BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara-cara membuat tudung DIY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 19  Next
AuthorMessage
bluee



Posts : 178
Join date : 2009-04-20
Age : 27
Location : shah alam

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri May 08, 2009 6:21 pm

lipat 2 kain tu scara memanjang kak... kak eynas ajar hehe...
Back to top Go down
View user profile
bluee



Posts : 178
Join date : 2009-04-20
Age : 27
Location : shah alam

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat May 09, 2009 2:50 am

Nak tanye sape yg tau...

bole x bwt tudung gune kain polyester gorget?
Back to top Go down
View user profile
kristal



Posts : 74
Join date : 2008-12-24

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed May 13, 2009 2:45 pm

bluee wrote:
lipat 2 kain tu scara memanjang kak... kak eynas ajar hehe...


oo...gitu ye bluee, akak pun baru nak belajo potong tudung scallop ni. Maknanye, cara lipatan n potongan kain tak sama mcm kita buat tudung Ari**ni kan?

Kalo kain 1 meter yang bidang 58"/60" bole ke dapat tudung scallop 2 helai (saiz std) ?
Back to top Go down
View user profile
eynas



Posts : 218
Join date : 2009-01-12
Age : 40
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed May 13, 2009 6:06 pm

kristal wrote:
bluee wrote:
lipat 2 kain tu scara memanjang kak... kak eynas ajar hehe...


oo...gitu ye bluee, akak pun baru nak belajo potong tudung scallop ni. Maknanye, cara lipatan n potongan kain tak sama mcm kita buat tudung Ari**ni kan?

Kalo kain 1 meter yang bidang 58"/60" bole ke dapat tudung scallop 2 helai (saiz std) ?

eynas tlong jwpkan eh. kalo guna scallop eynas kain msti 1m. tu ukuran utk lebar scallop. kalo kurang 1m

kedut scallop tu akan dpt sikit je la...nti x cntik lak. bidang 60" utk labuh dia. kalo kurang akan jdi pendek

sikit...kalo guna kain jakel kebanyakannye bidang 60"
Back to top Go down
View user profile http://easytudung.blogspot.com
izaida



Posts : 33
Join date : 2009-04-14

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu May 14, 2009 6:05 pm

eynas wrote:
kristal wrote:
bluee wrote:
lipat 2 kain tu scara memanjang kak... kak eynas ajar hehe...


oo...gitu ye bluee, akak pun baru nak belajo potong tudung scallop ni. Maknanye, cara lipatan n potongan kain tak sama mcm kita buat tudung Ari**ni kan?

Kalo kain 1 meter yang bidang 58"/60" bole ke dapat tudung scallop 2 helai (saiz std) ?

eynas tlong jwpkan eh. kalo guna scallop eynas kain msti 1m. tu ukuran utk lebar scallop. kalo kurang 1m

kedut scallop tu akan dpt sikit je la...nti x cntik lak. bidang 60" utk labuh dia. kalo kurang akan jdi pendek

sikit...kalo guna kain jakel kebanyakannye bidang 60"




eynas...ida dh try wat tudung scallop pakai template yg beli ari tue....tp prob nyer....

bila dh siap.......besarnyer kat muka.....n awning nyer pun panjang...smpai leh cntum kat bawah dagu..............

nk tanyer.....ukuran template tue dh termasuk basi @ tak ya....

lg 1.....kalu nk pendekkan awning nyer....berapa inci yer baru sesuai???????


p/s.... sye budak baru belajar....nnti eynas tolong tunjukkan yer...
Back to top Go down
View user profile
eynas



Posts : 218
Join date : 2009-01-12
Age : 40
Location : Kota Damansara

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu May 14, 2009 9:25 pm

izaida wrote:
eynas wrote:
kristal wrote:
bluee wrote:
lipat 2 kain tu scara memanjang kak... kak eynas ajar hehe...


oo...gitu ye bluee, akak pun baru nak belajo potong tudung scallop ni. Maknanye, cara lipatan n potongan kain tak sama mcm kita buat tudung Ari**ni kan?

Kalo kain 1 meter yang bidang 58"/60" bole ke dapat tudung scallop 2 helai (saiz std) ?

eynas tlong jwpkan eh. kalo guna scallop eynas kain msti 1m. tu ukuran utk lebar scallop. kalo kurang 1m

kedut scallop tu akan dpt sikit je la...nti x cntik lak. bidang 60" utk labuh dia. kalo kurang akan jdi pendek

sikit...kalo guna kain jakel kebanyakannye bidang 60"




eynas...ida dh try wat tudung scallop pakai template yg beli ari tue....tp prob nyer....

bila dh siap.......besarnyer kat muka.....n awning nyer pun panjang...smpai leh cntum kat bawah dagu..............

nk tanyer.....ukuran template tue dh termasuk basi @ tak ya....

lg 1.....kalu nk pendekkan awning nyer....berapa inci yer baru sesuai???????


p/s.... sye budak baru belajar....nnti eynas tolong tunjukkan yer...

hi ida,

template tu mmng stndard size coz kalo buat kecil org yg muka besar x leh guna template tu. template tu da trmasuk basi. b4 nk cntum kt bahagian body (leher kebwh) awk try tdung tu n ukur dulu saiz muka awk..nti kain lebih tu awk potong sikit.

awning tu mmng eynas kasi je..tp kalo x sesuai ngan muka awk kecilkan sikit.

cara2nye: lipat 2 awning tu n ukur panjang yg sesuai dgn saiz muka n potong ikut bentuk awning tu.
Back to top Go down
View user profile http://easytudung.blogspot.com
izaida



Posts : 33
Join date : 2009-04-14

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat May 16, 2009 1:45 pm

eynas wrote:
izaida wrote:
eynas wrote:
kristal wrote:
bluee wrote:
lipat 2 kain tu scara memanjang kak... kak eynas ajar hehe...


oo...gitu ye bluee, akak pun baru nak belajo potong tudung scallop ni. Maknanye, cara lipatan n potongan kain tak sama mcm kita buat tudung Ari**ni kan?

Kalo kain 1 meter yang bidang 58"/60" bole ke dapat tudung scallop 2 helai (saiz std) ?

eynas tlong jwpkan eh. kalo guna scallop eynas kain msti 1m. tu ukuran utk lebar scallop. kalo kurang 1m

kedut scallop tu akan dpt sikit je la...nti x cntik lak. bidang 60" utk labuh dia. kalo kurang akan jdi pendek

sikit...kalo guna kain jakel kebanyakannye bidang 60"




eynas...ida dh try wat tudung scallop pakai template yg beli ari tue....tp prob nyer....

bila dh siap.......besarnyer kat muka.....n awning nyer pun panjang...smpai leh cntum kat bawah dagu..............

nk tanyer.....ukuran template tue dh termasuk basi @ tak ya....

lg 1.....kalu nk pendekkan awning nyer....berapa inci yer baru sesuai???????


p/s.... sye budak baru belajar....nnti eynas tolong tunjukkan yer...

hi ida,

template tu mmng stndard size coz kalo buat kecil org yg muka besar x leh guna template tu. template tu da trmasuk basi. b4 nk cntum kt bahagian body (leher kebwh) awk try tdung tu n ukur dulu saiz muka awk..nti kain lebih tu awk potong sikit.

awning tu mmng eynas kasi je..tp kalo x sesuai ngan muka awk kecilkan sikit.

cara2nye: lipat 2 awning tu n ukur panjang yg sesuai dgn saiz muka n potong ikut bentuk awning tu.




oo...mcm tu ker eynas....that y la....besar smpai leh buat baju....heehhehee Laughing Mad Razz ............

xpe....nnti ida try ....ok eynas...TQ
Back to top Go down
View user profile
zara46



Posts : 119
Join date : 2009-04-24
Age : 43
Location : Sintok, Jitra, Kedah

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed May 20, 2009 10:50 am

ada sesiapa yang tahu camna nak buat tudung siti. ada jual kat hajaba. kat thread cara memakai tudung pun ada satu gambar,cantik. teringin nak buat satu.
Back to top Go down
View user profile http://nisa-zara.blogspot.com
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed May 20, 2009 11:58 am

zara46 wrote:
ada sesiapa yang tahu camna nak buat tudung siti. ada jual kat hajaba. kat thread cara memakai tudung pun ada satu gambar,cantik. teringin nak buat satu.


zara....tudung tu yg dh siap2 jahit kedut kt bawah dagu tu ke?
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
zue



Posts : 143
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed May 20, 2009 4:31 pm

yang mcm ziela jalil pakai ni ke?



kalau ada sape2 yg pandai, blh tlg ajar x?? Very Happy
Back to top Go down
View user profile
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed May 20, 2009 5:32 pm

zue
lebih kurang camtu ler, tp kedut2 bwh dagu tu dh siap jahit (ni mmg dr butik HAJABA) tp kalao ariani, die tk jahit kedut2 bwh dagu, mmg sama mcm ziela jalil pakai
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
zue



Posts : 143
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed May 20, 2009 6:11 pm

ctpizza wrote:
zue
lebih kurang camtu ler, tp kedut2 bwh dagu tu dh siap jahit (ni mmg dr butik HAJABA) tp kalao ariani, die tk jahit kedut2 bwh dagu, mmg sama mcm ziela jalil pakai

yg ni ye..

Back to top Go down
View user profile
zuwaidah



Posts : 238
Join date : 2009-01-05
Age : 52
Location : AU3 Keramat

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed May 20, 2009 6:31 pm

zue wrote:
ctpizza wrote:
zue
lebih kurang camtu ler, tp kedut2 bwh dagu tu dh siap jahit (ni mmg dr butik HAJABA) tp kalao ariani, die tk jahit kedut2 bwh dagu, mmg sama mcm ziela jalil pakai

yg ni ye..


lawoooooooooooooooooooooooo....berapa hajaba jual ni
Back to top Go down
View user profile http://zusazali.blogspot.com
kenanga



Posts : 35
Join date : 2009-03-30
Age : 38
Location : Shah Alam, Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri May 22, 2009 6:12 pm

salam semua... sy nak tanya laa... kalo tudung yg kita jahit tu ketat sy kena besarkan bhgn muka ke? maksudnya kena potong panjang sket kat bhgn muka tu kan? kwn2 yg tau tolong ye... tudung2 sy byk yg tak jadi sgt sbb jahitan bhgn muka & awning laa... frust jugaklaa ni.. huhu
Back to top Go down
View user profile
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri May 22, 2009 6:24 pm

zue wrote:
ctpizza wrote:
zue
lebih kurang camtu ler, tp kedut2 bwh dagu tu dh siap jahit (ni mmg dr butik HAJABA) tp kalao ariani, die tk jahit kedut2 bwh dagu, mmg sama mcm ziela jalil pakai

yg ni ye..


yup betul tu...yg contoh kat saya sebijik mcm ni, sy tengah nak ciplak skg nih heheheh....
kat ari*ni....jenis mcm ni takde kedut dlm rm70++...kat H*j*ba tatau la pulak
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
kaktaya



Posts : 10
Join date : 2008-12-27

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon May 25, 2009 1:21 am

ctpizza wrote:
zue wrote:
ctpizza wrote:
zue
lebih kurang camtu ler, tp kedut2 bwh dagu tu dh siap jahit (ni mmg dr butik HAJABA) tp kalao ariani, die tk jahit kedut2 bwh dagu, mmg sama mcm ziela jalil pakai

yg ni ye..


yup betul tu...yg contoh kat saya sebijik mcm ni, sy tengah nak ciplak skg nih heheheh....
kat ari*ni....jenis mcm ni takde kedut dlm rm70++...kat H*j*ba tatau la pulak
kat H*j*ba tdung ne ratuslah klu 1 set ngan anak tdung....sye dh cuba buat yg ada kedut ne utk adik ipar...alhamdulillah menjadi...
Back to top Go down
View user profile
delisha



Posts : 66
Join date : 2009-03-15

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon May 25, 2009 9:21 am

kenanga wrote:
salam semua... sy nak tanya laa... kalo tudung yg kita jahit tu ketat sy kena besarkan bhgn muka ke? maksudnya kena potong panjang sket kat bhgn muka tu kan? kwn2 yg tau tolong ye... tudung2 sy byk yg tak jadi sgt sbb jahitan bhgn muka & awning laa... frust jugaklaa ni.. huhu

kalo ketat pastu saiz awning nya ok..besarkn jer skt kt bhgn muka..bukak jahitn kt dagu tu separuh pastu ejas smpai mane yg ok..tmbh pnjg skt la..pastu jaet blik..slalu buat cmtu kalo terkecik..standart saiz dagu slalu sy buat dr ujun awning ke tgh jahitn dlm 3"..tu kira ngam2 la ada lbih skt jer kalo nk repair2 kmdian
Back to top Go down
View user profile
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon May 25, 2009 1:30 pm

ni tudung siti yg saya buat....sorri ek...pin tk bawak, model kene pegang sendiri tudung tu hehehe
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
arina



Posts : 2
Join date : 2009-05-25

PostSubject: TUDUNG SITI   Mon May 25, 2009 4:28 pm

Kak Taya & CTpizza

Wah best dapat wat design siti ni kan, saya ni baru je join memang tgh mark klu blh nak try wat sendiri, ada jual template nya tak? Blh share detail mcm wat nye....

kalau tak menyusahkan blh email kat sy nurarina99@yahoo.com.my
Back to top Go down
View user profile
kenanga



Posts : 35
Join date : 2009-03-30
Age : 38
Location : Shah Alam, Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue May 26, 2009 10:26 am

delisha wrote:
kenanga wrote:
salam semua... sy nak tanya laa... kalo tudung yg kita jahit tu ketat sy kena besarkan bhgn muka ke? maksudnya kena potong panjang sket kat bhgn muka tu kan? kwn2 yg tau tolong ye... tudung2 sy byk yg tak jadi sgt sbb jahitan bhgn muka & awning laa... frust jugaklaa ni.. huhu

kalo ketat pastu saiz awning nya ok..besarkn jer skt kt bhgn muka..bukak jahitn kt dagu tu separuh pastu ejas smpai mane yg ok..tmbh pnjg skt la..pastu jaet blik..slalu buat cmtu kalo terkecik..standart saiz dagu slalu sy buat dr ujun awning ke tgh jahitn dlm 3"..tu kira ngam2 la ada lbih skt jer kalo nk repair2 kmdian

oohh... camtu yer... ok, nnt sy try ek... tq yer awak...
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue May 26, 2009 10:47 am

ctpizza wrote:
ni tudung siti yg saya buat....sorri ek...pin tk bawak, model kene pegang sendiri tudung tu hehehe

pizza..boh ler template punya ukuran...sebok jer akak...buatnya ntah biler....takpe janji template ada..kolo org datang rumah..boleh tiru....

mmg pun semer org datang rumah...minta tiru semer template....kita bagi jerr....
Back to top Go down
View user profile
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue May 26, 2009 10:59 am

x silap kite dlm blog kak yela ade template tudung siti.
x tahu lah same ke x?
Back to top Go down
View user profile
hanim



Posts : 261
Join date : 2009-02-16
Age : 38
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue May 26, 2009 4:08 pm

ctpizza wrote:
ni tudung siti yg saya buat....sorri ek...pin tk bawak, model kene pegang sendiri tudung tu hehehe

lawa CT, 1m kain dapat berapa tudung nie... hehe.. terasa nak ngendeng template nie Razz
Back to top Go down
View user profile http://humairascollection.blogspot.com/
akuni



Posts : 119
Join date : 2009-03-10
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jun 17, 2009 2:24 pm

Salam semua.
Saya nak tanya, ada tak sesapa yg tahu camne nak potong/jahit tudung inner scarf al-huma1ra?
Mcm kat blog dia http://al-humairacontemporary.blogspot.com/
Boleh ke ek nak tepek gmbr dia kat sini... takpe ke?

Back to top Go down
View user profile http://goncar-mall.blogspot.com
tong_gas2280
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jun 17, 2009 3:19 pm

kalo daripada penglihatan tong .. mungkin cara jahit dia sama mcm tudung kita tu .. tapi mungkin kelebaran awning dier di pendekan sedikit .. lepas jahit spt biasa tanpa menggunakan kertas keras .. kira2 ala tudung abu dhabi le tu ..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Today at 3:41 am

Back to top Go down
 
Cara-cara membuat tudung DIY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 13 of 19Go to page : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 19  Next
 Similar topics
-
» Elemental Hero/Neo-Spacian Deck
» Got a gold crown to spare? (Merchant Caravan warband)
» Kryolan Aqua-Proof Underwater Makeup
» The Makeup Muse Tribal Workbook
» moji najdraži citati...

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: