne semua kena tempias nya...
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
Shikinjattiman



Posts : 278
Join date : 2009-01-08
Age : 38
Location : Kota Damansara Seksyen 11

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 12:03 pm

tulah satu benda yg saya lupa nak advice pada buyer.....kalau boleh sila berterus terang pada seller....atau minta buat blk, refund kalau possible....mungkin jugak seller tak tahu yg tudung dia tu tak menepati citarasa kalau kita buyer tak bgtahu....

menda2 ni semua perlu kerja sama dua pihak....

seller jgn syok sendiri....buyer mesti bg barang kualiti......

insyaallahhhh
Back to top Go down
View user profile http://dailygrumblings.blogspot.com
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 12:48 pm

ermmm...siapa2 kalo yg dpt tudung dr saya tapi buruk..sila PM. call atau sms yer..jgn pi bawak bg org lain repair yer!..saya boleh repair kan, atau refund teruss..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 1:08 pm

k yana

merah tulisan tu Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Today at 6:22 am

Back to top Go down
 
Pengalaman DIY tudung biz
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai kelas TudungDIY,gathering tudungDIY,sesi beramah mesra sesama kita....-
Jump to: