BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
    NUFFNANG
    IKLAN
    Photobucket

    Share | 
     

     Saiz tudung dan muka

    View previous topic View next topic Go down 
    Go to page : 1, 2  Next
    AuthorMessage
    izah78



    Posts : 73
    Join date : 2009-01-29
    Age : 38
    Location : johorean stay in rawang

    PostSubject: Saiz tudung dan muka   Fri Feb 20, 2009 1:15 pm

    Salam kawan2...

    Sebelum tu Pn Admin hopefully ni tempat yang betul tuk bertanya yer..kalau salah minta maaf..

    Berapa ukuran yang sebenar utk saiz tudung dan muka..ni kira saiz yang standard lah...contohnya saiz M berapa ukuran yang biasa orang buat..labuh berapa..saiz muka berapa..saiz L pun sama..

    Satu lagi ukuran muka kita amik dari body yang part atas kepala sampai lengkuk bawah dagu kan?

    harap ader yang sudi menjawab especially kawan2 yang jual tudung ready made...TQ in advance... Very Happy ..
    Back to top Go down
    View user profile
    misa
    Peniaga


    Posts : 776
    Join date : 2008-12-22
    Location : KL

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Fri Feb 20, 2009 2:03 pm

    salam...

    misa pun confuse psl ukuran tudung ni..
    sebab dpt template dari pelbagai sumber...

    anw, sapa2 yg tau leh story.. misa buatkan gambarajah utk memudahkan kita rujuk..


    rujukan :

    utk memudahkan, sertakan ukuran tidak termasuk basi..

    saiz awning
    lebar awning : A - B -->
    panjang awning : A - C -->

    saiz tudung :
    lebar dagu : C - D -->
    labuh depan (termasuk lengkuk) : D - E -->
    labuh belakang : B - F -->


    Last edited by misa on Fri Feb 20, 2009 3:51 pm; edited 1 time in total
    Back to top Go down
    View user profile http://craftyspace.blogspot.com
    izah78



    Posts : 73
    Join date : 2009-01-29
    Age : 38
    Location : johorean stay in rawang

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Fri Feb 20, 2009 2:26 pm

    tengkiu misa..for the gambar rajah cantik gitu...

    misa ni badz kan? wah kencang sungguh skrg masih menyulam riben lagi ker (off topic jap) Laughing
    Back to top Go down
    View user profile
    izah78



    Posts : 73
    Join date : 2009-01-29
    Age : 38
    Location : johorean stay in rawang

    PostSubject: ukuran   Fri Feb 20, 2009 2:31 pm

    tu lah... ukuran tudung kalo pakai kain yg baik stretch cantik takper kalo yang tak berapa stretch ni kena buat betul2 silap ari bulan kena buka balik tu yang nak carik standard saiz...kalo tudung indon mostly ukurannyer tuk muka yang cumel2 ler...muka saya tak leh masuk Crying or Very sad
    Back to top Go down
    View user profile
    fadz



    Posts : 199
    Join date : 2009-01-05

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Fri Feb 20, 2009 2:48 pm

    caya la misa aka badz... hahaha
    cantik giler gambarajah... cam nk buat maths plak..
    Back to top Go down
    View user profile http://alwanihijab.blogspot.com/
    jalinankasih



    Posts : 238
    Join date : 2009-01-21

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Fri Feb 20, 2009 2:50 pm

    ha-ala misa.. cantik.. mcm tudung betul (ke tudung betul? hahaha).. lukis pakai apa tu? Laughing
    Back to top Go down
    View user profile http://www.jalinankasih.com
    jalinankasih



    Posts : 238
    Join date : 2009-01-21

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Fri Feb 20, 2009 2:58 pm

    kalau ikut JK la kan... saiz kat muka tu standard.. free size.... ikut jer yg template cupcake.. kalau terbesar pakai brooch..

    kalau saiz plak ikut labuh bhg depan dr dagu ke bawah..

    kalau saiz
    s tu mcm anak tudung ekin.. dlm 26cm / 10" (atas dada)
    m = 36cm / 14" (bawah dada)
    L = 46cm / 18" (paras perut)

    and ramai yg x tau.. biasa ukuran paras dada, pinggang s/ada org tu tinggi atau rendah... kalau diukur drp tulang tengkuk.. adalah sama... beza ketinggian seseorg itu adalah dr paras pinggang ke bawah
    Back to top Go down
    View user profile http://www.jalinankasih.com
    misa
    Peniaga


    Posts : 776
    Join date : 2008-12-22
    Location : KL

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Fri Feb 20, 2009 3:11 pm

    hahaha.. tgk topik time lunch hour.. boring2 saja nak lukis.. pakai photoshop cs...
    Wink




    JK, saiz kat dagu tu sama ker.. atau lain2 jugak.. maksud misa dari C ke D..
    saiz depan tu dah termasuk lengkuk nyer ke..?
    Back to top Go down
    View user profile http://craftyspace.blogspot.com
    jalinankasih



    Posts : 238
    Join date : 2009-01-21

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Fri Feb 20, 2009 3:15 pm

    misa, yg C ke D tu ker?

    jk buat sama jer hihihi
    Back to top Go down
    View user profile http://www.jalinankasih.com
    kee'ah
    Peniaga


    Posts : 1141
    Join date : 2008-12-22

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Fri Feb 20, 2009 3:18 pm

    ME kedit kat misa byk byk.....kolo tidak banjer makan pun jadi laaa....x dekut ilmu dia ni...

    Topik ni bagus tuk pelajar2 freshie.....
    Back to top Go down
    View user profile
    izah78



    Posts : 73
    Join date : 2009-01-29
    Age : 38
    Location : johorean stay in rawang

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Fri Feb 20, 2009 4:09 pm

    tq jk ..misa n lelain..

    pernah tgk ader orang jual tudung ready made pastu dia letak saiz muka M or L tu yang nak tahu berapa standard saiz tu M and L..
    Back to top Go down
    View user profile
    meabadi
    Admin


    Posts : 544
    Join date : 2008-12-21
    Age : 35
    Location : Shah Alam Selangor

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Fri Feb 20, 2009 6:01 pm

    Bagus topik ni...

    psst : misa...comel lukisan tu...rasa mcm nak makan2 aje...


    kalau ME..muka ikut muka ME aje...

    labuh kebanyakan x suka labuh sgt......

    ade yang nak mcm ustzah nye size tu gaks.
    Back to top Go down
    View user profile http://meabadi.blogspot.com/
    jalinankasih



    Posts : 238
    Join date : 2009-01-21

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Fri Feb 20, 2009 7:14 pm

    ekceli ada satu lg tau... labuh kat atas bahu... Very Happy
    Back to top Go down
    View user profile http://www.jalinankasih.com
    izah78



    Posts : 73
    Join date : 2009-01-29
    Age : 38
    Location : johorean stay in rawang

    PostSubject: sambung   Sat Feb 21, 2009 8:28 am

    sebenarnya izah berhasrat nak jual tudung readymade ala kecil-kecilan je kat kenkawan..ngan kat opis hubby (hehe nak cari duit jajan) maklum ler manager sepenuh masa kat umah..

    tu yang nak dapatkan saiz standard..baru2 ni jahitkan tuk member gak kunun2nya cam amik tempahan ler..yg sorang bagi salah measurement kat kita dah ler kena tetas balik sebab pakai kain murah jer....tak leh stretch lansung ..yang sorang lagi tak bagi size so ikut jer saiz kita terlonggar plak.. No

    tu yg rasa jual readymade lagi senang kot sebab sapa leh fit in boleh beli terus takyah adjust2..

    sapa2 yg jual tudung ready made ader masalah tak cam ni...n sapa2 yg amik tempahan ader tak masalah yg sama..( scratch ni masih same topic lagi tak) ker kena pindah sebelah.. Razz
    Back to top Go down
    View user profile
    izah78



    Posts : 73
    Join date : 2009-01-29
    Age : 38
    Location : johorean stay in rawang

    PostSubject: misa o misa   Sat Feb 21, 2009 8:34 am

    misa ader brp byk templat yer..boleh tak jual kat izah dapat ariani saiz m n L, jakarta ker oblong ker..dah puas merata cari tapi tak jumpa sapa yg jual..tanya yela dia punya murah tapi kena beli ngan kain skali..ader gak tempat lain tapi mahal sgtlah tuk izah rm10 just for 1 template jer..(maaf yer off topic jap)..mama rock pun tak jual lagi nih..syamen pun dah hold..uwaaa mana nak carik Rolling Eyes kalo tuk diri sendiri izah dah adjust labuhnya..tapi tuk readymade nih.. bounce bounce
    Back to top Go down
    View user profile
    sitisbp



    Posts : 44
    Join date : 2008-12-22

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Sat Feb 21, 2009 1:29 pm

    huhu..trade secret kot tu yg payah nak dpt tu...
    general template byk...tp yg std size ala2 mcm kasut tu lum ada org wat research gaknye..sbb somehow lain2 le size from one seller to another.

    U kena make ur own le......maybe base on your first few customer, u boleh agak2 muka camno size apa yg seswai. Lagipun effect material ngan direction benang pun akan memvariasikan size tu in terms of flexibility.
    Back to top Go down
    View user profile http://momsfeelgood.blogspot.com
    izah78



    Posts : 73
    Join date : 2009-01-29
    Age : 38
    Location : johorean stay in rawang

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Sat Feb 21, 2009 6:21 pm

    tq siti
    Back to top Go down
    View user profile
    misa
    Peniaga


    Posts : 776
    Join date : 2008-12-22
    Location : KL

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Mon Feb 23, 2009 5:12 pm

    so far misa buat standard size jer.. mcm kat opis ni.. misa bawak 2 jenis tudung.. awning ariani & lyds.. so depa try mane ngam ngan muka.. kalu sendat atau longgar, nanti bila wat tudung depa, misa adjust la..

    tp utk jualan yg ready stock.. buat saiz standard je.. kalu longgar sket takper.. leh den bawak balik adjust kasik kecik.. kalu nak besarkan kene buat ikut request la..
    Back to top Go down
    View user profile http://craftyspace.blogspot.com
    ejalesungpp



    Posts : 241
    Join date : 2008-12-22
    Age : 51
    Location : Kajang, Bangi, Selangor

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Mon Feb 23, 2009 5:39 pm

    eja wat standard gak..saiz yang cupcake tu...tapi kalau dia orang rasa ketat atau longar balik balik eja baiki lah apa yang patut.....untuk jualan lah...tapi untuk eja...cam biasa lah saiz kecik skit dari cupcake..sebab eja suka pakai paras2 dada aje...
    Back to top Go down
    View user profile
    izah78



    Posts : 73
    Join date : 2009-01-29
    Age : 38
    Location : johorean stay in rawang

    PostSubject: tengkiu   Mon Feb 23, 2009 7:16 pm

    thanks again misa and kak eja kerana sudi bagi info...
    Back to top Go down
    View user profile
    hooney
    Peniaga


    Posts : 317
    Join date : 2008-12-22

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Tue Feb 24, 2009 9:43 am

    same goes with me, just guna standard cupcake dan yg akak jual semua pun mmg guna template itu jugak
    tak ada masa nak layan size lain2
    Back to top Go down
    View user profile http://hooneydiy.blogspot.com/
    izah78



    Posts : 73
    Join date : 2009-01-29
    Age : 38
    Location : johorean stay in rawang

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Tue Feb 24, 2009 11:13 am

    tq kak honey..berguna info ni...baru sat pi blog kak hooney cantik2 tudung..
    Back to top Go down
    View user profile
    Eldee



    Posts : 14
    Join date : 2009-04-29
    Age : 45
    Location : Sg. Buloh

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Wed Apr 29, 2009 12:22 pm

    Cara sy, bila nak jahit tang dagu, saya lipat 2, ukur dari atas awning sampai ketempat nak cantum dagu tu, 10.5 inci. tandakan dan jahit. So far, itu ukuran standard and customer pun tak komplen.... ada cara yg lebih mudah? cara ni yang saya pakai dari mula2 pandai jahit tudung ni! Ahaks! Cool Wink
    Back to top Go down
    View user profile
    wann



    Posts : 89
    Join date : 2009-02-17
    Age : 36
    Location : PJ-SELAYANG

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Fri May 08, 2009 10:10 am

    hi... nak tanya otai2 sini, kalau tudung scallop, mcmane nak besarkan saiz dia? itu hari adik ipar try scallop saiz std eja x nampak scallopnya... cam balut nangka pulak sbb dia tinggi, kalo sy yg pakai cun jer. nak kena extrude EF or DEF?
    Back to top Go down
    View user profile http://seri-diah.blogspot.com/
    kenanga



    Posts : 35
    Join date : 2009-03-30
    Age : 38
    Location : Shah Alam, Selangor

    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Fri May 22, 2009 6:59 pm

    kwn2... kalo kita nak besarkan bhgn muka maksudnya kita kena panjangkan ukuran dr b ke c ikut gambarajah misa tu laa kan?
    Back to top Go down
    View user profile
    Sponsored content




    PostSubject: Re: Saiz tudung dan muka   Today at 7:56 pm

    Back to top Go down
     
    Saiz tudung dan muka
    View previous topic View next topic Back to top 
    Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
     Similar topics
    -
    » Neeco Temuka Mottled Vase

    Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
    Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
    Jump to: