BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Pengalaman DIY tudung biz

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 1:11 pm

ctpizza wrote:
k yana

merah tulisan tu Very Happy Very Happy Very Happy

hehehe CT...
saje jerr...bikin havoc sikit..x de la, if x puas ati, terus terang la kan....
Smile
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
Shikinjattiman



Posts : 278
Join date : 2009-01-08
Age : 38
Location : Kota Damansara Seksyen 11

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 1:13 pm

k yana wrote:
ermmm...siapa2 kalo yg dpt tudung dr saya tapi buruk..sila PM. call atau sms yer..jgn pi bawak bg org lain repair yer!..saya boleh repair kan, atau refund teruss..



hehhe betul2 bg balik kat tuan punya lg bagus.....
klu semua mcm k yana kan ok...

dah kita sbg pembeli kener lah bg tahu tuan jahit ...br dia tahu....
Back to top Go down
View user profile http://dailygrumblings.blogspot.com
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 1:19 pm

k yana wrote:
ctpizza wrote:
k yana

merah tulisan tu Very Happy Very Happy Very Happy

hehehe CT...
saje jerr...bikin havoc sikit..x de la, if x puas ati, terus terang la kan....
Smile

haah...kalau x sampai ati ...jgn la sampai ngadu kat org lain, nt jd big issue pulak
cuba settledkan dulu dgn seller
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 1:25 pm

k yana wrote:
ermmm...siapa2 kalo yg dpt tudung dr saya tapi buruk..sila PM. call atau sms yer..jgn pi bawak bg org lain repair yer!..saya boleh repair kan, atau refund teruss..

Akak sokong Yana..

Mana mana kastmer ku yg tak pueh ati...(dlm sini takde kastmer ku rasanya).....boleh anto repair balik...atau boleh refund, boleh dapat baru pun...no hal. Dan Pembeli tudung, harap anda pi jumpa balik penjual tudung tu...dan komplen, jangan takut kerana anda berhak berbuat demikian. Akak pun bukan takdak org komplen, ada yg repair balik....pun dah 4 bulan pakai nak tukar awning pun masih layan.......tp hari demi hari....akak belajar how to improve my tudung...tu yg ada interface semer bagai....then byk lagi yg harus kita pelajari....dan kekadang kami berbincang bersama sama (akak dan kastmer akak) mcm mana nak menyelesaikannya.....(takde simpan dlm hati pun...itu lebih baik dari cakap belakang2 ni).

Peh tu...ni Penjual tudung....hampa pun jgn dok erk sgt....hampa pun bukan taraf professional punya taylor...segala komen komen dari kastmer terima ngan hati terbuka...kerana Kastemer always right. Depa bayar bukan ngan air liur tau...depa bayag ngan duit. Buat bagi elok elok sket...kalau tak elok jgn dok mengada nak pi jual jugak...bila terima komplen...hampa gak yg sakit hati....cuba kena kat hampa (beli tudung mahal2....kendian dapat taraf mcm pasar malam.....ntah pasar malam pun lagi cantik dari jahitan hampa)....mana mana blog yg perasan perasan terror tu....please amik note jugak. Berniaga dengan cara yg Islam suka...selalu ikhlaskan diri (w/pun terlalu payah tuk melakukannya)....berniat kerana Allah swt (kalau niat anda kerana DIA..nescaya anda tidak berani melakukan yg tidak baik)....semoga anda menerima pendapatan yg bersih dan berkat.....dan InsyaAllah...perniagaan Anda akan lebih berjaya....

Harap jangan tersinggung dengan perkataan di atas....ini adalah utk pembakar semangat anda tuk terus maju...

Hamba Allah yg selalu sedo diri.... Crying or Very sad Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 2:30 pm

sokong kak yana....sokong kak keeah.....
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
Tinie Alias



Posts : 118
Join date : 2009-03-05
Age : 38
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 3:28 pm

Tinie setuju sesangat dgn kak kee & kak yana........tapi kes tinie lain plak......setakat ni takder la komplen dari kastemer, alhamdulillah....tapi, yg problem nyer bab payment.......kawan punyer pasal, payment tolak tepi (dia beli byk lai, pasal tu la tak push pasal payment)...janji nak bayar, tapi habuk pun tarak - dah sebulan lebih dah... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad ...sampai skang tak bayar-bayar......biler tanya, mcm2 alasan dia bagi......kekadang tu dah terasa mcm pengemis lak, dok mintak dia bayar......sedih sgat biler kawan sendiri amik kesempatan....... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad .......bila dipikirkan balik, tinie tak kisah kalau hilang kawan mcm tu - tak rugi satu abuk pun..... Mad Mad Mad
Back to top Go down
View user profile
Shikinjattiman



Posts : 278
Join date : 2009-01-08
Age : 38
Location : Kota Damansara Seksyen 11

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 3:39 pm

Tinie Alias wrote:
Tinie setuju sesangat dgn kak kee & kak yana........tapi kes tinie lain plak......setakat ni takder la komplen dari kastemer, alhamdulillah....tapi, yg problem nyer bab payment.......kawan punyer pasal, payment tolak tepi (dia beli byk lai, pasal tu la tak push pasal payment)...janji nak bayar, tapi habuk pun tarak - dah sebulan lebih dah... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad ...sampai skang tak bayar-bayar......biler tanya, mcm2 alasan dia bagi......kekadang tu dah terasa mcm pengemis lak, dok mintak dia bayar......sedih sgat biler kawan sendiri amik kesempatan....... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad .......bila dipikirkan balik, tinie tak kisah kalau hilang kawan mcm tu - tak rugi satu abuk pun..... Mad Mad Mad


kes berat kawan tinie tuh.....

kalau i pun tak tahu nak buat cemana...nama pun kawan.....
pening gak tuh
Back to top Go down
View user profile http://dailygrumblings.blogspot.com
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 3:46 pm

Tinie Alias wrote:
Tinie setuju sesangat dgn kak kee & kak yana........tapi kes tinie lain plak......setakat ni takder la komplen dari kastemer, alhamdulillah....tapi, yg problem nyer bab payment.......kawan punyer pasal, payment tolak tepi (dia beli byk lai, pasal tu la tak push pasal payment)...janji nak bayar, tapi habuk pun tarak - dah sebulan lebih dah... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad ...sampai skang tak bayar-bayar......biler tanya, mcm2 alasan dia bagi......kekadang tu dah terasa mcm pengemis lak, dok mintak dia bayar......sedih sgat biler kawan sendiri amik kesempatan....... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad .......bila dipikirkan balik, tinie tak kisah kalau hilang kawan mcm tu - tak rugi satu abuk pun..... Mad Mad Mad

kalau dah mention apa yg tinie tulis yg akak highlight tu...takut apa...minta jerr...minta sampai dia malu sendiri...dlm berniaga kena keras hati seket.....

tu namanya berniaga...
Back to top Go down
View user profile
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 3:47 pm

ctpizza wrote:
k yana wrote:
ctpizza wrote:
k yana

merah tulisan tu Very Happy Very Happy Very Happy

hehehe CT...
saje jerr...bikin havoc sikit..x de la, if x puas ati, terus terang la kan....
Smile

haah...kalau x sampai ati ...jgn la sampai ngadu kat org lain, nt jd big issue pulak
cuba settledkan dulu dgn seller

macam kes zareen ni...dah suruh kastemer tu gi bawak balik ke tailor yang jahit tudung dia tu...nak tau apa dia cakap...."kak..saya dah tau kualiti jahitan dia...buat pe saya nak anta kat dia lagi..."....so nak kata camner??

So kepada para pembeli....kalau pun tak puas hati bebeno ngan tukang jahit tudung tuuu.....bagitau le dia bebaik....at lease dia bleh le improvekan jahitan dia....

dan pada si tukang jahit tudung tuuu.....tanya2 le kabo si pembeli tuu....ok ke tidak tudung tuu...ada yang tak puas hati ke?...so takde le si pembeli ni gi ketempat org lain untuk membetulkan tudungnya sambil...membawa cerita2 yang tak sedap di dengar....huhuhu
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 3:51 pm

zareen...betul la pulak..kalo jahitan dah teruk..buat apa nak jumpa penjahit tu kan..tapi apa yg kastemer tu kena buat, die KENA bagitau penjahit tu..sekurang2nya penjahit tu tak syok sendiri..duk ingat tip top ka apa ka jahitan die..hehe..

lagi satu seperti yg dah ramai kat atas td ckp...penjahit2 yg nak menceburkan diri tuk menjual ni..hope boleh nilai hasil jahitan sendiri dulu la kan.. if dah puas ati..ok proceed laa...

hope semua jadi pengajaran... dan sapa2 yg beli dgn saya, boleh terus direk komen ke saya...tima kasih..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 3:54 pm

itula... susah kan camni, same goes my customer tu, kalu ada yg x puashati, bagi tau la kat akak terus
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 4:38 pm

k yana wrote:
zareen...betul la pulak..kalo jahitan dah teruk..buat apa nak jumpa penjahit tu kan..tapi apa yg kastemer tu kena buat, die KENA bagitau penjahit tu..sekurang2nya penjahit tu tak syok sendiri..duk ingat tip top ka apa ka jahitan die..hehe..

lagi satu seperti yg dah ramai kat atas td ckp...penjahit2 yg nak menceburkan diri tuk menjual ni..hope boleh nilai hasil jahitan sendiri dulu la kan.. if dah puas ati..ok proceed laa...

hope semua jadi pengajaran... dan sapa2 yg beli dgn saya, boleh terus direk komen ke saya...tima kasih..

hehehe btol tu k.yana...sokong 150%.... cheers cheers
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 5:11 pm

Zareen wrote:
ctpizza wrote:
k yana wrote:
ctpizza wrote:
k yana

merah tulisan tu Very Happy Very Happy Very Happy

hehehe CT...
saje jerr...bikin havoc sikit..x de la, if x puas ati, terus terang la kan....
Smile

haah...kalau x sampai ati ...jgn la sampai ngadu kat org lain, nt jd big issue pulak
cuba settledkan dulu dgn seller

macam kes zareen ni...dah suruh kastemer tu gi bawak balik ke tailor yang jahit tudung dia tu...nak tau apa dia cakap...."kak..saya dah tau kualiti jahitan dia...buat pe saya nak anta kat dia lagi..."....so nak kata camner??

So kepada para pembeli....kalau pun tak puas hati bebeno ngan tukang jahit tudung tuuu.....bagitau le dia bebaik....at lease dia bleh le improvekan jahitan dia....

dan pada si tukang jahit tudung tuuu.....tanya2 le kabo si pembeli tuu....ok ke tidak tudung tuu...ada yang tak puas hati ke?...so takde le si pembeli ni gi ketempat org lain untuk membetulkan tudungnya sambil...membawa cerita2 yang tak sedap di dengar....huhuhu



huhuhuhu...x tau nak ckp apa kalau cenggini
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
li_zam



Posts : 103
Join date : 2009-04-16

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 5:36 pm

Zareen wrote:
salam kengkawan semua.err..terlebih dahulu nak mintak izin puan admin dulu ekk...

....entah cam mana nak mulakan niii.....ok lah...zareen rasa nak buat luahan hati sket le kat sini....selama2 zareen dok menceburkan diri dalam bidang nie...macam2 kastemer yang zareen jumpa.....tapi yang tak tahannyer baru2 ni ada plak satu dua kes yang membuatkan zareen "terpanggil"...untuk buat posting kat sini.....

nak dijadikan cerita minggu lepas...ada 2 orang kastemer zareen datang umah semata nak membetulkan tudung masing2...tengok2 tdg masing2...memang mengecewakan...sampaikan ada sorang kastemer zareen tu macam nak nangis muka dia cerita kat zareen....yang tak tahannyer....dia kata...."kak...saya punya le bekobar2..nak tunggu tudung ni siap...bila sampai umah saya bukak..rasa cam nak nangis tengok tudung ni..."...ALAMAK...zareen pon tanya mana tempah....dia kata kat group diy...diulangi GROUP DIY.... wahhh....ini suda mencemarkan nama group ni dah dan zareen tau sape yang jual tudung tu...tapi biarlah rahsia.......

zareen tak kata yang zareen ni baguss sangat..tapi demi utk menjaga reputasi group ni....(bagi yang berniaga online tuu....)...so ukurlah tudung di kepala sendiri dulu baru nak jual.....zareen ada gak discuss bebenda ni dengan beberapa orang forumer kat sini...benda yang sama jugak diorang cerita...rasanya tak patut kita nak jual tudung yang dijahit dengan cincai boncai kat orang yang mengeluarkan duit utk tudung tu....memang tak patut.....kesian kat kastemer tuuu.....

apa yang zareen tulis kat sini bukanlah nak tunjuk pandai atau nak menarik perhatian sesiapa...atau nak tunjuk baguss...zareen pun masih lagi dalam proses belajar membetulkan jahitan zareen dan kekadang ada silapnya.....tapi renung-renungkan lah.....bukannya apa ..zarenn takut..disebabkan sorang dua yang buat hal...semua terkena akibatnya.....tq

Salam, dh byk hari x dpt nk lyn forum byk keleja opis..ptg ni rsa nk bukak forum tbukak ler thred ni.. mslh jual beli tudung.. rsa nk share jugk..tp bkn diri sdiri..jiran punya citer kbtulan tjumpa ms hri mgu kt kws perumahan.

Jiran ni pkai tdung butang blkg...hajaba la kot...dia kata beli ikut internet..sbb cikgu2 sek ramai beli..sekali dpt tdung tu fit sgt tang muka..ckgu tu siap tjuk dia dh repair gunting...kasi bsr..ya lah dh beli $60..dia kata kalu x pakai syg jugk $..sya tgok jugk jahitan dia x ade lah class sgt.. tu la..kdg rsa kasihan jugk kalu beli mahal hasil x memuaskan..tepi tu just klim warne je x ade jahit 2line.
Jiran tu siap sruh sya repair @ buat baru 1tdung utk dia..tp sya ckp x ambk lg tempahan just jahit pkai sdiri dulu..dia tgok tdung sya..dia bkenan. Tp sya still ckp x ambk lg tempahan masih belajar & belajar...

So kpd peniaga & pembeli..saling kerjasama. sekurang2 bile org complaint..jahitan kite lg bagus..org ckp belajar dr kesilapan
Maaf ya kalu citer ni buat org marah..sya just share.
Back to top Go down
View user profile
CT



Posts : 288
Join date : 2009-03-26
Age : 33
Location : shah alam

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 6:18 pm

li_zam wrote:
Zareen wrote:
salam kengkawan semua.err..terlebih dahulu nak mintak izin puan admin dulu ekk...

....entah cam mana nak mulakan niii.....ok lah...zareen rasa nak buat luahan hati sket le kat sini....selama2 zareen dok menceburkan diri dalam bidang nie...macam2 kastemer yang zareen jumpa.....tapi yang tak tahannyer baru2 ni ada plak satu dua kes yang membuatkan zareen "terpanggil"...untuk buat posting kat sini.....

nak dijadikan cerita minggu lepas...ada 2 orang kastemer zareen datang umah semata nak membetulkan tudung masing2...tengok2 tdg masing2...memang mengecewakan...sampaikan ada sorang kastemer zareen tu macam nak nangis muka dia cerita kat zareen....yang tak tahannyer....dia kata...."kak...saya punya le bekobar2..nak tunggu tudung ni siap...bila sampai umah saya bukak..rasa cam nak nangis tengok tudung ni..."...ALAMAK...zareen pon tanya mana tempah....dia kata kat group diy...diulangi GROUP DIY.... wahhh....ini suda mencemarkan nama group ni dah dan zareen tau sape yang jual tudung tu...tapi biarlah rahsia.......

zareen tak kata yang zareen ni baguss sangat..tapi demi utk menjaga reputasi group ni....(bagi yang berniaga online tuu....)...so ukurlah tudung di kepala sendiri dulu baru nak jual.....zareen ada gak discuss bebenda ni dengan beberapa orang forumer kat sini...benda yang sama jugak diorang cerita...rasanya tak patut kita nak jual tudung yang dijahit dengan cincai boncai kat orang yang mengeluarkan duit utk tudung tu....memang tak patut.....kesian kat kastemer tuuu.....

apa yang zareen tulis kat sini bukanlah nak tunjuk pandai atau nak menarik perhatian sesiapa...atau nak tunjuk baguss...zareen pun masih lagi dalam proses belajar membetulkan jahitan zareen dan kekadang ada silapnya.....tapi renung-renungkan lah.....bukannya apa ..zarenn takut..disebabkan sorang dua yang buat hal...semua terkena akibatnya.....tq


Salam, dh byk hari x dpt nk lyn forum byk keleja opis..ptg ni rsa nk bukak forum tbukak ler thred ni.. mslh jual beli tudung.. rsa nk share jugk..tp bkn diri sdiri..jiran punya citer kbtulan tjumpa ms hri mgu kt kws perumahan.

Jiran ni pkai tdung butang blkg...hajaba la kot...dia kata beli ikut internet..sbb cikgu2 sek ramai beli..sekali dpt tdung tu fit sgt tang muka..ckgu tu siap tjuk dia dh repair gunting...kasi bsr..ya lah dh beli $60..dia kata kalu x pakai syg jugk $..sya tgok jugk jahitan dia x ade lah class sgt.. tu la..kdg rsa kasihan jugk kalu beli mahal hasil x memuaskan..tepi tu just klim warne je x ade jahit 2line.
Jiran tu siap sruh sya repair @ buat baru 1tdung utk dia..tp sya ckp x ambk lg tempahan just jahit pkai sdiri dulu..dia tgok tdung sya..dia bkenan. Tp sya still ckp x ambk lg tempahan masih belajar & belajar...

So kpd peniaga & pembeli..saling kerjasama. sekurang2 bile org complaint..jahitan kite lg bagus..org ckp belajar dr kesilapan
Maaf ya kalu citer ni buat org marah..sya just share.

salam..

bg customer ct, klu ada yg xok just bg tahu ct..ct pun dalam proses belajar jugak untuk mengemaskan jahitan..pernah je ct kena tetas dekat 5 kali..sbb jahitan kat kepala tu jadi gelembung... Laughing ..semua tu hasil belajar sikit demi sikit..insyallah ct akan belajar lg untuk improve jahitan ct... flower
Back to top Go down
View user profile
Tinie Alias



Posts : 118
Join date : 2009-03-05
Age : 38
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 6:38 pm

li_zam wrote:
Zareen wrote:
salam kengkawan semua.err..terlebih dahulu nak mintak izin puan admin dulu ekk...

....entah cam mana nak mulakan niii.....ok lah...zareen rasa nak buat luahan hati sket le kat sini....selama2 zareen dok menceburkan diri dalam bidang nie...macam2 kastemer yang zareen jumpa.....tapi yang tak tahannyer baru2 ni ada plak satu dua kes yang membuatkan zareen "terpanggil"...untuk buat posting kat sini.....

nak dijadikan cerita minggu lepas...ada 2 orang kastemer zareen datang umah semata nak membetulkan tudung masing2...tengok2 tdg masing2...memang mengecewakan...sampaikan ada sorang kastemer zareen tu macam nak nangis muka dia cerita kat zareen....yang tak tahannyer....dia kata...."kak...saya punya le bekobar2..nak tunggu tudung ni siap...bila sampai umah saya bukak..rasa cam nak nangis tengok tudung ni..."...ALAMAK...zareen pon tanya mana tempah....dia kata kat group diy...diulangi GROUP DIY.... wahhh....ini suda mencemarkan nama group ni dah dan zareen tau sape yang jual tudung tu...tapi biarlah rahsia.......

zareen tak kata yang zareen ni baguss sangat..tapi demi utk menjaga reputasi group ni....(bagi yang berniaga online tuu....)...so ukurlah tudung di kepala sendiri dulu baru nak jual.....zareen ada gak discuss bebenda ni dengan beberapa orang forumer kat sini...benda yang sama jugak diorang cerita...rasanya tak patut kita nak jual tudung yang dijahit dengan cincai boncai kat orang yang mengeluarkan duit utk tudung tu....memang tak patut.....kesian kat kastemer tuuu.....

apa yang zareen tulis kat sini bukanlah nak tunjuk pandai atau nak menarik perhatian sesiapa...atau nak tunjuk baguss...zareen pun masih lagi dalam proses belajar membetulkan jahitan zareen dan kekadang ada silapnya.....tapi renung-renungkan lah.....bukannya apa ..zarenn takut..disebabkan sorang dua yang buat hal...semua terkena akibatnya.....tq

Salam, dh byk hari x dpt nk lyn forum byk keleja opis..ptg ni rsa nk bukak forum tbukak ler thred ni.. mslh jual beli tudung.. rsa nk share jugk..tp bkn diri sdiri..jiran punya citer kbtulan tjumpa ms hri mgu kt kws perumahan.

Jiran ni pkai tdung butang blkg...hajaba la kot...dia kata beli ikut internet..sbb cikgu2 sek ramai beli..sekali dpt tdung tu fit sgt tang muka..ckgu tu siap tjuk dia dh repair gunting...kasi bsr..ya lah dh beli $60..dia kata kalu x pakai syg jugk $..sya tgok jugk jahitan dia x ade lah class sgt.. tu la..kdg rsa kasihan jugk kalu beli mahal hasil x memuaskan..tepi tu just klim warne je x ade jahit 2line.
Jiran tu siap sruh sya repair @ buat baru 1tdung utk dia..tp sya ckp x ambk lg tempahan just jahit pkai sdiri dulu..dia tgok tdung sya..dia bkenan. Tp sya still ckp x ambk lg tempahan masih belajar & belajar...

So kpd peniaga & pembeli..saling kerjasama. sekurang2 bile org complaint..jahitan kite lg bagus..org ckp belajar dr kesilapan
Maaf ya kalu citer ni buat org marah..sya just share.

Tinie sokong dgn zareen......semua tdg yg tinie jahit, tinie akan test kat muka sendiri & tinie akan check jahitan dia......tinie akan belek setiap inci tudung yg dijahit.....yg mana tini tak puas ati, tinie akan tetas balik.....sbb bagi tinie, kepuasan pelanggan amat tinie utamakan & selalunya tinie akan mintak feedback from them - so apa2 yg lemah boleh diperbaiki....yelah, kiter nak meniaga biar betul......barulah berkat duit yg kiter terima tu......setakat ni alhamdulillah, semua kastemer tinie puas ati dgn tdg yg tini jahit..... Smile Smile
Back to top Go down
View user profile
syamen



Posts : 133
Join date : 2008-12-24

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 8:08 pm

k yana wrote:
ermmm...siapa2 kalo yg dpt tudung dr saya tapi buruk..sila PM. call atau sms yer..jgn pi bawak bg org lain repair yer!..saya boleh repair kan, atau refund teruss..


haha k yana

KENAPA SI TAILOR BUAT CENGGITU??
~ Adakah kerana cuma ingat duit tapi kualiti x tau jaga?
~ Sebab tempahan banyak sangat sampai mata rabun atau bute
~ Da ramai orang buat dia pun nak jahit tudung jugak ?? aahh orang lain pun kualiti x sehebat mana ( fikirnya kot)
~ Janji tempahan siap awal..cincai laa bagi siap..

1001 sebab hanya si dia yang tahu. Rambut sama hitam hati lain2. Harap si dia jadikan ini pengajaran!!

hari ni rasa nak menyampuk kejap. Sib baik tak kena hempok.. ekkeke 'PEACE'~~
Back to top Go down
View user profile
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 8:42 pm

ctpizza wrote:
bola & zareen

naper kastemer tudung tu x pegi suruh tailor tu betulkan tudung tu semula?

*kalau tailor tu dpt byk tempahan dr co besar, sure bukan die yg jahit mesti pekerja2 die....since pekerja2 yg jahit & kalau x de quality checking, maka mesti ada prob cenggini

ermm...dah ku kata kat cust tu...dia kata dia tak sampai hati nak cakap...
kita dah bgtau..dia kena ckplah kang kalo kena kat cust lain, pun sama gak...
lagipun untuk kebaikan dia gak...supaya dia tahu perbaiki mutu jahitannya...
tataulah ada ker tidak cust tu bagitau...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 8:47 pm

k yana wrote:
zareen...betul la pulak..kalo jahitan dah teruk..buat apa nak jumpa penjahit tu kan..tapi apa yg kastemer tu kena buat, die KENA bagitau penjahit tu..sekurang2nya penjahit tu tak syok sendiri..duk ingat tip top ka apa ka jahitan die..hehe..

lagi satu seperti yg dah ramai kat atas td ckp...penjahit2 yg nak menceburkan diri tuk menjual ni..hope boleh nilai hasil jahitan sendiri dulu la kan.. if dah puas ati..ok proceed laa...

hope semua jadi pengajaran... dan sapa2 yg beli dgn saya, boleh terus direk komen ke saya...tima kasih..

betol betol betol...
tanya dgn org yg paling dekat ngan kita, dan jujur...ok atau tidak jahitan tu...jangan takut dgn kritikan...
kritikan bantu kita jadi lebih baik...
cust ku pulak very the efficient...mana yg tak puas hati lepas sehari mesti hantor balik suh repair....huhuhuhuhh... pale pale
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Tue Jun 30, 2009 8:53 pm

CT wrote:
li_zam wrote:
Zareen wrote:

salam kengkawan semua.err..terlebih dahulu nak mintak izin puan admin dulu ekk...

....entah cam mana nak mulakan niii.....ok lah...zareen rasa nak buat luahan hati sket le kat sini....selama2 zareen dok menceburkan diri dalam bidang nie...macam2 kastemer yang zareen jumpa.....tapi yang tak tahannyer baru2 ni ada plak satu dua kes yang membuatkan zareen "terpanggil"...untuk buat posting kat sini.....

nak dijadikan cerita minggu lepas...ada 2 orang kastemer zareen datang umah semata nak membetulkan tudung masing2...tengok2 tdg masing2...memang mengecewakan...sampaikan ada sorang kastemer zareen tu macam nak nangis muka dia cerita kat zareen....yang tak tahannyer....dia kata...."kak...saya punya le bekobar2..nak tunggu tudung ni siap...bila sampai umah saya bukak..rasa cam nak nangis tengok tudung ni..."...ALAMAK...zareen pon tanya mana tempah....dia kata kat group diy...diulangi GROUP DIY.... wahhh....ini suda mencemarkan nama group ni dah dan zareen tau sape yang jual tudung tu...tapi biarlah rahsia.......

zareen tak kata yang zareen ni baguss sangat..tapi demi utk menjaga reputasi group ni....(bagi yang berniaga online tuu....)...so ukurlah tudung di kepala sendiri dulu baru nak jual.....zareen ada gak discuss bebenda ni dengan beberapa orang forumer kat sini...benda yang sama jugak diorang cerita...rasanya tak patut kita nak jual tudung yang dijahit dengan cincai boncai kat orang yang mengeluarkan duit utk tudung tu....memang tak patut.....kesian kat kastemer tuuu.....

apa yang zareen tulis kat sini bukanlah nak tunjuk pandai atau nak menarik perhatian sesiapa...atau nak tunjuk baguss...zareen pun masih lagi dalam proses belajar membetulkan jahitan zareen dan kekadang ada silapnya.....tapi renung-renungkan lah.....bukannya apa ..zarenn takut..disebabkan sorang dua yang buat hal...semua terkena akibatnya.....tq



Salam, dh byk hari x dpt nk lyn forum byk keleja opis..ptg ni rsa nk bukak forum tbukak ler thred ni.. mslh jual beli tudung.. rsa nk share jugk..tp bkn diri sdiri..jiran punya citer kbtulan tjumpa ms hri mgu kt kws perumahan.

Jiran ni pkai tdung butang blkg...hajaba la kot...dia kata beli ikut internet..sbb cikgu2 sek ramai beli..sekali dpt tdung tu fit sgt tang muka..ckgu tu siap tjuk dia dh repair gunting...kasi bsr..ya lah dh beli $60..dia kata kalu x pakai syg jugk $..sya tgok jugk jahitan dia x ade lah class sgt.. tu la..kdg rsa kasihan jugk kalu beli mahal hasil x memuaskan..tepi tu just klim warne je x ade jahit 2line.
Jiran tu siap sruh sya repair @ buat baru 1tdung utk dia..tp sya ckp x ambk lg tempahan just jahit pkai sdiri dulu..dia tgok tdung sya..dia bkenan. Tp sya still ckp x ambk lg tempahan masih belajar & belajar...

So kpd peniaga & pembeli..saling kerjasama. sekurang2 bile org complaint..jahitan kite lg bagus..org ckp belajar dr kesilapan
Maaf ya kalu citer ni buat org marah..sya just share.

salam..

bg customer ct, klu ada yg xok just bg tahu ct..ct pun dalam proses belajar jugak untuk mengemaskan jahitan..pernah je ct kena tetas dekat 5 kali..sbb jahitan kat kepala tu jadi gelembung... Laughing ..semua tu hasil belajar sikit demi sikit..insyallah ct akan belajar lg untuk improve jahitan ct... flower

btol tu ct...marilah sama2 kita baiki mutu jahitan kitaa....zareen pun dalam proses memperbaiki jahitan lagi ni supaya kes camni x berulang lagi...tapi zareen harap kekangkawan semua dapat melihat luahan zareen tu dari sudut positif....jika bukan kita sesama kita ingat mengigatkan....sape lagii...tq
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Wed Jul 01, 2009 8:02 am

syamen wrote:
k yana wrote:
ermmm...siapa2 kalo yg dpt tudung dr saya tapi buruk..sila PM. call atau sms yer..jgn pi bawak bg org lain repair yer!..saya boleh repair kan, atau refund teruss..


haha k yana

KENAPA SI TAILOR BUAT CENGGITU??
~ Adakah kerana cuma ingat duit tapi kualiti x tau jaga?
~ Sebab tempahan banyak sangat sampai mata rabun atau bute
~ Da ramai orang buat dia pun nak jahit tudung jugak ?? aahh orang lain pun kualiti x sehebat mana ( fikirnya kot)
~ Janji tempahan siap awal..cincai laa bagi siap..

1001 sebab hanya si dia yang tahu. Rambut sama hitam hati lain2. Harap si dia jadikan ini pengajaran!!

hari ni rasa nak menyampuk kejap. Sib baik tak kena hempok.. ekkeke 'PEACE'~~

teremosianal ler semalam...pasal mentioned "Tu, beli kat budak2 forum DIY ler...."....abeh smer org terbabit plak...ngan akak pun jadi BUDAK forum DIY..... tongue
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Wed Jul 01, 2009 11:54 am

aha budak2 forum DIY(termasuk aku la ni..) jom kita sama2 perkasakan jahitan..bergerak majuuu..demi tudung DIY..hehehhee
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Wed Jul 01, 2009 1:03 pm

k yana wrote:
aha budak2 forum DIY(termasuk aku la ni..) jom kita sama2 perkasakan jahitan..bergerak majuuu..demi tudung DIY..hehehhee

cheers cheers cheers bounce bounce
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
imanazra



Posts : 30
Join date : 2009-03-24

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Wed Jul 01, 2009 1:05 pm

sy ada satu perkara nak tanya pendapat otai kat sini...ada cust sy tempah tudung...semuanya okla...dari sesi penyiapan sehinggalah penghantaran.....dan selamat la sampai pada tuan punya nyer....semalam dia mesej...katanya semua kawan2 dia kata cantik tudung yg dia pakai dan berminat nak beli...dia pun puas hati dengan hasil kerja saya...tp masalahnya dia kata tudung tu berbulu dankainnya pecah2 walau pun baru pakai dan tak basuh lg. saya tanya cust saya yang offline...semuanya kata takde masalah....sy susah hati la jugak..sebab dia beli sampai 3 helai tp jadi camtu....kalau otai jd cam sy....apa yang patut di buat?
Back to top Go down
View user profile
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Wed Jul 01, 2009 2:59 pm

bola2_api wrote:
k yana wrote:
aha budak2 forum DIY(termasuk aku la ni..) jom kita sama2 perkasakan jahitan..bergerak majuuu..demi tudung DIY..hehehhee

cheers cheers cheers bounce bounce

wakakakaka.......aku jugak tuuu.....idup budak2 forum diy!!!..... cheers cheers
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Pengalaman DIY tudung biz   Today at 8:28 pm

Back to top Go down
 
Pengalaman DIY tudung biz
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai kelas TudungDIY,gathering tudungDIY,sesi beramah mesra sesama kita....-
Jump to: