BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Jahitan Hujung tudung...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16, 17, 18  Next
AuthorMessage
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Jul 07, 2009 12:43 pm

nurulqisztyna wrote:
min chontoi wrote:
azee wrote:
salam sumer,

nak tanye pendapat otai2.. nk jait ujung tdg tu kan..mmg kena lipat siap2.. iron ..pastu baru jahit, tekan bahagian luar tdg tu ye?.. sblom ni takde la iron dulu..pakai jait jekk..

kyana, kalo nak kelim ujung ropol sarung bantal kan..pakai tapak ape ek? akaknyer mc nv50 kan?satu lagik soklan, tapak tu leh x guna nak kelim ujung tdg..hehe Laughing

w'salam azee...

ikut cara min...min buat kelim round 2 kali...so memula kelim dr belah dalam tindih atas jahit tepi...dah siap 1 round br buat line kedua ikut size mana suka tp kali ni jahit dr belah luar so senang nk agak jaraknye. Memula mmg mcm ssh skit tp lama2 rasa senang sgt sbb xpyh nk jelujur...hasilnya pun setakat ni alhamdulillah memuaskan. Min pun kena prektis lg. Mmg akan jd mcm terpintal skit tp blh iron..kesan tu akan hilang n xnmpk lgsg..cube la yek.. Razz

k.min,maksudnyer,jahitan line ke2 akan keluar daripada jahitan tepi eik?

Yup...tp belah lipatan 2lapis kain...cube la yek..

p/s: ada g game netball kt bukit kiara aritu? Min pun ada g.. lol!
Back to top Go down
View user profile
nurulqisztyna



Posts : 60
Join date : 2008-12-24
Age : 34
Location : Ampang

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Jul 07, 2009 1:19 pm

min chontoi wrote:
nurulqisztyna wrote:
min chontoi wrote:
azee wrote:
salam sumer,

nak tanye pendapat otai2.. nk jait ujung tdg tu kan..mmg kena lipat siap2.. iron ..pastu baru jahit, tekan bahagian luar tdg tu ye?.. sblom ni takde la iron dulu..pakai jait jekk..

kyana, kalo nak kelim ujung ropol sarung bantal kan..pakai tapak ape ek? akaknyer mc nv50 kan?satu lagik soklan, tapak tu leh x guna nak kelim ujung tdg..hehe Laughing

w'salam azee...

ikut cara min...min buat kelim round 2 kali...so memula kelim dr belah dalam tindih atas jahit tepi...dah siap 1 round br buat line kedua ikut size mana suka tp kali ni jahit dr belah luar so senang nk agak jaraknye. Memula mmg mcm ssh skit tp lama2 rasa senang sgt sbb xpyh nk jelujur...hasilnya pun setakat ni alhamdulillah memuaskan. Min pun kena prektis lg. Mmg akan jd mcm terpintal skit tp blh iron..kesan tu akan hilang n xnmpk lgsg..cube la yek.. Razz

k.min,maksudnyer,jahitan line ke2 akan keluar daripada jahitan tepi eik?

Yup...tp belah lipatan 2lapis kain...cube la yek..

p/s: ada g game netball kt bukit kiara aritu? Min pun ada g.. lol!

belah lipatan 2lapis kain?ehm..mcmana tu k.min..x fhm la..
kalo ada gambo contoh leh x post kan?
sbb kalo guna twin needle jadi gelembung..x cantiks..

off topik...
sy p masa final jer..bawa si kecik tu..
k.min p biler?
kalo ada team netball diy tudung kan best..hehehehe...
Back to top Go down
View user profile http://mylittleshine.blogspot.com
azee



Posts : 258
Join date : 2009-03-23

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Jul 07, 2009 4:05 pm

min chontoi wrote:
azee wrote:
salam sumer,

nak tanye pendapat otai2.. nk jait ujung tdg tu kan..mmg kena lipat siap2.. iron ..pastu baru jahit, tekan bahagian luar tdg tu ye?.. sblom ni takde la iron dulu..pakai jait jekk..

kyana, kalo nak kelim ujung ropol sarung bantal kan..pakai tapak ape ek? akaknyer mc nv50 kan?satu lagik soklan, tapak tu leh x guna nak kelim ujung tdg..hehe Laughing

w'salam azee...

ikut cara min...min buat kelim round 2 kali...so memula kelim dr belah dalam tindih atas jahit tepi...dah siap 1 round br buat line kedua ikut size mana suka tp kali ni jahit dr belah luar so senang nk agak jaraknye. Memula mmg mcm ssh skit tp lama2 rasa senang sgt sbb xpyh nk jelujur...hasilnya pun setakat ni alhamdulillah memuaskan. Min pun kena prektis lg. Mmg akan jd mcm terpintal skit tp blh iron..kesan tu akan hilang n xnmpk lgsg..cube la yek.. Razz

tq kyana n min cheers ..insyaAllah, akan dicuba nanti..
Back to top Go down
View user profile http://azeefaa.blogspot.com
wann



Posts : 89
Join date : 2009-02-17
Age : 36
Location : PJ-SELAYANG

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Tue Jul 07, 2009 6:17 pm

wann dah cuba cam min chontoi cakap tu, jahit 2 kali... lagi kemas compare to jahit guna twin needles ni, asyik gelembung kat tgh jer, sakit jawa raga... tu tak campur ngan bengkang bengkok lagi. Dulu nak wat camtu takut kena kutuk, tp dah ada yg pakai teknik ni jg, ok lah.

***nak let go twin needles, sesape nak nnt PM ya.
Back to top Go down
View user profile http://seri-diah.blogspot.com/
nurulqisztyna



Posts : 60
Join date : 2008-12-24
Age : 34
Location : Ampang

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jul 08, 2009 12:00 pm

wann wrote:
wann dah cuba cam min chontoi cakap tu, jahit 2 kali... lagi kemas compare to jahit guna twin needles ni, asyik gelembung kat tgh jer, sakit jawa raga... tu tak campur ngan bengkang bengkok lagi. Dulu nak wat camtu takut kena kutuk, tp dah ada yg pakai teknik ni jg, ok lah.

***nak let go twin needles, sesape nak nnt PM ya.

rasanya dah penah nampak teknik jahitan mcm ni..
bila baca kali apa yg min tulis,baru leh imagine mcmana rupanya..
kalo ni lagi senang,rasanya guna teknik ni la..
jahitan twin needle sy asyik gelembung jer...huduh!
Back to top Go down
View user profile http://mylittleshine.blogspot.com
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jul 08, 2009 12:33 pm

salam..

ihihi.. wann.. tadek sapa kutuk la.. lagi misa kagum ada la.. rajin sungguh jahit 2 kali.. mmg cara ni paling cun hasilnye.. tp ku ini malas orangnye.. kui kui kui..

btw, ni cara yg misa guna twin needle tu..

0. jahit semasa kenyang, tenang, tak rush..
1. jarak jahitan set 3 - 4 (utk nv30 le.. mesin lain pun lebih kurang rasanye).. biar besar2 sket.. jgn halus sngt..
2. set 'tension' benang antara 2 - 1.. bergantung juga jenis kain.. jika masih gelembung.. kurangkan lagi 'tension'nya hingga dpt output yg korang puas hati..

ni kalu tak berjaya gak.. tak dpt makcik nak nolong.. apepun.. kelim kain jersey mahal/cotton sngt senang dan hasil pun cun berbanding kain lyra lembut mcm jv atau kamdar.. ni kene byk2 bersabar..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
nurulqisztyna



Posts : 60
Join date : 2008-12-24
Age : 34
Location : Ampang

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jul 08, 2009 12:52 pm

misa wrote:
salam..

ihihi.. wann.. tadek sapa kutuk la.. lagi misa kagum ada la.. rajin sungguh jahit 2 kali.. mmg cara ni paling cun hasilnye.. tp ku ini malas orangnye.. kui kui kui..

btw, ni cara yg misa guna twin needle tu..

0. jahit semasa kenyang, tenang, tak rush..
1. jarak jahitan set 3 - 4 (utk nv30 le.. mesin lain pun lebih kurang rasanye).. biar besar2 sket.. jgn halus sngt..
2. set 'tension' benang antara 2 - 1.. bergantung juga jenis kain.. jika masih gelembung.. kurangkan lagi 'tension'nya hingga dpt output yg korang puas hati..

ni kalu tak berjaya gak.. tak dpt makcik nak nolong.. apepun.. kelim kain jersey mahal/cotton sngt senang dan hasil pun cun berbanding kain lyra lembut mcm jv atau kamdar.. ni kene byk2 bersabar..

hehe...yg ni betul..kalo lapo sgt,smpi mengigil nk jahit... Laughing
misa,sy nyer mesin set kan tension smpi 0 but still gelembung lagi..
mesin jahit sy jenis blondal tp rupa bentuk sebiji mesin jahit epal harmony..
so sy rasa kan, kena guna tapak plastik kot..
Back to top Go down
View user profile http://mylittleshine.blogspot.com
wann



Posts : 89
Join date : 2009-02-17
Age : 36
Location : PJ-SELAYANG

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jul 08, 2009 12:58 pm

ok misa, nnt kita cuba:

0. jahit semasa kenyang, tenang, tak rush..
Betul3...kenyang & tak ngantuk....

1. jarak jahitan set 3 - 4 (utk nv30 le.. mesin lain pun lebih kurang rasanye).. biar besar2 sket.. jgn halus sngt..
ok

2. set 'tension' benang antara 2 - 1.. bergantung juga jenis kain.. jika masih gelembung.. kurangkan lagi 'tension'nya hingga dpt output yg korang puas hati..
yg ni tak penah adjust lg sampai 2-1, mlm ni nak try lagi....

tq misa
Back to top Go down
View user profile http://seri-diah.blogspot.com/
tong_gas2280
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jul 08, 2009 1:25 pm

aku pun sama spesisi mcm si misa ni ha .. maleh nak pusing 2 kali .. teknik den same cam misa .. cume blom try utk jarum 6mm je .. selalu dok guna 4mm jer ..
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jul 08, 2009 1:35 pm

6mm kurang berkesan.. dah try kat kain cotton dress anak ku pun.. kene kain tebal/keras baru ok kot..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jul 09, 2009 12:51 am

salam all...

nak share tips dr sifu sy...

jahitan seam, hem atau kelim...name it...apa sahaja dipanggil semuanya adalah utk satu tujuan...kemasan tepi jahitan pd pakaian atau tudung kita...
tak kisah apa cara sekalipun kita nak guna...
be it, jahit twin needle, coverstitch atau jahit lurus...semuanya terpulang pada kekemasan hasil jahitan kita, daya kreativiti kita utk menyudahkan projek kita tu...
mcm bola, bola ikut mood...rasa dah jelak jahit lurus, bola jahit ziz zag ...lepas jahit tep, zig zag lah...cantik gak...customer bola kat sarawak sgt sgt menyukainya...lain dr yg lain...
kalau ada pattern lain yg boleh disesuaikan dan cantik, buat ajer, janji kemas dan selari...
sifu sy jugak kata, tiada undang2 menyatakan kita mesti jahit coverstitch, jahit lurus sahaja...

jadi kawan2 jgn risau..jahit 2 kali kalau kemas dan pandai..pun hasilkan kerja tangan yg halus dan teliti...

practice makes perfect...

happy sewing...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
azee



Posts : 258
Join date : 2009-03-23

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jul 09, 2009 8:55 am

Laughing

to all otai-otai n sahabat2 sumer..

ada tips tak nak jahit keliling muka tu lagi cepat dan kemasan jahitan yg cantik.. ni dok tetas le banyak-banyak kali pasal tak cantik jahitannya.. kedut-kedut skit la.. any tips otai n frens..Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile http://azeefaa.blogspot.com
evabobbie
Peniaga


Posts : 267
Join date : 2008-12-22
Age : 45
Location : seri kembangan/shah alam

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jul 09, 2009 11:48 am

bola2_api wrote:
salam all...

nak share tips dr sifu sy...

jahitan seam, hem atau kelim...name it...apa sahaja dipanggil semuanya adalah utk satu tujuan...kemasan tepi jahitan pd pakaian atau tudung kita...
tak kisah apa cara sekalipun kita nak guna...
be it, jahit twin needle, coverstitch atau jahit lurus...semuanya terpulang pada kekemasan hasil jahitan kita, daya kreativiti kita utk menyudahkan projek kita tu...
mcm bola, bola ikut mood...rasa dah jelak jahit lurus, bola jahit ziz zag ...lepas jahit tep, zig zag lah...cantik gak...customer bola kat sarawak sgt sgt menyukainya...lain dr yg lain...
kalau ada pattern lain yg boleh disesuaikan dan cantik, buat ajer, janji kemas dan selari...
sifu sy jugak kata, tiada undang2 menyatakan kita mesti jahit coverstitch, jahit lurus sahaja...

jadi kawan2 jgn risau..jahit 2 kali kalau kemas dan pandai..pun hasilkan kerja tangan yg halus dan teliti...

practice makes perfect...

happy sewing...

bola..akak pun jahit zizzag jugak..ada kelainan sket..Smile
Back to top Go down
View user profile http://allmustsell.blogspot.com
hanim



Posts : 261
Join date : 2009-02-16
Age : 38
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jul 09, 2009 11:51 am

min chontoi wrote:
azee wrote:
salam sumer,

nak tanye pendapat otai2.. nk jait ujung tdg tu kan..mmg kena lipat siap2.. iron ..pastu baru jahit, tekan bahagian luar tdg tu ye?.. sblom ni takde la iron dulu..pakai jait jekk..

kyana, kalo nak kelim ujung ropol sarung bantal kan..pakai tapak ape ek? akaknyer mc nv50 kan?satu lagik soklan, tapak tu leh x guna nak kelim ujung tdg..hehe Laughing

w'salam azee...

ikut cara min...min buat kelim round 2 kali...so memula kelim dr belah dalam tindih atas jahit tepi...dah siap 1 round br buat line kedua ikut size mana suka tp kali ni jahit dr belah luar so senang nk agak jaraknye. Memula mmg mcm ssh skit tp lama2 rasa senang sgt sbb xpyh nk jelujur...hasilnya pun setakat ni alhamdulillah memuaskan. Min pun kena prektis lg. Mmg akan jd mcm terpintal skit tp blh iron..kesan tu akan hilang n xnmpk lgsg..cube la yek.. Razz

saya pun dah lama guna cara nie... memang ok... ada setengah orang jahit dari bahagian luar kedua2 line tukan, tapi saya x reti nak wat mcm tu... sama mcm min, 1st line saya tindih atas jahit tepi tudung, line kedua jaga jarak n jahit dari luar... kalo terpintal, just iron n tadaaaaaaa........ dah ok flower
Back to top Go down
View user profile http://humairascollection.blogspot.com/
evabobbie
Peniaga


Posts : 267
Join date : 2008-12-22
Age : 45
Location : seri kembangan/shah alam

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jul 09, 2009 11:52 am

azee wrote:
Laughing

to all otai-otai n sahabat2 sumer..

ada tips tak nak jahit keliling muka tu lagi cepat dan kemasan jahitan yg cantik.. ni dok tetas le banyak-banyak kali pasal tak cantik jahitannya.. kedut-kedut skit la.. any tips otai n frens..Rolling Eyes


salam azee,

apepun kl selalu x jadi..baik jelujur kasar dahulu..
jadi..masa jahit kain x bergerak..so peluang kedut2 tu tipis sikit
kedut2 tu sbb basi tu dh x sama lebar..kalu kedut sikit2 lepas iron biasanya ok


bak kata bola2...practice makes perfect..(at least x de kedut2 n perlu tetas)
Back to top Go down
View user profile http://allmustsell.blogspot.com
azee



Posts : 258
Join date : 2009-03-23

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jul 09, 2009 11:59 am

evabobbie wrote:
azee wrote:
Laughing

to all otai-otai n sahabat2 sumer..

ada tips tak nak jahit keliling muka tu lagi cepat dan kemasan jahitan yg cantik.. ni dok tetas le banyak-banyak kali pasal tak cantik jahitannya.. kedut-kedut skit la.. any tips otai n frens..Rolling Eyes


salam azee,

apepun kl selalu x jadi..baik jelujur kasar dahulu..
jadi..masa jahit kain x bergerak..so peluang kedut2 tu tipis sikit
kedut2 tu sbb basi tu dh x sama lebar..kalu kedut sikit2 lepas iron biasanya ok


bak kata bola2...practice makes perfect..(at least x de kedut2 n perlu tetas)

tq sis eva.. vitamin 'm' byk na nak jelujur kasar tu Laughing ..hehehe.. pape pun akan ku cuba nanti..
Back to top Go down
View user profile http://azeefaa.blogspot.com
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jul 09, 2009 1:06 pm

hanim wrote:
min chontoi wrote:
azee wrote:
salam sumer,

nak tanye pendapat otai2.. nk jait ujung tdg tu kan..mmg kena lipat siap2.. iron ..pastu baru jahit, tekan bahagian luar tdg tu ye?.. sblom ni takde la iron dulu..pakai jait jekk..

kyana, kalo nak kelim ujung ropol sarung bantal kan..pakai tapak ape ek? akaknyer mc nv50 kan?satu lagik soklan, tapak tu leh x guna nak kelim ujung tdg..hehe Laughing

w'salam azee...

ikut cara min...min buat kelim round 2 kali...so memula kelim dr belah dalam tindih atas jahit tepi...dah siap 1 round br buat line kedua ikut size mana suka tp kali ni jahit dr belah luar so senang nk agak jaraknye. Memula mmg mcm ssh skit tp lama2 rasa senang sgt sbb xpyh nk jelujur...hasilnya pun setakat ni alhamdulillah memuaskan. Min pun kena prektis lg. Mmg akan jd mcm terpintal skit tp blh iron..kesan tu akan hilang n xnmpk lgsg..cube la yek.. Razz

saya pun dah lama guna cara nie... memang ok... ada setengah orang jahit dari bahagian luar kedua2 line tukan, tapi saya x reti nak wat mcm tu... sama mcm min, 1st line saya tindih atas jahit tepi tudung, line kedua jaga jarak n jahit dari luar... kalo terpintal, just iron n tadaaaaaaa........ dah ok flower

Sama la kita...bg min cara ni senang...xpayah nk jelujur ke hapa...lg satu senang nk control masa jahitan line ke 2 sbb dah ada base line pertama. Part yg terkilas tu lps iron je mmg xnmpk dah...suka sgt!! I love you I love you I love you
Back to top Go down
View user profile
normia



Posts : 143
Join date : 2009-03-26
Location : Kemaman

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jul 09, 2009 1:54 pm

min chontoi wrote:

Sama la kita...bg min cara ni senang...xpayah nk jelujur ke hapa...lg satu senang nk control masa jahitan line ke 2 sbb dah ada base line pertama. Part yg terkilas tu lps iron je mmg xnmpk dah...suka sgt!! I love you I love you I love you

Min, tudung scallop pun buat cara nie gak ke? kalau tudung biasa mmg cantik jer, tp kalau tdg scallop tak jadi kat lekuk bahu tu. so saya guna twin needle utk scallop..
Back to top Go down
View user profile http://www.normiashomemade.blogspot.com
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jul 09, 2009 7:30 pm

normia wrote:
min chontoi wrote:

Sama la kita...bg min cara ni senang...xpayah nk jelujur ke hapa...lg satu senang nk control masa jahitan line ke 2 sbb dah ada base line pertama. Part yg terkilas tu lps iron je mmg xnmpk dah...suka sgt!! I love you I love you I love you

Min, tudung scallop pun buat cara nie gak ke? kalau tudung biasa mmg cantik jer, tp kalau tdg scallop tak jadi kat lekuk bahu tu. so saya guna twin needle utk scallop..

Tudung scallop min anta jahit tepi halus jer... Razz Razz
Back to top Go down
View user profile
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jul 09, 2009 9:49 pm

evabobbie wrote:
bola2_api wrote:
salam all...

nak share tips dr sifu sy...

jahitan seam, hem atau kelim...name it...apa sahaja dipanggil semuanya adalah utk satu tujuan...kemasan tepi jahitan pd pakaian atau tudung kita...
tak kisah apa cara sekalipun kita nak guna...
be it, jahit twin needle, coverstitch atau jahit lurus...semuanya terpulang pada kekemasan hasil jahitan kita, daya kreativiti kita utk menyudahkan projek kita tu...
mcm bola, bola ikut mood...rasa dah jelak jahit lurus, bola jahit ziz zag ...lepas jahit tep, zig zag lah...cantik gak...customer bola kat sarawak sgt sgt menyukainya...lain dr yg lain...
kalau ada pattern lain yg boleh disesuaikan dan cantik, buat ajer, janji kemas dan selari...
sifu sy jugak kata, tiada undang2 menyatakan kita mesti jahit coverstitch, jahit lurus sahaja...

jadi kawan2 jgn risau..jahit 2 kali kalau kemas dan pandai..pun hasilkan kerja tangan yg halus dan teliti...

practice makes perfect...



happy sewing...

bola..akak pun jahit zizzag jugak..ada kelainan sket..Smile

betol2..sy kalo dah bosan tu konfom tukar..hehehe...zig zag tu bleh jadi signature kita tu...lagi senang dr jahit twin needle dan lagi cantik kan kak...huhuhu...
kan ker mesin kita tu byk design dibagi syg kalo tak guna...
sapa pandai buat sulam free hand, buatlah...janji cantik...kreatif tu...

mula2 jahit dulu sy buat 2 round...sekarg sy buat ikut kehendak org...utk sendri mmg sy jahit twin needle
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
evabobbie
Peniaga


Posts : 267
Join date : 2008-12-22
Age : 45
Location : seri kembangan/shah alam

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Fri Jul 10, 2009 12:24 pm

bola2_api wrote:
evabobbie wrote:
bola2_api wrote:
salam all...

nak share tips dr sifu sy...

jahitan seam, hem atau kelim...name it...apa sahaja dipanggil semuanya adalah utk satu tujuan...kemasan tepi jahitan pd pakaian atau tudung kita...
tak kisah apa cara sekalipun kita nak guna...
be it, jahit twin needle, coverstitch atau jahit lurus...semuanya terpulang pada kekemasan hasil jahitan kita, daya kreativiti kita utk menyudahkan projek kita tu...
mcm bola, bola ikut mood...rasa dah jelak jahit lurus, bola jahit ziz zag ...lepas jahit tep, zig zag lah...cantik gak...customer bola kat sarawak sgt sgt menyukainya...lain dr yg lain...
kalau ada pattern lain yg boleh disesuaikan dan cantik, buat ajer, janji kemas dan selari...
sifu sy jugak kata, tiada undang2 menyatakan kita mesti jahit coverstitch, jahit lurus sahaja...

jadi kawan2 jgn risau..jahit 2 kali kalau kemas dan pandai..pun hasilkan kerja tangan yg halus dan teliti...

practice makes perfect...



happy sewing...

bola..akak pun jahit zizzag jugak..ada kelainan sket..Smile

betol2..sy kalo dah bosan tu konfom tukar..hehehe...zig zag tu bleh jadi signature kita tu...lagi senang dr jahit twin needle dan lagi cantik kan kak...huhuhu...
kan ker mesin kita tu byk design dibagi syg kalo tak guna...
sapa pandai buat sulam free hand, buatlah...janji cantik...kreatif tu...

mula2 jahit dulu sy buat 2 round...sekarg sy buat ikut kehendak org...utk sendri mmg sy jahit twin needle

yerlah..sape2 yg ada mesin jahit canggih2 yg boleh sulam2 tu
apekate try buat kaler benang contrast sket ngan kaler kain..sure lawa kan..
make sure sulam2 bunga kecik2 jelah..kang obvious sgt x cun jgk..

nnt tudung group DIY ni ada kelainan sket..Smile
Back to top Go down
View user profile http://allmustsell.blogspot.com
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jul 16, 2009 9:24 am

bola2_api wrote:
salam all...

nak share tips dr sifu sy...

jahitan seam, hem atau kelim...name it...apa sahaja dipanggil semuanya adalah utk satu tujuan...kemasan tepi jahitan pd pakaian atau tudung kita...
tak kisah apa cara sekalipun kita nak guna...
be it, jahit twin needle, coverstitch atau jahit lurus...semuanya terpulang pada kekemasan hasil jahitan kita, daya kreativiti kita utk menyudahkan projek kita tu...
mcm bola, bola ikut mood...rasa dah jelak jahit lurus, bola jahit ziz zag ...lepas jahit tep, zig zag lah...cantik gak...customer bola kat sarawak sgt sgt menyukainya...lain dr yg lain...
kalau ada pattern lain yg boleh disesuaikan dan cantik, buat ajer, janji kemas dan selari...
sifu sy jugak kata, tiada undang2 menyatakan kita mesti jahit coverstitch, jahit lurus sahaja...

jadi kawan2 jgn risau..jahit 2 kali kalau kemas dan pandai..pun hasilkan kerja tangan yg halus dan teliti...

practice makes perfect...

happy sewing...

betoi.. betoi.. betoi... sy pun jahit zig zag kekadang cuba corak2 sulam kecik.. bukan apa sbb hangin jahit double asyik bengkang bengkok jer...guna twin needle satu jarum asyik x lekat benang.. kat atas kepala pun sy jahit corak.. hehehehe..
Back to top Go down
View user profile
nurulqisztyna



Posts : 60
Join date : 2008-12-24
Age : 34
Location : Ampang

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jul 16, 2009 11:25 am

ibumuqrish wrote:
bola2_api wrote:
salam all...

nak share tips dr sifu sy...

jahitan seam, hem atau kelim...name it...apa sahaja dipanggil semuanya adalah utk satu tujuan...kemasan tepi jahitan pd pakaian atau tudung kita...
tak kisah apa cara sekalipun kita nak guna...
be it, jahit twin needle, coverstitch atau jahit lurus...semuanya terpulang pada kekemasan hasil jahitan kita, daya kreativiti kita utk menyudahkan projek kita tu...
mcm bola, bola ikut mood...rasa dah jelak jahit lurus, bola jahit ziz zag ...lepas jahit tep, zig zag lah...cantik gak...customer bola kat sarawak sgt sgt menyukainya...lain dr yg lain...
kalau ada pattern lain yg boleh disesuaikan dan cantik, buat ajer, janji kemas dan selari...
sifu sy jugak kata, tiada undang2 menyatakan kita mesti jahit coverstitch, jahit lurus sahaja...

jadi kawan2 jgn risau..jahit 2 kali kalau kemas dan pandai..pun hasilkan kerja tangan yg halus dan teliti...

practice makes perfect...

happy sewing...

betoi.. betoi.. betoi... sy pun jahit zig zag kekadang cuba corak2 sulam kecik.. bukan apa sbb hangin jahit double asyik bengkang bengkok jer...guna twin needle satu jarum asyik x lekat benang.. kat atas kepala pun sy jahit corak.. hehehehe..

ibumuqrish,tunjuk la contoh jahit corak kat atas tudung tu..
mcm best jer..
Back to top Go down
View user profile http://mylittleshine.blogspot.com
MummyAleeya



Posts : 94
Join date : 2009-01-07
Age : 45
Location : bangi/kajang

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Fri Jul 17, 2009 10:13 am

salam semua,

lama rasanya tk posting..asyik tk sempat jer....part timer kan....MA sajer nk share cara MA jait tepi tudung ni...MA guna twin needle gak...tak jait tepi pun, jelujur dulu, then baru jait guna twin needle tuh..insyaallah, memang nampak macam jait tepi pun...esok MA ader buat kelas tudung kat umah, klu sempat MA snap gambo in details n upload later...yg penting jelujur tuh kat bhg tepi basi (tinggalkn sedikit jer) dan masa jahit guna twin needle, benang jelujur yg kiter nampak dr bhgn luar tdg mesti berada di tengah2 antara 2 jarum tuh...cubalaa...bak kata bola2 api, practise make perfect.....insyaallah...
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Fri Jul 17, 2009 10:42 am

MA.. ooo gitu yer.. boleh la cuba..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Today at 7:52 am

Back to top Go down
 
Jahitan Hujung tudung...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 15 of 18Go to page : Previous  1 ... 9 ... 14, 15, 16, 17, 18  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: