BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Jahitan Hujung tudung...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18  Next
AuthorMessage
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Fri Jul 31, 2009 2:37 am

[quote="bola2_api"][quote="fadz"]
bola2_api wrote:


aku pun tak dak pic mekk...ekekek...cam ni...ko nampak tak kak fizaz punya gambar kain tu?
dua jalur jahitan twin needle kan...nampak tak kat hujung tu ada 2 benang yang panjang tu? andaikan itu hujung jahitan ko yg mula2...
masa jahit tu, sebelum ko sampai dijahitan terakhir ko berhenti jap...tak kisah bila...dah nak habis ker atau masa baru setengah jalan ke, janji IKAT dulu mata jahitan pemula ko tu...
2 benang yg mcm dalam gambar tu ko tarik dari arah dalam...kan ker kalo kat dalam ada satu benang ajer yakni benang dari sekoci...dan zig zag?
ko tarik benang tu ala2 ala manja, sampai ko dapat tarik 2 benang atas tu masuk ker dalam...jangan tarik kejam2 tau nanti kang jadi ketat dan tegang...dah tak lawa karang jahitan twin needle ko tuh...dah dapat 3-3 benang tu di bawah...( hati2 sebab ianya mudah sgt tertarik kalau kasar)...dah dapat semua 3- benang tu ikat 2 atau 3 kali biar kukuh..ni pun jgn ketat sgt, agak2 jgn sampai terlalu tegang...
dapat tangkap tak? masa ni kalo dah ikat, ko gunting jadi tak de lah kita nak matikan jahitan mcm jahit biasa lurus tu...jahit twin needle tak cantik kalau dimatikan cara begitu...
masa dah sampai hujung tudung pun camtu gak...tak yah tekan butang reversed nak matikan jahitan...stop dimana mata jahitan terakhir kita bertemu dgn yg pertama...
dan ulang proses tarik bennag masuk dalam dan gunting...

tadaaaaa....sempurnalah dan insya allah tak mudah tetas...
nantilah aku masuk dlm blog...kat sini aku tak reti nak upload....huhuhu...

rasa macam paham.. jahitan cv pun boleh buat cam ni tak? biasa deeda ikat benang bawah but yg atas tu trim aje.. kalau dapat tarik ke bawah sure kemas sket
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Fri Jul 31, 2009 2:46 am

[quote="adeeda"][quote="bola2_api"]
fadz wrote:
bola2_api wrote:


aku pun tak dak pic mekk...ekekek...cam ni...ko nampak tak kak fizaz punya gambar kain tu?
dua jalur jahitan twin needle kan...nampak tak kat hujung tu ada 2 benang yang panjang tu? andaikan itu hujung jahitan ko yg mula2...
masa jahit tu, sebelum ko sampai dijahitan terakhir ko berhenti jap...tak kisah bila...dah nak habis ker atau masa baru setengah jalan ke, janji IKAT dulu mata jahitan pemula ko tu...
2 benang yg mcm dalam gambar tu ko tarik dari arah dalam...kan ker kalo kat dalam ada satu benang ajer yakni benang dari sekoci...dan zig zag?
ko tarik benang tu ala2 ala manja, sampai ko dapat tarik 2 benang atas tu masuk ker dalam...jangan tarik kejam2 tau nanti kang jadi ketat dan tegang...dah tak lawa karang jahitan twin needle ko tuh...dah dapat 3-3 benang tu di bawah...( hati2 sebab ianya mudah sgt tertarik kalau kasar)...dah dapat semua 3- benang tu ikat 2 atau 3 kali biar kukuh..ni pun jgn ketat sgt, agak2 jgn sampai terlalu tegang...
dapat tangkap tak? masa ni kalo dah ikat, ko gunting jadi tak de lah kita nak matikan jahitan mcm jahit biasa lurus tu...jahit twin needle tak cantik kalau dimatikan cara begitu...
masa dah sampai hujung tudung pun camtu gak...tak yah tekan butang reversed nak matikan jahitan...stop dimana mata jahitan terakhir kita bertemu dgn yg pertama...
dan ulang proses tarik bennag masuk dalam, ikat 2-3x dan gunting...

tadaaaaa....sempurnalah dan insya allah tak mudah tetas...
nantilah aku masuk dlm blog...kat sini aku tak reti nak upload....huhuhu...

rasa macam paham.. jahitan cv pun boleh buat cam ni tak? biasa deeda ikat benang bawah but yg atas tu trim aje.. kalau dapat tarik ke bawah sure kemas sket


boleh mek...sama ajer...wehhh tak tidur lagi hang....esok tak kerja ker?
aku dapat tips dr cikgu jahit sbb ada sorg student dia jahit masya allah, kemas giler sampai tak jumpa mana jahit mula mana jahit terakhir...dia teliti mek...aku cita2 nak jadik cam dia...ekekekke...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Aug 03, 2009 10:52 pm

nurulqisztyna wrote:
ibumuqrish wrote:
nurul,
nnti sy upload..hari tu buat tok my mum.. dia dah bawa balik kg..ni ada selai tgh jait

okies...thanks ibumuqrish

seperti yg dijanjikan.. tp xde la kemas sgt.. budak tgh belajar la katakan.. sila abaikan pemandangan belakang ( jgn pandang belakang )
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Aug 04, 2009 9:13 am

smlm dah cuba mcm MA dan Bola ckp.. wah... sy nggak perlu tetas lagi...ngak ada ular kena patuk lagi....cantik sgt tu takde la.. sy improve sket.. dah tak jelujur lagi..( dah jimat masa ).. dan yg penting dah tak jahit tepi lagi!!!.. terus jait twin needle atas kain... cuma masih ada buncit sket..more praktis.. praktis... n praktis...
Back to top Go down
View user profile
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Aug 04, 2009 11:28 am

ibumuqrish wrote:
smlm dah cuba mcm MA dan Bola ckp.. wah... sy nggak perlu tetas lagi...ngak ada ular kena patuk lagi....cantik sgt tu takde la.. sy improve sket.. dah tak jelujur lagi..( dah jimat masa ).. dan yg penting dah tak jahit tepi lagi!!!.. terus jait twin needle atas kain... cuma masih ada buncit sket..more praktis.. praktis... n praktis...

tahniah ler IM dah berjaya..cantik tdg tu no!!hehe..

kak pun smlm jaet tdg kwn2 yg lama dibiarkan..fikir nk try twin needle yg kecik ja tu..kak jaet tepi biasa dulu pastu jaet 2 line guna bng sulam...kak x jelujur pun cuma lipat & terus jaet perlahan-lahan..alhamdulillah...menjadiii..siap smlm 4 helai tdg..pagi ni dgn sukahtinya asben kak bw p opis dia..hehe..

lps jaet tu, kak guna steam iron, gamaknya itu membantu jahitan kain tu dr mengelembung...iron pun slow2..ckitt2..mula2 belah dlm pastu belah luar lak...seronoknya menjadiii...ni kak dok tgu jarum twin 4mm dr bola lak...hehehe...
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
meijone



Posts : 18
Join date : 2009-08-03

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Aug 27, 2009 5:01 pm

ni nak tanya sesiapa yang pandai.saya ingat nak try cara2 yang member2 kat sini ajar guna twin needle tuh.tapi yg mushkilnya kalau kita jahit kain tu kita akan lipat kebawah dan kita jahit atas kain tu kan.macamana nak pastikan kain yg kat bawah tu x terkeluar dari landasan jahitan kita?sebab saya jahit ada bhg bawah yang kena ada yg x kena jahitan.walaupun dari atas nampak lurus tapi bawah sebenarnya x kena jahit punnn...pening lah saya camna nak jahit.malas nak jelujur tapi saya dah pegi jahit tepi biasa tuh cuma nak jahit twin jek..boleh sapa ajarkan........
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts : 162
Join date : 2009-07-20
Location : KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Fri Aug 28, 2009 9:08 am

meijone wrote:
ni nak tanya sesiapa yang pandai.saya ingat nak try cara2 yang member2 kat sini ajar guna twin needle tuh.tapi yg mushkilnya kalau kita jahit kain tu kita akan lipat kebawah dan kita jahit atas kain tu kan.macamana nak pastikan kain yg kat bawah tu x terkeluar dari landasan jahitan kita?sebab saya jahit ada bhg bawah yang kena ada yg x kena jahitan.walaupun dari atas nampak lurus tapi bawah sebenarnya x kena jahit punnn...pening lah saya camna nak jahit.malas nak jelujur tapi saya dah pegi jahit tepi biasa tuh cuma nak jahit twin jek..boleh sapa ajarkan........

rimbun selalu guna deria rasa hujung jari... and then make sure tapak tuh kat atas kain yg double tuh. normally kalau tgk pon nampak, yg lipat 2 lapis tuh nampak tinggi skit. tp walau apa pon practice make perfect ler. awal2 tuh terbabas jugak lerr. org lain tak tau lerr camna
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Fri Aug 28, 2009 9:45 am

kite dulu pun jahit bengkang bengkok gak pastue tanye otai kat sini dah ok lah skit
kite buat mcm nie. kite pinkan, gosok, jahit jelujur baru jahit twin needle. kite tukar tapak jahit
plastik.
Back to top Go down
View user profile
meijone



Posts : 18
Join date : 2009-08-03

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Sep 02, 2009 1:33 pm

saya dah siap dah tudung jahit twin needle.kira ok la utk first time cam saya nih.tapi kalau ikut resepi otai2 kat sini guna benang sulam n tapak plastik cantik kut jadinya.
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sat Sep 05, 2009 1:13 am

practis n practis.. akhirnya no more gelembong... rupanya kain jadi gelembung sbb benang bawah tegang... dah adjust.. now alhamdulillah.. dah cantik lepas iron dah tempat jahitan dah rata..
Back to top Go down
View user profile
cok3lat



Posts : 19
Join date : 2010-01-03
Age : 34
Location : danau kota, setapak

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Fri Feb 05, 2010 1:41 pm

ibumuqrish,

cam ne nak adjust benang bawah tak nak kasi gelembung tgh tuh?

tq
Back to top Go down
View user profile http://ynr.my
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Fri Feb 05, 2010 5:13 pm

cok3lat wrote:
ibumuqrish,

cam ne nak adjust benang bawah tak nak kasi gelembung tgh tuh?

tq

takot lain mesin lain caranya...
Back to top Go down
View user profile
pnut



Posts : 35
Join date : 2009-01-13
Age : 35
Location : Kajang

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Feb 10, 2010 9:43 am

pnut pun memula dulu ader masalah jahitan gelembung ,then hantar kedai mesin jahit ,,tokey tue adjustkan sekoci n bahagian belah dalam...jarum yg tak lekat pun dia tolong adjustkan aderlah teknik yg dia guna nama pun kedai mesin jahit..tokey nie bagus..dia akan ajar kita guna sampai kita faham...bahagian maner nak adjust pun dia bgtau...kalau pnut panggil singer alamat makan sebulan lah baru boleh technician dia dtg rumah.....
Back to top Go down
View user profile http://eenazcollection.blogspot.com
pnut



Posts : 35
Join date : 2009-01-13
Age : 35
Location : Kajang

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Feb 10, 2010 9:46 am

kalau pakai mesin singer model Inspiration...adjust sekoci .kali longgar sikit...n adjust tension ker -ve..tapi kena try atas kain..different kain, lainlah ke-tension- nannya... Cool
Back to top Go down
View user profile http://eenazcollection.blogspot.com
zeda



Posts : 43
Join date : 2009-05-23
Age : 46
Location : Bukit Beruntung, Rawang

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Feb 10, 2010 2:04 pm

zeda guna mesin industri n mesin portable utk menjahit, sepanjang pengalaman 20 thn lebih mengadap mesin jht ni, dan menjahit pelbagai jenis kain, zeda tak pernah adjust sekoci, kalau nak adjust pn adjust benang atas je.
Back to top Go down
View user profile
azlynna



Posts : 10
Join date : 2010-03-02

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sat Mar 06, 2010 2:16 pm

meabadi wrote:
ME dah jumpa alatan nak lipat hujung tudung tu....tapi korang kena selalu praktis ..baru cantik aje hasil nya...


namanya : ROLLED HEM FOOT

ME bli singer punya x mahal sangat...rasanya tak sampai RM10 ...

Mcm ni rupanya...dan hasilnya..


meabadi..saya dh cari kt singer..tp xde la..mesin jahit saya singer..saya nk roll hem yg macam meabadi punye ni..leh x belikan untuk saya 1..
Back to top Go down
View user profile
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sat Mar 06, 2010 2:24 pm

kalau kat kedai singer pun die kena order,
maybe blh suruh kedai tue order kan
Back to top Go down
View user profile
dania72



Posts : 13
Join date : 2010-01-21
Location : MELAKA

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sun Mar 14, 2010 6:37 pm

sy baru nk cuba jht tdg..ada sesape x guna mesin harmony?sy jht guna twin needle tp x jdk la..bhgn depan gelembung lps 2 bhgn blkg jdk x cantik x jdk mcm zigzag pun..cmne nk setting bg cantik
Back to top Go down
View user profile
arisa_dania



Posts : 1
Join date : 2009-09-24

PostSubject: mesin jahit lux   Sat Apr 10, 2010 11:20 am

ada tak sesiapa yang guna mesin jahit elektrolux lux 215 (kalu tak silap) kat sini ? cammana setting utk jahit tepi tudung guna twin needle ? saya baru belajar nak jahit tudung diy.....
Back to top Go down
View user profile
Sumiatun



Posts : 2
Join date : 2010-04-19

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Apr 19, 2010 5:19 pm

hooney wrote:
kain jersey boleh ke guna tapak ni... I penah cuba kat perca, cam x brapa jadi jek... tapi kain cotton mmg cantik menjadi

Nak Cari mesin Jahit Tudung yasg Coverstich,,, kalau ada yang skenhand. ada sesiapa boleh tolong
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Apr 19, 2010 5:22 pm

dania72 wrote:
sy baru nk cuba jht tdg..ada sesape x guna mesin harmony?sy jht guna twin needle tp x jdk la..bhgn depan gelembung lps 2 bhgn blkg jdk x cantik x jdk mcm zigzag pun..cmne nk setting bg cantik

ni mesti benang tu tegang sangat... cuba ekjas no 1.5 jew, jarak no 3
Back to top Go down
View user profile
zanox



Posts : 4
Join date : 2010-03-17
Age : 28
Location : Volturino-KL-Seremban-KL

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sat May 01, 2010 10:00 pm

salam,
saya baru je nk berjinak2 jahit tdung utk kegunaan sendiri je.
saya nak cari la sesape nk let go twin needle 6mm atau boleh tlg bgtau mana nak beli? dah puas cari merata, semua takde Sad Sad
tolong ye. tq Wink
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sun May 02, 2010 3:13 am

zanox wrote:
salam,
saya baru je nk berjinak2 jahit tdung utk kegunaan sendiri je.
saya nak cari la sesape nk let go twin needle 6mm atau boleh tlg bgtau mana nak beli? dah puas cari merata, semua takde Sad Sad
tolong ye. tq Wink

sy ada hat 6mm. guna sesekali jew. sy lebih suka pakai 4mm je. since skrg dah ada mesin cs so mmg tak pakai pun hat 6mm. nak ke?..
Back to top Go down
View user profile
zanox



Posts : 4
Join date : 2010-03-17
Age : 28
Location : Volturino-KL-Seremban-KL

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Sun May 02, 2010 3:51 am

ibumuqrish wrote:
zanox wrote:
salam,
saya baru je nk berjinak2 jahit tdung utk kegunaan sendiri je.
saya nak cari la sesape nk let go twin needle 6mm atau boleh tlg bgtau mana nak beli? dah puas cari merata, semua takde Sad Sad
tolong ye. tq Wink

sy ada hat 6mm. guna sesekali jew. sy lebih suka pakai 4mm je. since skrg dah ada mesin cs so mmg tak pakai pun hat 6mm. nak ke?..

haa..boleh jugak tuh..boleh PM bape harga and cara bayaran? ada maybank? tq very much ye Smile
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Jul 13, 2010 12:53 pm

nak share jugak walau agak ketinggalan..

b4 this sumer dok tanya pasal tepi tudung yang cantik jer finishing dia mcm ada cutter. Bila dah mesra dgn my CS.. baru le tau.. tak perlu cutter.. bila potong kain da cantik, mase jait x kira lah twin needle ke.. mesin CS ke.. make sure benang bawah longgar. jika ketat tu yang jadi gelembong dan kain x gerak. make sure hujung kain berada ditengah2 antara dua jarum berkenaan. mmg cun giler..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Today at 3:59 pm

Back to top Go down
 
Jahitan Hujung tudung...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 17 of 18Go to page : Previous  1 ... 10 ... 16, 17, 18  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: