BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara-cara membuat tudung DIY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 11 ... 19  Next
AuthorMessage
kaknab



Posts : 35
Join date : 2009-01-01
Age : 60
Location : bm, penang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 02, 2009 4:36 pm

ejalesungpp wrote:
nie contoh tudung yang belah depan...yang jadi model ustazah yanzack79 hehehehe



memang cantik beralun pula tu
Back to top Go down
View user profile http://kaknab-jomjahit.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 02, 2009 6:44 pm

ejalesungpp wrote:
nie contoh tudung yang belah depan...yang jadi model ustazah yanzack79 hehehehe




eja, letak satu gambar tudung ni sebelum di pinkan ke bahu..belom boleh bayang mcm mana..cantik pulak beralun2 tu..belah sampai setengah dada or sampai bawah dagu?
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 05, 2009 4:35 pm

k yana wrote:
ejalesungpp wrote:
nie contoh tudung yang belah depan...yang jadi model ustazah yanzack79 hehehehe




eja, letak satu gambar tudung ni sebelum di pinkan ke bahu..belom boleh bayang mcm mana..cantik pulak beralun2 tu..belah sampai setengah dada or sampai bawah dagu?

kalau tengokt tudung munawarrah belah hannan punya..belah dia..lebih kurang 4 inci dari bawah dagu..
hannan tak suka sangat pakai yang belah ni cam rimas je kat leher tu..(leher ku pendek kot.. Razz )
Back to top Go down
View user profile
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 05, 2009 4:56 pm

cantik... pusing camne ni, kang terbelit la leher
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
adiqsu



Posts : 79
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 06, 2009 11:19 am

salaam..
nk tanye sifu2 tudung DIY ni..if beli jersey yg ada kaki mcm yela jual tu..ok ke nk buat tudung ek..i mean bukan buat oblong.
tgk2..tilik2..mcm..terpikir..how to cut the kain utk dpt kaki tu..kang jadi klako plak.
kenan jersey kat yela tu..tp tu la..kang..tak kenan nk buat oblong nih..
Back to top Go down
View user profile
adiqsu



Posts : 79
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 06, 2009 11:26 am

nk mencelah pasal template yelawarah pulak.
i dh cuba..with kain dr yela. tp 0.8 punya kain tu mcm tak cukup cket..blakang muat ikut template..depan tak. tp ikutnye..nk tarik yg ke blakang ke depan ok la..tp tak. belit2 nk tarik depan ke blakang tu mcm tak jadi..tak cantek.
so what i did was i cut here n there..n adjust sana sini..ikut kesesuaian. pic akan ku usahakan kemudian. tudung tu dh siap..just tak kelim lagi.
ada beli satu yg labuh n belah2 from cupcake..ini mmg besh. skali tgk mmg mcm template yelawarah..tp tak check betul2 lagi..sama ke..cupcake kate dia guna kain 1m.
but..the best part..kain yg cupcake guna sngt lembut..senang nk bentuk..tarik yg blakang sume ke depan...flownye sngt cantek..kain yg ikut kata..hehehe..
ku ada 2 kain yg sama from ppl..tp tak jumpa awning yg seswai lagi..
plus..nk kene jahit tgn yg mls ni..huhuhu.. aritu kain yela tu sempat la jahit kat kg..
Back to top Go down
View user profile
croft



Posts : 35
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 06, 2009 2:13 pm

salam...

nak tanya soklan buduh kat kawan2 expert kat sini la....

masa bila kita jahit tepi tudung tu eh? selepas siap cantum awning kan? tapi kena cantum depan jugak ke? ke jahit tepi dulu baru cantum sumer?

sorry la...soklan dr org tak penah menjahit Embarassed
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 06, 2009 4:03 pm

croft wrote:
salam...

nak tanya soklan buduh kat kawan2 expert kat sini la....

masa bila kita jahit tepi tudung tu eh? selepas siap cantum awning kan? tapi kena cantum depan jugak ke? ke jahit tepi dulu baru cantum sumer?

sorry la...soklan dr org tak penah menjahit Embarassed

nak jawap ni...tapi ..akak bukanlah expert jahit tudung...
apa yang akak buat..jahit depan dulu..lepas tu..sambung awning..jahit tepi awning hingga muka tu..jahit tindih kat muka tu..last baru jahit..keliling tudung..

part jahit tindih paling lama..selagi akak tak puas hati..selagi tu akak tetas..hingga berkali2.. Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
kak sutaiping



Posts : 2
Join date : 2009-01-01

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 06, 2009 4:45 pm

Assalammualaikum,

Maaf kalau akak tersalah ruang.
Selalu singgah tapi x masuk.
akak x pernah gila tudung mcm ni semenjak pakai tudung umur 15 taun.
ni la paling gila pasai tudung rasanya.
Dulu segan nak pakai sebab rasa indon je pakai instant ni.
Tapi bila Permaisuri Agong pakai nampak cun baru tau best siot.
Paling best x payah ion dan berlari pun boleh capai dan sarung tudung time org mai rumah.

TAHNIAH utk adik2 semua atas usaha buat tudung DIY.
Keep up d good work girls.
Takat ni akak ada dlm 50+ helai...
8 helai beli di munawwarah dan balance beli online search merata sejak bulan puasa.
Ada yg bg souvenir kat adik2 akak (mak akak setia dgn bawal goreng dia)
Akak ni surirumah jadi drebar anak2 je dan full time forex trader.
Akak mmg tak dan nak buat DIY tudung2 ni
sebab akak kejar at least 100pips daily dgn forex
...boleh cover beli tudung online dari situ.

Ni post akak yg pertama di sini.
Akak selalu curi baca masa tunggu nak masuk post forex.
FYI, akak dah try mcm2 org yg jual online.
Ada 2 sellers tudung akak try yg amat puas ati.
Sorang harga RM69, sorang lagi RM55.
mmg neat dan awning terletak elok sangat2. Mmg ulang beli.
Mmg mcm munawa*ah dan ari*ni walau beza harga.
Akak tau ramai yg terror dlm ni may be akak je yg belum try.

Yang paling akak sedih dan nak mintak tolong sangat,
kalau x berapa pandai jahit, tolong la jgn ambil tempahan, ni teguran ikhlas.
Sedih sangat2. Punyalah canang bagus di forum tapi bila dapat hasil nya indah kabar.
Ada sorang yg akak penah beli dlm ni pun amat mendukacitakan.
Naya la kalu kwn hat beli tu ada duit tu, frust org tu.
Tapi akak anggap tu dah habuan akak so akak terima habuan yg Allah bagi hat tu.
Tak perlu akak siap tulis nama2 penjual yg canang sakan tapi hasil ckp kasar nya hampeh.
Ramai yg beli senyap sebab x nak penjual tu kecik ati dan org lain stop beli.

So, pucuk pangkal akak nak ckp kat sini, kalu dah mahir jait dan layak jual baru lah amik tempahan ya dek non.
Perbaiki dulu mutu jaitan dan tak salah try tudung tu kat kepala sendiri (make sure x dak pakai foundation or bedak takut berbekas) b4 anta ke customer.

Akak jugak penah terima tudung DIY beli online yg ada bekas bedak kiri kanan awning, penjual tu kata dia try kelam kabut nak tau ok tak, lupa cuci muka (ada ka lagu ni)
Ni bukan pembunuh pintu rezeki tapi teguran membina.

Anyway, all the best geng!!!!

p/s- tu malas sembang, mula meraban panjang.
- akak asai tepeng tapi dok bdr sri d'sara...selamat berkenalan ya
Back to top Go down
View user profile
zam mama_rock
Peniaga


Posts : 64
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 06, 2009 5:09 pm

waaa..salam wat kak su taiping..hehehe
tima kasih la kak yek...atas teguran dan kenyataan yg akak bgtau ni.. bagos..sunggoh mnenyedarkan saya..ehehhe
sbb tu la bila saya jahit utk diri sendiri..ramai yg nak tempah..saya takmo ambek..lebih rela juai kain sajor! ehehe
bukan ape..takot tak memuaskan hati org kan kak..ehehe Smile lagipon suami saya org pertama yg tukang bg komen..ahahhaha
soh saya perbaiki lagi skill menjahit..ehehe

anyway..harap dgn memperbykkan lagi free class..atau pon sharing info begini dpt meningkatkan mutu jahitan kita semua..
enjoysss
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 06, 2009 7:32 pm

huhuuuh~~~ tulah yg min plg takot...sbb skill menjahit ni masih br lg...kalo takat pkai sendiri xkesah la jahitan senget benget pon... tongue tongue
tp bila org dah beli...tu yang rasa berat tanggungjawab nk puaskan hati kastemer...min mmg awal2 surrender!!! No No No
tapi manalah tau kan...kot2 dimasa depan tangan bangku ku bertukar meja...maybe akan terbukak hati nk menjahit utk org.. Laughing Laughing Laughing
apepun slamat berjaya kepada peniaga2...amik ni sebagai teguran membina...all the best!!! sunny sunny
Back to top Go down
View user profile
faziraniq
Peniaga


Posts : 152
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jan 07, 2009 9:50 am

takut nye baca....
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jan 07, 2009 10:03 am

Shocked Shocked
jangan la menjual kalo jahitan tu tak berapa nak menjadi..betul kata kak su taiping, kesian kastemer..berkobar2 membeli..pastu dpt hasilnya, kurang memuaskan..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
hooney
Peniaga


Posts : 317
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jan 07, 2009 10:43 am

susahla nak cakap pasal ni, mmg betul apa yg kaksu tu cakap, sian kat customer
Back to top Go down
View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
cienoet



Posts : 8
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jan 07, 2009 1:11 pm

iRaa wrote:
ejalesungpp wrote:
eja ada wat satu yang belah depan...wat cam template cupcake ...cuma eja besarkan 2.5 inci dari bawah tu..pastu eja belah separuh yang depan tu (dada)....tadi baru kawan jadi model..cantik..terletak.....bila pakai memang bawah dada ...

iye kee..?tunjuk la gambo model tudung tu ejaaa.....kite mmg carik template yg belah tgh niee.. Smile

mcmn pakai yg belah depan ni?
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jan 07, 2009 2:19 pm

Ade ker yg menjual tp jahitan x kemass..


issshh...x mau la..ME ni pon ade ker org nak order...x berani la...STREESS nnti time jahit....kekekekekeke
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
kak sutaiping



Posts : 2
Join date : 2009-01-01

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jan 07, 2009 3:30 pm

salam buat dek non semua.

Akak mintak maaf kiranya ada yg tersinggung dgn teguran ikhlas akak semalam tentang ada yg canang kata bagus tudung jualan nya tapi bila dapat indah kabar dari rupa.
Mungkin cara penyampaian akak x tepat tapi percaya lah
niat akak untuk memberi teguran yg membina dan x dak langsung hasat dengki ke apa.

Hee, ada jugak adik2 di sini yg buzz akak kot2 depa lah penjualnya.
Murni sungguh jiwamu bertanya begitu..
idaklah akak simpan dalam ati perkara kecik lagu tu.
Hat sudah tu sudah lah, cuma in future sure para penjual makin mahir jahitannya kan.

Untuk yang bertanya tempat yg selalu akak beli,
frankly akak dah biasa beli kat lebih dari 10 penjual online tudung ala ekin DIY ni.
masalahnya tiap kali beli mesti paling kurang 3 so kalu 'terkena' tiga2 hancus, hee.
tamak haloba la pulak tapi akak adjust2 bagi anak dara sunti akak pakai hat mama x berkenan...(dia pun tau memilih kadang tu).

Akak bukan nak rekemen tapi pada yg bertanya,
di sini adalah antara tempat yang akak ulang beli atas ciri2 yg memuaskan ati akak.
Akak kasi link ni bukan tujuan promote sebab x dak kena mengena idup dan mati.
Tapi boleh jadi teladan mutu jaitan nya atau pun awningnya terletak bagus je
ataupun boleh tengok web cara dia promote dan kemas mutu gambarnya.
Ni dia antara link nya (maaf kalu x leh boh link sini ya, kot salah di sisi undang2 forum).
Maaf jugak kalu akak dpt dari depa ni molek je,
kot kalu korang beli udah senget benget pulak ..nauzubillah..

http://www.wanitamelayu.com/forum/showthread.php?t=16453
http://www.fashion.calistadesign.com/

kalu akak salah tempek link tolon la correct kan ya..
yg 1st link tu ialah Baitul Hijab Collection

1 cadangan akak pada adik moderator,
maaf lagi kalu salah ruang cadangan,
apa kata buat satu cap mohor sirim pada penjual yg nak jual dari forum tudungcari kita ni,
sila send 1 contoh kepada grup moderator (yg adik2 lantik among korang),
once lulus mutunya jaitannya (sepadan harga) boleh boleh la jual di sini..
Sepadan harga bermaksud ikut mutu kain dgn harga jualan dan mutu jaitan kan.
dari situ bagi depa satu tempek sticker kat nick name depa mcm sirim ala2 tudungcari.
Di samping tu kalu adik2 penjual tu ada web sendiri,
dgn bangga nya depa boleh tempek cap mohor sirim dari sini mengatakan
hasil kerja mereka telah diluluskan oleh forum tudungcari yg best ni..

anyway, ni sekadar pendapat akak yg ingin mengomen dgn ikhlas (tapi jauh) hee
cheers

OMONG LARI TOPIK skit..
p/s- to adik2 yg lari topik tanya akak pasal forex,
akak dah pi banyak kelas merata 1 M'sia ni.
akak bukan agent (x kena mengena langsung ya)..
akak dah berenti keja 2 taun dan 2 taun jugak akak trade online dari rumah..
puas rugi dan now alhamdullillah untung syukurlillahitaala...
akak bukan cikgu yg boleh mengajar forex ya..
boleh refer forum di www.carigold.com dan www.nogold.com dan go for forex forum ya..
forex boleh bagi kita rugi dan untung gila sekelip mata.
sebab tu kita kena pi kelas dan belajar dan rajin membaca dan praktis kena banyak...
(macam buat tudung DIY la kan kan)
Wink
semua benda dlm idup ada risk ...takut risk dok tepi main jauh2..
tapi kalu kita belajar sebelum rempuh, bermakna kita ada calculated risk.
untung kasar nya sehari akak untung kurang2 100 pips per akaun dgn forex
akak ada a few akaun dgn a few broker sebab x letak all the eggs dlm 1 basket kan.
so nilai 1 pip yg akak trade usd1,
1 akaun akak modal akak usd2k..mcm tu lah lebih kurang.
dulu dah puas untung batu tenggelam, now dah untung sabut dah pelan2.
jangan harap untung within a few months..trade demo dulu..
(mcm try buat tudung kain murah dulu la).
Lagi 1, jgn trade dgn duit simpanan atau duit nak makan tapi trade dgn duit terlebih.
mcm jual tudung, tak try x tau, tak jual tak tau, herot kita betul kan ...toi tak.

tu la aku malas meraban, kan dah panjang bebeno ha..

ok geng, all the best again ya...leviu all
bounce
Back to top Go down
View user profile
ejalesungpp



Posts : 241
Join date : 2008-12-22
Age : 51
Location : Kajang, Bangi, Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jan 07, 2009 4:15 pm

kyana...sori lah baru jawab...eja cuti antar anak masuk tadika...ari nie baru aje online....

sebenarnya tudung tu ada kawan suruh jahit untuk emak dia ...dia nak labuh..jahit 2 helai..warna sama..pastu dia kata dia nak belah depan....ari tu gak eja tetas...separuh dari jahitan depan tu..pastu cuba pakai...cantik lak jadi nya..so tudung tu belum siap lagi..kebetulan baca tudungcari..penguin nak yang belah depan..so eja suruh lah yanzack79 jadi model hehehe....

Insyaallah eja amik gambar bila dah siap sepenuhnya....untuk tatapan kawan2 semua.....

pasal cite kaksu taiping...kesian kat kaksu...eja pun sependapat...tak patut kalau rasa tak berapa pandai nak jahit tudung...jgnlah nak wat untuk tempahan...eja yang kira mahir menjahit..dah penah amik tempahan baju pun...beberapa kali buat...dah ok dan kawan2 tengok ok baru berani nak amik tempahan...apa-apa pun kaksu sabar ya....bukan semua orang macam tu.....
Back to top Go down
View user profile
3pelf



Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jan 07, 2009 4:21 pm

nak ty ni kalo nak buat anak tudung....ukuran body tu pjg mana? terima kasih
Back to top Go down
View user profile
ejalesungpp



Posts : 241
Join date : 2008-12-22
Age : 51
Location : Kajang, Bangi, Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jan 07, 2009 4:23 pm

eja dah wat untuk kawan eja...untuk pakai dengan selendang...tapi lupa lak berapa labuhnya...nanti eja ukur dulu baru eja bagitau ya......masa kawan pakai..oklah....tak kecik sangat dah tak besar sgt...eja cuma kecikkan aje..main agak2 aje....pastu cuba pakai....
Back to top Go down
View user profile
3pelf



Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jan 07, 2009 4:30 pm

ejalesungpp wrote:
eja dah wat untuk kawan eja...untuk pakai dengan selendang...tapi lupa lak berapa labuhnya...nanti eja ukur dulu baru eja bagitau ya......masa kawan pakai..oklah....tak kecik sangat dah tak besar sgt...eja cuma kecikkan aje..main agak2 aje....pastu cuba pakai....

agak2 pendekkan tu byk jg ke....bleh la pakai ngan tudung bawal ke...selendang ke...
Back to top Go down
View user profile
ejalesungpp



Posts : 241
Join date : 2008-12-22
Age : 51
Location : Kajang, Bangi, Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jan 07, 2009 4:46 pm

nanti eja ukur ya berapa panjang untuk anak tudung nanti
Back to top Go down
View user profile
3pelf



Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jan 07, 2009 4:53 pm

ejalesungpp wrote:
nanti eja ukur ya berapa panjang untuk anak tudung nanti

ok..tq eja
Back to top Go down
View user profile
3pelf



Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 09, 2009 9:56 am

salam semua...semlm dah dpt templater tuduung hajaba butang tu...tp tatau plak camna nak potong n nak jahit nya...ada sapa2 yg pakar2 bgtau caman nak buat tudung jenis nih...
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 09, 2009 10:17 am

3pelf wrote:
salam semua...semlm dah dpt templater tuduung hajaba butang tu...tp tatau plak camna nak potong n nak jahit nya...ada sapa2 yg pakar2 bgtau caman nak buat tudung jenis nih...

tak penah cubaaa.. 3pelf dapat template dari sape ek.. nak gi skodeng orang tu jugak ler.. hehehe
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Today at 6:14 pm

Back to top Go down
 
Cara-cara membuat tudung DIY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 19Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 11 ... 19  Next
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» Commands to invite players to a checkmate server
» w395 no light lcd and keypad done....

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: