BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Kongsi2:Masalah awning ku

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 11 ... 18  Next
AuthorMessage
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 11:46 am

kee dua dua brocade kena....brocade zhohua yg high kualiti pun kena...mengecut, mengeleding semer bagai sampai tetas 6 kali kot...berbulu habis....brocade nagoya plak kolo terlebeh panas mengecut.....kena hati hati bila sterika...buat awning penuh je baru ok...kolo wat ariani betul cam topi combat...he he he
Back to top Go down
View user profile
hanaa



Posts : 30
Join date : 2009-01-16

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 11:54 am

misa wrote:
hanaa wrote:
Hi kawan2. My first post di forum ni cheers

Nak tanya sapa2 yg biasa buat awning brocade. Kita dah try buat tudung ni so far, boleh la dipakai.
Tapi ada problem dgn brocade awning. Kita ada beli brocade from sis Yela, dah buat & turn out ok. Then kita beli one brocade yg ada sakura flower (sama mcm yg kawan2 jual kat sini). Kita beli from nagoya, tapi bila buat asik tak jadi je, kain tu mengecut & jadi macam menggelembung bila di iron. So far dah 3 kali jahit & buat awning baru from this nagoya brocade.

Soalannya disini, kain nagoya tu sama ke dgn yg kawan2 jual kat sini, or just bunga sama tapi quality kain lain. Ada tak sapa2 yg ada same problem kain shrink bila di iron ni. Tolong ye kawan2. Onegaishimasu!!

brocde sis yela jual jenis high quality.. keras.. senang nak jahit..
kalu brocade nagoya.. byk kali fail buat.. tensen seh.. sebab lembut sngt..
Suspect


Kain nagoya ni memang shrink bila iroh ek, fail aje. Kita dah tak mau buat la brocade nagoya ni. Tapi brocade yg dijual kat sini quality dia cammana. Sama mcm sis Yela punya ke or jenis lembik mcm nagoya tu.

So far kita dah try buat hajaba & ariani awning. Kita ada both tudung so tiru je dari tudung asal tu. Kita suka half awning mcm ariani. Tapi kita adjust size dia tak lebar sgt mcm ariani. Kita ni buat try and error aje.
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 11:55 am

misa..awning lyd tu berapa inci lebar kat atas tu..
awning penuh thai silk/satin ok rasanya..yang brocade tak sesuwai sebab memang dah keraskan.. Neutral
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 1:24 pm

ctpizza wrote:
hannan6d wrote:
semalam buat awning penuh guna brocade...cam topi combat rasa... What a Face

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing


ketawa ye...tembak kang..... Laughing Laughing Laughing
Back to top Go down
View user profile
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 2:44 pm

hannan6d wrote:
ctpizza wrote:
hannan6d wrote:
semalam buat awning penuh guna brocade...cam topi combat rasa... What a Face

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing


ketawa ye...tembak kang..... Laughing Laughing Laughing

tak leh imagine, pakai tudung tp bentuk mcm topi combat...camner tu ek
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 2:53 pm

maknanya..awning tu keras..tak ikut kepala..jadinya cam topi combatlahkan
Back to top Go down
View user profile
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 2:59 pm

hannan6d wrote:
maknanya..awning tu keras..tak ikut kepala..jadinya cam topi combatlahkan


ooooooooooooooo.......ok
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 3:01 pm

hannan6d wrote:
maknanya..awning tu keras..tak ikut kepala..jadinya cam topi combatlahkan

kalau guna kain bergam yg paling lembut tu, ok tak
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 3:07 pm

lol...sebabnya akak guna kain brocade jenis tebal..lditambah pulak dengan awning penuh..lain2 kain ok...
Back to top Go down
View user profile
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 3:10 pm

hannan6d wrote:
lol...sebabnya akak guna kain brocade jenis tebal..lditambah pulak dengan awning penuh..lain2 kain ok...

abis tu apa solutionnya
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 3:37 pm

ctpizza wrote:
hannan6d wrote:
lol...sebabnya akak guna kain brocade jenis tebal..lditambah pulak dengan awning penuh..lain2 kain ok...

abis tu apa solutionnya

pakai thai silk...takde masalah....huhuhuhu...
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 3:46 pm

kee'ah wrote:
ctpizza wrote:
hannan6d wrote:
lol...sebabnya akak guna kain brocade jenis tebal..lditambah pulak dengan awning penuh..lain2 kain ok...

abis tu apa solutionnya

pakai thai silk...takde masalah....huhuhuhu...

ataupun guna awning separuh je..(untuk brocade)
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 5:12 pm

kee'ah wrote:
kee dua dua brocade kena....brocade zhohua yg high kualiti pun kena...mengecut, mengeleding semer bagai sampai tetas 6 kali kot...berbulu habis....brocade nagoya plak kolo terlebeh panas mengecut.....kena hati hati bila sterika...buat awning penuh je baru ok...kolo wat ariani betul cam topi combat...he he he

ye laa.. ape2 pon kene hati2 masa sterika.. huh.. renyaah nyer..
senang thai silk n cotton la..
tp brocade lawoooooooooooooooooo..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 23, 2009 5:14 pm

hannan6d wrote:
misa..awning lyd tu berapa inci lebar kat atas tu..
awning penuh thai silk/satin ok rasanya..yang brocade tak sesuwai sebab memang dah keraskan.. Neutral
aiseeh.. bape inci tu lupe la.. selalu tak sukat pon.. kene tanye kak keeah sebab masa pi umah kak keaah ada sukat..
saya pakai semua awning penuh.. baik brocade, thai silk n cotton..
so far ok jer.. kene elok ngan muka.. tu yg best tu.. awning penuh senang nak jahit..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
hanaa



Posts : 30
Join date : 2009-01-16

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Jan 24, 2009 8:27 am

So bukan brocade murah nagoya aje la yg banyak problem. Brocade mahal pon sama.
Kita tak nak buat awning brocade lagi la, guna thai silk je lebih senang. Better for me yg tak pandai jahit ni.
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Jan 24, 2009 10:03 am

hanaa wrote:
So bukan brocade murah nagoya aje la yg banyak problem. Brocade mahal pon sama.
Kita tak nak buat awning brocade lagi la, guna thai silk je lebih senang. Better for me yg tak pandai jahit ni.
tapi brocade cantek..akak suka...
Back to top Go down
View user profile
hanaa



Posts : 30
Join date : 2009-01-16

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Jan 24, 2009 11:19 am

Brocade awning memang cantiksssss, tapi bila buat asyik frust aje.

Kita rasa kan, kena pandai pilih kain jugak kut. Ada jugak jenis yg ok. Tapi yg kita beli kat nagoya tu memang horrible le...
Murah je, semeter RM18 kut, tak ingat la. Memula kita buat 2 macam ok, masa tu tak tau dia mengecut. Dah siap tu basuh & iron, awning jadi menggelembung sebab brocade tu mengecut, so kain keras kat dlm tu tak straight. Lepas bukak & tukar awning, kita pakai sekali dua pas tu kita basuh & iron dia jadi lagi tensen sgt tau Evil or Very Mad Ni dah kali ketiga buat.

Lagipun kain brocade nagoya ni kain dia cam fragile sgt, cepat tertarik. Tak mo beli dah!
Back to top Go down
View user profile
evabobbie
Peniaga


Posts : 267
Join date : 2008-12-22
Age : 45
Location : seri kembangan/shah alam

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Jan 24, 2009 11:20 am

u all..rasanya camni
broked mmg susah kertas gam nk lekat
tp eva dah try la..gosok asal lekat sket pon ok dah
asal x bergerak dr kedudukan dia kan (alignment kene betul)
pastukan kita jahit lagi 2 line..mmg sohih lekat kt tudung tu
n kalo broked tebal tu..mmg jgn risau la..kalo x lekat sgt pon
dah jahit 2 line..pastu dah orait n cun dah..

take it easy ya!
Back to top Go down
View user profile http://allmustsell.blogspot.com
evabobbie
Peniaga


Posts : 267
Join date : 2008-12-22
Age : 45
Location : seri kembangan/shah alam

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Jan 24, 2009 11:23 am

hanaa wrote:
Brocade awning memang cantiksssss, tapi bila buat asyik frust aje.

Kita rasa kan, kena pandai pilih kain jugak kut. Ada jugak jenis yg ok. Tapi yg kita beli kat nagoya tu memang horrible le...
Murah je, semeter RM18 kut, tak ingat la. Memula kita buat 2 macam ok, masa tu tak tau dia mengecut. Dah siap tu basuh & iron, awning jadi menggelembung sebab brocade tu mengecut, so kain keras kat dlm tu tak straight. Lepas bukak & tukar awning, kita pakai sekali dua pas tu kita basuh & iron dia jadi lagi tensen sgt tau Evil or Very Mad Ni dah kali ketiga buat.

Lagipun kain brocade nagoya ni kain dia cam fragile sgt, cepat tertarik. Tak mo beli dah!

yerke..ingat time jahit je horror..dah basuh lagi horror ek
lom kene lagi camni...risau gak
Back to top Go down
View user profile http://allmustsell.blogspot.com
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Jan 24, 2009 1:15 pm

evabobbie wrote:
hanaa wrote:
Brocade awning memang cantiksssss, tapi bila buat asyik frust aje.

Kita rasa kan, kena pandai pilih kain jugak kut. Ada jugak jenis yg ok. Tapi yg kita beli kat nagoya tu memang horrible le...
Murah je, semeter RM18 kut, tak ingat la. Memula kita buat 2 macam ok, masa tu tak tau dia mengecut. Dah siap tu basuh & iron, awning jadi menggelembung sebab brocade tu mengecut, so kain keras kat dlm tu tak straight. Lepas bukak & tukar awning, kita pakai sekali dua pas tu kita basuh & iron dia jadi lagi tensen sgt tau Evil or Very Mad Ni dah kali ketiga buat.

Lagipun kain brocade nagoya ni kain dia cam fragile sgt, cepat tertarik. Tak mo beli dah!

yerke..ingat time jahit je horror..dah basuh lagi horror ek
lom kene lagi camni...risau gak

kena dry clean kot...
Back to top Go down
View user profile
ajergiler
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Jan 24, 2009 4:49 pm

so far kt xde prob ngan awning brocade..dah basuh pun still ok lg..
x pnh lak menggelembung...mmg back to normal lps basuh tu..
Back to top Go down
View user profile
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Jan 29, 2009 8:38 pm

sy nih budak baru belajar..br try jahit tdg DIY.. b4 g jahit tepi awning brocade.. nmpak terletak jerk kat kepala.. tapi bila g jahit tepi halus... sarung kat kepala.. nmpak gelembung2 bekas jahitan tepi .. huhuhu....
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Jan 29, 2009 10:55 pm

ibumuqrish wrote:
sy nih budak baru belajar..br try jahit tdg DIY.. b4 g jahit tepi awning brocade.. nmpak terletak jerk kat kepala.. tapi bila g jahit tepi halus... sarung kat kepala.. nmpak gelembung2 bekas jahitan tepi .. huhuhu....

he..he..kita punya tudung ..tepi awning tu..jahit zig zag je..tindih sekali dengan body tu..jahit tepi cuma keliling dan tengah aje...
Back to top Go down
View user profile
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Thu Jan 29, 2009 11:14 pm

Saya takde ape masalah setakat ni dgn awning...
Cuma masalah saya ialah mak saya...
Selalu sgt 'gaduh' pasal awning tak matching dgn body..
Bila kita rasa dah match, dia dok bebel tak matching, tak cantik la...
Pening ooo bila nak jahit...

Rolling Eyes heheh...terima je la kan....
mmg 'pandangan' saya dgn mak saya selalu sgt beza, mcm langit dgn bumi....
kdg2 ok, kdg2 tak..
selalunya saya jahit je ikut selera hati, sbb saya yg nak pakai....

Oh...saya bkn mengata mak saya ( I love you I LOVE U MAK!!)
Tapi itu lah masalah saya berkaitan awning... heheh
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 30, 2009 12:13 am

hannan6d wrote:
ibumuqrish wrote:
sy nih budak baru belajar..br try jahit tdg DIY.. b4 g jahit tepi awning brocade.. nmpak terletak jerk kat kepala.. tapi bila g jahit tepi halus... sarung kat kepala.. nmpak gelembung2 bekas jahitan tepi .. huhuhu....

he..he..kita punya tudung ..tepi awning tu..jahit zig zag je..tindih sekali dengan body tu..jahit tepi cuma keliling dan tengah aje...

oo lagu tuh.. dok tau la pulok... lurus bendul....takpo.. ado 2 lai lagi dok jahit... hehehe..tadi g jahit tepi d kedai karysma BBB banyak betui tdg DIY dok jait tepi...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Today at 10:14 am

Back to top Go down
 
Kongsi2:Masalah awning ku
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 18Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 11 ... 18  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: