BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Jahitan Hujung tudung...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11 ... 18  Next
AuthorMessage
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jan 01, 2009 7:19 am

meabadi wrote:
ME dah jumpa alatan nak lipat hujung tudung tu....tapi korang kena selalu praktis ..baru cantik aje hasil nya...


namanya : ROLLED HEM FOOT

ME bli singer punya x mahal sangat...rasanya tak sampai RM10 ...

Mcm ni rupanya...dan hasilnya..



malam tadi jenjalan ke tesco...
pegi ke bahagian peralatan jahitan sat...
jumpa tapak ni dan beberapa tapak lain lagi...
rege dalam rm3.80...

tapi tak beli pun sebab tapak ni dah ada masa beli mesin jahit hari tu...
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jan 01, 2009 11:22 am

uzi wrote:
min chontoi wrote:
isk...still xleh banyangkan lg gupe memburasan tuh...hhuhuhu~~ Sad Sad Sad

sebenarnya.... perkataan sebenar adalah terburas...
kiranya kain yang kita gunting tu... berjurai2 kalau tak dijahit tepi....
tu yang dikatakan terburas tu...
sebab tu lah kain yang digunting tu... tepinya perlu dijahit tepi...
nak elakkan terburas...

errr... paham ker?
sebab saya guna bahasa johor ni...

owh...paham2..kira mcm bulu2 kain tu terburai la cenggitu ek??? Surprised Surprised Eh..btol ke nieh??? Eheheh~~ bounce bounce bounce
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jan 01, 2009 10:27 pm

meabadi wrote:
ME beli kat hq singer kak...

rm3.30..kat luar rm15-rm18....mahal!!

hq singer kat mana ek...bagi detail...
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jan 01, 2009 10:31 pm

min chontoi wrote:
uzi wrote:
min chontoi wrote:
isk...still xleh banyangkan lg gupe memburasan tuh...hhuhuhu~~ Sad Sad Sad

sebenarnya.... perkataan sebenar adalah terburas...
kiranya kain yang kita gunting tu... berjurai2 kalau tak dijahit tepi....
tu yang dikatakan terburas tu...
sebab tu lah kain yang digunting tu... tepinya perlu dijahit tepi...
nak elakkan terburas...

errr... paham ker?
sebab saya guna bahasa johor ni...

owh...paham2..kira mcm bulu2 kain tu terburai la cenggitu ek??? Surprised Surprised Eh..btol ke nieh??? Eheheh~~ bounce bounce bounce

kira btollah tu min... bounce bounce bounce
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jan 01, 2009 11:32 pm

min chontoi wrote:


owh...paham2..kira mcm bulu2 kain tu terburai la cenggitu ek??? Surprised Surprised Eh..btol ke nieh??? Eheheh~~ bounce bounce bounce

yup...
betullah tu...
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jan 01, 2009 11:36 pm

hannan6d wrote:
meabadi wrote:
ME beli kat hq singer kak...

rm3.30..kat luar rm15-rm18....mahal!!

hq singer kat mana ek...bagi detail...

kak... beli kat kedai barangan singer pun buleh...
mesti ada nyer...

bebaru ni.... beli mesih jahit... then apek yang pasangkan mesin jahit tu cakap... banyak barangan singer kat luar sana yang merupakan barangan cetak rompak... bukan ori... even pembalutnya gambar singer... contohnya jarum mesin yang dijual kat kedai2 biasa... kebanyakannya bukannya ori... tu yang ada kalanya jarum mudah patah... dalam 10 batang jarum... hanya ada 4 - 5 batang je yang baik... yang lain macam hampeh...

sebab tu lah kalau nak beli barangan singer yang ori... beli kat kedai singer sendiri...
tapi macam tapak foot hem tu... tak pastilah samada ianya ori atau tak...
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jan 07, 2009 1:57 pm

saja nak tepek.. tgh boring2 kat opiss..

prefer jahit guna double needle/twin needle..
sebab nak gulung guna hemming foot tu.. adeei... menangis den..

Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jan 07, 2009 2:18 pm

misaa..


perghh..lawa seyh....

misa.....

cuba terbalikkan dalam tudung tu...nak tgk jahitan dalam...nak kena try ni..

nmpk kemas...mcmmana misa kelepet kan kasi sama je erk?
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jan 07, 2009 3:15 pm

meabadi wrote:
misaa..


perghh..lawa seyh....

misa.....

cuba terbalikkan dalam tudung tu...nak tgk jahitan dalam...nak kena try ni..

nmpk kemas...mcmmana misa kelepet kan kasi sama je erk?

misa, ni yg pakai brother m3034 or nv30?
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jan 07, 2009 3:17 pm

misa wrote:
saja nak tepek.. tgh boring2 kat opiss..

prefer jahit guna double needle/twin needle..
sebab nak gulung guna hemming foot tu.. adeei... menangis den..


misa cun bangek!! sekarang dah expert giler, terbelakang gue.. Sad Sad
ehh saya dah siap jahit 3 tudung tp tak jahit tepi lagi, nak htr cheras la camni..kita takder mesin cam awak..mesin lamer jer..
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jan 07, 2009 3:20 pm

cantik nya kelim pakai twin needle..sangat2 cantik!!
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jan 07, 2009 3:33 pm



abaikan jahitan tepi kaler putih tu ekk.. hahaha.. saya malas nak tukar benang.. buat pakai sendiri jer tak pe la.. kui kui kui..

ME,
saya lipat dua tiga inci jahit.. stop.. lipat dua tiga inci jahit.. stop.. sampai abes..
dlm 10 minit leh la abes jahit kalu tudung belah tgh tuh..


adeeda..
misa pakai nv30


rose..
la ni hari2 pakai tudung baru.. hubby pun tegur.. sempaaat tu (jahit malam2 lepas anak tdo.. hahaha..)
takpe la.. kita jahit sendiri.. dah lawo2 mesti tak sabar nak pakai..

kyana..
kadang2 ada tersenget sket jugak.. biasa ler amatur mcm den nih..
tp mmg kemas kalu pakai twin needle nih.. cuma misa tgk kalu jahit atas jahitan tepi tu.. nanti mcm kembung/timbul sket.. sebab tebal agaknye..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jan 07, 2009 3:55 pm

btul Misa & kawan2 kalau nak jahit macam tudung Aryani tu make sure JANGAN JAHIT atas jahitan tepi tu.. nanti mcm kembung/timbul sket.. TAK CANTIK..saya pernah tgk org jahit atas jahitan tepi maser saya htr gi jahit tepi tudung iskhhh kelakar jer la..macam tudung RM10 tu jer... confused
Back to top Go down
View user profile
tong_gas2280
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jan 07, 2009 4:19 pm

misa ... wehhhhhhh .. nak test jugak la mesin aku kalo cam ni .. hehehhe hari tu ade dia kasik twin needle nih ..
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jan 07, 2009 4:28 pm

tong.. test laa. sure puas hati..
slow2 jahit tak pe..

psst.. nanti mesti ada benang terkumpul sket2.. so hati2 masa menjahit ye..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jan 07, 2009 5:47 pm

Misa..



Ni hasil tudung ME pakai twin neddle..

Welcome Twin neddles....GOODBYE Hem Foot....!!!!!


kekekeke



Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jan 07, 2009 7:48 pm

pergh....kemas giler jahitan korang pkai twin needle nieh... Suspect Suspect Suspect
jelez gue...huhuhuuh~~ Mad Mad Mad
min ni br try skali jahit tindih tepi tudung...pastu hampeh jek trus g anta kedai jahit tepi.. cat cat cat
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jan 07, 2009 8:32 pm

mesin twin neddle..


cara pasang benang




twin neddle

Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jan 07, 2009 11:15 pm

malam ni boleh tidur senyumm...sebab dah dapat penyelesaian cara nak jahit hujung tudung..


yess Twin neddle.....rasanya 60% ade la rupa ARIANI.....kekekke

ni tudung kaler coklat ME baru buat tadi..

Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
penguin



Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Wed Jan 07, 2009 11:34 pm

ME or anyone,
jahitan twin needle ni smua mesin jahit singer bleh buat ke? mcm sy guna singer 8280 tu bleh buat ke?
Sad Sad Sad nak gak jahit mcm tu.........
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jan 08, 2009 12:32 am

PEnguin...

Boleh..


ME tgk kat sini...

http://www.singermachines.co.uk/Machines/Singer/singer-8280-sewing-machine.htm
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jan 08, 2009 12:34 am

ME rasa.twin neddle ni kalau mesin korang nye jarum tu boleh fit ngan twin neddle tu boleh guna la...sebab dia lpasang dekat tempat jarum kita selalu pakai tu..

ME rasa sume mesin bolh buat twin neddle..cuma itula..twin neddle ni limited stok..

masa ME g hq tu ade satu je tau....
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jan 08, 2009 6:16 am

akak mencari jarum ni..dah lama dah..ME..kalau ada..boleh pos untuk akak tak.. Razz
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jan 08, 2009 8:16 am

sapa nak beli twin needle.. boleh cuba contact kedai ni..
craft world/ yee button house.. kat ss2.. area kedai kain tu jugak.. tp block belakang mcD..
tmpt lain misa tatau.. huhuhu.. rege situ rm12.90.



ME, sonang eh kan.. lol!
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Thu Jan 08, 2009 8:38 am

misa wrote:
sapa nak beli twin needle.. boleh cuba contact kedai ni..
craft world/ yee button house.. kat ss2.. area kedai kain tu jugak.. tp block belakang mcD..
tmpt lain misa tatau.. huhuhu.. rege situ rm12.90.



ME, sonang eh kan.. lol!

boleh ..akak nak..kira berapa +charge pos..( + lain2 charge berkaitan..)
akak memang suka jahit stail ni..stail munawaras... Cool
opss..tapak hem roll sekali..akak punya model singer 9210 (lebih2 pulak aku... tongue )
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Jahitan Hujung tudung...   Today at 7:47 am

Back to top Go down
 
Jahitan Hujung tudung...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 18Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11 ... 18  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: