BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Mesin Coverstitch

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
amirah



Posts : 4
Join date : 2010-03-19

PostSubject: Mesin Coverstitch   Sat Mar 20, 2010 12:00 pm

Salam. Saya nak tanya siapa di sini yg ada mesin Konnwa. Saya baru beli dan rasa seksanya nak menggunakannya. Terutamanya bila menjahit kain jersey plain tu. Ada apa2 tips yg boleh kongsi? Terima kasih Very Happy
Back to top Go down
View user profile
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Sun Mar 21, 2010 12:55 pm

apa masalahnya amirah??? kak dulu guna konwa..ok ja..byk berjasa..tp skrg dh tukar.. Wink
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
salwani



Posts : 39
Join date : 2009-12-10

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Sun Mar 21, 2010 4:14 pm

aah. wani pun guna konwa 757. tak ade masalah lagi la. jahitan kemas, n cepat
Back to top Go down
View user profile
amirah



Posts : 4
Join date : 2010-03-19

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Sun Mar 21, 2010 11:08 pm

Masalahnya jahitan ada yg lompat. Terutama masa dkt curve. Setting technician dah buat. Mungkin belum ada chemistry dgn mesin tu kut. Esok nak cuba dgn kain lain. Biarlah ada chemistry tu Laughing
Back to top Go down
View user profile
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Mon Mar 22, 2010 10:05 am

amirah...

kak dulu awal2 pun sama gak..pastu kak tukar guna jarum ballpoint yg Epal punya..& try adjust setting2 tu..alhamdulillah ok..cuma kekadang tu, bila part jahit tebal ckitt kat dpn tudung, jhtn akan lompat ckitt..so kak cr alternatif lain...hehehehe...
caranya: kak gunting sedikit di bhgn dlm lipatan ujung tudung sblh hadapan( d bhgn cntuman), & ketuk2kan ckitt lipatan yg tebal tu dgn hammer kecil..so ia akan jd nipis ckitt & bila jahit, ok jaaaa....terus jalan!!kekeke... Laughing Very Happy Razz

mmg mudah keja guna msn cs tu...nk tukar benang pun sng..main simpul & tarik2 ja...hehe..tp bila guna msn cs yg industri ni...kena bangun duduk la coz tinggi... Sad Rolling Eyes
tp cepat keja kita... Smile
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
amirah



Posts : 4
Join date : 2010-03-19

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Mon Mar 22, 2010 3:42 pm

Ok... Tadi dah try lg sekali cs tu. Alhamdulillah ok. Rasanya kain yg try mula2 tu yg mmg susah. Hantar dkt kedai nak jahit cs stitch pun tailor tu reject. Tadi try dgn kain lain dah ada kut chemistry tu ;-)

Kak afiza, nak try guna jarum ballpoint lah jgk. Saiz apa ye klu guna epal punya. Waa skrg kena ada tool baru dlm kotak jahit ---> hammer. Tk kak. Muah! Muah!
Back to top Go down
View user profile
LSN
Peniaga


Posts : 40
Join date : 2009-02-13
Location : Kuala Lumpur, Malaysia

PostSubject: Mesin CS Konwa discontinued by LSN, latest Dragonfly 858   Wed Mar 24, 2010 1:25 pm

Kepada semua ahli forum tudungcari. LSN tidak lagi menjual mesin CS Konwa. Model yang dipasarkan sekarang adalah Jenama DRAGONFLY 858. Produk 100% sama dengan mesin CS Konwa 757.

Harga jualan mesin Dragonfly 858 adalah RM1,200 sahaja. Harap maklum.
Back to top Go down
View user profile http://www.lsn-sewingmachines.com
zeda



Posts : 43
Join date : 2009-05-23
Age : 46
Location : Bukit Beruntung, Rawang

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Wed Mar 24, 2010 2:33 pm

baru 2 minggu lepas beli konwa rm1400...aahh nyesal...rugi rm200 Sad pale Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
LSN
Peniaga


Posts : 40
Join date : 2009-02-13
Location : Kuala Lumpur, Malaysia

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Wed Mar 24, 2010 6:21 pm

zeda wrote:
baru 2 minggu lepas beli konwa rm1400...aahh nyesal...rugi rm200 Sad pale Crying or Very sad

Anda tidak perlu menyesal membeli mesin Konwa tersebut. Mesin Konwa KW757 mempunyai option sehingga menggunakan 5 benang. Mesin tersebut boleh diconvert kepada Interlock, Jahit tepi atau Coverstitch, bergantung kepada work scope anda.

Mesin Dragonfly 858 adalah mesin yang sama, namun hanya mempunyai option untuk menjahit Coverstitch SAHAJA. Function yang lain sudah dimatikan sepenuhnya dan memang tidak boleh diconvert sama sekali. Jadi, harganya agak rendah berbanding dengan KW757.
Back to top Go down
View user profile http://www.lsn-sewingmachines.com
mieera09



Posts : 55
Join date : 2009-10-08
Age : 38
Location : rawang

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Fri Apr 02, 2010 3:45 pm

LSN wrote:
zeda wrote:
baru 2 minggu lepas beli konwa rm1400...aahh nyesal...rugi rm200 Sad pale Crying or Very sad

Anda tidak perlu menyesal membeli mesin Konwa tersebut. Mesin Konwa KW757 mempunyai option sehingga menggunakan 5 benang. Mesin tersebut boleh diconvert kepada Interlock, Jahit tepi atau Coverstitch, bergantung kepada work scope anda.

Mesin Dragonfly 858 adalah mesin yang sama, namun hanya mempunyai option untuk menjahit Coverstitch SAHAJA. Function yang lain sudah dimatikan sepenuhnya dan memang tidak boleh diconvert sama sekali. Jadi, harganya agak rendah berbanding dengan KW757.

mesin jahit konwa buleh digunakan untuk jahit tepi ker?
Back to top Go down
View user profile http://alisyaarifshoppingarea.blogspot.com
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Fri Apr 02, 2010 4:21 pm

boleh miera, tp kena tukar tapak dulu
Back to top Go down
View user profile
LSN
Peniaga


Posts : 40
Join date : 2009-02-13
Location : Kuala Lumpur, Malaysia

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Sun Apr 04, 2010 10:37 am

mieera09 wrote:


mesin jahit konwa buleh digunakan untuk jahit tepi ker?

Boleh, namun proses untuk convert kepada jahit tepi dan fungsi2 yang lain memang amat rumit. Setting benang juga perlu dilaraskan. Mesin KONWA KW757 dijual khas untuk membuat jahitan coverstitch sahaja. Diharap anda tidak megubah sebarang setting di mesin tersebut. Harap maklum.
Back to top Go down
View user profile http://www.lsn-sewingmachines.com
li_zam



Posts : 103
Join date : 2009-04-16

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Mon Apr 05, 2010 2:48 pm

afizaz93 wrote:
amirah...

kak dulu awal2 pun sama gak..pastu kak tukar guna jarum ballpoint yg Epal punya..& try adjust setting2 tu..alhamdulillah ok..cuma kekadang tu, bila part jahit tebal ckitt kat dpn tudung, jhtn akan lompat ckitt..so kak cr alternatif lain...hehehehe...
caranya: kak gunting sedikit di bhgn dlm lipatan ujung tudung sblh hadapan( d bhgn cntuman), & ketuk2kan ckitt lipatan yg tebal tu dgn hammer kecil..so ia akan jd nipis ckitt & bila jahit, ok jaaaa....terus jalan!!kekeke... Laughing Very Happy Razz

mmg mudah keja guna msn cs tu...nk tukar benang pun sng..main simpul & tarik2 ja...hehe..tp bila guna msn cs yg industri ni...kena bangun duduk la coz tinggi... Sad Rolling Eyes
tp cepat keja kita... Smile

amboi ki.zahhh..dh maju binses..beli msn cs industri ke..beribu2 la ya sunny
Back to top Go down
View user profile
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Wed Apr 07, 2010 2:06 pm

li_zam wrote:
afizaz93 wrote:
amirah...

kak dulu awal2 pun sama gak..pastu kak tukar guna jarum ballpoint yg Epal punya..& try adjust setting2 tu..alhamdulillah ok..cuma kekadang tu, bila part jahit tebal ckitt kat dpn tudung, jhtn akan lompat ckitt..so kak cr alternatif lain...hehehehe...
caranya: kak gunting sedikit di bhgn dlm lipatan ujung tudung sblh hadapan( d bhgn cntuman), & ketuk2kan ckitt lipatan yg tebal tu dgn hammer kecil..so ia akan jd nipis ckitt & bila jahit, ok jaaaa....terus jalan!!kekeke... Laughing Very Happy Razz

mmg mudah keja guna msn cs tu...nk tukar benang pun sng..main simpul & tarik2 ja...hehe..tp bila guna msn cs yg industri ni...kena bangun duduk la coz tinggi... Sad Rolling Eyes
tp cepat keja kita... Smile

amboi ki.zahhh..dh maju binses..beli msn cs industri ke..beribu2 la ya sunny

hehehe....liza,
alhamdulillah...boleh la tmbh rezeki ckitt2...almaklum ada sugar daddy sponsor kali ni... cheers
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
k_ida



Posts : 26
Join date : 2010-04-08
Location : htt://suradvillage.blogspot.com, http://dsuracollections.portalniaga.com

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Tue Apr 13, 2010 11:42 am

afizaz93 wrote:
li_zam wrote:
afizaz93 wrote:
amirah...

kak dulu awal2 pun sama gak..pastu kak tukar guna jarum ballpoint yg Epal punya..& try adjust setting2 tu..alhamdulillah ok..cuma kekadang tu, bila part jahit tebal ckitt kat dpn tudung, jhtn akan lompat ckitt..so kak cr alternatif lain...hehehehe...
caranya: kak gunting sedikit di bhgn dlm lipatan ujung tudung sblh hadapan( d bhgn cntuman), & ketuk2kan ckitt lipatan yg tebal tu dgn hammer kecil..so ia akan jd nipis ckitt & bila jahit, ok jaaaa....terus jalan!!kekeke... Laughing Very Happy Razz

mmg mudah keja guna msn cs tu...nk tukar benang pun sng..main simpul & tarik2 ja...hehe..tp bila guna msn cs yg industri ni...kena bangun duduk la coz tinggi... Sad Rolling Eyes
tp cepat keja kita... Smile

amboi ki.zahhh..dh maju binses..beli msn cs industri ke..beribu2 la ya sunny

hehehe....liza,
alhamdulillah...boleh la tmbh rezeki ckitt2...almaklum ada sugar daddy sponsor kali ni... cheers
amboi..bagusnyer sugar daddy dia..
Back to top Go down
View user profile http://dsuracollections.portalniaga.com
afizaz93



Posts : 247
Join date : 2009-01-19
Location : kedah

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Tue Apr 13, 2010 12:58 pm

k_ida wrote:
afizaz93 wrote:
li_zam wrote:
afizaz93 wrote:
amirah...

kak dulu awal2 pun sama gak..pastu kak tukar guna jarum ballpoint yg Epal punya..& try adjust setting2 tu..alhamdulillah ok..cuma kekadang tu, bila part jahit tebal ckitt kat dpn tudung, jhtn akan lompat ckitt..so kak cr alternatif lain...hehehehe...
caranya: kak gunting sedikit di bhgn dlm lipatan ujung tudung sblh hadapan( d bhgn cntuman), & ketuk2kan ckitt lipatan yg tebal tu dgn hammer kecil..so ia akan jd nipis ckitt & bila jahit, ok jaaaa....terus jalan!!kekeke... Laughing Very Happy Razz

mmg mudah keja guna msn cs tu...nk tukar benang pun sng..main simpul & tarik2 ja...hehe..tp bila guna msn cs yg industri ni...kena bangun duduk la coz tinggi... Sad Rolling Eyes
tp cepat keja kita... Smile

amboi ki.zahhh..dh maju binses..beli msn cs industri ke..beribu2 la ya sunny

hehehe....liza,
alhamdulillah...boleh la tmbh rezeki ckitt2...almaklum ada sugar daddy sponsor kali ni... cheers
amboi..bagusnyer sugar daddy dia..

ida...
dulu2 beli msn diam2 ja..takut sugar daddy mare..sib bek kali ni okey..alhamdulillah... sunny
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
beebiees



Posts : 155
Join date : 2009-11-24
Age : 34
Location : http://afiacollections.blogspot.com/, http://nur-inn.com

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Tue Apr 13, 2010 7:29 pm

tu la kak fiza kan..
ader mesin cs ni cam lega skit.....mesti best dpt yg industrinyer cs...
B beli yg bernina je.....
nak kompol duit beli yg industri laks....
Back to top Go down
View user profile http://afiacollections.blogspot.com
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Sat Apr 17, 2010 7:05 pm

my fren nk tulun belikan dis model Brother 2340CV kat australia..tp risau plak takot spare part susah nnti... emm tgh pikir..
skrg tgh offer aud699 + shipping... dekat2 3K jugak..

Back to top Go down
View user profile
beebiees



Posts : 155
Join date : 2009-11-24
Age : 34
Location : http://afiacollections.blogspot.com/, http://nur-inn.com

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Sat Apr 17, 2010 8:20 pm

ibumuqrish wrote:
my fren nk tulun belikan dis model Brother 2340CV kat australia..tp risau plak takot spare part susah nnti... emm tgh pikir..
skrg tgh offer aud699 + shipping... dekat2 3K jugak..


wa cantik nyer....
jename brother kan ...
ader kot spare part...
Back to top Go down
View user profile http://afiacollections.blogspot.com
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Sat Apr 17, 2010 10:08 pm

beebiees wrote:
ibumuqrish wrote:
my fren nk tulun belikan dis model Brother 2340CV kat australia..tp risau plak takot spare part susah nnti... emm tgh pikir..
skrg tgh offer aud699 + shipping... dekat2 3K jugak..


wa cantik nyer....
jename brother kan ...
ader kot spare part...

deeda beli mesin yg sama dah lebih setahun... beli di Hong Kong harga time tu tak sampai RM1.3K...
kalau rosak boleh hantar kat mana2 Brother sebab ada International warranty..
cuma spare part kalau takde dia kena order dan mungkin costly
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Sun Apr 18, 2010 12:32 am

murahnye deeda.. tak nk g hongkong lagi ke?.. hhihihi kat thailand ada tak?.. hahahhhaaa

itulah sy tgk kat ebay us br 1K++.. seribu tu selisih..tp tgk website brother us ( usd799) dan australia (Aud669).. alahai.. tp soh jugak my fren tgk kualitinya.. ye lah.. takot pasaran asia.. made in china.. kot2 pasaran eropah.. material lain plak.. hihi..
Back to top Go down
View user profile
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Sun Apr 18, 2010 10:56 am

ibumuqrish wrote:
murahnye deeda.. tak nk g hongkong lagi ke?.. hhihihi kat thailand ada tak?.. hahahhhaaa

itulah sy tgk kat ebay us br 1K++.. seribu tu selisih..tp tgk website brother us ( usd799) dan australia (Aud669).. alahai.. tp soh jugak my fren tgk kualitinya.. ye lah.. takot pasaran asia.. made in china.. kot2 pasaran eropah.. material lain plak.. hihi..

mahal ler kat sana.. maybe bcoz imported dari asia sebab lagi murah kat sini.. mesin deeda tu made in Taiwan.
Kalau nak tahu Thailand jual tak, ibumuqrish hantar la email kat Brothers sana. Tahun lepas deeda survey M'sia, Singapore and Indonesia.. semuanya replied takde. B4 beli di HK tu, deeda email mintak quotation dan nama dealer.. same day dapat reply.. betoi2 efisien
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Sun Apr 18, 2010 4:22 pm

tq deeda. try find kat HK jugak le.. nk ke diorang pos.. huhhuhu..kalo thailand bule la g direct co'z ada kenalan disana..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Mesin Coverstitch   Today at 10:13 am

Back to top Go down
 
Mesin Coverstitch
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai mesin jahit-
Jump to: