BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
kay



Posts : 10
Join date : 2009-02-04

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Wed Feb 18, 2009 2:00 pm

tolon tolon...

u ols... mak nak minta tolon ni... penat skall dok mencari kedai jual jarum mas no 13... tak jumpa2... kalau korang tau habaq mai sat... or sapa2 yg ada lebih ley la jual kat mak...

lg satu mak guna mesin jahit singer inspiration mcm me kalau tak salah le... dia nya skoci tak sama besau kelebaran hat atas n hat bawah... so tak tau nak cari mana also.... sapa2 ada info bgtau nah... time kasih
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Wed Feb 18, 2009 3:05 pm

kay wrote:
tolon tolon...

u ols... mak nak minta tolon ni... penat skall dok mencari kedai jual jarum mas no 13... tak jumpa2... kalau korang tau habaq mai sat... or sapa2 yg ada lebih ley la jual kat mak...

lg satu mak guna mesin jahit singer inspiration mcm me kalau tak salah le... dia nya skoci tak sama besau kelebaran hat atas n hat bawah... so tak tau nak cari mana also.... sapa2 ada info bgtau nah... time kasih

jarum emas no 14 misa ada la kay.. no 13 tadak.. kalu jumpa nanti misa bitau..
psl skoci tu.. jenis plastik ker..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Wed Feb 18, 2009 4:49 pm

Kay...

sama mcm ME la tu..


ME beli kat Hq singer kay..kat PJ RM0.50sen..kat kedai luar hari tu ME tanya rm1.....
Tp HQ pon diorg kadang2 xde stok..cuba call b4 dtg..if nak beli kat sana.....

Jarum tu...no 13 erk??nnti ME tgk jarum2 kat umah ni..
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
kay



Posts : 10
Join date : 2009-02-04

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Wed Feb 18, 2009 7:23 pm

misa wrote:
kay wrote:
tolon tolon...

u ols... mak nak minta tolon ni... penat skall dok mencari kedai jual jarum mas no 13... tak jumpa2... kalau korang tau habaq mai sat... or sapa2 yg ada lebih ley la jual kat mak...

lg satu mak guna mesin jahit singer inspiration mcm me kalau tak salah le... dia nya skoci tak sama besau kelebaran hat atas n hat bawah... so tak tau nak cari mana also.... sapa2 ada info bgtau nah... time kasih

jarum emas no 14 misa ada la kay.. no 13 tadak.. kalu jumpa nanti misa bitau..
psl skoci tu.. jenis plastik ker..

no 14 kay ada gak... utk jahit kain ss2 ok ... tp kalau kain nagoya kadang2 lekat kadang2 tak melekat...

ah ah skoci plastic tuh... susah benau nak cari...

thanks ye misa
Back to top Go down
View user profile
kay



Posts : 10
Join date : 2009-02-04

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Wed Feb 18, 2009 7:27 pm

meabadi wrote:
Kay...

sama mcm ME la tu..


ME beli kat Hq singer kay..kat PJ RM0.50sen..kat kedai luar hari tu ME tanya rm1.....
Tp HQ pon diorg kadang2 xde stok..cuba call b4 dtg..if nak beli kat sana.....

Jarum tu...no 13 erk??nnti ME tgk jarum2 kat umah ni..

td kay de gi singer HQ... hajat di hati nak beli jarum sekoci... bila sampai org tuh takde kuar gi bank... then receptionist tuh tolong kol kan... dia bg cakap ngan mak... org tuh kate jarum takde... terlupa plak nak tanya skoci.. terus balik lak...

ME, kat luar kat kedai mana ada yek, habaq mai sat... sanggup je mak redah pi cari cheers

Me kalau ada jarun no 13 tuh bgtau yek... mmg nak sgt... tp ye ke korang ni jahit guna jarum ni... ke mak feeling sorang2 cari... hampa sume guna hat lain laks... huhuhu cyclops
Back to top Go down
View user profile
sal9281



Posts : 122
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : pandan indah

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Wed Feb 18, 2009 7:44 pm

sal9281 wrote:


sesapa yang pakai mesin jahit epal dan nak cuba pakai tapak plastik ni untuk menyenangkan jahit jersey pm sal cepat yer sebab sal pun nak beli kat epal so beli banyak terus. Mengikut orang epal tapak ni kena special order from japan so dah sampai tu kena grab cepat2. Harga yang kakak epal tu kasi rm20 setapak

sal nak confirm order dengan kakak tu esok. so kalau ada lagi yang nak tapak tu pm sebelum 2pm yer
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Thu Feb 19, 2009 8:19 am

kay wrote:
misa wrote:
kay wrote:
tolon tolon...

u ols... mak nak minta tolon ni... penat skall dok mencari kedai jual jarum mas no 13... tak jumpa2... kalau korang tau habaq mai sat... or sapa2 yg ada lebih ley la jual kat mak...

lg satu mak guna mesin jahit singer inspiration mcm me kalau tak salah le... dia nya skoci tak sama besau kelebaran hat atas n hat bawah... so tak tau nak cari mana also.... sapa2 ada info bgtau nah... time kasih

jarum emas no 14 misa ada la kay.. no 13 tadak.. kalu jumpa nanti misa bitau..
psl skoci tu.. jenis plastik ker..

no 14 kay ada gak... utk jahit kain ss2 ok ... tp kalau kain nagoya kadang2 lekat kadang2 tak melekat...

ah ah skoci plastic tuh... susah benau nak cari...

thanks ye misa


misa nye mesin ok plak.. semua pakai no 14 je.. gegegege.. tadek la haru nak cari jarum...
cuma kain people kene pakai yg halus la. no 9 or 11.. pakai jarum no 14 mcm kasar je bunyi jarum kene kat kain.. bunyi mcm kain koyak je..

kay,
u leh try carik kat area petaling street.. dekat area org jual2 barang n cd tu la.. carik kedai dlm bangunan.. ada jual button byk2..
situ mungkin ada jarum.. no contact kedai tu tadek plak..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Thu Feb 19, 2009 10:18 am

KAY...

dari dulu samapi sekarang...ME pakai jarum emas no 14........


cuma kalau x lekat tu ME tambah tensionnya..adjust tang situ........
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
kay



Posts : 10
Join date : 2009-02-04

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Thu Feb 19, 2009 3:10 pm

misa wrote:
kay wrote:
misa wrote:
kay wrote:
tolon tolon...

u ols... mak nak minta tolon ni... penat skall dok mencari kedai jual jarum mas no 13... tak jumpa2... kalau korang tau habaq mai sat... or sapa2 yg ada lebih ley la jual kat mak...

lg satu mak guna mesin jahit singer inspiration mcm me kalau tak salah le... dia nya skoci tak sama besau kelebaran hat atas n hat bawah... so tak tau nak cari mana also.... sapa2 ada info bgtau nah... time kasih

jarum emas no 14 misa ada la kay.. no 13 tadak.. kalu jumpa nanti misa bitau..
psl skoci tu.. jenis plastik ker..

no 14 kay ada gak... utk jahit kain ss2 ok ... tp kalau kain nagoya kadang2 lekat kadang2 tak melekat...

ah ah skoci plastic tuh... susah benau nak cari...

thanks ye misa


misa nye mesin ok plak.. semua pakai no 14 je.. gegegege.. tadek la haru nak cari jarum...
cuma kain people kene pakai yg halus la. no 9 or 11.. pakai jarum no 14 mcm kasar je bunyi jarum kene kat kain.. bunyi mcm kain koyak je..

kay,
u leh try carik kat area petaling street.. dekat area org jual2 barang n cd tu la.. carik kedai dlm bangunan.. ada jual button byk2..
situ mungkin ada jarum.. no contact kedai tu tadek plak..

owh kat sana yek... ok nanti kalau rajin next week kay cari, minggu dpn coti... now keje susah nak
pi...

misa pakai machine cap apa?
Back to top Go down
View user profile
kay



Posts : 10
Join date : 2009-02-04

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Thu Feb 19, 2009 3:12 pm

meabadi wrote:
KAY...

dari dulu samapi sekarang...ME pakai jarum emas no 14........


cuma kalau x lekat tu ME tambah tensionnya..adjust tang situ........

ME, sume paki jarun 14 ke... mak salah information la kot...
kalau jahit kain nagoya, ME ok ke?

kalau nak adjust tenion tuh cemana? tambah tuh tolak kebawah ka?
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Thu Feb 19, 2009 3:24 pm

kay wrote:


owh kat sana yek... ok nanti kalau rajin next week kay cari, minggu dpn coti... now keje susah nak
pi...

misa pakai machine cap apa?

kay..
misa pakai cap brother..
misa rasa ballpoint no 14 pun ok.. beza nye jarum ni besar/kasar sket dari no 13..
kay dah cuba ker belum..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
kay



Posts : 10
Join date : 2009-02-04

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Thu Feb 19, 2009 4:11 pm

misa wrote:
kay wrote:


owh kat sana yek... ok nanti kalau rajin next week kay cari, minggu dpn coti... now keje susah nak
pi...

misa pakai machine cap apa?

kay..
misa pakai cap brother..
misa rasa ballpoint no 14 pun ok.. beza nye jarum ni besar/kasar sket dari no 13..
kay dah cuba ker belum..

mak tak sure jarum mak no baper... tp yg default singer tuh la... rasa cam 14 kot...
maybe cam me kate la... mak kena pandai memberi tekanan kat benang tuh... huhu...
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Thu Feb 19, 2009 4:16 pm

Kay...

ye ME x pernah tuko....setakat ni sume kain ok..kecuali kain PEOPLE yang 48 tu..mak x sokaaaaaa...

mcm ni..kalau longgar ME tambah tensionnyaa...

kalau dia mcm ketat tu..ME kurang kan tensionnya...


mcm kes KAY ni x lekat...cuba tambah tensionnyaaa.......
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Thu Feb 19, 2009 4:52 pm

meabadi wrote:
Kay...

ye ME x pernah tuko....setakat ni sume kain ok..kecuali kain PEOPLE yang 48 tu..mak x sokaaaaaa...

mcm ni..kalau longgar ME tambah tensionnyaa...

kalau dia mcm ketat tu..ME kurang kan tensionnya...


mcm kes KAY ni x lekat...cuba tambah tensionnyaaa.......

sama le.. kene pakai jarum 9 atau 11.. pakai jarum 14 bunyi mcm kain koyak.. affraid
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
kay



Posts : 10
Join date : 2009-02-04

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Thu Feb 19, 2009 4:53 pm

meabadi wrote:
Kay...

ye ME x pernah tuko....setakat ni sume kain ok..kecuali kain PEOPLE yang 48 tu..mak x sokaaaaaa...

mcm ni..kalau longgar ME tambah tensionnyaa...

kalau dia mcm ketat tu..ME kurang kan tensionnya...


mcm kes KAY ni x lekat...cuba tambah tensionnyaaa.......

owh nanti mak balik mak cuba nah... so jarum 14 ni mmg ok la yek... kain PEOPLE tak penah try lg la.. tp kain NAGOY cam ada masalah la...


opss mcm sensored je citor ni lol! ketat tak ketak la... lekat tak lekat la....

ekekeke kalau otak kunen la...

mak kompem tak lekat nya Razz Razz Razz mmg tension[left]
Back to top Go down
View user profile
kay



Posts : 10
Join date : 2009-02-04

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Thu Feb 19, 2009 4:55 pm

misa wrote:
meabadi wrote:
Kay...

ye ME x pernah tuko....setakat ni sume kain ok..kecuali kain PEOPLE yang 48 tu..mak x sokaaaaaa...

mcm ni..kalau longgar ME tambah tensionnyaa...

kalau dia mcm ketat tu..ME kurang kan tensionnya...


mcm kes KAY ni x lekat...cuba tambah tensionnyaaa.......

sama le.. kene pakai jarum 9 atau 11.. pakai jarum 14 bunyi mcm kain koyak.. affraid

dok bayangkang bunyi cam kain koyak Razz:P:P

mcm jarum tuh dipaksa2 cocok kain tuh yek...
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Thu Feb 19, 2009 4:57 pm

kay wrote:
misa wrote:
meabadi wrote:
Kay...

ye ME x pernah tuko....setakat ni sume kain ok..kecuali kain PEOPLE yang 48 tu..mak x sokaaaaaa...

mcm ni..kalau longgar ME tambah tensionnyaa...

kalau dia mcm ketat tu..ME kurang kan tensionnya...


mcm kes KAY ni x lekat...cuba tambah tensionnyaaa.......

sama le.. kene pakai jarum 9 atau 11.. pakai jarum 14 bunyi mcm kain koyak.. affraid

dok bayangkang bunyi cam kain koyak Razz:P:P

mcm jarum tuh dipaksa2 cocok kain tuh yek...
ha'aah la kay.. kain tu halus..
kene pakai jarum halus.. Laughing
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
sal9281



Posts : 122
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : pandan indah

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Tue Mar 03, 2009 11:02 am

sal ada satu lagi tapak plastik untuk mesin jahit epal. mudah untuk jahit kain jersey. kalau ada sesapa nak pm sal yer
Back to top Go down
View user profile
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Wed Mar 04, 2009 7:35 am

misa wrote:
kay wrote:
tolon tolon...

u ols... mak nak minta tolon ni... penat skall dok mencari kedai jual jarum mas no 13... tak jumpa2... kalau korang tau habaq mai sat... or sapa2 yg ada lebih ley la jual kat mak...

lg satu mak guna mesin jahit singer inspiration mcm me kalau tak salah le... dia nya skoci tak sama besau kelebaran hat atas n hat bawah... so tak tau nak cari mana also.... sapa2 ada info bgtau nah... time kasih

jarum emas no 14 misa ada la kay.. no 13 tadak.. kalu jumpa nanti misa bitau..
psl skoci tu.. jenis plastik ker..

silent reader jerk seblom ni...hehehe...

kay, mungkin dah dpt solution kan?

nak share pasal jaet2 ni...bola cuba jaet guna jarum halus ntah number bape dr BERNINA ( ni kak zila ni hehehehe...nasib baik ada...) RM15...pastu tapak plastik tu beli ajer, guna sekali...kalo kain kamdar yg licin tu tak bape nak lancar jalannya..so, bola try guna tapak biasa zig zag epal tu...lancar ajer...cuma tu lah, bleh terbabas gak...
so skil jugak ler yg amat diperlukan sekrg...huhuhu Neutral
menangis gak jaet kain kamdar tu..ada yg sampai berlobang2... Laughing

tp sekrg tidak lagi...hehehe..bola jaet tepi tu 2x..tapi jahit mula2 kat tepi sekali...kali kedua jahit dr arah kain yg betul satu tapak...ala2 twin needle tu ler...
sabor jer lah kain kamdar tu...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
sal9281



Posts : 122
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : pandan indah

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Wed Mar 04, 2009 8:08 am

bola..jahitan kedua tu kat tengah2 jahit tepi ke? mengelembung tak jahitan tue??

tapak plastik tu sesuai kalau jahit kain jersey yang tebal. tapak ni sebenarnya untuk jahit plastik. kalau jahit kain licin lagi tergelincir ler...hehehe
Back to top Go down
View user profile
Zareen
Peniaga


Posts : 487
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong,Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Wed Mar 04, 2009 8:54 am

meabadi wrote:
misa..

mmg ade yg rm12 ..itu yg 2.5mm...

yg rm15 tu yang 4mm punyaaa.....tp mmg diorg x simpan stok.......

ME booking hari tu terus bayar..nnti dah sampai dia call

pastu kan..ME x de kerja order kat kawan dr US yang 6mm punya...mcm ni




usd 11.50 plus shipping sume.....

kalau tak boleh pakai ngan mesin singer...padan muka....kekekekee



tp baca review dia,dia cakap boleh........

me...kalu ada yang macam gini...nak booking 1 ekk....
Back to top Go down
View user profile http://www.mytudungcollection.blogspot.com
wann



Posts : 89
Join date : 2009-02-17
Age : 36
Location : PJ-SELAYANG

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Tue Mar 24, 2009 10:05 am

kat mana ya ada jual bobbin utk NV30? kalau bobbin utk high speed machine tu compatible tak ngan NV30?
Back to top Go down
View user profile http://seri-diah.blogspot.com/
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Tue Mar 24, 2009 4:32 pm

wann wrote:
kat mana ya ada jual bobbin utk NV30? kalau bobbin utk high speed machine tu compatible tak ngan NV30?

craftworld ss2 dgn kedai alat jahitan sebelah cimb ss2 ada jual bobbin yg boleh masuk nv30..
kaler transparent... bawak le contoh satu...
kalau nak beli kat brother m'sia Jaya33 pun ada jual
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
wann



Posts : 89
Join date : 2009-02-17
Age : 36
Location : PJ-SELAYANG

PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Tue Mar 24, 2009 5:42 pm

adeeda wrote:
wann wrote:
kat mana ya ada jual bobbin utk NV30? kalau bobbin utk high speed machine tu compatible tak ngan NV30?

craftworld ss2 dgn kedai alat jahitan sebelah cimb ss2 ada jual bobbin yg boleh masuk nv30..
kaler transparent... bawak le contoh satu...
kalau nak beli kat brother m'sia Jaya33 pun ada jual


OK TQ.
Back to top Go down
View user profile http://seri-diah.blogspot.com/
penjingga



Posts : 19
Join date : 2009-04-09

PostSubject: Benang   Wed May 27, 2009 4:57 pm

salam kwn2...nak tanye psl benang, bleh x masuk tajuk ni..
ade sesape tau x kat mane tmpt nk beli benang biase or benang jahit tepi yg murah2? & alat2 jahitan yg lain2? thanks...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit   Today at 6:12 pm

Back to top Go down
 
Kongsi2 :Kedai menjual peralatan mesin jahit
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: