BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Jahitan Hujung tudung...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 11 ... 18  Next
AuthorMessage
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sat Dec 27, 2008 1:43 pm

kak Eva..

aik??? dia x mo jahitkan??budak melayu ke kak?? masa tu ME g dia siap tanya..nak sambung ke tak??

konpiuss....kekek

sian kak eva.....kena angkut ke puchong laks Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sat Dec 27, 2008 2:01 pm

Tadi baru sambung projek menjahit.....potong awning potong body..


sempat jahit satu tudung je...anak kacau...

tadi 1st time pkai rolled hem....sor far ok la...cuma kain tu jadi beralun....myb kain tu lembut kot...nnti nak try pada kain spesis lain laks.....



senang kerja maaaakk...x yah lipat2...... cheers cheers cheers cheers cheers
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sat Dec 27, 2008 4:10 pm

susah sangat cari hem roll tak jumpa..akak jahit zigzag je...ok gak...kalau dari jauh cam kelim tepi tu lah....
malas hantar kedai.. kes tak sabar nak jahit....
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sat Dec 27, 2008 4:55 pm

hannan6d wrote:
susah sangat cari hem roll tak jumpa..akak jahit zigzag je...ok gak...kalau dari jauh cam kelim tepi tu lah....
malas hantar kedai.. kes tak sabar nak jahit....

kak..
kalau hujung tudung tu kita jahit tepi... tak terburas ke kainnyer?
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sat Dec 27, 2008 5:30 pm

uzi wrote:
hannan6d wrote:
susah sangat cari hem roll tak jumpa..akak jahit zigzag je...ok gak...kalau dari jauh cam kelim tepi tu lah....
malas hantar kedai.. kes tak sabar nak jahit....

kak..
kalau hujung tudung tu kita jahit tepi... tak terburas ke kainnyer?
elok je...tak nampak pulak akan timbul unsur2 memburasan tu... (wujud ke perkataan tu.. Question Question Question )
Back to top Go down
View user profile
evabobbie
Peniaga


Posts : 267
Join date : 2008-12-22
Age : 45
Location : seri kembangan/shah alam

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sat Dec 27, 2008 5:47 pm

meabadi wrote:
kak Eva..

aik??? dia x mo jahitkan??budak melayu ke kak?? masa tu ME g dia siap tanya..nak sambung ke tak??

konpiuss....kekek

sian kak eva.....kena angkut ke puchong laks Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

ni cina lelaki..cam tokey kedai kot..pak lawak sket
tp takmo sambung..leceh btol
Back to top Go down
View user profile http://allmustsell.blogspot.com
dseries



Posts : 7
Join date : 2008-12-24

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sun Dec 28, 2008 1:53 pm

kita baru try jahit tepi tudung. guna roll hem (betul ke spelling ni). buat sendiri kat umah sambil baca manual tak jadi. angkut mesin jahit suruh tokey kedai tu ajar jadi pulak. heheh..
ada teknik rupanya. dia suruh angkat sikit kain tu ke atas masa jahit. baru sama saiz jer lipatan tu.

kita buat guna kain jersey j1 jadi berombak2. tapi guna ss2 punya kain cantik pulak jadinya. ngada2 tul mesin ni! pandai pulak pilih jenis kain.. Smile
Back to top Go down
View user profile
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sun Dec 28, 2008 6:51 pm

zam mama_rock wrote:
zam dok saujana utama..lagi payah nak gi jait tepi.. kat sg buloh bykk..tapi aku soh jahit baisa dorang dok jahit tepi tudung..aduiiii tension.. mahal..
kalau jahit baisa senang sket nak jahit pastu..ehehe

so terpaksa la berulang..natar kat area opis ni taman desa...
kan bagus mesin jahit tu leh jahit tepi terus..senang cite..
foot hem roll tu mmg ada..tapi tak kenan plak yg halus gulungan dia..ermm kena la cari yg lain


Zam saya jumpa satu kat Subang Perdana satu deret ngan Restoran Barkah Idaman, dia charge RM3 per tudung...cantik gak jahitan dia
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sun Dec 28, 2008 7:39 pm

'memburasan' tu pe maknenyer ek??? Question Question
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 29, 2008 10:09 am

kyana jahit tepi kat kedai cina di kajang. kalo satu tudung jahit tepi 50 sen. kalo ujung body jahit tepi halus, plus jahit tepi tuk bhgn lain 2.30.
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 29, 2008 1:30 pm

min chontoi wrote:
'memburasan' tu pe maknenyer ek??? Question Question

akak rasa maksud uzi tu...cam benang kain tu terburai...(over strech)
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 29, 2008 1:34 pm

isk...still xleh banyangkan lg gupe memburasan tuh...hhuhuhu~~ Sad Sad Sad
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 29, 2008 1:40 pm

min chontoi wrote:
isk...still xleh banyangkan lg gupe memburasan tuh...hhuhuhu~~ Sad Sad Sad

sebenarnya.... perkataan sebenar adalah terburas...
kiranya kain yang kita gunting tu... berjurai2 kalau tak dijahit tepi....
tu yang dikatakan terburas tu...
sebab tu lah kain yang digunting tu... tepinya perlu dijahit tepi...
nak elakkan terburas...

errr... paham ker?
sebab saya guna bahasa johor ni...
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 29, 2008 3:24 pm

sebenarnya akak sendiri pun tak pernah dengar perkataan terburas...
tapi rasanya boleh faham tengok bila tengok full sentence...issh cam belajar BM pulak..
lamanya tinggal alam psekolahan ni..
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 29, 2008 4:46 pm

hannan6d wrote:
sebenarnya akak sendiri pun tak pernah dengar perkataan terburas...
tapi rasanya boleh faham tengok bila tengok full sentence...issh cam belajar BM pulak..
lamanya tinggal alam psekolahan ni..

hehehehehhehehehehhehehe...
macam kelas bahasa lah plak kan?
Back to top Go down
View user profile
syima72



Posts : 5
Join date : 2008-12-22
Age : 44
Location : JB

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Dec 29, 2008 7:11 pm

uzi wrote:
hannan6d wrote:
sebenarnya akak sendiri pun tak pernah dengar perkataan terburas...
tapi rasanya boleh faham tengok bila tengok full sentence...issh cam belajar BM pulak..
lamanya tinggal alam psekolahan ni..

hehehehehhehehehehhehehe...
macam kelas bahasa lah plak kan?

rasanya orang Johor yang cakap gitu kot... Laughing

Kita selalu cakap perkataan itu...
Back to top Go down
View user profile http://syimasyawal72.blogspot.com
dseries



Posts : 7
Join date : 2008-12-24

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Dec 30, 2008 12:15 am

terburas kita pernah dengar. burasak pun kita pernah makan. org johor ni taula kan apa burasak... heheh
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Dec 30, 2008 12:24 am

dseries wrote:
terburas kita pernah dengar. burasak pun kita pernah makan. org johor ni taula kan apa burasak... heheh

hmmmm... sedapnya burasak...
dah bertahun tak makan...
sebab tak ramai orang yang pandai buat...
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Dec 30, 2008 12:25 am

syima72 wrote:


rasanya orang Johor yang cakap gitu kot... Laughing

Kita selalu cakap perkataan itu...

ni mesti orang johor ni...
Back to top Go down
View user profile
dianaibrahimali



Posts : 30
Join date : 2008-12-22
Age : 37
Location : Puchong

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Dec 30, 2008 8:41 am

ME.....
ku udah try pakai HEM nih.........
ada yg x msk, so...x jadilah...........
susah sikit kot pakai jersey nih....
kalau cotton senang...........
mayb kena sll practise lah.........
Back to top Go down
View user profile http://www.anjcollection.blogspot.com
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Dec 30, 2008 8:57 am

nak tumpang tanya sat...
KELIM tu... sebenarnya jahit tepi hat kecik2 kan?

pada sesapa yang tahu...
kalau guna mesin jahit tepi singer...
hat mesin yang keciknyer.... bukan mesin jahit tepi industri yek...
kan mesin jahit tepi tu ada jahitan tepi yang kecik kan...
hat tu buleh dibuat kelim ke?
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Dec 30, 2008 12:53 pm

he..he...lain negeri lain panggilannya...

bagi akak..kelim tu..memang jahit tepi..tak kira besar atau kecik... lol! lol! lol!

psst..burasak ni lamaaaa dah tak makan..penah makan..kawan akak penah bagi masa belajar dulu...
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Dec 30, 2008 3:44 pm

hannan6d wrote:
he..he...lain negeri lain panggilannya...

bagi akak..kelim tu..memang jahit tepi..tak kira besar atau kecik... lol! lol! lol!

psst..burasak ni lamaaaa dah tak makan..penah makan..kawan akak penah bagi masa belajar dulu...

owh...
kelim tu jahit tepi ekk?
ingatkan kelim tu... jahit tepi hat paling kecik....
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Dec 31, 2008 8:44 pm

ME...mana beli rolled hem foot tu.. akak nak pergi belilah..kat seremban ni semua kedai akak pergi tak ada..
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Dec 31, 2008 11:26 pm

ME beli kat hq singer kak...

rm3.30..kat luar rm15-rm18....mahal!!
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Today at 1:36 am

Back to top Go down
 
Jahitan Hujung tudung...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 18Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 11 ... 18  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: