BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
ni_mariana



Posts : 218
Join date : 2009-01-21
Location : UK Perdana

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Feb 02, 2009 2:42 pm

Dah try guna kertas tu...alhamdulillah baru okey.. thanks for the petua... Laughing
Back to top Go down
View user profile
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Mon Feb 02, 2009 10:43 pm

Mmg suka sgt dpt jahit tudung sendiri..
Tapi yg tak suka ialah tak pandai2 lahi nak jahit tepi tudung.
Sampai skrg masih fail.
Dok anta kedai je la utk jahit tepi jenis bergulung tu..
Bila nak pandai. Jenuh gak nak menghantar ke kedai
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Tue Feb 03, 2009 8:54 am

aritu sebelom raya cina, duk kelam kabut nak siapkan beberapa helai tudung..sudahnya, k yana tersilap potong kain!!!! arghhh..dlm byk2 helai dah siap tudung, yg last pulak tu tersilap letak template..jadinya kain 1 meter hanya dapat sehelai tudung je!!! belennya tu kecik sgt, agaknya buleh buat anak tudung je kut... Sad Sad
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
faziraniq
Peniaga


Posts : 152
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Feb 05, 2009 10:13 am

k yana wrote:
aritu sebelom raya cina, duk kelam kabut nak siapkan beberapa helai tudung..sudahnya, k yana tersilap potong kain!!!! arghhh..dlm byk2 helai dah siap tudung, yg last pulak tu tersilap letak template..jadinya kain 1 meter hanya dapat sehelai tudung je!!! belennya tu kecik sgt, agaknya buleh buat anak tudung je kut... Sad Sad


i pun pernah kena cam kak yana....dapat 2 kpg yang terpotong kan...at last i buat Tudung Jakarta kecik sikit la dari template dia..tapi still tutup dada....hehehe itu pengalaman namanyer kan...next time kita kena berhati2
Back to top Go down
View user profile
kay



Posts : 10
Join date : 2009-02-04

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Fri Feb 06, 2009 4:16 am

ermmm mak nak citer also la pengalaman mak... dah lama mak jadi silent reader kat sini... since forum ni start dulu... naper forum ni tetiba wujud bagai sume mak tau la...
Twisted Evil
Mak ni not a girl not yet a woman cat ... sah sah tak pakai tudung bagai kan queen ... opsss... pls dun judge me ye u ols... No

mak terjebak membeli tudung ariani since baca kat forum cari... sempat la beli dlm 7 8 helai utk mak kita... pastu sifu cupcake start buat tudung DIY ni... terus kita try and error je... main beduk je potong kain ikut tudung ariani betul... tak de pon copy template... tp banyak belajar dr blog cupcake... moga banyak la pahala yg dia dpt yek...

start buat tudung dulu guna material jersi kamdar, tp beli 2 helai je dolu... masa tuh potong then jahit tangan je... tak puas hati pasal hodoh yg amat kan geek ... hantar kedai jahit... punya la susah nak cari kedai yg sanggup jahit... tp jumpa la gak kedai yg sudi jahit tudung itew...

then dpt tahu kedai kain kat ss2... terus la slalu berkunjung ke sana utk beli kain... potong and hantau kedai jahit... dpt la gak dlm 5 6 helai kan... jocolor baru2 ni je mak mak suh beli mesin jahit sendiri... mula2 tak kofiden pong... tp drpd yg kita dok baca kat forum ni... dr pemerhatian + pengalaman yg u ols sume kongsikan... berjaya gak jahit sendiri... pastu ditambah pula dr kewujudan twin needle, mak lg konfiden nak jahit u ols...

mak nak ucapkan terima kasih la pada u ols yg tak kedekut ilmu langsung dok berkongsi pengalaman u ols sume kat sini... banyak gak yg mak kenal since kat cari lg... terutama alamaktuan... opss terlebih sudah...

kalaui sesapa yg perasan ada sorang "pompuan" ayu flower yg dok belek2 kain kat ss2 tuh mak la... tp mak ni memori ikan mas... tak perasan wajah sapa and nama apa... lepas ni kalau terserempak tegur mak tau Razz
Back to top Go down
View user profile
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Fri Feb 06, 2009 8:26 am

tahniah buat kay... suka dpt tau bila ramai dah pandai jahit

hanya allah saje yg dapat membalas segala budi baik CUPCAKES....
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Fri Feb 06, 2009 9:02 am

kay..
bertuah your mom..
anakanda nyer berusaha gigih nak buatkan tudung..
calang2 tau..!!
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
salwazily



Posts : 1
Join date : 2009-02-06

PostSubject: Salam perkenalan. nak join cerita gak   Fri Feb 06, 2009 4:30 pm

Salam ukkhuawah semua,

saya pun nak join story mcm mana boleh terjebak dgn tudung DIY ni.

bermula dgn kak ipar promote2 tudung ariani.. ~mak oii mahalnyer..~
then another kak ipar promote jilbab permata..siap order 2 kotak dr jakarta ~uish..terbeli 3 type 7..~

reason sebab promote2 tudung ni.. pasal hassle free senang nak pakai.instant. Razz

then terpk y not buat sendiri sebab nampak mcm boleh buat sendiri.. cuma perlukan guidance n material.

then start googling-ask mr google.. dr situlah jumpa blog2 tudung diy .dwl tutorial dr mektwain.blogspot. n dpt tutorial dr mama_rock ~*thanks for the effort*~
then start order starter kit dr ms yela.

mula menjahit.. #awning senget, #jahit tepi hancus-pasla pakai jahit tepi sendiri.# gilanyer kain jersey ni,,tak reti lagi nak handle..

last2 dapat idea lapik kain ngan kertas, barulah berjaya sikit dpt jahitan yg kemas.

*Alhamdulillah*

tak dapt lagi nak pergi klas tudung diy.. ...

tahniah also to kay.
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Fri Feb 06, 2009 6:36 pm

kay........

amboi........rajin tul dia...untung mak dia ni ......... Very Happy Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
aleiz
Peniaga


Posts : 104
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Fri Feb 06, 2009 10:41 pm

aleiz baru nak try jahit sndri pas beli mesin ni..sblm ni mesin lame just digunakan utk cantum body and awning jek, and trus transfer ke tailor nyonya jahit..

ni baru menggunakan twin needle beli kat ME, dh try jahit dh pon..awal2 ok la..tengah2 senget benget..adoiiii, nak tetas lengoh jari jemari ni.. Mad bile nak terer menjahit cam sifu2 kite nih..huhuhu Question
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Feb 11, 2009 12:44 pm

aleiz wrote:
aleiz baru nak try jahit sndri pas beli mesin ni..sblm ni mesin lame just digunakan utk cantum body and awning jek, and trus transfer ke tailor nyonya jahit..

ni baru menggunakan twin needle beli kat ME, dh try jahit dh pon..awal2 ok la..tengah2 senget benget..adoiiii, nak tetas lengoh jari jemari ni.. Mad bile nak terer menjahit cam sifu2 kite nih..huhuhu Question

aleiz.. kalu nak buka jahitan twin needle tu.. tak yah tetas..
tarik benang bawah (yg single tu), lebih memudahkan..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Feb 12, 2009 4:39 pm

smlm first time la jahit tudung dari kain people..
elok dah nak siap.. dah jahit kelim ngan twin needle..
tinggal lagik 3 inci jer nak siap.. 3 inci jer..
sekali jarum sangkut2.. tatau apasal..
bila dah angkat jarum.. tarik kain..
sekali tgk kain tu dah tercarik2.. nampaaaaaaaak sangat..
aduuuuuuuuh.. nak nangis gue..
akhirnyer tudung tu buat pakai sendiri jer..
ramai tegur tudung lawo hari ni..
tp masing2 tak pasang kat bawah tu tercarik sket..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Feb 12, 2009 8:23 pm

misa wrote:
smlm first time la jahit tudung dari kain people..
elok dah nak siap.. dah jahit kelim ngan twin needle..
tinggal lagik 3 inci jer nak siap.. 3 inci jer..
sekali jarum sangkut2.. tatau apasal..
bila dah angkat jarum.. tarik kain..
sekali tgk kain tu dah tercarik2.. nampaaaaaaaak sangat..
aduuuuuuuuh.. nak nangis gue..
akhirnyer tudung tu buat pakai sendiri jer..
ramai tegur tudung lawo hari ni..
tp masing2 tak pasang kat bawah tu tercarik sket..

ala sayangnye misa..
k yana pon penah tersangkut kain dekat mesin..pastu kena pulas tombol belah kana tu pegi balik..pulas2 sampai loose kain tu dr mesin...tension jugak la..sebab musabbab tidak lah diketahui..hehe
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
zila



Posts : 2
Join date : 2009-02-12
Location : cheras

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Feb 12, 2009 11:13 pm

hai..salam smua...nama saya zila.this first tme nk join forum tudung ni nk share pengalaman jahit tudung..first tme nkbuat tdng pn sush gak..nk pg pilih kain yng cantk n lembut n nk crik owning pn sush couse kne match ngn kain tdung jgak.1st tme potong kain memng sedih betol buruk gle.tpi dah lme2 ok skt boleh lah.mula2 xbiase nk pegang jarum 2 semua but at last berjaya jugak buat.thanks kepada guru yang banyak bagi tips dan tujuk ajar Very Happy .
Back to top Go down
View user profile
smurf



Posts : 36
Join date : 2009-02-16

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Wed Feb 18, 2009 10:56 am

Camne nak guna jarum twin needle tu? kena tukar tapak ke? sumer mesin boleh guna ke? Ada mesin epal ni, tapi first time dengar jarum cam tu? konpius confused
Back to top Go down
View user profile
jalinankasih



Posts : 238
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Tue Feb 24, 2009 12:56 pm

1st time jait kain kamdar..... tensen tol.... jarum melompat2.....even dah taruk kertas pun.. hem..... kain kamdar ni jenis licin...
Back to top Go down
View user profile http://www.jalinankasih.com
jalinankasih



Posts : 238
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Tue Feb 24, 2009 12:57 pm

smurft, nak guna twin needle xperlu tukar tapak.. tukar jarum jer...

kepala dia saiz sama jer dgn jarum2 biasa..... bezanya cuma kaki.. jarum biasa ada 1 kaki... twin needle ada 2 kaki..
Back to top Go down
View user profile http://www.jalinankasih.com
smurf



Posts : 36
Join date : 2009-02-16

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Feb 26, 2009 9:52 am

oooh cam tu. Maknanya kat atas 2 pakai2 benang la ya?

k, thx jk 4 the info...
Back to top Go down
View user profile
smurf



Posts : 36
Join date : 2009-02-16

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Feb 26, 2009 9:54 am

jalinankasih wrote:
1st time jait kain kamdar..... tensen tol.... jarum melompat2.....even dah taruk kertas pun.. hem..... kain kamdar ni jenis licin...

cuba tukar jarum, rasanya ok dah tak lompat2 jahitnya. Dulu ada gak prob ni, lps tkr jrm terus ok...
Back to top Go down
View user profile
azima



Posts : 91
Join date : 2009-02-21
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Feb 26, 2009 11:43 am

smlm sy cecuba buat tudung jakarta..
tgk pola termenung jap n pikir2 rasa cam dapat idea nak buat cam mana..
guna kain perca~kain biasa.. cuba gunting n pin kiri kanan.. sekali sarung masuk.. erkkk tak lepas muka n bukak ler pin part mana yg sangkut.. dah ler pendek n tak muat plak tue. anak sy tgk, tudung mak kelakar katanya.. mmg kelakar nak pengsan... Laughing

ejas punya ejas.. sampai 3 tudung punah. sib baik kain perca jer. mintak2 kali ke 4 menjadilah jakarta tue Laughing Razz
Back to top Go down
View user profile http://azimadiyshop.blogspot.com
w_afiza



Posts : 86
Join date : 2009-01-09

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Feb 26, 2009 11:52 am

memang pelik azima...wan pun buat jadi sama cam azima buat gak.......cam salah jahit aje ......sapa2 leh tolong kami pasal tudung jakarta...mana cikgu2 tudung jakarta yek..?keke
Back to top Go down
View user profile
Juan



Posts : 109
Join date : 2009-01-29
Age : 42

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Feb 26, 2009 12:32 pm

Ni pengalaman K.wan yg baru aje siap buat 2 tdg jakarta sebaik aje sempat copy template masa gathering 21/2 hari tu. itupun fazira yg ajar.

Tudung jakarta ni pd pendapat K.wan memang kena guna kain yg strechable. Kalau nak test buat cuba ler guna kain jersey yg murah.Sebab kalau guna kain perca yg tak strect memang rasenyer muka tak muat.

Masa sambung bahagian tepi tudung itu yg paling penting.Kalau betul-betul ikut template yg K.Wan copy dari Yela + kain strechable, insyaallah menjadik.

Kalau tudung arian* biasa yg kita buat nak adjust kat dagu aje.
Tapi tudung ni kalau nak adjust muka kena adjust sama rata dikiri dan kanan sambungan pada awning. Adjustpun jgan terus banyak potongnya.

Adjust sikit-sikit until dapat saiz yg sesuai ikut muka, maklumler saiz muka berbeza dan kualiti strechable kain pun banyak main peranannya.
itu ajerler pengalaman yg saya dpt kongsi.Mungkin kalau nak tanya lebih sikit boleh tanya faziraniq sebab dia lagi pakar dari K.Wan yg baru siap 2 tdg jakarta ni...
Back to top Go down
View user profile
jalinankasih



Posts : 238
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Feb 26, 2009 1:36 pm

smurf wrote:
jalinankasih wrote:
1st time jait kain kamdar..... tensen tol.... jarum melompat2.....even dah taruk kertas pun.. hem..... kain kamdar ni jenis licin...

cuba tukar jarum, rasanya ok dah tak lompat2 jahitnya. Dulu ada gak prob ni, lps tkr jrm terus ok...

itu la... dah beli dgn misa jarum mas hehehe.. harap2 kali ni hasilnye amat memberangsangkan Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://www.jalinankasih.com
jalinankasih



Posts : 238
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Thu Feb 26, 2009 1:37 pm

edited


Last edited by jalinankasih on Fri Feb 27, 2009 11:10 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://www.jalinankasih.com
azima



Posts : 91
Join date : 2009-02-21
Age : 38
Location : klang

PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Fri Feb 27, 2009 10:54 am

Kak Wan wrote:
Ni pengalaman K.wan yg baru aje siap buat 2 tdg jakarta sebaik aje sempat copy template masa gathering 21/2 hari tu. itupun fazira yg ajar.

Tudung jakarta ni pd pendapat K.wan memang kena guna kain yg strechable. Kalau nak test buat cuba ler guna kain jersey yg murah.Sebab kalau guna kain perca yg tak strect memang rasenyer muka tak muat.

Masa sambung bahagian tepi tudung itu yg paling penting.Kalau betul-betul ikut template yg K.Wan copy dari Yela + kain strechable, insyaallah menjadik.

Kalau tudung arian* biasa yg kita buat nak adjust kat dagu aje.
Tapi tudung ni kalau nak adjust muka kena adjust sama rata dikiri dan kanan sambungan pada awning. Adjustpun jgan terus banyak potongnya.

Adjust sikit-sikit until dapat saiz yg sesuai ikut muka, maklumler saiz muka berbeza dan kualiti strechable kain pun banyak main peranannya.
itu ajerler pengalaman yg saya dpt kongsi.Mungkin kalau nak tanya lebih sikit boleh tanya faziraniq sebab dia lagi pakar dari K.Wan yg baru siap 2 tdg jakarta ni...

kak wan...
tq utk tip buat tudung jakarta tue..
haah mmg kena buat kain jersi jejugak.. smlm lebihkan basi bebanyak n sy potong jersi kamdar sy. mmg terover besar sbb dah namanya jersi... kan memeri Razz Razz
dah nampak dah jakartanya tue.. suma sy terover panjangkan part yg lurus sempit tue.. so jadi berlipat bawah leher.. kena kurangkan dalm 1-2 inci cam tue.

balik n ejas balik.. sip baik terover panjang, bleh gak ejas2 Razz
Back to top Go down
View user profile http://azimadiyshop.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY   Today at 3:58 pm

Back to top Go down
 
Pengalaman, suka duka menjahit tudung DIY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: