BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara-cara membuat tudung DIY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 10 ... 17, 18, 19  Next
AuthorMessage
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Feb 09, 2010 8:47 am

betoi betoi.. sy pernah beli kain kat jakel 1 mtr buleh dapat 4helai standard ariani size M!!... sekali tu je la.. pernah gak dpt 3lai..
Back to top Go down
View user profile
lengloii



Posts : 41
Join date : 2009-11-21
Location : kedah vs klate

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Feb 09, 2010 10:08 am

eii jelesnya dgr,semalam try lg skali bentang kain tuh,nampak ler senget benget kain tuh..hampeh tul bangla tu.. pastu sy try wat cam k.me buat,guna kertas minyak,lipat 3segi.. Mula2 kalu guna template ari...n.. Mmg tak lepasla.. Puas pikir last ingatla ada 1 tdg tu.tepek kat kertas minyak tu mmg marvellous la..hah dah dpt 2 template..muahahaha tgk jam 2.30pg..aiya ptt arr ngantuk.
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Feb 09, 2010 10:37 am

lengloii wrote:
eii jelesnya dgr,semalam try lg skali bentang kain tuh,nampak ler senget benget kain tuh..hampeh tul bangla tu.. pastu sy try wat cam k.me buat,guna kertas minyak,lipat 3segi.. Mula2 kalu guna template ari...n.. Mmg tak lepasla.. Puas pikir last ingatla ada 1 tdg tu.tepek kat kertas minyak tu mmg marvellous la..hah dah dpt 2 template..muahahaha tgk jam 2.30pg..aiya ptt arr ngantuk.

beli kat mana tuh?
smlm adik g tukar kain kat kamdar sbb kain tuh tak sampai 1 meter. sebelah 95cm sebelah lg 97cm.. huhu nasib diorg layan jer. nii sbb ada mamat bangla tuh yg potong kain, kalau ada uncle chinese sorang tuh mmg ok jer dia potong, mesti dapat extra skit dlm 5cm gitu. ok ler dr tak cukup. tp jakel mmg ok bab2 potong kain nii. mmg lebih lerr
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Feb 09, 2010 11:02 am

tak semua kedai yg bagi kain lebih walaupun regular customer...kecuali kalau kita dh kenai betui & dia pun hrpkan sales dr kita...
ada stgh kedai siap suruh kita beli xtra ckitt kain kerna kedekut nak bg lebih...kalau diaorang ukur ngam2 1m, sure akan jd pendek ckitt..itu pasal kdg2 1m x dpt 2helai tdg...

jakel d sg petani x dak kain 4 tdg, yg dijual pun yg sama kualiti kamdar tp mahal..rm19.90..uhuu...
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Feb 09, 2010 11:52 am

afizaz93 wrote:
tak semua kedai yg bagi kain lebih walaupun regular customer...kecuali kalau kita dh kenai betui & dia pun hrpkan sales dr kita...
ada stgh kedai siap suruh kita beli xtra ckitt kain kerna kedekut nak bg lebih...kalau diaorang ukur ngam2 1m, sure akan jd pendek ckitt..itu pasal kdg2 1m x dpt 2helai tdg...

jakel d sg petani x dak kain 4 tdg, yg dijual pun yg sama kualiti kamdar tp mahal..rm19.90..uhuu...

mmg pernah gak tak lepas 2 tudung. tapi kena ekjas2 betul2 ngam...pssttt.. kita penah beli ngan ***S..kita tengok mase dia dia ukur.. ngam2 1mtr.. pastu kite tgk ada la basi -+ 0.2 mtr.. dia gunting gak.. agaknye dia simpan utk wat awning kot... huhuhu ( dlm hati.. kedekutnyer.. dah la mahal..) kalo ngan Saliza ( kain oh kain )ok.. dia x berkira sangat kalo g rumah dia.. lebih kurang kira halal jew smpi ada lebih 0.5 mtr pun x kira.. hehehehe..
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Feb 09, 2010 12:20 pm

afizaz93 wrote:
tak semua kedai yg bagi kain lebih walaupun regular customer...kecuali kalau kita dh kenai betui & dia pun hrpkan sales dr kita...
ada stgh kedai siap suruh kita beli xtra ckitt kain kerna kedekut nak bg lebih...kalau diaorang ukur ngam2 1m, sure akan jd pendek ckitt..itu pasal kdg2 1m x dpt 2helai tdg...

jakel d sg petani x dak kain 4 tdg, yg dijual pun yg sama kualiti kamdar tp mahal..rm19.90..uhuu...

uik mahal tuh. kat Jakel Kl kain kualiti Kamdar tuh just RM8.90 jer.
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Feb 09, 2010 12:28 pm

rimbun1 wrote:
afizaz93 wrote:
tak semua kedai yg bagi kain lebih walaupun regular customer...kecuali kalau kita dh kenai betui & dia pun hrpkan sales dr kita...
ada stgh kedai siap suruh kita beli xtra ckitt kain kerna kedekut nak bg lebih...kalau diaorang ukur ngam2 1m, sure akan jd pendek ckitt..itu pasal kdg2 1m x dpt 2helai tdg...

jakel d sg petani x dak kain 4 tdg, yg dijual pun yg sama kualiti kamdar tp mahal..rm19.90..uhuu...

uik mahal tuh. kat Jakel Kl kain kualiti Kamdar tuh just RM8.90 jer.

rimbun,
d sg petani, bukan jakel 100%...tu yg mahal...lebih baik kak p beli kain lycra korea lg cun..hehe...
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
beebiees



Posts : 155
Join date : 2009-11-24
Age : 34
Location : http://afiacollections.blogspot.com/, http://nur-inn.com

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Feb 09, 2010 11:43 pm

ibumuqrish wrote:
afizaz93 wrote:
tak semua kedai yg bagi kain lebih walaupun regular customer...kecuali kalau kita dh kenai betui & dia pun hrpkan sales dr kita...
ada stgh kedai siap suruh kita beli xtra ckitt kain kerna kedekut nak bg lebih...kalau diaorang ukur ngam2 1m, sure akan jd pendek ckitt..itu pasal kdg2 1m x dpt 2helai tdg...

jakel d sg petani x dak kain 4 tdg, yg dijual pun yg sama kualiti kamdar tp mahal..rm19.90..uhuu...

mmg pernah gak tak lepas 2 tudung. tapi kena ekjas2 betul2 ngam...pssttt.. kita penah beli ngan ***S..kita tengok mase dia dia ukur.. ngam2 1mtr.. pastu kite tgk ada la basi -+ 0.2 mtr.. dia gunting gak.. agaknye dia simpan utk wat awning kot... huhuhu ( dlm hati.. kedekutnyer.. dah la mahal..) kalo ngan Saliza ( kain oh kain )ok.. dia x berkira sangat kalo g rumah dia.. lebih kurang kira halal jew smpi ada lebih 0.5 mtr pun x kira.. hehehehe..

bestnyer akak leh gi jalan2 pilih kain umah kak liza....

mesti rambang mata nak pilih ye..
B pilih kot blog pun cam semua nak je...
kualiti mmg puas hati kan kak
Back to top Go down
View user profile http://afiacollections.blogspot.com
pnut



Posts : 35
Join date : 2009-01-13
Age : 35
Location : Kajang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Mar 03, 2010 2:27 pm

memang betul kalau beli kain kat jakel KL...akan dapat lebih sikit without charge...Jakel Melaka...kekadang boleh ..(ibu kita selalu beli ngan one lady nie jer..sbb boleh lebih kurang akan dapat lebih sikit dari 1 meter).....kalau beli kat N***Y*..lagilah tak dpt langsung..kekadang tue kurang dari 1meter adalah....
Back to top Go down
View user profile http://eenazcollection.blogspot.com
Reeas.Scarf



Posts : 17
Join date : 2010-01-15

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Mar 08, 2010 10:48 am

Waaa..best nye 1meter dpat 2helai tdg...sy lak 1m,kain beli kat gulatis, dapat 1 biase n 1 scallop,tp ade jahit tgh kat belakang..mmg tak puas hati.... =(

Perlukan pertolongan otai2 kat sini, tolong sy terangkan, camne nak dpt kan 2helai tdg tnp jahit tengah kat belakang dari kain 1m or 1.sumthing....
Back to top Go down
View user profile
MZ Azdi



Posts : 9
Join date : 2010-01-30

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Mar 09, 2010 10:19 am

salam semua..sy baru dlm jahitan tdung nie..nak tnye kalu tdung scallop bhgn g terletak kat bahu (kalu dah twist tu),untk saiz berbeza pun sama je ker pnjg dia??mintak tolong otai2 bantu dalam masalah sy nie,huhuu.. Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Mar 09, 2010 11:17 am

x same
Back to top Go down
View user profile
MummyAleeya



Posts : 94
Join date : 2009-01-07
Age : 45
Location : bangi/kajang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Mar 09, 2010 12:58 pm

MZ Azdi wrote:
salam semua..sy baru dlm jahitan tdung nie..nak tnye kalu tdung scallop bhgn g terletak kat bahu (kalu dah twist tu),untk saiz berbeza pun sama je ker pnjg dia??mintak tolong otai2 bantu dalam masalah sy nie,huhuu.. Crying or Very sad


MZ,


lagi pjg jahitn kat bahu tuh, lagi byk scallop yg dapat..lg cantik nampak berombaknya...cuma scallop tak berapa nak sesuai tuk org berbadan besar atau nak scallop labuh...nanti asik jatuh jer kat bahu tuh...klu letak brooch pun,nampak terkumpul jer kat atas bahu...slalu tuk yg nak labuh2 nih MA suggestkan twist tuh jer...scallopnyer tak nampak sgt, nampak kesan twist jer la kat leher ker dada tuh...tp klu kena caranya, santek mata memandang, selesa pada yg memakainya..
Back to top Go down
View user profile
MZ Azdi



Posts : 9
Join date : 2010-01-30

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Mar 11, 2010 12:16 am

OOO mcm tu rupanyer...bru paham skrg..hehe... thankx MA sbb sudi bg penerangan ttg tdung scallop nih Smile
Back to top Go down
View user profile
lengloii



Posts : 41
Join date : 2009-11-21
Location : kedah vs klate

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Mar 31, 2010 1:28 am

Salam sumer..camner ekk nak kemaskan sambungan antara body ngan awning? Ader sesape leh kongsi tips?saya try buat tp agak kurang kemas kdg2 jd berketak2 jer.. Kadang2 bila pakai betul2 kat telinga jd kembang mcm kita tgh tarik telinga..
Tensen..kadang2 elok jer menjadi,lehla tunjuk kat member2.. Tapi masalah nya banyak yg failed dari yg lulus!
Tolong ekkk..
Back to top Go down
View user profile
iTa82



Posts : 52
Join date : 2010-01-19
Location : Melaka

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Mar 31, 2010 3:42 pm

ibumuqrish wrote:
afizaz93 wrote:
tak semua kedai yg bagi kain lebih walaupun regular customer...kecuali kalau kita dh kenai betui & dia pun hrpkan sales dr kita...
ada stgh kedai siap suruh kita beli xtra ckitt kain kerna kedekut nak bg lebih...kalau diaorang ukur ngam2 1m, sure akan jd pendek ckitt..itu pasal kdg2 1m x dpt 2helai tdg...

jakel d sg petani x dak kain 4 tdg, yg dijual pun yg sama kualiti kamdar tp mahal..rm19.90..uhuu...

mmg pernah gak tak lepas 2 tudung. tapi kena ekjas2 betul2 ngam...pssttt.. kita penah beli ngan ***S..kita tengok mase dia dia ukur.. ngam2 1mtr.. pastu kite tgk ada la basi -+ 0.2 mtr.. dia gunting gak.. agaknye dia simpan utk wat awning kot... huhuhu ( dlm hati.. kedekutnyer.. dah la mahal..) kalo ngan Saliza ( kain oh kain )ok.. dia x berkira sangat kalo g rumah dia.. lebih kurang kira halal jew smpi ada lebih 0.5 mtr pun x kira.. hehehehe..

btl ckp akak..kita pn beli dgn kak liza,mmg x berkira..dpt berlebih2 lagi..huhuhu

ni nak tanya otai2...napa tudung scallop ni bila dipakai(dah twist) mcm sempit kt blkg ekk?tolonggglahhh,dh ejas pun gtu juga
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Mar 31, 2010 6:44 pm

iTa82 wrote:
ibumuqrish wrote:
afizaz93 wrote:
tak semua kedai yg bagi kain lebih walaupun regular customer...kecuali kalau kita dh kenai betui & dia pun hrpkan sales dr kita...
ada stgh kedai siap suruh kita beli xtra ckitt kain kerna kedekut nak bg lebih...kalau diaorang ukur ngam2 1m, sure akan jd pendek ckitt..itu pasal kdg2 1m x dpt 2helai tdg...

jakel d sg petani x dak kain 4 tdg, yg dijual pun yg sama kualiti kamdar tp mahal..rm19.90..uhuu...

mmg pernah gak tak lepas 2 tudung. tapi kena ekjas2 betul2 ngam...pssttt.. kita penah beli ngan ***S..kita tengok mase dia dia ukur.. ngam2 1mtr.. pastu kite tgk ada la basi -+ 0.2 mtr.. dia gunting gak.. agaknye dia simpan utk wat awning kot... huhuhu ( dlm hati.. kedekutnyer.. dah la mahal..) kalo ngan Saliza ( kain oh kain )ok.. dia x berkira sangat kalo g rumah dia.. lebih kurang kira halal jew smpi ada lebih 0.5 mtr pun x kira.. hehehehe..

btl ckp akak..kita pn beli dgn kak liza,mmg x berkira..dpt berlebih2 lagi..huhuhu

ni nak tanya otai2...napa tudung scallop ni bila dipakai(dah twist) mcm sempit kt blkg ekk?tolonggglahhh,dh ejas pun gtu juga

kena dapat template yg betul...tu template D'Z**** cam tercekik kan...
Back to top Go down
View user profile
iTa82



Posts : 52
Join date : 2010-01-19
Location : Melaka

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Mar 31, 2010 10:03 pm

kee'ah wrote:
iTa82 wrote:
ibumuqrish wrote:
afizaz93 wrote:
tak semua kedai yg bagi kain lebih walaupun regular customer...kecuali kalau kita dh kenai betui & dia pun hrpkan sales dr kita...
ada stgh kedai siap suruh kita beli xtra ckitt kain kerna kedekut nak bg lebih...kalau diaorang ukur ngam2 1m, sure akan jd pendek ckitt..itu pasal kdg2 1m x dpt 2helai tdg...

jakel d sg petani x dak kain 4 tdg, yg dijual pun yg sama kualiti kamdar tp mahal..rm19.90..uhuu...

mmg pernah gak tak lepas 2 tudung. tapi kena ekjas2 betul2 ngam...pssttt.. kita penah beli ngan ***S..kita tengok mase dia dia ukur.. ngam2 1mtr.. pastu kite tgk ada la basi -+ 0.2 mtr.. dia gunting gak.. agaknye dia simpan utk wat awning kot... huhuhu ( dlm hati.. kedekutnyer.. dah la mahal..) kalo ngan Saliza ( kain oh kain )ok.. dia x berkira sangat kalo g rumah dia.. lebih kurang kira halal jew smpi ada lebih 0.5 mtr pun x kira.. hehehehe..

btl ckp akak..kita pn beli dgn kak liza,mmg x berkira..dpt berlebih2 lagi..huhuhu

ni nak tanya otai2...napa tudung scallop ni bila dipakai(dah twist) mcm sempit kt blkg ekk?tolonggglahhh,dh ejas pun gtu juga

kena dapat template yg betul...tu template D'Z**** cam tercekik kan...

saya xtau la kak template de'z**** ke apa sbb sy guna ukuran tudung yg pnh saya beli dulu.a'ahhh tercekik kt dada hihihi.kak kee n d geng,sape ada template scallop,ita nakkkkk.sbb tercekik ni den poning dibueknyoo afro
Back to top Go down
View user profile
tyz_yanti



Posts : 1
Join date : 2010-04-13

PostSubject: Jualan Online Tudung Fareeda   Tue Apr 13, 2010 2:09 pm

Sesiapa yang berminat dan ingin mendapatkan tudung fareeda boleh melayari blog saya di http://blogyantityz.blogspot.com.Pelbagai koleksi tudung fareeda disitu.

http://blogyantityz.blogspot.com/[/img]
Back to top Go down
View user profile
adikmanis



Posts : 4
Join date : 2009-08-20

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Nov 30, 2010 1:50 pm

macamana nak jahit tudung rozita (chiffon berlapis) tapi nak yg labuh?
yg ade kat pasaran skang, yg singkat sgt
saya nak yg tutup dada
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 10, 2011 12:29 pm

iTa82 wrote:
ibumuqrish wrote:
afizaz93 wrote:
tak semua kedai yg bagi kain lebih walaupun regular customer...kecuali kalau kita dh kenai betui & dia pun hrpkan sales dr kita...
ada stgh kedai siap suruh kita beli xtra ckitt kain kerna kedekut nak bg lebih...kalau diaorang ukur ngam2 1m, sure akan jd pendek ckitt..itu pasal kdg2 1m x dpt 2helai tdg...

jakel d sg petani x dak kain 4 tdg, yg dijual pun yg sama kualiti kamdar tp mahal..rm19.90..uhuu...

mmg pernah gak tak lepas 2 tudung. tapi kena ekjas2 betul2 ngam...pssttt.. kita penah beli ngan ***S..kita tengok mase dia dia ukur.. ngam2 1mtr.. pastu kite tgk ada la basi -+ 0.2 mtr.. dia gunting gak.. agaknye dia simpan utk wat awning kot... huhuhu ( dlm hati.. kedekutnyer.. dah la mahal..) kalo ngan Saliza ( kain oh kain )ok.. dia x berkira sangat kalo g rumah dia.. lebih kurang kira halal jew smpi ada lebih 0.5 mtr pun x kira.. hehehehe..

btl ckp akak..kita pn beli dgn kak liza,mmg x berkira..dpt berlebih2 lagi..huhuhu

ni nak tanya otai2...napa tudung scallop ni bila dipakai(dah twist) mcm sempit kt blkg ekk?tolonggglahhh,dh ejas pun gtu juga

selalu beli online jer ngan saliza... mmg dia ni langsung tak berkira, kekadang ada 1 meter kain bg free jer..
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 10, 2011 12:30 pm

adikmanis wrote:
macamana nak jahit tudung rozita (chiffon berlapis) tapi nak yg labuh?
yg ade kat pasaran skang, yg singkat sgt
saya nak yg tutup dada

oo tudung chiffon 2 lapis tuh tudung rozita ke namanya hihihi.. tak tau plak
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
pnut



Posts : 35
Join date : 2009-01-13
Age : 35
Location : Kajang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Mar 03, 2011 4:10 pm

a'ah ader sesaper yg boleh ajar jahit tudung 2 layer tue?.....
Back to top Go down
View user profile http://eenazcollection.blogspot.com
butik bling bling



Posts : 19
Join date : 2011-01-05

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Apr 20, 2011 8:58 am

beli kain yang ada kaki.. belek sana belek sini .. tapi still x tau cam na nak dapatkan ala2 Ar**** punya cutting.. tulung tulung!!!!
Back to top Go down
View user profile http://butikblingbling.blogspot.com
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Apr 21, 2011 10:23 pm

kalau cutting ariani susah skit utk kain berkaki. maybe bhg berkaki tue blh bt bhg depan ke
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Today at 5:18 am

Back to top Go down
 
Cara-cara membuat tudung DIY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 18 of 19Go to page : Previous  1 ... 10 ... 17, 18, 19  Next
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» Commands to invite players to a checkmate server
» w395 no light lcd and keypad done....

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: