BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara-cara membuat tudung DIY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 11 ... 19  Next
AuthorMessage
3pelf



Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 09, 2009 10:20 am

misa wrote:
3pelf wrote:
salam semua...semlm dah dpt templater tuduung hajaba butang tu...tp tatau plak camna nak potong n nak jahit nya...ada sapa2 yg pakar2 bgtau caman nak buat tudung jenis nih...

tak penah cubaaa.. 3pelf dapat template dari sape ek.. nak gi skodeng orang tu jugak ler.. hehehe

beli dr yela...
Back to top Go down
View user profile
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Jan 11, 2009 8:14 am

Salam..

Selama ni jadi silent reader je...
Kagm dgn semangat sister2 ni...

Aritu copy template tudung jakarta kak nurin masa kat rumah sis yela..
bila dah potong brown paper tu n belek2, saya konpius plak..

dah tau mana atas, mana bawah ..no problem
tapi masalahnya, shape tu tak symmetry plak.
kalau lipat dua tang template tu, bentuk dia tak symmetry..

persoalannya, perlukah ia symmetry??

kak nurin or sesapa yg dah jahit tudung jakarta, pls tlg ye..TQ!!

p/s: azatar tu : tudung oblong.
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
croft



Posts : 35
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Jan 11, 2009 5:05 pm

yus, tudung oblong tu, kena pakai brooch jugak ye? ke sarung jugak macam munaw?
Back to top Go down
View user profile
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 12, 2009 5:44 am

Tudung saya tu saya ada jahit bawah dagu tu. Selalu nye saya mmg pakai brooch as penaik seri muka...heheheh...
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 12, 2009 7:55 am

yus wrote:
Salam..

Selama ni jadi silent reader je...
Kagm dgn semangat sister2 ni...

Aritu copy template tudung jakarta kak nurin masa kat rumah sis yela..
bila dah potong brown paper tu n belek2, saya konpius plak..

dah tau mana atas, mana bawah ..no problem
tapi masalahnya, shape tu tak symmetry plak.
kalau lipat dua tang template tu, bentuk dia tak symmetry..

persoalannya, perlukah ia symmetry??

kak nurin or sesapa yg dah jahit tudung jakarta, pls tlg ye..TQ!!

p/s: azatar tu : tudung oblong.

kalau tak keberatan...boleh bagi detail tak/saiz tudung jakarta tu...
Back to top Go down
View user profile
nurin_qistina73
Peniaga


Posts : 257
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 12, 2009 9:24 am

yus wrote:
Salam..

Selama ni jadi silent reader je...
Kagm dgn semangat sister2 ni...

Aritu copy template tudung jakarta kak nurin masa kat rumah sis yela..
bila dah potong brown paper tu n belek2, saya konpius plak..

dah tau mana atas, mana bawah ..no problem
tapi masalahnya, shape tu tak symmetry plak.
kalau lipat dua tang template tu, bentuk dia tak symmetry..

persoalannya, perlukah ia symmetry??

kak nurin or sesapa yg dah jahit tudung jakarta, pls tlg ye..TQ!!

p/s: azatar tu : tudung oblong.

memang template tu tak sym...saya pun perasa bila dah berjahit tudung tak terletak cantik sgt....saya dah betulkan template dr yg asal dan dah besarkan sikit dr yg asal....alhamdullilah dah ok. Template tu kalau yg besar tu belakang n kecil tu depan. Klau u rajin draw balik template tu bg sym.
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 12, 2009 9:49 am

nurin_qistina73 wrote:
yus wrote:
Salam..

Selama ni jadi silent reader je...
Kagm dgn semangat sister2 ni...

Aritu copy template tudung jakarta kak nurin masa kat rumah sis yela..
bila dah potong brown paper tu n belek2, saya konpius plak..

dah tau mana atas, mana bawah ..no problem
tapi masalahnya, shape tu tak symmetry plak.
kalau lipat dua tang template tu, bentuk dia tak symmetry..

persoalannya, perlukah ia symmetry??

kak nurin or sesapa yg dah jahit tudung jakarta, pls tlg ye..TQ!!

p/s: azatar tu : tudung oblong.

memang template tu tak sym...saya pun perasa bila dah berjahit tudung tak terletak cantik sgt....saya dah betulkan template dr yg asal dan dah besarkan sikit dr yg asal....alhamdullilah dah ok. Template tu kalau yg besar tu belakang n kecil tu depan. Klau u rajin draw balik template tu bg sym.

nurin..tak nak jual template tudung jakarta ni ke... Basketball
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 12, 2009 9:51 am

hannan6d wrote:
nurin_qistina73 wrote:
yus wrote:
Salam..

Selama ni jadi silent reader je...
Kagm dgn semangat sister2 ni...

Aritu copy template tudung jakarta kak nurin masa kat rumah sis yela..
bila dah potong brown paper tu n belek2, saya konpius plak..

dah tau mana atas, mana bawah ..no problem
tapi masalahnya, shape tu tak symmetry plak.
kalau lipat dua tang template tu, bentuk dia tak symmetry..

persoalannya, perlukah ia symmetry??

kak nurin or sesapa yg dah jahit tudung jakarta, pls tlg ye..TQ!!

p/s: azatar tu : tudung oblong.

memang template tu tak sym...saya pun perasa bila dah berjahit tudung tak terletak cantik sgt....saya dah betulkan template dr yg asal dan dah besarkan sikit dr yg asal....alhamdullilah dah ok. Template tu kalau yg besar tu belakang n kecil tu depan. Klau u rajin draw balik template tu bg sym.

nurin..tak nak jual template tudung jakarta ni ke... Basketball
misa pun nak tumpang sama..
wink wink.. hehe
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
croft



Posts : 35
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 12, 2009 9:56 am

tudung jakarta ni tak gambo ke? nak nengook gak camner ghupanyer..
Back to top Go down
View user profile
yan



Posts : 112
Join date : 2008-12-22
Age : 42

PostSubject: template jakarta   Mon Jan 12, 2009 11:35 am

salam, ade sesiapa jual template tudung jakarta.... nak beli ..... please
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 12, 2009 12:07 pm

fazira dah taruk gambar, tak silap dlm topik 'jom tepek tudung'
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
sitisbp



Posts : 44
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 12, 2009 11:09 pm

0.8m kain leh buat 1 my size + 1 my dotter nye size. Al-hajabi button.
Tp tak dapek nk ikut kainnye direction le...kira janji muat le ni.
Back to top Go down
View user profile http://momsfeelgood.blogspot.com
ejalesungpp



Posts : 241
Join date : 2008-12-22
Age : 51
Location : Kajang, Bangi, Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 13, 2009 8:53 am

sitisbp....0.8 bleh satu tudung siti saiz yang macam kat avatar ke???....pastu boleh wat untuk anak lagi...jimat tu..pastu cantik lak tu.......
Back to top Go down
View user profile
pnut



Posts : 35
Join date : 2009-01-13
Age : 35
Location : Kajang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 13, 2009 11:40 am

pnut nak tanau (mungkin soalan b*d*h kot) hehehe malunya nak tanya..tapi nak tanay jugak.... Smile 1) kain awning tue kain jenis aper?
2) kain jersey tue kalu ader yg mention J2 tue aper plak?...

tq for your kind attention.... cheers
Back to top Go down
View user profile http://eenazcollection.blogspot.com
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 13, 2009 11:46 am

pnut..

kain awning mmg ramai pakai thai silk...

tp sekarang dah kratif n inovatif...ade yg pakai brocade..codroy..


kain j2 tu kualiti low dari j1...


j1 rm40 semeter

j2 rm35 semeter....



kain2 tu hanya ade kat Zhohua ss2 PJ
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
pnut



Posts : 35
Join date : 2009-01-13
Age : 35
Location : Kajang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 13, 2009 12:15 pm

meabadi wrote:
pnut..

kain awning mmg ramai pakai thai silk...

tp sekarang dah kratif n inovatif...ade yg pakai brocade..codroy..


kain j2 tu kualiti low dari j1...


j1 rm40 semeter

j2 rm35 semeter....



kain2 tu hanya ade kat Zhohua ss2 PJ

kak tq very much....for de info... flower
Back to top Go down
View user profile http://eenazcollection.blogspot.com
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 13, 2009 12:30 pm

pnut wrote:
pnut nak tanau (mungkin soalan b*d*h kot) hehehe malunya nak tanya..tapi nak tanay jugak.... Smile 1) kain awning tue kain jenis aper?
2) kain jersey tue kalu ader yg mention J2 tue aper plak?...

tq for your kind attention.... cheers

pnut ni yang buat cupcake jualan tu ke..he..he..sempat nak buat tudung..baby sihat...
Back to top Go down
View user profile
cienoet



Posts : 8
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 13, 2009 2:36 pm

nak tanya ...
korang kelim kain lepas potong atau lepas jahit?
sorry..soklan budak baru belajar

tadi pi kelim body (tudung belum jahit).. dikelim semua sekeliling (termasuk yg bahagian atas kepala)..hurmm..mmg mcm ni ke? Shocked
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 13, 2009 2:42 pm

cienoet wrote:
nak tanya ...
korang kelim kain lepas potong atau lepas jahit?
sorry..soklan budak baru belajar

tadi pi kelim body (tudung belum jahit).. dikelim semua sekeliling (termasuk yg bahagian atas kepala)..hurmm..mmg mcm ni ke? Shocked

cinonet.. u hantar KELIM ke JAHIT TEPI.. beza tu..


p/s : kompius sat..

ok.. step by step..
1. potong kain awning n body
2 jahit cantum awning n body..
3. jahit tepi keliling..
4. cantum body depan..
5. jahit tindih awning n muka..
5. jahit tepi tudung.. (roll hem/twin needle)
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
cienoet



Posts : 8
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 13, 2009 2:47 pm

misa wrote:
cienoet wrote:
nak tanya ...
korang kelim kain lepas potong atau lepas jahit?
sorry..soklan budak baru belajar

tadi pi kelim body (tudung belum jahit).. dikelim semua sekeliling (termasuk yg bahagian atas kepala)..hurmm..mmg mcm ni ke? Shocked

cinonet.. u hantar KELIM ke JAHIT TEPI.. beza tu..


p/s : kompius sat..

ok.. step by step..
1. potong kain awning n body
2 jahit cantum awning n body..
3. jahit tepi keliling..
4. cantum body depan..
5. jahit tindih awning n muka..
5. jahit tepi tudung.. (roll hem/twin needle)

td pi kelim.huhuhuuu...
awning tu korang jahit tepi tak? karang kalau tak jahit tepi dia duk terburai lak
Back to top Go down
View user profile
cienoet



Posts : 8
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 13, 2009 2:51 pm

misa wrote:
cienoet wrote:
nak tanya ...
korang kelim kain lepas potong atau lepas jahit?
sorry..soklan budak baru belajar

tadi pi kelim body (tudung belum jahit).. dikelim semua sekeliling (termasuk yg bahagian atas kepala)..hurmm..mmg mcm ni ke? Shocked

cinonet.. u hantar KELIM ke JAHIT TEPI.. beza tu..


p/s : kompius sat..

ok.. step by step..
1. potong kain awning n body
2 jahit cantum awning n body..
3. jahit tepi keliling..
4. cantum body depan..
5. jahit tindih awning n muka..
5. jahit tepi tudung.. (roll hem/twin needle)

yg nombor 3. jahit tepi keliling..=> jahit tepi keliling cantuman awning ngan body ke tu?
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 13, 2009 2:57 pm

jahit tepi tu.. sekali la awning ngan body.. kalu tak nanti kain jersi tu bergulung..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
cienoet



Posts : 8
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 13, 2009 3:02 pm

misa wrote:
jahit tepi tu.. sekali la awning ngan body.. kalu tak nanti kain jersi tu bergulung..
o..thank u misa..
Back to top Go down
View user profile
mrscolour



Posts : 4
Join date : 2008-12-26

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jan 14, 2009 3:11 pm

misa wrote:
cienoet wrote:
nak tanya ...
korang kelim kain lepas potong atau lepas jahit?
sorry..soklan budak baru belajar

tadi pi kelim body (tudung belum jahit).. dikelim semua sekeliling (termasuk yg bahagian atas kepala)..hurmm..mmg mcm ni ke? Shocked

cinonet.. u hantar KELIM ke JAHIT TEPI.. beza tu..


p/s : kompius sat..

ok.. step by step..
1. potong kain awning n body
2 jahit cantum awning n body..
3. jahit tepi keliling..
4. cantum body depan..
5. jahit tindih awning n muka..
5. jahit tepi tudung.. (roll hem/twin needle)

salam perkenalan utk semua..
saya sebenarnya dah lama jadi silent reader.. Embarassed
my sisterlah yg update dekat i citer pasal diy tudung neh
i neh mmg tak pandai jahit taw..tak reti langsung pegang mesin jahin semua..
tapi disebabkan terlampau teruja pasal diy tudung neh. i berusahalah beli mesin jahit (yg beli ramai2 with sis yela tu Embarassed ) n belajar buat tudung nih. my sister pulak dapat original template from cupcakes. apa lagi....berusahalah buat tudung tukan.

nak tanya dekat misa, yg step-jahit tindih awning n muka tu..you ada jahit dua kali tak? first jahit dulu sebelum jahit tepi. lepas jahit tepi you jahit lagi tak utk kemaskan body ngan awning? (agak2) faham tak soklan ni?
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jan 15, 2009 7:30 am

mrscolour wrote:
misa wrote:
cienoet wrote:
nak tanya ...
korang kelim kain lepas potong atau lepas jahit?
sorry..soklan budak baru belajar

tadi pi kelim body (tudung belum jahit).. dikelim semua sekeliling (termasuk yg bahagian atas kepala)..hurmm..mmg mcm ni ke? Shocked

cinonet.. u hantar KELIM ke JAHIT TEPI.. beza tu..


p/s : kompius sat..

ok.. step by step..
1. potong kain awning n body
2 jahit cantum awning n body..
3. jahit tepi keliling..
4. cantum body depan..
5. jahit tindih awning n muka..
5. jahit tepi tudung.. (roll hem/twin needle)

salam perkenalan utk semua..
saya sebenarnya dah lama jadi silent reader.. Embarassed
my sisterlah yg update dekat i citer pasal diy tudung neh
i neh mmg tak pandai jahit taw..tak reti langsung pegang mesin jahin semua..
tapi disebabkan terlampau teruja pasal diy tudung neh. i berusahalah beli mesin jahit (yg beli ramai2 with sis yela tu Embarassed ) n belajar buat tudung nih. my sister pulak dapat original template from cupcakes. apa lagi....berusahalah buat tudung tukan.

nak tanya dekat misa, yg step-jahit tindih awning n muka tu..you ada jahit dua kali tak? first jahit dulu sebelum jahit tepi. lepas jahit tepi you jahit lagi tak utk kemaskan body ngan awning? (agak2) faham tak soklan ni?

nak tolong sampuk jugak.. mmg ader jahit tindih kat awning tu..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Today at 10:14 am

Back to top Go down
 
Cara-cara membuat tudung DIY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 19Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 11 ... 19  Next
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» Commands to invite players to a checkmate server
» w395 no light lcd and keypad done....

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: