BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Jahitan Hujung tudung...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 15, 16, 17, 18  Next
AuthorMessage
azee



Posts : 258
Join date : 2009-03-23

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Fri Jul 17, 2009 12:00 pm

salam MA,

kire hasilnya cam jait guna CS machine la ye?? xyah jait tepi lg kan? cyclops
Back to top Go down
View user profile http://azeefaa.blogspot.com
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Jul 20, 2009 10:26 am

nurul,
nnti sy upload..hari tu buat tok my mum.. dia dah bawa balik kg..ni ada selai tgh jait
Back to top Go down
View user profile
wann



Posts : 89
Join date : 2009-02-17
Age : 36
Location : PJ-SELAYANG

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Jul 20, 2009 11:28 am

MISA,
wann dah try mcm setting Misa tu utk twin needles 4mm:
1. thread pressure set to 1,
2. width set to 4
3. bobbin bawah pakai benang kapas putih (so awal2 dah jahit tepi biasa putih RM0.60)
4. 2 benang atas berwarna

cantik...
Back to top Go down
View user profile http://seri-diah.blogspot.com/
nurulqisztyna



Posts : 60
Join date : 2008-12-24
Age : 34
Location : Ampang

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Jul 20, 2009 12:14 pm

ibumuqrish wrote:
nurul,
nnti sy upload..hari tu buat tok my mum.. dia dah bawa balik kg..ni ada selai tgh jait

okies...thanks ibumuqrish
Back to top Go down
View user profile http://mylittleshine.blogspot.com
azee



Posts : 258
Join date : 2009-03-23

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Jul 21, 2009 11:13 am

wann wrote:
MISA,
wann dah try mcm setting Misa tu utk twin needles 4mm:
1. thread pressure set to 1,
2. width set to 4
3. bobbin bawah pakai benang kapas putih (so awal2 dah jahit tepi biasa putih RM0.60)
4. 2 benang atas berwarna

cantik...

salam wan, kire kena jait tepi dulu ye? jelujur kasar dulu tak? cyclops
Back to top Go down
View user profile http://azeefaa.blogspot.com
wann



Posts : 89
Join date : 2009-02-17
Age : 36
Location : PJ-SELAYANG

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Jul 21, 2009 11:58 am

azee wrote:
wann wrote:
MISA,
wann dah try mcm setting Misa tu utk twin needles 4mm:
1. thread pressure set to 1,
2. width set to 4
3. bobbin bawah pakai benang kapas putih (so awal2 dah jahit tepi biasa putih RM0.60)
4. 2 benang atas berwarna

cantik...

salam wan, kire kena jait tepi dulu ye? jelujur kasar dulu tak? cyclops

Ya, wann selesa jahit tepi dulu kalau tak nnt nampak 1 line putih kat bwh, cam pelik jer... utk pakai sdr boleh ler
Tak jelujur pun, kalu pakai NV30 tu kira pakai 'gear 2' jer, pelan2 takut terbabas...
Back to top Go down
View user profile http://seri-diah.blogspot.com/
MummyAleeya



Posts : 94
Join date : 2009-01-07
Age : 45
Location : bangi/kajang

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Jul 21, 2009 2:13 pm

MummyAleeya wrote:
salam semua,

lama rasanya tk posting..asyik tk sempat jer....part timer kan....MA sajer nk share cara MA jait tepi tudung ni...MA guna twin needle gak...tak jait tepi pun, jelujur dulu, then baru jait guna twin needle tuh..insyaallah, memang nampak macam jait tepi pun...esok MA ader buat kelas tudung kat umah, klu sempat MA snap gambo in details n upload later...yg penting jelujur tuh kat bhg tepi basi (tinggalkn sedikit jer) dan masa jahit guna twin needle, benang jelujur yg kiter nampak dr bhgn luar tdg mesti berada di tengah2 antara 2 jarum tuh...cubalaa...bak kata bola2 api, practise make perfect.....insyaallah...



salam...

nih gambo yg MA sempat snap sblm pass ker customer...pandangan luar dan dalam guna twin needle tanpa jait tepi...tak sempat nk snap gambo jelujur n step by step during klas arituh...tgk dulu yer...leh cuba...






sorry..gambo mcm tk clear... snap guna hp jer..
Back to top Go down
View user profile
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Jul 21, 2009 4:02 pm

wann wrote:
MISA,
wann dah try mcm setting Misa tu utk twin needles 4mm:
1. thread pressure set to 1,
2. width set to 4
3. bobbin bawah pakai benang kapas putih (so awal2 dah jahit tepi biasa putih RM0.60)
4. 2 benang atas berwarna

cantik...

twin needle 6mm jadi tak?
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Jul 21, 2009 4:19 pm

adeeda wrote:
wann wrote:
MISA,
wann dah try mcm setting Misa tu utk twin needles 4mm:
1. thread pressure set to 1,
2. width set to 4
3. bobbin bawah pakai benang kapas putih (so awal2 dah jahit tepi biasa putih RM0.60)
4. 2 benang atas berwarna

cantik...

twin needle 6mm jadi tak?

ngak jadik buuuk.. gue udak cubaaaan..
dengan knit cotton pun ngaaak buleh..


MA,
besor la sket gambar nye buleh kaa.. puas telek tak nampak gak.. uhuhuhu..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Jul 21, 2009 4:40 pm

MA pakai mesin apa?..
blom wat lagi mcm MA ajar tu.. br beli twin needle 6mm. b4 this guna 4mm x cantik. sebelah cantik sebelah rongak2 plak..benang asyik x lekat jer sebelah dan belah dalam x nmpak cam crosstich.. pelik jer...sy guna mesin Epal.
Back to top Go down
View user profile
wann



Posts : 89
Join date : 2009-02-17
Age : 36
Location : PJ-SELAYANG

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Jul 21, 2009 4:48 pm

misa wrote:
adeeda wrote:
wann wrote:
MISA,
wann dah try mcm setting Misa tu utk twin needles 4mm:
1. thread pressure set to 1,
2. width set to 4
3. bobbin bawah pakai benang kapas putih (so awal2 dah jahit tepi biasa putih RM0.60)
4. 2 benang atas berwarna

cantik...

twin needle 6mm jadi tak?

ngak jadik buuuk.. gue udak cubaaaan..
dengan knit cotton pun ngaaak buleh..


MA,
besor la sket gambar nye buleh kaa.. puas telek tak nampak gak.. uhuhuhu..

6mm boleh, dah buat kat printed cotton jersey ZH.
Back to top Go down
View user profile http://seri-diah.blogspot.com/
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Jul 21, 2009 6:27 pm

kene tgk jenis kain jugak kot.. kain mahal jer leh jalan.. sabooo jer la..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Jul 21, 2009 6:35 pm

misa wrote:
kene tgk jenis kain jugak kot.. kain mahal jer leh jalan.. sabooo jer la..

btul Misa, kena kain cotton jersey or J1 senang jahit twin needle, kalau kain lycra biasa baik jahit biasa jer...coz nanti lari2 la tak cantik....saya kalau kain lycra jahit tepi halus pun cantik, dia jadik beralun.. kalau J2 n J1 baru jahit twin needle..
Back to top Go down
View user profile
wann



Posts : 89
Join date : 2009-02-17
Age : 36
Location : PJ-SELAYANG

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Jul 21, 2009 6:39 pm

misa wrote:
kene tgk jenis kain jugak kot.. kain mahal jer leh jalan.. sabooo jer la..

a'a cotton jersey mahai punya, yg corak dia brush cream/coklat, tanah hitam... hari ni pakai tp USB cable xde..
Back to top Go down
View user profile http://seri-diah.blogspot.com/
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Jul 27, 2009 12:04 am

Semalam...setelah try try punya ler try...apahal ler pakai twin needle ni tak pernah cantik...mesti boncit tengah...atau gelembong tengah.....tak lawa....baik 2 mm ke....4 mm ke....6 mm lagi lerrr....
menjadikan ku fed up selama ni.....last jahit 2 round...

rupa rupanya...

pakai benang jahit tepi hok besaq gedabak kain nylon tu.....baru cantik kemas giler jahitan twin needle tu takde boncit boncit tengah dah... cheers cheers...masalahnya plak bila nak mencucuk benang nylon dlm jarum....akak terpaksa bukan mata cengini.... Shocked ..tak muat muat...

awat cina cina jual jarum ni tak habaq..... No
Back to top Go down
View user profile
fadz



Posts : 199
Join date : 2009-01-05

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Jul 27, 2009 12:32 am

kee'ah wrote:
Semalam...setelah try try punya ler try...apahal ler pakai twin needle ni tak pernah cantik...mesti boncit tengah...atau gelembong tengah.....tak lawa....baik 2 mm ke....4 mm ke....6 mm lagi lerrr....
menjadikan ku fed up selama ni.....last jahit 2 round...

rupa rupanya...

pakai benang jahit tepi hok besaq gedabak kain nylon tu.....baru cantik kemas giler jahitan twin needle tu takde boncit boncit tengah dah... cheers cheers...masalahnya plak bila nak mencucuk benang nylon dlm jarum....akak terpaksa bukan mata cengini.... Shocked ..tak muat muat...

awat cina cina jual jarum ni tak habaq..... No

ce akak tunjuk rupe benang jait tepi yg besaq gedabak kain nylon tu ?? sori laa.. saya ni mmg cetek ilmu benang2 ni.. hehe.. tq tq
Back to top Go down
View user profile http://alwanihijab.blogspot.com/
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Jul 27, 2009 1:43 am

fadz wrote:
kee'ah wrote:
Semalam...setelah try try punya ler try...apahal ler pakai twin needle ni tak pernah cantik...mesti boncit tengah...atau gelembong tengah.....tak lawa....baik 2 mm ke....4 mm ke....6 mm lagi lerrr....
menjadikan ku fed up selama ni.....last jahit 2 round...

rupa rupanya...

pakai benang jahit tepi hok besaq gedabak kain nylon tu.....baru cantik kemas giler jahitan twin needle tu takde boncit boncit tengah dah... cheers cheers...masalahnya plak bila nak mencucuk benang nylon dlm jarum....akak terpaksa bukan mata cengini.... Shocked ..tak muat muat...

awat cina cina jual jarum ni tak habaq..... No

ce akak tunjuk rupe benang jait tepi yg besaq gedabak kain nylon tu ?? sori laa.. saya ni mmg cetek ilmu benang2 ni.. hehe.. tq tq

fadz, saya pun pakai benang tu, awak gi beli jln kenanga, memang byk jual macam2 jenis benang, kedai kecik jer kat balai bomba...memang pakai benang tu cantik kat situ dia jual rm8 jer segulung kalau kedai biasa rm15..
Back to top Go down
View user profile
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Mon Jul 27, 2009 1:06 pm

ibumuqrish wrote:
MA pakai mesin apa?..
blom wat lagi mcm MA ajar tu.. br beli twin needle 6mm. b4 this guna 4mm x cantik. sebelah cantik sebelah rongak2 plak..benang asyik x lekat jer sebelah dan belah dalam x nmpak cam crosstich.. pelik jer...sy guna mesin Epal.


ibumuqrish dah check tak kalau2 jarum terbengkok?
sy guna epal gak...tension benang set kepada 3 atau 4...jarak 3..jarum setting mesti ditengah...
alhamdulillah, kain kamdar ker, jakel ker, J1 J2 ker...semua lepas...sy paling suka kalo cotton jersey ...superb hasilnyer..yg sy tak twin needle cuma chiffon...ekekekke.... Laughing

sy kurg gemar guna 6mm sebab pd mata sy nampak jaraknya tu lil bit funny....4mm just perfect...
sy mmg tak pernah jelujur...cuma masa jahit tu sy ambik basi setakat 1/2 inci...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jul 29, 2009 6:31 pm

bola2_api wrote:
ibumuqrish wrote:
MA pakai mesin apa?..
blom wat lagi mcm MA ajar tu.. br beli twin needle 6mm. b4 this guna 4mm x cantik. sebelah cantik sebelah rongak2 plak..benang asyik x lekat jer sebelah dan belah dalam x nmpak cam crosstich.. pelik jer...sy guna mesin Epal.


ibumuqrish dah check tak kalau2 jarum terbengkok?
sy guna epal gak...tension benang set kepada 3 atau 4...jarak 3..jarum setting mesti ditengah...
alhamdulillah, kain kamdar ker, jakel ker, J1 J2 ker...semua lepas...sy paling suka kalo cotton jersey ...superb hasilnyer..yg sy tak twin needle cuma chiffon...ekekekke.... Laughing

sy kurg gemar guna 6mm sebab pd mata sy nampak jaraknya tu lil bit funny....4mm just perfect...
sy mmg tak pernah jelujur...cuma masa jahit tu sy ambik basi setakat 1/2 inci...

bola,
td lps baca posting ni, kak blk lunch terus try jarum twin yg dpt bersama harmony tu...dh puas mcm2 setting, x mau gak jln..last2 tingat ke benang sulam yg belambak2 dpt hr tu dr epal..kak try setting cam bola cakap...alhamdulillah...rupanya bolehhhh!!sukaaaaanyaaaaa....tp kak sj testing2 dulu atas kain perca..hehe..

cam ni jadinya..



boleh lah nanti pakat2 mencuba lak...
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jul 29, 2009 7:30 pm

afizaz93 wrote:
bola2_api wrote:
ibumuqrish wrote:
MA pakai mesin apa?..
blom wat lagi mcm MA ajar tu.. br beli twin needle 6mm. b4 this guna 4mm x cantik. sebelah cantik sebelah rongak2 plak..benang asyik x lekat jer sebelah dan belah dalam x nmpak cam crosstich.. pelik jer...sy guna mesin Epal.


ibumuqrish dah check tak kalau2 jarum terbengkok?
sy guna epal gak...tension benang set kepada 3 atau 4...jarak 3..jarum setting mesti ditengah...
alhamdulillah, kain kamdar ker, jakel ker, J1 J2 ker...semua lepas...sy paling suka kalo cotton jersey ...superb hasilnyer..yg sy tak twin needle cuma chiffon...ekekekke.... Laughing

sy kurg gemar guna 6mm sebab pd mata sy nampak jaraknya tu lil bit funny....4mm just perfect...
sy mmg tak pernah jelujur...cuma masa jahit tu sy ambik basi setakat 1/2 inci...

bola,
td lps baca posting ni, kak blk lunch terus try jarum twin yg dpt bersama harmony tu...dh puas mcm2 setting, x mau gak jln..last2 tingat ke benang sulam yg belambak2 dpt hr tu dr epal..kak try setting cam bola cakap...alhamdulillah...rupanya bolehhhh!!sukaaaaanyaaaaa....tp kak sj testing2 dulu atas kain perca..hehe..

cam ni jadinya..



boleh lah nanti pakat2 mencuba lak...


bola tak pasti apa masalah2 rakan2 lain dgn twin needle ni... Question scratch scratch so far, bola dan eynas pakai jarum dr jenama yg sama dan size yg sama dari kedai yg sama dan mesin pun mesin jenama sama...ekekeke...alhamdulillah twin needle kitaorg tak bg masalah byk cuma mula2 tu je kena kenal pasti setting supaya jaraknya cantik dan tak longgar bila dijahit...ni kitaorg tak jahit tepi lagi tau...utk elakkan gelambung...dan supaya benang tu tak mudah tetas, bila mulakan jahitan, cabut 2 benang atas mula2 tu masuk ke sebelah dalam dan ikat kukuh...suapaya jahitan kemas dan tak mudah tetas..bila nak sudahkan jahitan pun buat begitu, bermakna kita takkan jumpa benang yg digunting pendek mcm selalu bila nak matikan jahitan.
praktis jer banyak2 kat kain perca kak...

o ya....kita guna twin needle jenama PRYM size 4.0/75 STRETCH BALLPOINT...kalo nak jahit chiffon ambik yg tajam hujungnya supaya kain tak break...pecah2...ni beli kat CRAFT WORLD RM16.80 kalo tak silap...dan mmg bola simpan stock kat umah sbb dulu pernah kehabisan dan bola cuma ada satu...patah kak...terus tak bleh tidur...ekekekke...
cam ni jadinya..


Last edited by bola2_api on Thu Jul 30, 2009 2:24 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
catalysts2



Posts : 221
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jul 29, 2009 9:00 pm

bola2_api wrote:
afizaz93 wrote:
bola2_api wrote:
ibumuqrish wrote:
MA pakai mesin apa?..
blom wat lagi mcm MA ajar tu.. br beli twin needle 6mm. b4 this guna 4mm x cantik. sebelah cantik sebelah rongak2 plak..benang asyik x lekat jer sebelah dan belah dalam x nmpak cam crosstich.. pelik jer...sy guna mesin Epal.


ibumuqrish dah check tak kalau2 jarum terbengkok?
sy guna epal gak...tension benang set kepada 3 atau 4...jarak 3..jarum setting mesti ditengah...
alhamdulillah, kain kamdar ker, jakel ker, J1 J2 ker...semua lepas...sy paling suka kalo cotton jersey ...superb hasilnyer..yg sy tak twin needle cuma chiffon...ekekekke.... Laughing

sy kurg gemar guna 6mm sebab pd mata sy nampak jaraknya tu lil bit funny....4mm just perfect...
sy mmg tak pernah jelujur...cuma masa jahit tu sy ambik basi setakat 1/2 inci...

bola,
td lps baca posting ni, kak blk lunch terus try jarum twin yg dpt bersama harmony tu...dh puas mcm2 setting, x mau gak jln..last2 tingat ke benang sulam yg belambak2 dpt hr tu dr epal..kak try setting cam bola cakap...alhamdulillah...rupanya bolehhhh!!sukaaaaanyaaaaa....tp kak sj testing2 dulu atas kain perca..hehe..


bola tak pasti apa masalah2 rakan2 lain dgn twin needle ni...so far, bola dan eynas pakai jarum dr jenama yg sama dan size yg sama dari kedai yg sama dan mesin pun mesin jenama sama...ekekeke...alhamdulillah twin needle kitaorg tak bg masalah byk cuma mula2 tu je kena kenal pasti setting supaya jaraknya cantik dan tak longgar bila dijahit...ni kitaorg tak jahit tepi lagi tau...utk elakkan gelambung...dan supaya benang tu tak mudah tetas, bila mulakan jahitan, cabut 2 benang atas mula2 tu masuk ke sebelah dalam dan ikat kukuh...suapaya jahitan kemas dan tak mudah tetas..bila nak sudahkan jahitan pun buat begitu, bermakna kita takkan jumpa benang yg digunting pendek mcm selalu bila nak matikan jahitan.
praktis jer banyak2 kat kain perca kak...

o ya....kita guna twin needle jenama PRYM size 4.0/75 STRETCH BALLPOINT...kalo nak jahit chiffon ambik yg tajam hujungnya supaya kain tak break...pecah2...ni beli kat CRAFT WORLD RM16.80 kalo tak silap...dan mmg bola simpan stock kat umah sbb dulu pernah kehabisan dan bola cuma ada satu...patah kak...terus tak bleh tidur...ekekekke...
cam ni jadinya..



boleh lah nanti pakat2 mencuba lak...

belle, nk tempah jahit cv stich leh tak?
Back to top Go down
View user profile
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jul 30, 2009 11:47 am

bola,
gamaknya jarum bola tu dh namanya ballpoint twin needle, tu yg ok kot?hehe...
kak setting cam bola gak tp bng biasa x lekat...
meh la pos kat kak sbtg jarum tu..hehe...tu pun kalau ada xtra...nak kena siapkan tdg2 kwn2 yg tergendala...

cntk na msn cv baru bola tuuuu!!!tahniah...mahai dak tu?? Laughing
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
fadz



Posts : 199
Join date : 2009-01-05

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jul 30, 2009 12:39 pm

bola2_api wrote:


bola tak pasti apa masalah2 rakan2 lain dgn twin needle ni... Question scratch scratch so far, bola dan eynas pakai jarum dr jenama yg sama dan size yg sama dari kedai yg sama dan mesin pun mesin jenama sama...ekekeke...alhamdulillah twin needle kitaorg tak bg masalah byk cuma mula2 tu je kena kenal pasti setting supaya jaraknya cantik dan tak longgar bila dijahit...ni kitaorg tak jahit tepi lagi tau...utk elakkan gelambung...dan supaya benang tu tak mudah tetas, bila mulakan jahitan, cabut 2 benang atas mula2 tu masuk ke sebelah dalam dan ikat kukuh...suapaya jahitan kemas dan tak mudah tetas..bila nak sudahkan jahitan pun buat begitu, bermakna kita takkan jumpa benang yg digunting pendek mcm selalu bila nak matikan jahitan.
praktis jer banyak2 kat kain perca kak...


bola,
aku kureng paham skit ni..

1. means ko tk jait tepi b4 jait twin needle and aft jait twin needle ke ?
2. pasal cabut 2 benang atas masuk ke dlm ??? tk dpt bayang camne.. huk huk..

kalu ko buat pic/video demo, lg senang paham kot...

tq
Back to top Go down
View user profile http://alwanihijab.blogspot.com/
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jul 30, 2009 9:53 pm

fadz wrote:
bola2_api wrote:


bola tak pasti apa masalah2 rakan2 lain dgn twin needle ni... Question scratch scratch so far, bola dan eynas pakai jarum dr jenama yg sama dan size yg sama dari kedai yg sama dan mesin pun mesin jenama sama...ekekeke...alhamdulillah twin needle kitaorg tak bg masalah byk cuma mula2 tu je kena kenal pasti setting supaya jaraknya cantik dan tak longgar bila dijahit...ni kitaorg tak jahit tepi lagi tau...utk elakkan gelambung...dan supaya benang tu tak mudah tetas, bila mulakan jahitan, cabut 2 benang atas mula2 tu masuk ke sebelah dalam dan ikat kukuh...suapaya jahitan kemas dan tak mudah tetas..bila nak sudahkan jahitan pun buat begitu, bermakna kita takkan jumpa benang yg digunting pendek mcm selalu bila nak matikan jahitan.
praktis jer banyak2 kat kain perca kak...


bola,
aku kureng paham skit ni..

1. means ko tk jait tepi b4 jait twin needle and aft jait twin needle ke ?
2. pasal cabut 2 benang atas masuk ke dlm ??? tk dpt bayang camne.. huk huk..

kalu ko buat pic/video demo, lg senang paham kot...

tq

aku pun tak dak pic mekk...ekekek...cam ni...ko nampak tak kak fizaz punya gambar kain tu?
dua jalur jahitan twin needle kan...nampak tak kat hujung tu ada 2 benang yang panjang tu? andaikan itu hujung jahitan ko yg mula2...
masa jahit tu, sebelum ko sampai dijahitan terakhir ko berhenti jap...tak kisah bila...dah nak habis ker atau masa baru setengah jalan ke, janji IKAT dulu mata jahitan pemula ko tu...
2 benang yg mcm dalam gambar tu ko tarik dari arah dalam...kan ker kalo kat dalam ada satu benang ajer yakni benang dari sekoci...dan zig zag?
ko tarik benang tu ala2 ala manja, sampai ko dapat tarik 2 benang atas tu masuk ker dalam...jangan tarik kejam2 tau nanti kang jadi ketat dan tegang...dah tak lawa karang jahitan twin needle ko tuh...dah dapat 3-3 benang tu di bawah...( hati2 sebab ianya mudah sgt tertarik kalau kasar)...dah dapat semua 3- benang tu ikat 2 atau 3 kali biar kukuh..ni pun jgn ketat sgt, agak2 jgn sampai terlalu tegang...
dapat tangkap tak? masa ni kalo dah ikat, ko gunting jadi tak de lah kita nak matikan jahitan mcm jahit biasa lurus tu...jahit twin needle tak cantik kalau dimatikan cara begitu...
masa dah sampai hujung tudung pun camtu gak...tak yah tekan butang reversed nak matikan jahitan...stop dimana mata jahitan terakhir kita bertemu dgn yg pertama...
dan ulang proses tarik bennag masuk dalam dan gunting...

tadaaaaa....sempurnalah dan insya allah tak mudah tetas...
nantilah aku masuk dlm blog...kat sini aku tak reti nak upload....huhuhu...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jul 30, 2009 10:04 pm

afizaz93 wrote:
bola,
gamaknya jarum bola tu dh namanya ballpoint twin needle, tu yg ok kot?hehe...
kak setting cam bola gak tp bng biasa x lekat...
meh la pos kat kak sbtg jarum tu..hehe...tu pun kalau ada xtra...nak kena siapkan tdg2 kwn2 yg tergendala...

cntk na msn cv baru bola tuuuu!!!tahniah...mahai dak tu?? Laughing


iskkk...silap kak...twin needle mana ada ballpoint...sorry yek semlm dah konfius sbb ada org tanya pasal ballpoint gak...isk iskkk...sorry...utk pengetahuan, bila kita guna twin needle sudah tak perlu guna ballpoint sbb twin needle mmg boleh guna hampir semua kain jersey dan cotton biasa...cumanya ada certain twin needle resultnya tak cantik jika banding dgn PRYM ni..rata2 bola dgr komen depa, mesti sebelah tak cantik...hmmm..yg tu bola tatau, selalunya yg bola dengar ...mesti jarum kami tak sama...
worth it lah invest sikit RM16.80 beli prym tu...nak ker? nak pm address k...kita cuma simpan stock 4mm...yg lain mmg kita tak simpan sbb 4mm yg paling perfect.....paling cantik kalo jaet kat cotton jersey...

setting tension 3-4

dial A- jahit lurus
dial tengah - jarak mata jahitan 3....
dial akhir - kedudukan jarum 0 (tengah...)

tapak plastik ada tak? sebaiknya ada...senang kerja....




mesin cv tu mesin kecik portable jer kak aiihh...nak beli besaq2 tak mampu aihhh...dah koyak poket...bocor memanjang.... Razz Razz
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Today at 8:31 pm

Back to top Go down
 
Jahitan Hujung tudung...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 16 of 18Go to page : Previous  1 ... 9 ... 15, 16, 17, 18  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: