BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
zue



Posts : 143
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Fri Mar 06, 2009 11:19 pm

Tensionnye jahit kain jersey nagoya ni...asyik lompat2 je. Dah try tukar mcm2 jarum & tapak...kdg2 jahit x lekat. Ada sesape yg boleh tolong x? Mad Mad
Back to top Go down
View user profile
ni_mariana



Posts : 218
Join date : 2009-01-21
Location : UK Perdana

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Sun Mar 08, 2009 7:20 pm

huwwwaaaaaa....... tension sungguh menjahit jc kamdar yg jv tu... Mad Mad Mad .. Asik berkedut aje... tak larat nak tetas.. dah kurangkan ketegangan benang..dah tukar tapak..tapi still camtu gak... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Sesape ade tips boleh tolong? Tengok misa jahit cantik je...
Back to top Go down
View user profile
croft



Posts : 35
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Sun Mar 08, 2009 7:42 pm

misa wrote:
smlm first time la jahit tudung dari kain people..
elok dah nak siap.. dah jahit kelim ngan twin needle..
tinggal lagik 3 inci jer nak siap.. 3 inci jer..
sekali jarum sangkut2.. tatau apasal..
bila dah angkat jarum.. tarik kain..
sekali tgk kain tu dah tercarik2.. nampaaaaaaaak sangat..
aduuuuuuuuh.. nak nangis gue..
akhirnyer tudung tu buat pakai sendiri jer..
ramai tegur tudung lawo hari ni..
tp masing2 tak pasang kat bawah tu tercarik sket..

saya pun ada pengalaman yg sama. kain tu macam termasuk kat dalam lubang tu. bila nak tetas balik, berlubang. sedey giler. nasib warna gelap, so lubang tu boleh sembunyi2 sket. ada lagi satu, saya tak jahit twin lagi, takut kes sama. sayang sgt, sbb kain tu best sangat, jatuh baik punya.
Back to top Go down
View user profile
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Mar 09, 2009 9:47 am

ni_mariana wrote:
huwwwaaaaaa....... tension sungguh menjahit jc kamdar yg jv tu... Mad Mad Mad .. Asik berkedut aje... tak larat nak tetas.. dah kurangkan ketegangan benang..dah tukar tapak..tapi still camtu gak... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Sesape ade tips boleh tolong? Tengok misa jahit cantik je...

Mariana, kalau jahit jersey kamdar maser jahit jgn tarik biar ikut flow mesin jahit tu..
Back to top Go down
View user profile
ni_mariana



Posts : 218
Join date : 2009-01-21
Location : UK Perdana

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Mar 09, 2009 10:12 am

rosetreat wrote:
ni_mariana wrote:
huwwwaaaaaa....... tension sungguh menjahit jc kamdar yg jv tu... Mad Mad Mad .. Asik berkedut aje... tak larat nak tetas.. dah kurangkan ketegangan benang..dah tukar tapak..tapi still camtu gak... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Sesape ade tips boleh tolong? Tengok misa jahit cantik je...

Mariana, kalau jahit jersey kamdar maser jahit jgn tarik biar ikut flow mesin jahit tu..

Nanti tak senget ke?
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Mar 09, 2009 3:13 pm

ni_mariana wrote:
huwwwaaaaaa....... tension sungguh menjahit jc kamdar yg jv tu... Mad Mad Mad .. Asik berkedut aje... tak larat nak tetas.. dah kurangkan ketegangan benang..dah tukar tapak..tapi still camtu gak... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Sesape ade tips boleh tolong? Tengok misa jahit cantik je...

k yana jahit ok jer..tak de pulak jadi masalah..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Mar 09, 2009 3:25 pm

k yana wrote:
ni_mariana wrote:
huwwwaaaaaa....... tension sungguh menjahit jc kamdar yg jv tu... Mad Mad Mad .. Asik berkedut aje... tak larat nak tetas.. dah kurangkan ketegangan benang..dah tukar tapak..tapi still camtu gak... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Sesape ade tips boleh tolong? Tengok misa jahit cantik je...

k yana jahit ok jer..tak de pulak jadi masalah..

bagi min la kan..pengalaman jahit pakai mesin lama n baru...rasanya mesin br ni fleksibel...boleh jahit kain ape pun...xbanyak songeh mcm mesin lama... Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
ni_mariana



Posts : 218
Join date : 2009-01-21
Location : UK Perdana

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Mar 09, 2009 6:49 pm

min chontoi wrote:
k yana wrote:
ni_mariana wrote:
huwwwaaaaaa....... tension sungguh menjahit jc kamdar yg jv tu... Mad Mad Mad .. Asik berkedut aje... tak larat nak tetas.. dah kurangkan ketegangan benang..dah tukar tapak..tapi still camtu gak... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Sesape ade tips boleh tolong? Tengok misa jahit cantik je...

k yana jahit ok jer..tak de pulak jadi masalah..

bagi min la kan..pengalaman jahit pakai mesin lama n baru...rasanya mesin br ni fleksibel...boleh jahit kain ape pun...xbanyak songeh mcm mesin lama... Rolling Eyes Rolling Eyes

hehehe....min ni macam nak soh beli mesin baru je.... Laughing Laughing
Back to top Go down
View user profile
delisha



Posts : 66
Join date : 2009-03-15

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Mar 16, 2009 8:38 am

nk share gk suka duka ku Laughing

blik jer dr blaja ngan kak shila trus hubby bwk g servey mesin jahit..dia pun semgt gile..tup2 kdai tutup sb ahd..sabar2..g pulk nilai square crik kain..yg ada kain jersey langsir ngan 2.9 punya jer..dok pusing2 last2 hubby ckp try jer yg murh dulu dh cntik baru beli yg lain..beli la gk memula 4 mtr..tungu mesin smpai siap kemas bilik utk letk mesin..alih2kn almari besar..smgt punya psl..hubby kata xmenyabar tungu dia buat..
dpt mesin jd jahitnya..g lg beli kain yg kers tu..hubby ckp buat jer byk kali xpe..smpai mahir..bg je kt sesape tudung tu..pastu test jahit kain kamdar..kekdg ok..kekdg x..bab jahit tepi lk..rs mhl sb smpai rm4 1 tudung..hntr kt jiran xcntik lk..terlompt2 jahitnya..tp xkn dia nk bukak kn..pakai jer la..last2 hubby ajk g beli mesin jahit tepi..sonok gile..
skrg dh serasi ngan mesin..jahit ok jer la..kalo bebudk ni xkaco bleh jahit 5 tudung 1 hari..tgk tempahan..tp area umah sy pakai kain kamdar je la..jual rm 25 saiz M rm30 saiz L..pendptn penduduk sini sederhana..
cuma sy xtest lg jahit 2 needle..seram Laughing ..tkut xjd mls nk tetas..lgpun takat ni diorg ok jer jahit tepi halus tu..yela harga pun sesuaila kan..ada gk yg gatal mulut tanya nk jahit 2 bng kt tepi sb kwn dia pakai cntik jer..terletk tdgnya..sy ckp tgk la pulk harga tdg org tu bape..kalo nk yg mhl akak bleh crikkn..anguk2 jer dia..tp pesan pulak nk kaler yg mane..mls nk lyn..xbuatkan pun..kalo bbtul dia nk pandai2 la crik kita blik..
Back to top Go down
View user profile
azima



Posts : 91
Join date : 2009-02-21
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Mar 16, 2009 9:49 am

ni_mariana wrote:
huwwwaaaaaa....... tension sungguh menjahit jc kamdar yg jv tu... Mad Mad Mad .. Asik berkedut aje... tak larat nak tetas.. dah kurangkan ketegangan benang..dah tukar tapak..tapi still camtu gak... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Sesape ade tips boleh tolong? Tengok misa jahit cantik je...

pakai mesin aper? singer ker? kalo singer portable maybe sy bleh bg cadang pape sikit..
kedut2.. dulu pon sy ada masalah tue.. la nie a'dulillah dah ok...
Back to top Go down
View user profile http://azimadiyshop.blogspot.com
zuwaidah



Posts : 238
Join date : 2009-01-05
Age : 52
Location : AU3 Keramat

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Mar 16, 2009 12:28 pm

azima wrote:
ni_mariana wrote:
huwwwaaaaaa....... tension sungguh menjahit jc kamdar yg jv tu... Mad Mad Mad .. Asik berkedut aje... tak larat nak tetas.. dah kurangkan ketegangan benang..dah tukar tapak..tapi still camtu gak... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Sesape ade tips boleh tolong? Tengok misa jahit cantik je...

pakai mesin aper? singer ker? kalo singer portable maybe sy bleh bg cadang pape sikit..
kedut2.. dulu pon sy ada masalah tue.. la nie a'dulillah dah ok...

saya pun pakai mesin singer, mula2 berkedut2..tak pandai nak guna sbb memang zero bab pegang mesin jahit hehehheeheh...pas tu saya buat jelujur dulu (sbb memang tak reti jahit kan) then baru guna mesin...itu pun mula2 kedut tak cantik...lama2 bila dah pandai sikit (pandai pun sikit saja)...baru ok sikit guna mesin tuu.
Tu la tgk misa dan yg lain jahit cantik...smooth saja...saya pnya senget sana sini..kadang2 terlajak jugak
Back to top Go down
View user profile http://zusazali.blogspot.com
yanzack79



Posts : 113
Join date : 2008-12-23
Age : 37
Location : bukit mahkota, bangi

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Mar 16, 2009 2:59 pm

ni_mariana wrote:
huwwwaaaaaa....... tension sungguh menjahit jc kamdar yg jv tu... Mad Mad Mad .. Asik berkedut aje... tak larat nak tetas.. dah kurangkan ketegangan benang..dah tukar tapak..tapi still camtu gak... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Sesape ade tips boleh tolong? Tengok misa jahit cantik je...

mariana.....kalau guna mesin singer...kengkadang memang mcm tu.....Kalau dah tukar jarum emas dan ubah ketegangan benang pun masih berkedut....rasenye mesin tu kene letak minyak...mungkin dia haus rasenye.....Ataupun mesin tu dah lama x servis....mesin ni mcm keta jugak.....Dia penat tu.....Gi bubuh minyak kat mana yg patut.....
Back to top Go down
View user profile
ni_mariana



Posts : 218
Join date : 2009-01-21
Location : UK Perdana

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Mar 16, 2009 7:01 pm

azima wrote:
ni_mariana wrote:
huwwwaaaaaa....... tension sungguh menjahit jc kamdar yg jv tu... Mad Mad Mad .. Asik berkedut aje... tak larat nak tetas.. dah kurangkan ketegangan benang..dah tukar tapak..tapi still camtu gak... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Sesape ade tips boleh tolong? Tengok misa jahit cantik je...

pakai mesin aper? singer ker? kalo singer portable maybe sy bleh bg cadang pape sikit..
kedut2.. dulu pon sy ada masalah tue.. la nie a'dulillah dah ok...

Saya pakai mesin Ringo - cam Janome Epal tu... Ni pon dulu beli ngan Epal
Back to top Go down
View user profile
ni_mariana



Posts : 218
Join date : 2009-01-21
Location : UK Perdana

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Mar 16, 2009 7:03 pm

zuwaidah wrote:
azima wrote:
ni_mariana wrote:
huwwwaaaaaa....... tension sungguh menjahit jc kamdar yg jv tu... Mad Mad Mad .. Asik berkedut aje... tak larat nak tetas.. dah kurangkan ketegangan benang..dah tukar tapak..tapi still camtu gak... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Sesape ade tips boleh tolong? Tengok misa jahit cantik je...

pakai mesin aper? singer ker? kalo singer portable maybe sy bleh bg cadang pape sikit..
kedut2.. dulu pon sy ada masalah tue.. la nie a'dulillah dah ok...

saya pun pakai mesin singer, mula2 berkedut2..tak pandai nak guna sbb memang zero bab pegang mesin jahit hehehheeheh...pas tu saya buat jelujur dulu (sbb memang tak reti jahit kan) then baru guna mesin...itu pun mula2 kedut tak cantik...lama2 bila dah pandai sikit (pandai pun sikit saja)...baru ok sikit guna mesin tuu.
Tu la tgk misa dan yg lain jahit cantik...smooth saja...saya pnya senget sana sini..kadang2 terlajak jugak

Dah try gak jelujur dulu...pon kedut gak.. Last-last saya try jait pelan-pelan...ok la gak walau pon senget sket... Laughing
Back to top Go down
View user profile
ni_mariana



Posts : 218
Join date : 2009-01-21
Location : UK Perdana

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Mar 16, 2009 7:05 pm

yanzack79 wrote:
ni_mariana wrote:
huwwwaaaaaa....... tension sungguh menjahit jc kamdar yg jv tu... Mad Mad Mad .. Asik berkedut aje... tak larat nak tetas.. dah kurangkan ketegangan benang..dah tukar tapak..tapi still camtu gak... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Sesape ade tips boleh tolong? Tengok misa jahit cantik je...

mariana.....kalau guna mesin singer...kengkadang memang mcm tu.....Kalau dah tukar jarum emas dan ubah ketegangan benang pun masih berkedut....rasenye mesin tu kene letak minyak...mungkin dia haus rasenye.....Ataupun mesin tu dah lama x servis....mesin ni mcm keta jugak.....Dia penat tu.....Gi bubuh minyak kat mana yg patut.....

Itu la...Hubby pon ade cakap, mesin tu nak kena letak minyak kot... Ari tu dah gode-gode.. Letak minyak, tukar segala macam tapak cuma tak try pakai jarum emas je...still kedut gak.. Mungkin nak kena try pakai jarum emas kot... Laughing . Tapi saya jahit kain cotton ok je jahitannya... Shocked
Back to top Go down
View user profile
ni_mariana



Posts : 218
Join date : 2009-01-21
Location : UK Perdana

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Tue Mar 17, 2009 7:50 am

Yan,

Malam tadi saya try pakai jarum emas lak... Eh, ok la plak...Cantik je jahitannye... Sebelum ni saya pakai jarum no. 9.. TQ la Yan..
Back to top Go down
View user profile
yanzack79



Posts : 113
Join date : 2008-12-23
Age : 37
Location : bukit mahkota, bangi

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Tue Mar 17, 2009 8:34 am

ni_mariana wrote:
Yan,

Malam tadi saya try pakai jarum emas lak... Eh, ok la plak...Cantik je jahitannye... Sebelum ni saya pakai jarum no. 9.. TQ la Yan..


sama-sama mariana......setiap mesin berbeza keupayaannye....mcm keta jugak.Sbb sebelum ni pun yan mengalami masalah yg sama.....tapi bila bawa mesin ke kedai...nyonya tu ckp...utk jahit kain licin, kain getah.....mmg kene guna jarum emas. Anyway...selamat menjahit.
Back to top Go down
View user profile
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Apr 09, 2009 10:42 pm

hmmm...itu pengalaman menjaet body tudung yg lemah lembut mcm belut...kalo yg mahal tu...sedap jer jahit...kalo yg kamdar/jakel tu huiihh..sabo jerlah...lain lagi gara2 tercarik tepi2 jari atau kuku.... pale pale

mcmana plak kalo org hantar tempahan tudung kat korang dan dia pegi lah bagi korang kain yang yaaaaaa aampppuuunnnnn....darah naik atas kepala sbbnyer kain tu ala2 ala kain buat baju beb....lembutnyer mak nyahhhh...
pernah takk? apa outcome nyer...cantik t ker...hancur ker....eee.... Mad Mad Mad
apa yg terlintas kat fikiran masa tu...tensen? nak nangis..? geram...?

rasa mcm itu jam gak nak tanya ngan org tu, napalah hang pi bagi kain lembut? kena laks awning separuh...huhuhu Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

sabo jer lah...kita dah terkena...nasib baiklah kain tu dia potong besar...bolehlah diganti...dah ler tu kain jenis yang memg kecut sekecutnyer...last2 nasib baik ada solutionnyer...menjadik gak ngan sempurnanya...dan dapat lak pujian...
masa menjaet tu rasanyer hati dah berkata2 last lah aku jaet kain lembut ni...next time takmo...
pandai2 lah guna kemahiran utk jadikannya tak lembut....huhuhu... scratch scratch


Last edited by bola2_api on Mon Apr 20, 2009 1:45 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
tteja



Posts : 6
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Apr 16, 2009 11:43 am

selama ni dok baca pengalaman korang jer ...

nih citer 2 3 hari lepas ...

nak dijadikan cerita, sy salah potong kain, terkecik plak.. ntah apa
yg dipikir pun tatau lah ...
mungkin makin dekat nk meletup nih, makin hilang fokus ...

berangan nk pakai tudung tuh dalam labour room lah konon,
alih2 jd tudung budak2 jer ...

nk p beli kain lain, dah tak larat dah mak nk menyoping ...
lol! lol! lol!
Back to top Go down
View user profile
delisha



Posts : 66
Join date : 2009-03-15

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Fri Apr 17, 2009 8:13 am

bola2_api wrote:
hmmm...itu pengalaman menjaet body tudung yg kelam lembut mcm belut...kalo yg mahal tu...sedap jer jahit...kalo yg kamdar/jakel tu huiihh..sabo jerlah...lain lagi gara2 tercarik tepi2 jari atau kuku.... pale pale

mcmana plak kalo org hantar tempahan tudung kat korang dan dia pegi lah bagi korang kain yang yaaaaaa aampppuuunnnnn....darah naik atas kepala sbbnyer kain tu ala2 ala kain buat baju beb....lembutnyer mak nyahhhh...
pernah takk? apa outcome nyer...cantik t ker...hancur ker....eee.... Mad Mad Mad
apa yg terlintas kat fikiran masa tu...tensen? nak nangis..? geram...?

rasa mcm itu jam gak nak tanya ngan org tu, napalah hang pi bagi kain lembut? kena laks awning separuh...huhuhu Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

sabo jer lah...kita dah terkena...nasib baiklah kain tu dia potong besar...bolehlah diganti...dah ler tu kain jenis yang memg kecut sekecutnyer...last2 nasib baik ada solutionnyer...menjadik gak ngan sempurnanya...dan dapat lak pujian...
masa menjaet tu rasanyer hati dah berkata2 last lah aku jaet kain lembut ni...next time takmo...
pandai2 lah guna kemahiran utk jadikannya tak lembut....huhuhu... scratch scratch


samala kita bola..penah kena 1 customer ni..nk buat seragam opis..kain selendng yg jnis lembut gilos tu..jelujur pun bleh tertarik kainnya..peniti kena yg halus hujungnya..last2 seme mesin kena tukar jrum pling kecik..pastu time jhit tepi kena longgr tension benangnya..baru jd..mintk tempoh 2 mingu..bkn apa dok mikir cemana nk buat..dh ler kena mgadap dia lama..semingu jer sy dh bg blik..tu pun yg sebenornyabuat 2 ari jer Laughing 7 tudung diorg nk..ye la kalo 2 ari jer trus siap next time sedp2 jer bg pastu nk cpt..dh ler nk buat kena slow2..
Back to top Go down
View user profile
anekamaya



Posts : 79
Join date : 2009-04-08
Age : 36
Location : SHAH ALAM

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Apr 20, 2009 1:07 am

hi...saya new members kat sini...baru cuba2 nak jahit tudung...so far dah siap 3 lai...tadi ptg gi antar jahit tepi....then ni baru je lepas jahit kelim tepi tudung..huh...huduh sungguh kelim aku...senget benget cam ulor sawe jek...hangin satu badan...cam mana nak bagi lawo ye....rasanye nak kene beli mesin jahit tepi halus, ..tak payah nak kelim2 dah kan??...ikut je warna tudung tu...
Back to top Go down
View user profile
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Apr 20, 2009 1:44 am

AnekaMaya wrote:
hi...saya new members kat sini...baru cuba2 nak jahit tudung...so far dah siap 3 lai...tadi ptg gi antar jahit tepi....then ni baru je lepas jahit kelim tepi tudung..huh...huduh sungguh kelim aku...senget benget cam ulor sawe jek...hangin satu badan...cam mana nak bagi lawo ye....rasanye nak kene beli mesin jahit tepi halus, ..tak payah nak kelim2 dah kan??...ikut je warna tudung tu...

tahniah...maya dah berjaya menjaet tudung sendiri...
kita kalo jaet tanpa mesin jaet tepi, lagi cantik kelimnyer banding yg berjaet tepi...tatau napa...tapi itu ler yg sebenarnyer...huhuhu...
cantik2 sgt tapi sekali tgk kat dalam, mana ada jaet tepi..huhuhu...cuma takderlah kita nak menjual ngan org camtu...mcm nak tak nak jer buat...walau camana pun kena jaet tepi...hehhee..
emmm pasal jaet tepi halus ni satu jer...kalo tempahan kita tak banyak takpe...tapi kalo banyak...renyahler kejap2 nak tukar benang tu...bukan satu...tapi 3 beb...kalo warna tu ada 24 warna, mau tak nangis kejap2 nak tukar...yg sekarang ni nak tukar bobbin pun dah rasa nak muntah darah dah... pale
kita beli bobbin setiap kali pegi kedai jaetan...skrg bobbin jer setiap satu warna ada 3 gulung...senang kerja ku...
belom lagi koleksi benang tu... scratch scratch scratch
mcmana nak jadikan kelim kita kemas kena praktis selalu...kena hari2 buat...dan yg pastinya FOCUS dan jangan ada distraction...mcm kita ni, mmg betul2 takder distraction...bila jaet dlm keadaan stress apa jadi ntah...mcm ular...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Apr 20, 2009 1:49 am

[quote="AnekaMaya"]hi...saya new members kat sini...baru cuba2 nak jahit tudung...so far dah siap 3 lai...tadi ptg gi antar jahit tepi....then ni baru je lepas jahit kelim tepi tudung..huh...huduh sungguh kelim aku...senget benget cam ulor sawe jek...hangin satu badan...cam mana nak bagi lawo ye....rasanye nak kene beli mesin jahit tepi halus, ..tak payah nak kelim2 dah kan??...ikut je warna tudung tu...[/quote

aku pun skrg minta tempoh 2 minggu...tak mampu dah ku mengejar deadline kalo nak cepat...terkena ngan ada sorg kastemer...nak tudung ari sabtu, pilih kain dan set dia punya awning seperti kehendaknya hari rabu...bygkan 2 hari jerk dia bagi...tensen beb...skrg...2 weeks...muktamad...kalo siap awal alhamdulillah, kalo lambat tak ler kena marah sgt...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
anekamaya



Posts : 79
Join date : 2009-04-08
Age : 36
Location : SHAH ALAM

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Apr 20, 2009 1:51 am

bola2_api wrote:
AnekaMaya wrote:
hi...saya new members kat sini...baru cuba2 nak jahit tudung...so far dah siap 3 lai...tadi ptg gi antar jahit tepi....then ni baru je lepas jahit kelim tepi tudung..huh...huduh sungguh kelim aku...senget benget cam ulor sawe jek...hangin satu badan...cam mana nak bagi lawo ye....rasanye nak kene beli mesin jahit tepi halus, ..tak payah nak kelim2 dah kan??...ikut je warna tudung tu...

tahniah...maya dah berjaya menjaet tudung sendiri...
kita kalo jaet tanpa mesin jaet tepi, lagi cantik kelimnyer banding yg berjaet tepi...tatau napa...tapi itu ler yg sebenarnyer...huhuhu...
cantik2 sgt tapi sekali tgk kat dalam, mana ada jaet tepi..huhuhu...cuma takderlah kita nak menjual ngan org camtu...mcm nak tak nak jer buat...walau camana pun kena jaet tepi...hehhee..
emmm pasal jaet tepi halus ni satu jer...kalo tempahan kita tak banyak takpe...tapi kalo banyak...renyahler kejap2 nak tukar benang tu...bukan satu...tapi 3 beb...kalo warna tu ada 24 warna, mau tak nangis kejap2 nak tukar...yg sekarang ni nak tukar bobbin pun dah rasa nak muntah darah dah... pale
kita beli bobbin setiap kali pegi kedai jaetan...skrg bobbin jer setiap satu warna ada 3 gulung...senang kerja ku...
belom lagi koleksi benang tu... scratch scratch scratch
mcmana nak jadikan kelim kita kemas kena praktis selalu...kena hari2 buat...dan yg pastinya FOCUS dan jangan ada distraction...mcm kita ni, mmg betul2 takder distraction...bila jaet dlm keadaan stress apa jadi ntah...mcm ular...


thanx bola....tu la...mmg puas hati dpt jahit sdri sbb kalau beli nak2 yug awning brocade...huih mahal sunggoh... td jalan2 kat shah alam mall..tanye rege yg awning brocade brand de zahra , ape tah..RM100++...tak sanggup mak...heheeh....


Ha ah, mmg kene fokus...sbb kalau leka sket je die mule menyenget....hangin satu badan..tudung dah cun, tp bile tgk tang kelim die..waduh2...sakit ati gue.. lol!
Back to top Go down
View user profile
acik_lynn



Posts : 20
Join date : 2009-01-09

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Apr 20, 2009 1:53 am

AnekaMaya...
bagi saya, kalau nak kemas jahitan, kena belajar cara yg betul dan practice selalu bak kata "practice make perfect"
Tapi saya ni pon tak practice2 lagi, baru jadik satu. itupon campuran air tangan cikgu eynas. memang kemas jahitan dia. malu sehhh...

eik bola, lum titun ker? lol!
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Today at 1:41 am

Back to top Go down
 
Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: