BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Pengalaman DIY tudung biz

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6
AuthorMessage
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Thu Mar 25, 2010 11:15 am

alahai 1 inchi pun berkira ke rimbun?
betul2 particular org tue
Back to top Go down
View user profile
dila



Posts : 21
Join date : 2009-11-15
Location : KL (Setapak) & SHAH ALAM (Sn 30)

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Thu Mar 25, 2010 1:23 pm

daai_violet wrote:
alahai 1 inchi pun berkira ke rimbun?
betul2 particular org tue

sejuk sikit hati ni bila baca pengalaman susah payah, jerit perih penjahit2 tudung sume kat sini... rupa2 nya ramai yang experience lebih teruk dari yang sy hadapi.. kite yang baru bertatih2 ni rasa down sangat bila tudung yang dibuat dengan sungguh2 kena tetas balik.. walaupon tak nangis, tapi dalam hati tetap nangis gak sikit2..hehe..
Sebelum ni amik tempahan individual jer, tak de yang komplen lagi.. rupernya haku perasan jer agaknya... nih baru 1st time amik tempahan banyak2.. susah jugak nak di standardizekan..
Think positif: hikmahnya bila customer suruh tetas balik ni, kita boleh perbaiki skill jahitan dan secara tak langsung menagjar kita untuk menjadi lebih sabar.. =)

huhuu... Dila yang tengah menetas 30 pcs. Anyway, salute to my customer yang ni, walaupon banyak hic cup tapi tetap memberi sokongan dan tunjuk ajar serta komen2 yang membina..
Back to top Go down
View user profile
salwani



Posts : 39
Join date : 2009-12-10

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Wed Apr 14, 2010 1:09 pm

Teringin gak nak share pengalaman pahit tetapi banyak mengajar Wani. Ada custmer tempah 20 lai tudung belah macam2 kaler. Mula dia kata nak double oning kain chiffon yang bercorak. So Wani pun buatla. Maklumla nak buat double oning bukan senang. Bila dah siap, dia kata payah nak jual pulak yg double oning bercorak n mintak wani bukak balik. Nak meraung pun ada gak kena buka balik n rugi la kain chiffon wani tu. Tapi kena buat gak. Cuma yang best custmer ni bayar cod tu yg kena jaga gak.
Pastu..ada gak custmer return tudung coz bla pki dia jd terlipat kat tepi oning. Cust nak yang bila pakai jd rata je kat tepi sambungan oning. So wani belajarla dari kesilapan. Teguran2 dari cust amatla dialu2 kan. Wlaupun bla tgk dia pki tudung mahal jd terlipat, ok je dia xkomplen lak. Tp ngan kita dia komplen.
Bagi wani, kalau custmer tegur, wani akan terima dan perbaiki kelemahan kerana kita bukannya SEMPURNA. Kadang2 custmer yg bg idea mcmana nak baiki mutu dan buat design2 baru. Ada regular custmer tempah tudung butang belakang tp butangnya duk dalam tudung. Pening gak mulanya, tp dia yg ajar. So far xpernah jual on9.
Back to top Go down
View user profile
nurul1010



Posts : 1
Join date : 2010-04-17

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Sat Apr 17, 2010 12:38 am

Hi Sumer....Salam dari Nurul

iKiter org baru kat sini...baru jer nak try berniaga kecil-kecilan...tp bila dengar akak2 ni sumer punya pengalamn mcm n...risau lak....yer la..kiter ni baru jer nak mula...heheh...hope dpt la kuatkan semangat kiter ni yer...supaya mcm yang lain...tak gentar menghadapi apa2 pun...
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Mon Apr 26, 2010 1:58 pm

daai_violet wrote:
alahai 1 inchi pun berkira ke rimbun?
betul2 particular org tue

kekeke.. bukan takat ukur labuh tuh, tepi/bahu pon di ukurnya.. terlebih jugak 1 inci sbb ukuran yg dia bg tu.. lupa plak dia ukur dari mana, tapi saya ukur dari hujung awning ke labuh bahu, so adalah beza skit... time2 tuh jugak buka n jahit semula keliling tudung... haruuu..

now dah slow down amik upah. a very closed customer jer. normally kawan2 yg segan nak tolak. diorg pon mmg very loyal n tak banyak kerenah.... yg bestnya bole ler buat project2 lain plak
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
beautysofiera



Posts : 22
Join date : 2010-08-20

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Fri Sep 17, 2010 5:59 pm

salam..

sy br kat sini.. Syukur sgt jumpa forum ni. Byk dpt info dr forumers sume.. thanx yer utk sume.. sama2 la kita blaja kemahiran & berbisnes.. I love you
Back to top Go down
View user profile
ronaldjjjnooo



Posts : 12
Join date : 2010-09-23

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Sat Sep 25, 2010 2:54 pm

Harold Godwinson (or Harold II) (Old English: Harold Gōdwines sunu) (c. 1022 – 14 October 1066) was the last Anglo-Saxon King of England.[1] Harold reigned from 5 January 1066, until his death at the Battle of Hastings on 14 October of that same year, fighting the Norman invaders led by William the Conqueror. Harold is one of only three Kings of England to have died in warfare, alongside Richard the Lionheart and Richard III.
credit union checking account
Offshore Corporation
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Mon Oct 04, 2010 1:14 pm

ni budak ronald mana ni...luku luku kang baru tau....spam sana spam sini....
Back to top Go down
View user profile
syamen



Posts : 133
Join date : 2008-12-24

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Mon Oct 25, 2010 4:23 pm

banyak pengalaman ..pahit dan manis, tapi syamen ni tak qeti nak susun ayat dan bercerita.. cuma simpan dlm hati... huhu
sesiapa yg rasa kita niaga ikhlas sebab cari pendapatan sampingan bantu keluarga..teruskan dan jangan menoleh kebelakang. bak kata pepatah 'patah sayap terbang jua' betul kah ayat ku? tongue
lama tak nmpk akak2 afizaz, yana dll. mesti sibukss sekarang flower
Back to top Go down
View user profile
butik bling bling



Posts : 19
Join date : 2011-01-05

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Thu Jan 27, 2011 8:16 am

Salam...

Memang bukan senang nak senang.... macam BB slalunya suh customer cuba tudung yang dah siap... kecik ke besar ker kita kan alterkan... alhamdulillah la takat ni blum ada yang komplen... cuba macam post2 sblm ni.. dpn ok cuma belakang kita tak tau lah

just nak share.... slalunya BB akan bagi customer try sample dulu.. tapi kalau diorang ada preference cutting bagi jer contoh tu so kita follow jer pattern tu.. kaler plak... BB siapkan catalog warna ..
n of course kena minta deposit so leh la tampung kos haga kain...

deal ngn customer ni mmg mencabar... nak macam ariani tapi bayar cam harga pasar malam cam ner???

Back to top Go down
View user profile http://butikblingbling.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Today at 10:16 am

Back to top Go down
 
Pengalaman DIY tudung biz
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai kelas TudungDIY,gathering tudungDIY,sesi beramah mesra sesama kita....-
Jump to: