BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 MESIN JAHIT MANA PALING BEST???

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : BBB

PostSubject: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Sun Feb 08, 2009 7:08 pm

Salam kengkawan...min buat topic ni utk sesapa yg nk share atau dptkan info mengenai mesin jahit mana yg best untuk jahit tudung DIY ni...memandangkan dah ramai kengkawan yg beli mesin jahit baru...sudilah kiranya share info tentang jenis, harga, tempat beli, performance, pros and cons mesin jahit korang. Semoga info ni dpt sedikit sebanyak bagi panduan utk yg nk membeli mesin macam min ni...dpt jimatkan masa dan tenaga utk survey kan??? Wink Wink Wink
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : BBB

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Sun Feb 08, 2009 7:10 pm

kalo blh nk tanya pada sesapa yg mesin jahitnya boley jahit double stitches dan mcm mana susah or senang nk guna mesin tu... Idea Idea Idea
Back to top Go down
View user profile
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 38
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Sun Feb 08, 2009 9:04 pm

Laku betul la mesin jahit sekarang ni... deeda pun tgh survey mesin jahit. Baru-baru ni survey kat Brothers HQ office @Jaya33, PJ.
Harga dia takde discount compared dengan sesetengah dealer... cuma deeda suka sebab dekat dgn rumah, dan ada proper customer support...
Apa2 pun tak buat final decission lagi... hopefully soon.. Basketball Basketball
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Sun Feb 08, 2009 9:11 pm

boleh jugak beli brother yg boleh buat quilting tu.. tgk dekay craftworld ss2 tu, rasanya 800++ ..nnt dah boring jahit tudung boleh buat quilt pulak..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Sun Feb 08, 2009 9:53 pm

eemmm...bagus gak bukak topik nie...memang skarang tgh dok mencari2 mesin jahit mana yang ok....penin..penin....harap2 dapat banyak info lee...takde le terbeli mesin yang banyak masalah plak nnti..... Smile
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
zue



Posts : 143
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Mon Feb 09, 2009 12:10 am

kat wmc ada 1 kedai nama LSN kat thread mesin jahit...tgh offer gila2 skrg ni, sampai 10/2 harga murah sgt...Sy pun baru beli mesin jahit tepi Brother...RM1050 je.. Very Happy .Mesin jahit biasa jenama Brother serendah RM450 pun ada...


Last edited by zue on Mon Feb 09, 2009 11:46 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : BBB

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Mon Feb 09, 2009 8:29 pm

ok2...nmpknye ramai gak yg mencari2 mesin jahit ehk... bounce bounce bounce
kalu nk compare singer ngan brother..mane lg best ehk?? cam singer tu banyak service centrenye...brother mcm mane?? scratch scratch
Back to top Go down
View user profile
catalysts2



Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Mon Feb 09, 2009 8:46 pm

[quote="zue"]kat wmc ada 1 kedai nama LSN kat thread mesin jahit...tgh offer gila2 skrg ni, sampai 10/2 harga murah sgt...Sy pun baru beli masin jahit tepi Brother...RM1050 je.. Very Happy .Mesin jahit biasa jenama Brother serendah RM450 pun ada...[/quote

salam zue

senang tak nak operate mesin jahit tepi brother ni?
cantik tak jahitan halus n kasar?
technician brother helpful ke tak?
betul ke mesin ni boleh potong kain lebihan masa kita jahit tepi?
sori terpanjang plak soalan
akak mmg tgh mencari2 mesin jahit tepi
thanks.
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Mon Feb 09, 2009 10:43 pm

sebelum ni... saya ada beli mesin jahit JANOME 2049...
bertahun gaklah mengidamkan mesin jahit ni...
dan akhirnya.... penantian selama 5 tahun terlerai sudah...
dah dekat 2 thun pun guna...
beli sekali dengan tapak... tpak plk ada memacam yang pelbagai guna..
kira impian telah menjadi kenyataan...

baru2 ni... beli mesin jahit tepi jenama SINGER plak...
beli pun sebab sebelum ni emak saya pernah guna dan memang tak dak masalah dnegna mesin ni...
rasanya ok lah... dah puas hati sesangat...

bila pegi ke kedai singer... pekedai singer kata janome tak bagus...
tapi bila pegi ke kedai janome plak... pekedai situ cakap singer tak bagus...
tapi apa yang pasti... jenama singer telah dipercayai sejak lama dahulu...
Back to top Go down
View user profile
jalinankasih



Posts : 238
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Mon Feb 09, 2009 10:48 pm

betul tu uzi... singer adalah pioneer dlm mesin jahit ni..

jk ada beli mesin janome (konon nak belajar sulam), mesin singer 8280 n singer high speed.... tp yg high speed ler lg bagus hihihi.... mesin jahit janome tu best dr segi x byk bising hihihi... tp dah nama portable.... rega mahal2 pun... selalu jer benang sangkut2..... hehehe.... apa2 hal pun mesin jahit laju ku jua yg menjd pujaan hatiku... tongue
Back to top Go down
View user profile http://www.jalinankasih.com
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Mon Feb 09, 2009 10:49 pm

mesin jahit tepi janome

Fantasy Serging Model Mylock 744D

A. Fungsi utama

a. Jahitan tepi
b. Jahitan tepi gulungan
c. Jahitan tepi hiasan
d. Jahitan tepi gulungan kecil
e. Jahitan tepi pakaian
f. Jahitan tepi hias corak kedut
g. Jahitan tepi hias dengan manik

B. Ciri-ciri

a. Jahitan 2 benang
b. Jahitan 3 benang
c. Jahitan 4 benang
d. Jarum kembar
e. Pemotong benang
f. Butang penyelaras kelebaran
g. Butang penyelaras kepadatan jahitan
h. Lampu jahitan

C. Sesuai untuk pelbagai jenis kain

a. Kain nipis
b. Kain silk
c. Kain cotton
d. Kain T-shirt
e. Kain tebal
f. Kain jeans

Tempoh keahlian 12 bulan
Kursus percuma 12 bulan
Tempoh jaminan 1 tahun (motor sahaja)

Cara Pembayaran

* Tunai
* Kad Kredit
* Program Mudah Bayar Tanpa Bunga (melalui kad kredit)
* Program Mudah Bayar EPAL (Easy Payment)
* Kemudahan Kredit AEON


Last edited by uzi on Mon Feb 09, 2009 10:54 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Mon Feb 09, 2009 10:53 pm

Harmony Model 2049 "All In One"

A. Fungsi utama

a. Lebih daripada 22 corak bunga yang sedia ada
i. Boleh jahit tepi
ii. Boleh jahit lurus
iii. Pasang butang
iv. Sulaman tanpa pemidang (termasuk kulit)
v. 1 Langkah untuk jahit lubang butang
vi. Jahit zip
vii. Jahit sembat
b. Jahitan tebal, setebal 8 lapis kain jeans
c. Boleh jahit fabrik elastik
d. Jahitan kulit

B. Ciri-ciri

a. Masuk benang secara automatik
b. Boleh pasang jarum berkembar
c. Butang saiz kelebaran corak
d. Lampu menjahit
e. Pemotong benang
f. Butang jahit terbalik
g. Free arm
h. Plat jarum yang mempunyai ukuran

C. Sesuai untuk pelbagai jenis kain

a. Kuilting
b. Pakaian
c. Seni tampal
d. Seni cantuman
e. Sulaman
f. Hiasan rumah
g. Kraftangan

Tempoh keahlian 12 bulan
Kursus percuma 12 bulan
Tempoh jaminan 5 tahun (motor sahaja)

Cara Pembayaran

* Tunai
* Kad Kredit
* Program Mudah Bayar Tanpa Bunga (melalui kad kredit)
* Program Mudah Bayar EPAL (Easy Payment)
* Kemudahan Kredit AEON
Back to top Go down
View user profile
zue



Posts : 143
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Mon Feb 09, 2009 11:29 pm

uzi jual mesin jahit epal ke? Very Happy
Back to top Go down
View user profile
zue



Posts : 143
Join date : 2009-01-23

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Mon Feb 09, 2009 11:45 pm

catalysts2 wrote:
zue wrote:
kat wmc ada 1 kedai nama LSN kat thread mesin jahit...tgh offer gila2 skrg ni, sampai 10/2 harga murah sgt...Sy pun baru beli mesin jahit tepi Brother...RM1050 je.. Very Happy .Mesin jahit biasa jenama Brother serendah RM450 pun ada...

salam zue

senang tak nak operate mesin jahit tepi brother ni?
cantik tak jahitan halus n kasar?
technician brother helpful ke tak?
betul ke mesin ni boleh potong kain lebihan masa kita jahit tepi?
sori terpanjang plak soalan
akak mmg tgh mencari2 mesin jahit tepi
thanks.

mesin jahit tepi brother tu senang nak operate...boleh guna 3 benang dgn 1 jarum @ 4 benang dgn 2 jarum. Jahit halus utk tepi tdg pun cantik. Nak tau lebih lanjut, lawat web brother: BROTHER M3034D
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Tue Feb 10, 2009 8:23 am

zue wrote:
uzi jual mesin jahit epal ke? Very Happy

alahai...
uzi bukan penjual lah...
cuma pembeli mesin je...
dan sebelum beli tu... selalu buat kaji selidik banyak kali gak... sebab takut rugi...
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : BBB

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Tue Feb 10, 2009 7:41 pm

mmg min tgk mesin epal ni banyak function tp utk org yg nk menjahit simple2 cam min rasanya sesuai mesin yg biasa2 jek kot... Suspect Suspect Suspect
sbbnye mula pegang mesin pun time demam tudung DIY ni yek...sblm ni xpenah pon... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
erm....ok la...skang ni nk banding mesin jahit brother ngan singer....mane lbh bgs yek??? sesapa yg ada pengalaman ngan mesin ni harap dapat share yek... bounce bounce bounce
Back to top Go down
View user profile
catalysts2



Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Tue Feb 10, 2009 9:07 pm

min chontoi wrote:
mmg min tgk mesin epal ni banyak function tp utk org yg nk menjahit simple2 cam min rasanya sesuai mesin yg biasa2 jek kot... Suspect Suspect Suspect
sbbnye mula pegang mesin pun time demam tudung DIY ni yek...sblm ni xpenah pon... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
erm....ok la...skang ni nk banding mesin jahit brother ngan singer....mane lbh bgs yek??? sesapa yg ada pengalaman ngan mesin ni harap dapat share yek... bounce bounce bounce

min
td akak gi kedai LSN kat damai perdana
ada forumner tudungcari tgh belajar guna mesin brother nv30 tak silap akak
mesin ni berbaloi sungguh sb mcm2 fungsi ada
jahitan cantik n tak bising mcm mesin biasa
tak yah susah2 nak masukkan benang kat jarum
auto gitu n tak yah tekan pedal dgn kaki
akak mmg berkenan sgt
kalau tak kerana akak baru beli mesin singer
akak angkut sekali mesin brother tu
harga pun cantik, rm 900
gi check wmc ada details pasal sale ni
Back to top Go down
View user profile
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 38
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Tue Feb 10, 2009 9:16 pm

deeda register utk free sewing lesson kat Brothers Jaya33 PJ..
tak tahu la apa yg depa nak ajar... rasanya nak introduce function
mesin2 yg brothers malaysia jual kot... layan aje la..
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
tiramisu



Posts : 144
Join date : 2008-12-30
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Tue Feb 10, 2009 10:06 pm

sy plak memang setia ngan mesin jahit heavy duty sekenhend sy tu, dah 10 tahun pakai, walaupun ada mesin janome epal punya,,jarang guna sebab taklaju macam heavy duty.

mesin jahit tepi saya guna heavy duty jenama fima...ok gak....
Back to top Go down
View user profile
catalysts2



Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Tue Feb 10, 2009 10:29 pm

adeeda wrote:
deeda register utk free sewing lesson kat Brothers Jaya33 PJ..
tak tahu la apa yg depa nak ajar... rasanya nak introduce function
mesin2 yg brothers malaysia jual kot... layan aje la..

deeda
siapa yg eligible utk attend klas jahit ni?
hanya utk yg beli mesin brothers ke?
Back to top Go down
View user profile
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 38
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Wed Feb 11, 2009 12:02 am

catalysts2 wrote:
adeeda wrote:
deeda register utk free sewing lesson kat Brothers Jaya33 PJ..
tak tahu la apa yg depa nak ajar... rasanya nak introduce function
mesin2 yg brothers malaysia jual kot... layan aje la..

deeda
siapa yg eligible utk attend klas jahit ni?
hanya utk yg beli mesin brothers ke?

takde la..dah tanya dia kata tak perlu any purchase..
ala macam demo aje kot..
deeda plan nak bawak jersey utk test mesin sekali..
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : BBB

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Wed Feb 11, 2009 7:33 pm

deeda...bila sewing lesson tu?? diaorg terima org baru lagi tak?? kalau tarikh sesuai min nk join skali... bounce bounce bounce
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : BBB

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Wed Feb 11, 2009 7:36 pm

catalysts2 wrote:
min chontoi wrote:
mmg min tgk mesin epal ni banyak function tp utk org yg nk menjahit simple2 cam min rasanya sesuai mesin yg biasa2 jek kot... Suspect Suspect Suspect
sbbnye mula pegang mesin pun time demam tudung DIY ni yek...sblm ni xpenah pon... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
erm....ok la...skang ni nk banding mesin jahit brother ngan singer....mane lbh bgs yek??? sesapa yg ada pengalaman ngan mesin ni harap dapat share yek... bounce bounce bounce

min
td akak gi kedai LSN kat damai perdana
ada forumner tudungcari tgh belajar guna mesin brother nv30 tak silap akak
mesin ni berbaloi sungguh sb mcm2 fungsi ada
jahitan cantik n tak bising mcm mesin biasa
tak yah susah2 nak masukkan benang kat jarum
auto gitu n tak yah tekan pedal dgn kaki
akak mmg berkenan sgt
kalau tak kerana akak baru beli mesin singer
akak angkut sekali mesin brother tu
harga pun cantik, rm 900
gi check wmc ada details pasal sale ni


catalysts2....thanks 4 the info...mmg info2 mcm ni perlu sgt sbb kita blh dpt testimony yg betul2...bukan hat promote2 punya... flower flower flower
Back to top Go down
View user profile
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 38
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Wed Feb 11, 2009 8:15 pm

min chontoi wrote:
deeda...bila sewing lesson tu?? diaorg terima org baru lagi tak?? kalau tarikh sesuai min nk join skali... bounce bounce bounce

jom la min.. saja test mesin... date ada kat http://www.brother.com.my

12th February 2009 (Thursday)
14th February 2009 (Saturday)
19th February 2009 (Thursday)
26th February 2009 (Thursday)

Time: 9.00am - 12.00pm

Enjoy a FREE Sewing Lesson*
*Terms & Conditions Apply
For Registration & More Details
Please Call 03-7884 9999
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
jalinankasih



Posts : 238
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Wed Feb 11, 2009 9:23 pm

min chontoi wrote:
mmg min tgk mesin epal ni banyak function tp utk org yg nk menjahit simple2 cam min rasanya sesuai mesin yg biasa2 jek kot... Suspect Suspect Suspect
sbbnye mula pegang mesin pun time demam tudung DIY ni yek...sblm ni xpenah pon... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
erm....ok la...skang ni nk banding mesin jahit brother ngan singer....mane lbh bgs yek??? sesapa yg ada pengalaman ngan mesin ni harap dapat share yek... bounce bounce bounce

JK pernah guna 2-2 mesin.. 2-2 bagus.... in fact, org singer cakap, brother dgn singer adalah musuh ketat hahaha....

bg pendpt seposen jk, kalau sekadar nk jait biasa2.. better beli yg function seminima mungkin.. unless kalau nk buat sulam.. kalau tak, membazir jdnya,....
Back to top Go down
View user profile http://www.jalinankasih.com
Sponsored content




PostSubject: Re: MESIN JAHIT MANA PALING BEST???   Today at 7:01 pm

Back to top Go down
 
MESIN JAHIT MANA PALING BEST???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» MOUSILLON SETTING
» Setting up a rear end
» AMS members setting up the stand at the ME exhibition.
» SBS Roothi Roothi Hai Rachana Mana Raha Vihaan!! - Sapne Suhane Ladakpan Ke - 14th Oct 2013
» XAS = OPEN DEMOS!

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: