BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
iszahraa



Posts : 32
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Ampunk Je

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 3:52 pm

uish marah nyer kak eva ?? hikhikhik
Back to top Go down
View user profile
evabobbie
Peniaga


Posts : 267
Join date : 2008-12-22
Age : 45
Location : seri kembangan/shah alam

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 4:20 pm

iszahraa wrote:
uish marah nyer kak eva ?? hikhikhik

albino lol! cheers manede marah..hehe
Back to top Go down
View user profile http://allmustsell.blogspot.com
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 5:36 pm

AcikAmong wrote:
hooney wrote:
tak larat melayan karenah customer... he he


Oh... itu sudah semestinye...ada jugak yg komen beli kat pasar malam dpt belas-belas je...dia tak tau kita gunakan kain barape hinggit. kan.. kan.. kan...

btol tuuu...tensen btol....
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
AcikAmong



Posts : 99
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 5:57 pm

Zareen wrote:
AcikAmong wrote:
hooney wrote:
tak larat melayan karenah customer... he he


Oh... itu sudah semestinye...ada jugak yg komen beli kat pasar malam dpt belas-belas je...dia tak tau kita gunakan kain barape hinggit. kan.. kan.. kan...

btol tuuu...tensen btol....


sebenarnya kesian org2 yg mcm ni. dia tak tau harga kain. acik smpi tunjuk kat kawan yg sporting harga kain2 yg acik beli kat ss2 tu. apa2pun bagi acik janji kita puas hati. kita jahit kita pakai. upah dah jimat dah...
Back to top Go down
View user profile
ajergiler
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 6:53 pm

cam kita lak..

suka - bila 1st time menjahit trus menjadik....kita ni jenis x sabar skit..so mmg cpt sgt nak tgk hasilnya...dpt ramai kwn yg sama hobi..pastu bila pakai org tanya pastu dipuji lak..
puas hati sgt2...

duka- bila jarum mesin apple yg sesuai dgn kain jersey tu patah..nak replace x tau katne..
and bila mesin jahit buat hal....tu yg tensen sgt..bab menetas tu xde lak experience lg..
pastu bila yg komplen mahal dan dah dpt tudung x nak byr lak..padahal nak guna duit tuk modal ni..part tu yg plg tensen sekali...
Back to top Go down
View user profile
yanzack79



Posts : 113
Join date : 2008-12-23
Age : 37
Location : bukit mahkota, bangi

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 7:36 pm

Hari ni yan masih lg cuti.....so dok pujuk cik abe gi kedai people....konon2 nak cari printed jesy..tapi satu pun takde yg berkenan.....lepas tu pegi pulak kedai fah num yg depan kedai people tu...Sales assistant kat situ terus tanye..cari kain buat tudung ke? Dgn senyuman ala2 kambing tu terus angguk...cakap nak cari printed jesy.....Terus ke tingkat 2...Mmg kedai tu kalau masuk rase nak gila kejap sbb byk sgt pilihan..dan kainnye pun cantik2. Apelagi terus sambar kain color biru dgn hijau lumut....dah jumpa yg berkenan ...terus balik je...x singgah pun mana2..Mmg pegi kl hari ni semata mata cari kain...

Mmg skarang tgh menggila jahit tudung ni....Kain body dah ada...cuma nak cari kain buat owning je...Tadi masa pegi kl pun...org asyik pandang2...tunjuk2...senyum2...cuma diaorg x dtg dekat tanye...Rase bangga jap...Bangga dpt jahit tudung sendiri.....huhuh...


KENGKAWAN NAK TANYE SIKIT...MCM MANA NAK MASUKKAN GAMBO KITA (UTK MY PROFILE)? TLG BANTU YAN
Back to top Go down
View user profile
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 10:26 pm

saya pulak jenis yg tak pegang jarum benang w/pun butang tercabut.. No
kawan2 jadikan saya icon.. kalau saya yg xde basic menjahit pun boleh jahit tudung, diorang lagi laa boleh.

tapi sebab minat sgt dgn tudung2 style macam ni (hari2 pakai), merata saya mencari sampai la terjumpa forum cari yg tengah sibuk dgn ariani.. tetiba muncul diy tudung dari sifu aka cupcake yg menjadi inspirasi ramai disini...

w/pun saya masih belum sanggup pakai tudung jahit tangan yg tah apa2 tu ke ofis..
tapi bila ada yg tegur tudung ready made yg saya pakai dan tanya kat mana beli, saya selalunya akan cakap...
"yg ini beli kat xyz, tapi sekarang ni dah ramai yg buat tudung sendiri.. cuba cari forum cari.. bla ... bla.."
semangat tau mempromote tudung diy
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Dec 24, 2008 10:44 pm

ajergiler wrote:
cam kita lak..

suka - bila 1st time menjahit trus menjadik....kita ni jenis x sabar skit..so mmg cpt sgt nak tgk hasilnya...dpt ramai kwn yg sama hobi..pastu bila pakai org tanya pastu dipuji lak..
puas hati sgt2...

duka- bila jarum mesin apple yg sesuai dgn kain jersey tu patah..nak replace x tau katne..
and bila mesin jahit buat hal....tu yg tensen sgt..bab menetas tu xde lak experience lg..
pastu bila yg komplen mahal dan dah dpt tudung x nak byr lak..padahal nak guna duit tuk modal ni..part tu yg plg tensen sekali...

ajer...sbb tu la min ni takot sgt kalo ada org nk tempah tudung dr min...kang takut org xpuas ati..baik min buat utk pkai sendiri...abis2 pun buatkan utk mak mertua n kakak ipar jek...abis crita...lg satu..min ni kureng kesabaran skit...jahit tudung pun ikut mood...kalo mood ok mmg blh stay up smpi pkl 4 pagi!! drunken drunken
tp min respek la kat korang yang berdedikasi dengan bisnes menjahit tudung ni... Cool
keep it up!!! cheers cheers cheers
Back to top Go down
View user profile
nurin_qistina73
Peniaga


Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: awning   Thu Dec 25, 2008 1:12 am

k yana wrote:
kut sapa yg pernah cuba semua template awning ariana, hajabi, lyds..boleh share perbezaan awning2 tu..

pd saya awning ariani pendek tak sesuai muka lebar.LYD awning panjang sikit but still tak sesuai utk mukaku. Both awning sesuai utk muka comel. Hajaba awning ok utk I tapi mcm panjang sgt yg paling suka awning lebar 1 inci n 1.5 panjang dr ariani wning
Back to top Go down
View user profile
cienoet



Posts : 8
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Fri Dec 26, 2008 3:51 pm

meabadi wrote:
Awning ARIANI ===== waduh2.....sokmo x jadi....kena kain lembut baru jadi....kepala macam alien.....


Awning Hajaba === Ok bangat seyh.....menjadik2 je bila buat...


Masa memula dah naik frust coz buat awning ariani sokmo x kena aje bentuknya....bila buat hajaba...naik balik semangat ku......



yaaabedaaaa beeeeddduuuuuu cheers cheers cheers cheers

ME..apa beza template tudung ariani dgn hajaba??
template cupcake tu yg ariani kan?
Back to top Go down
View user profile
zam mama_rock
Peniaga


Posts : 64
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Fri Dec 26, 2008 4:37 pm

eheh..ramai gak ada pengalaman suka duka kan..ehehe

zam@mama rock start jahit tudung ni..bila bukak forum cari tu la.. sbb masa tu tgh dok sakan beli tudung ariani..
dpt la beli 2 helai standard saiz, satu anak..sbb mahal gile kan..abeh duit banje beli tudung sampai hubby cakap..tak yah mkn nasik dah pasni..bleh kurus..sbb dah mkn tudung..huahhhh lol! lol! lol!

pastu tgk nota cupcake..try buat sendiri template... atas kertas tracing.. abeh kertas tracing hubby beli utk wat kek2 yg org order ngan dia.. zam pi buat template tudung plak..moekekke Twisted Evil Twisted Evil

pastu ada try buat selai... dah jadik..walaupon senget sket.. tak balance..
pastu bila attend FOC class tu..terus bawak mesin skali terus menjahit.. padahal mesin tu hubby beli lama dah..zam dok wat tukun..ehehe

since zam mmg peniaga berdaftar kat forum perkahwinan tu..saje2 nak jual kain ni..takde untung sgt pon..cuma ambek upah potong je..sbb biasa je belen kain (beli 1 meter dpt 2 helai tudung), so yg belen tu zam jual.. ehehe..kain2 awning pon slalu beli/jv ngan member kat cari.com
ada la tolong jahitkan member2 rapat, ngan opismate..dgn ambek upah RM10 je satu.. huhu.. mmg takmo ambek upah sgt..sbb anak tgh membesar..susah nak control..pastu ngan alah2 plak skang nih..slalu tak sihat.. eheh..mcm2 dugaan

cuma ramai sgt yg dah pandai jahit atas nota yg zam/mama bg dulu... seronok..sbb share info bergambar dgn kengkawan
pastu siap buat jual lagi template.. utk saiz anak tudung, standard saiz.. dan terbaru utk saiz medium (1meter dpt 2 helai)

so ladies keep up a good work.. semoga masing2 dimurahkan rezeki.. mcm zam ni tak menjual tudung pon..atas doa kawan2..murah gak rezeki ku skang nih... tapi rezeki lain la..ehehehe
insyallah nanti kalau dah ok..dah larat..maybe mana2 yg larat dijahit.. kalau ada extra baru la akakn dilelong kat sini.. peaceee
Back to top Go down
View user profile
penguin



Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Sat Dec 27, 2008 4:40 pm

mama,
just nak confirmation........yg dlm avatar tu awning nye dr mana people ke? sbb looking for that material la
Back to top Go down
View user profile
wawo



Posts : 157
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Tue Dec 30, 2008 4:11 pm

Salam,

Wawo setakat nie mmg xde pengalaman suka/duka menjahit coz x berkesempatan lg menjahit Laughing

Alasannya: Slalu x cukup tido coz ader anak kecik - 2 thn & 6 bln Laughing (nantikan x pasal2 jariku yg ku jahit Razz )

Wawo cuma nak berkongsi pengalaman pahit membeli tudung DIY dr forumer (nama dirahsiakan atas dasar kemanusiaan) Crying or Very sad

Wawo beli tudung tu terus beli 4 helai atas dasar wawo percaya setelah membaca dr forum & mind nie dah set klu forumer dr forum tersebut mesti cantik coz tgk gambar2 yg ditempek mmg cantik.

Namun bila wawo terima tudung tersebut, mmg amat mengecewakan & langsung x bleh dipakai. Jahitannya pun klu org putih kata HORRIBLE.

Wawo dah PM forumer tersebut & dia minta wawo pulangkan balik tp wawo klu benda mmg tersurat utk wawo so wawo anggap tu bahagian yg wawo terima No No No

Yg wawo paling terkilan jawapan forumer tu jawap pasal jahit tepi tudung. Wawo dah tanya klu bleh jahit, jahit la tp bila dah dpt tudung tu dia jawab plak x brape pandai jahit tepi Rolling Eyes

Sudahnya tudung tu skrg, wawo buat balik just tukar awning & kebetulan ader member kat opis ader mesin jahit so pinjam la kejap just utk alter balik tudung tu Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Aper yg wawo nak sampai di sini MOHON kerjasama forumer2 yg menjual tudung DIY nie berterus terang klu customer tanya Smile
Back to top Go down
View user profile
kaknab



Posts : 35
Join date : 2009-01-01
Age : 60
Location : bm, penang

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Jan 01, 2009 8:41 pm

kaknab xade masaalah nak potong ke nak jahit ke, sebab kaknab memang selalu jahit tudung untuk staff nurse, tudung indo lebih kurang je cuma boh awning, potong, jahit, xsampai 30 minit dah siap satu tudung, kaknab memang ada machine jahit tepi, so senang,
kaknab memang buat pola simpan. nak buat anytime boleh.
Back to top Go down
View user profile http://kaknab-jomjahit.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Jan 01, 2009 9:06 pm

kak nab dok kat mana ye... sunny
Back to top Go down
View user profile
kaknab



Posts : 35
Join date : 2009-01-01
Age : 60
Location : bm, penang

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Fri Jan 02, 2009 12:10 am

hannan6d wrote:
kak nab dok kat mana ye... sunny

kaknab dok kat penang. bm
Back to top Go down
View user profile http://kaknab-jomjahit.blogspot.com/
tiramisu



Posts : 144
Join date : 2008-12-30
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Fri Jan 02, 2009 12:21 pm

sy pun dah lama dok berkenaan tudung, hajat hati nak gie munawarah, member beli kat situ kain biasa je pun dah rm 120..ngeri dengarnya...so tempah ngan member tudung arini satu,,,best dia jahit. dapat je tudung tu, balik rumah terus godek mesin jahit, body dia main potong gitu je tak pakai template pun....cuma buat template awning je...terus siap satu, cuma kureng kemas skit je....tak sabar punya pasal...nanti nak gie shoping kain byk2...
Back to top Go down
View user profile
Batrisya



Posts : 29
Join date : 2008-12-23
Location : Pulau Mutiara

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Sat Jan 03, 2009 1:49 am

saya pun..dok cari tudung ariani & munawarrah nie..saya kat penang..mana ada ariani & munawarrah tu..pestu dengar harga...mak aiii, juling bijik mata...mahalnyer..ada ari tu pegi KL, pujuk hubby & my sis, suh bwk pi ariani jugak2...tapi bila sampai kat kedai, frust yg amat sbb tinggal kaler yg tak bape best...kaler yg menjadi idaman, takde pon..last2 balik mcm tu jer...

Masuk BFT kat cari tu, pakat2 blajar buat tudung nie...w/pun saya jauh..tapi nekad nak buat sendiri jugak tudung nie..1st tudung, buat ngan jersey murah yg harga 2.8/m tu...tak elok langsung + my jahitan yg mcm ngan apatah...ngeri bila tgk...then hubby pon dok gelak...serius, my 1st tudung tu mmg terok sangat...takdenyer ropa tudung pon...hehehehe..pastu belajar lagik dan lagik...mintak tlg ngan sorang member (forumer cari gak) mintak dia bg template..tanya kwn2 kt dlm forum..alhamdulillah, skang ni dah yakin nak pkai gi keja...tapi still kena bg kemaskan lg jahitan...tak kisah la, sbb saya buat unt saya pkai sendiri jer...
Back to top Go down
View user profile
Batrisya



Posts : 29
Join date : 2008-12-23
Location : Pulau Mutiara

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Sat Jan 03, 2009 1:51 am

kaknab wrote:
hannan6d wrote:
kak nab dok kat mana ye... sunny

kaknab dok kat penang. bm

hi kak nab... Very Happy saya pon kat penang jugak...tapi belah pulau...
Back to top Go down
View user profile
faziraniq
Peniaga


Posts : 152
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Jan 05, 2009 2:07 pm

i nak join gak kat sini


SUKA : bila jahit sendiri dan pakai kemudian boleh pilih ikut citarasa sendiri tu yang paling suka dan satu lagi bila customer puashati dengan jahitan yang kita jahit ...itu yg lagi bersemangat.


DUKA : biasa la macam kekawan yang lain kena TETAS paling benci sekali....amat menyiksakan ( boleh buat hilang mood
Back to top Go down
View user profile
Fatyn



Posts : 20
Join date : 2008-12-23
Age : 39
Location : Kuantan, Pahang

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Jan 05, 2009 4:13 pm

hehhee..kita pun nk join gk...
dulu sebelum jumpa tudung DIY ni, kita pakai pashmina..
suka sangat tp beli dh siap ada awning nyer..skang ni org tu dh xmo buat..
tu yg sungguh2 cari cara nk jahit sendiri tudung nie..
mesin jahit pun dh berthn dok dlm kotak (sib baik x rosak)..
masa sebelum dpt SK dr yela, jahit ntah apa2 jer..skang ni dh ok sbb ikut ukuran yg betul..
hubby plak jenis kalau x ok dia akan cakap direct jer.. tp kita ni jenis yg x suka menetas,
just jahit tudung lain je.. yg xjadik tu pakai ajelah kt umah..

ps:nk kongsi, jahit awning pada pashmina sbnarnya lg susah drp jahit atas jersey...
Back to top Go down
View user profile http://fsuhaini.blogspot.com
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Fri Jan 16, 2009 9:19 pm

Memula tahu pasal DIY tudung ni pasal selalu masuk blog cupcakes.
Then pi beli dulu kain jersey yg murah giller tu. Almaklum lah, tak tahu ape2 lagi masa tu.
Then beli SK from sis Yela. Huhu...jersey dgn brocade yg dia hantar tu mmg tak sanggup nak potong.
2-3 kali jahit guna jersey murah tu. Alhamdulillah. Berjaya walaupun jahitan belum memberansangkan.

Then pi gathering kat rumah Sis Yela. Dapat le jumpa pakar DIY yg lain; Sis Faziraniq, Sis Kimi, Faz, Sis Nurin...
Ku borong le 2-3 jersey dan pelbagai kain utk awning. (rambang mata okieh masa tuh!!!) Kopak la jugak..
Balik rumah makin semangat nak buat. Tapi masih jahit pakai kain murah. Then dgn terketar2 nya nak potong jersey mahal tu... Sekarang sume jersey dah siap taruk awning..Ada kat kedai utk jahit tepi.

Alhamdulillah..dapatla 7-8 helai utk pakai sendiri. Kat klinik ramai sibuk nak tempah.. Huhu...takutnya....Diorang ni perasan ke tak jahitan ku itu tak berapa cantik... Ades....Tapi mmg tak ambil kecuali yg mendesak sgt tu..(kalau hulur duit dulu ok gak, ni sume pun cakap mulut jeee,,,mau kopak camni)
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Jan 19, 2009 9:20 am

wah yus dah pandai jahit, tahniah....
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
ni_mariana



Posts : 218
Join date : 2009-01-21
Location : UK Perdana

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Sun Feb 01, 2009 10:01 pm

Huhuhu... hari ni nape ntah jahitan asyik melompat-lompat je... Mad Mad Mad Mad
Asyik menetas je kejenya... Menguji kesabaran sungguh..
Back to top Go down
View user profile
zue



Posts : 143
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Feb 02, 2009 2:14 pm

ni_mariana wrote:
Huhuhu... hari ni nape ntah jahitan asyik melompat-lompat je... Mad Mad Mad Mad
Asyik menetas je kejenya... Menguji kesabaran sungguh..

try ikut petua kaknab...letak kertas kat bawah @ atas kain yg nak dijahit tu. Gerenti ok pnye...sy dah try buat. Dah abis jahit nnti, tarik je kertas tu.. flower
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Today at 1:42 am

Back to top Go down
 
Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: