BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
  • » Penyakit aids..macam mana????
  • » PENGALAMAN AKU DENGAN s*x PARTY
  • » Siapa nak main dengan awek Pinoy murah2 punya....
  • » Servis kat ofis- Daytime boleh ke?
  • » aku ada beberapa awek yg boleh pakai tp syaratnya sama2 tukar ok..
  • » Quis yang ke 1 xD
  • » FL yang menipu - AWAS!
  • » Kira-kira di tahun 2012 ini Benda atau keinginan apa saja yang mau kamu wujudkan? [Bahasa Indonesia]
  • » Yang Wenli vs Universal
  • » Yang Zing Deck
  • NUFFNANG
    IKLAN
    Photobucket
    Share | 
     

     Kain Spandex - Apa beza dengan lycra & di mana boleh dapat? Ada yang jual dikalangan forumer?

    View previous topic View next topic Go down 
    AuthorMessage
    ummi_aiai



    Posts: 368
    Join date: 2009-03-20

    PostSubject: Kain Spandex - Apa beza dengan lycra & di mana boleh dapat? Ada yang jual dikalangan forumer?   Thu Nov 26, 2009 8:30 am

    Salam,

    Setakat ni saya biasa guna kain jenis lycra dan cotton / jersey aja. Baru-baru ni ada pula yang tanya ttg kain spandex. Saya tak pasti apa bezanya dengan lycra. Harap ada yang sudi bantu bagi maklumat ttg beza kain lycra - spandex.

    Saya juga nak tau ada sesiapa yang jual kain spandex dalam forum ni? Atau mana-mana kedai di sekitar Lembah Kelang/Nilai.

    Terima kasih atas maklumat.
    Back to top Go down
    View user profile http://sentuhan-jemari-ummi.blogspot.com/
    daai_violet



    Posts: 186
    Join date: 2009-01-07

    PostSubject: Re: Kain Spandex - Apa beza dengan lycra & di mana boleh dapat? Ada yang jual dikalangan forumer?   Thu Nov 26, 2009 10:34 am

    umie,

    kain spandex nie die lebih stretch compare ngan kain lycra.
    biasenye material spandex nie gune utk buat t shirt
    Back to top Go down
    View user profile
    ummi_aiai



    Posts: 368
    Join date: 2009-03-20

    PostSubject: Re: Kain Spandex - Apa beza dengan lycra & di mana boleh dapat? Ada yang jual dikalangan forumer?   Thu Nov 26, 2009 10:58 am

    Daai;

    Tq. Mana nak dapat ya?
    Back to top Go down
    View user profile http://sentuhan-jemari-ummi.blogspot.com/
    Puan Beb



    Posts: 21
    Join date: 2009-11-09
    Age: 44
    Location: Subang Jaya

    PostSubject: Re: Kain Spandex - Apa beza dengan lycra & di mana boleh dapat? Ada yang jual dikalangan forumer?   Thu Dec 24, 2009 8:41 pm

    Ada orang cakap spandex tu nama umum utk kain strechable dan lycra pulak adalah salah satu jenama kain spandex tu.. tak sure lak betul ke tak
    Back to top Go down
    View user profile
    sury



    Posts: 160
    Join date: 2009-10-07

    PostSubject: Re: Kain Spandex - Apa beza dengan lycra & di mana boleh dapat? Ada yang jual dikalangan forumer?   Mon Dec 28, 2009 10:34 am

    Ini yg saya dpt bila google dlm internet:

    Best Answer - Chosen by Asker
    I looked it up for you in one of my text books

    Lyrca - "The registered trademark owned by the Dupont Company for spandex filament yarn. The soft segments of the segmented polyurethane are forned from polytetramethelyne ether glycol"

    Spandex- "A generic fiber category that has been define by the federal trade comission as "a manufactured fiber in which the fiber forming substance is a long chain synthetic polymer composed of at least 85% of a segmented polyurethane." Chararcteristics include excellent elongation and elastic recovery similar to that of rubber. The flexibility, abrasion resistance, strength, and resistance to deterioration by body oils and perspiration are better than rubber. Although spandex can be madeas an uncovered filamentthe fiber always is usedin conjunction with other fibers, most often in covered or core-spun yarns where the spandex is covered by other fibers. "

    Simply. Lycra is a type of spandex. It's a brand name. If it is better than a generic type you cant really know for sure
    Source(s):
    fairchild's Dictionary of Textiles
    7th edition
    Back to top Go down
    View user profile http://www.masuryani.blogspot.com
     

    Kain Spandex - Apa beza dengan lycra & di mana boleh dapat? Ada yang jual dikalangan forumer?

    View previous topic View next topic Back to top 
    Page 1 of 1

     Similar topics

    -
    » nak cari awek yang boleh main area seremban
    » Harap admin dapat baca secepat mungkin
    » Hubungan Tingkat Keasaman dengan pH
    » SPA ni boleh tahan jugak
    » Try lah koleksi no awek yg boleh pakai ni

    Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
    Tudung DIY CARI ::  :: -