BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara-cara membuat tudung DIY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18, 19  Next
AuthorMessage
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Jan 24, 2010 11:36 am

rimbun1 wrote:
afizaz93 wrote:
rimbun1 wrote:
hannan6d wrote:
kadang2 kain gam nipis tu berkedut kalau terlebih gosok...jadi di jc/awning pun nampak kedut gak..edeeesss

ha ah .. betul tuh. tp bila d gosok semula ok jer.. satu lg gunakan kain gam yg nipis jer... baru takde kedut2 tuh

rimbun,
kalau guna gluetape & bakrum utk awng ken lycra, nti lps cuci, x berbijik2 ke gluetape tu?(jgka masa pjg la....hehe...)
kak hr tu penah try guna g/tape tu, tp cam x kemas ja tgk, tu kak guna bakrum saja...

so far adik wat camtuh.. mmg ok.. even lepas basuh pon.. tp ye lah.. kat awning tuh takde ler basuh beriya..

tq rimbun & kak kee...
nti bila2 free, nk try cari kain gam yg paling nipis..& try cmni..hehe..
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Jan 24, 2010 2:18 pm

zue wrote:
lengloii wrote:
salam uols..nak tanya,yg sebetul2nya kain 1mtr leh dpt berapa lai tdg?contoh scallop.ada kalanya sy ptg leh dpt 2 keping.td ptg dpt skpg lak?aduh png pala.sy ke slh ptg?

biasanye klau buat tdng scallop dpt 2pcs...ikut bidang kain juga la..yg 60"..

bergantung atas kestretchan kain gak..hari tu buat memang dapat 2 keping..scallop canteekk...tapi tang muka mengembang...adessshh...
Back to top Go down
View user profile
eeda



Posts : 12
Join date : 2009-11-30
Age : 38
Location : kuala lumpur

PostSubject: sapa ada jual bakrum.... nak beli..   Sun Jan 24, 2010 7:53 pm

Crying or Very sad
s.o.s
tolong lah ye... sapa ada jual bakrum sms saya.. sblm ni pakai kain pengeras. tak sempat dah nk potong2....

pls atau sesiapa yg ada ctct number sapa2 yg jual bakrum...

jasamu dikenang......tq 013- 3889677
Back to top Go down
View user profile
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Jan 24, 2010 10:51 pm

eeda wrote:
Crying or Very sad
s.o.s
tolong lah ye... sapa ada jual bakrum sms saya.. sblm ni pakai kain pengeras. tak sempat dah nk potong2....

pls atau sesiapa yg ada ctct number sapa2 yg jual bakrum...

jasamu dikenang......tq 013- 3889677

eeda tpon ajer taukeh bakrum kat sini cik mek adeeda....terkenal seantero malaya....0123959836....
kalo rajin pi terjah dia kat klsentral....
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
anekamaya



Posts : 79
Join date : 2009-04-08
Age : 36
Location : SHAH ALAM

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 25, 2010 12:09 am

saya ada beli bakrum, tp kat kedai kat umah je...tapi saya rasa org tu bg saya bakrum yg dedua belah ada gam...camana ek??kalau dedua belah tak cantik la kan?
Back to top Go down
View user profile
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 25, 2010 9:12 am

AnekaMaya wrote:
saya ada beli bakrum, tp kat kedai kat umah je...tapi saya rasa org tu bg saya bakrum yg dedua belah ada gam...camana ek??kalau dedua belah tak cantik la kan?

2 belah bergam tu utk org wat pinggang kain/seluar sayang...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 25, 2010 4:20 pm

bola2_api wrote:
eeda wrote:
Crying or Very sad
s.o.s
tolong lah ye... sapa ada jual bakrum sms saya.. sblm ni pakai kain pengeras. tak sempat dah nk potong2....

pls atau sesiapa yg ada ctct number sapa2 yg jual bakrum...

jasamu dikenang......tq 013- 3889677

eeda tpon ajer taukeh bakrum kat sini cik mek adeeda....terkenal seantero malaya....0123959836....
kalo rajin pi terjah dia kat klsentral....

iklan free.. leh refer kat Tudung DIY CARI :: Thread :: Jom Beli belah.... klik link kat bawah ni
adeeda : ~~~ BAKRUM FOR JV (RM15/roll) ~~~
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
iTa82



Posts : 52
Join date : 2010-01-19
Location : Melaka

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 26, 2010 9:50 am

salam akk2 otai,

nak tnya...klu nak potong kain tu kene potong serong ke lurus ekkk..aritu try wat tdg scallop x terbentuk dgn cantik la.xtau la klu kain ita beli kt n**o** tu tebal sgt n x slembut kain di kamdar n jakel :tolonglah sy yg baru blajar ini: cheers
Back to top Go down
View user profile
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 26, 2010 10:30 am

potong lurus, serong camne tue?
Back to top Go down
View user profile
iTa82



Posts : 52
Join date : 2010-01-19
Location : Melaka

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 26, 2010 10:45 am

daai_violet wrote:
potong lurus, serong camne tue?

hihihi ita pn xtau..klu nak wat baju klu x silap kene tgk kain tu kene potong serong ke ape supaya potongan cantik..(btlkan klu slh yer)
Back to top Go down
View user profile
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 26, 2010 12:03 pm

ira kain tue ke? kite x kire sgt pasal ira tue
kalau nak buat baju kurung lain laa kena tgk, kalau tudung
asal jadi ok lah
Back to top Go down
View user profile
iTa82



Posts : 52
Join date : 2010-01-19
Location : Melaka

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 26, 2010 1:09 pm

daai_violet wrote:
ira kain tue ke? kite x kire sgt pasal ira tue
kalau nak buat baju kurung lain laa kena tgk, kalau tudung
asal jadi ok lah

oooowhhh mcm tu yerk..sory ler,kita bdk br blajar
Back to top Go down
View user profile
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 26, 2010 4:03 pm

xde benda lah ita. biaselah kite pun still belajar lg
Back to top Go down
View user profile
RehMaw



Posts : 103
Join date : 2009-06-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Feb 06, 2010 8:51 pm

salam..

tumpang lalu nk bertanye, kalo nk wat tudung labuh (xl) 22" dr bwh dagu, kena guna bape meter kain ek? 1.5m cukup ke? Question
Back to top Go down
View user profile
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Feb 07, 2010 11:29 am

RehMaw wrote:
salam..

tumpang lalu nk bertanye, kalo nk wat tudung labuh (xl) 22" dr bwh dagu, kena guna bape meter kain ek? 1.5m cukup ke? Question

w'salam...

cukup le tu Rehmaw...
sy selalu guna 1.3m lbh krg..tp kena lipat senget la... Smile
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
RehMaw



Posts : 103
Join date : 2009-06-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Feb 07, 2010 2:27 pm

afizaz93 wrote:
RehMaw wrote:
salam..

tumpang lalu nk bertanye, kalo nk wat tudung labuh (xl) 22" dr bwh dagu, kena guna bape meter kain ek? 1.5m cukup ke? Question

w'salam...

cukup le tu Rehmaw...
sy selalu guna 1.3m lbh krg..tp kena lipat senget la... Smile

ya ka? orait tq kak afiza.. Smile (xpenah wat lg td labuh ni huhuuu)
Back to top Go down
View user profile
eeda



Posts : 12
Join date : 2009-11-30
Age : 38
Location : kuala lumpur

PostSubject: tudung labuh   Sun Feb 07, 2010 5:57 pm

biasanya saya buat pakai 1 m je...
Back to top Go down
View user profile
lengloii



Posts : 41
Join date : 2009-11-21
Location : kedah vs klate

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Feb 07, 2010 7:13 pm

hmm nak tanyala,kalau la nak buat tdg ar...n..kan, biasanya 1 mtr leh dpt berapa lai?
Back to top Go down
View user profile
RehMaw



Posts : 103
Join date : 2009-06-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Feb 08, 2010 10:05 am

eeda wrote:
biasanya saya buat pakai 1 m je...

aikk.. bleh dpt ke pkai 1m? cemane nk lipat tu ek?? bukan jadik singkat ke? Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Feb 08, 2010 11:33 am

kite buleh lepas tdung labuh guna 1 mtr..kena lipat serong la..kalo 1.3 siap lepas tudung mini lagi..
Back to top Go down
View user profile
lengloii



Posts : 41
Join date : 2009-11-21
Location : kedah vs klate

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Feb 08, 2010 11:48 am

semalam,try la lipat2 kain semeter tuh..tp xdptla..hehehe try je dulu kain xptg lg la..kan apa sygla ada balance lebih2 tu..
Back to top Go down
View user profile
shida810



Posts : 67
Join date : 2009-09-03

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Feb 08, 2010 12:10 pm

lengloii wrote:
semalam,try la lipat2 kain semeter tuh..tp xdptla..hehehe try je dulu kain xptg lg la..kan apa sygla ada balance lebih2 tu..

Maaf bertanya, kain tu beli kat mana? Cuba ukur balik kain tu ade tak 1 m.
Biasanye kalau 1 m mesti dapat 2 helai. Cam ibumuqrish ckp tu kain tu kena lipat serong.

Biasanye kalu 1m saya boleh dpt 1 tudung labuh dan 1 standard ari*

Cuba bentang kain tu dan lipat serong . Pas tu template try adjust kat kain tu.
Back to top Go down
View user profile
RehMaw



Posts : 103
Join date : 2009-06-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Feb 08, 2010 5:49 pm

shida810 wrote:
lengloii wrote:
semalam,try la lipat2 kain semeter tuh..tp xdptla..hehehe try je dulu kain xptg lg la..kan apa sygla ada balance lebih2 tu..

Maaf bertanya, kain tu beli kat mana? Cuba ukur balik kain tu ade tak 1 m.
Biasanye kalau 1 m mesti dapat 2 helai. Cam ibumuqrish ckp tu kain tu kena lipat serong.

Biasanye kalu 1m saya boleh dpt 1 tudung labuh dan 1 standard ari*

Cuba bentang kain tu dan lipat serong . Pas tu template try adjust kat kain tu.

uihh.. musykil btol nih! bleh dpt 1 tdg labuh n 1 std dgn 1m kain..
tdg labuh ni bape inci dr bwh dagu?? scratch
Back to top Go down
View user profile
zeda



Posts : 43
Join date : 2009-05-23
Age : 46
Location : Bukit Beruntung, Rawang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Feb 08, 2010 9:56 pm

kalau zeda beli kain kat jakel, memang boleh dapat 1 tudung labuh n 1 tudung biasa, kadang2 boleh dapat 3 tdg, 2 tudung biasa n 1 anak tudung, biasa beli kain kat jakel dia org akan lebihkan hampir 0.25 mtr.
Back to top Go down
View user profile
shida810



Posts : 67
Join date : 2009-09-03

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Feb 09, 2010 8:23 am

zeda wrote:
kalau zeda beli kain kat jakel, memang boleh dapat 1 tudung labuh n 1 tudung biasa, kadang2 boleh dapat 3 tdg, 2 tudung biasa n 1 anak tudung, biasa beli kain kat jakel dia org akan lebihkan hampir 0.25 mtr.

Btul mcm ckp Zeda tu........... kalau beli kain kat Jakel 1 meter, mereka akan basikan sedikit
sbb kain lycra ni streching......... kalau dia ukur 1 meter ngam2 dlm kiraan sebetulnye tak sampai
1 meter. Jadi mereka akan lebihkan sedikit. Tu yang dpt 2 helai tudung 1 labuh dan satu standard.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Today at 5:15 am

Back to top Go down
 
Cara-cara membuat tudung DIY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 17 of 19Go to page : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18, 19  Next
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» Commands to invite players to a checkmate server
» w395 no light lcd and keypad done....

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: