BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Kongsi2:Masalah awning ku

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11 ... 18  Next
AuthorMessage
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 30, 2009 9:20 am

kadang2 cina jahit tepi tu mmg buat jadi beralur2 belah dlm awning tu..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 30, 2009 9:45 am

yus wrote:
Saya takde ape masalah setakat ni dgn awning...
Cuma masalah saya ialah mak saya...
Selalu sgt 'gaduh' pasal awning tak matching dgn body..
Bila kita rasa dah match, dia dok bebel tak matching, tak cantik la...
Pening ooo bila nak jahit...

Rolling Eyes heheh...terima je la kan....
mmg 'pandangan' saya dgn mak saya selalu sgt beza, mcm langit dgn bumi....
kdg2 ok, kdg2 tak..
selalunya saya jahit je ikut selera hati, sbb saya yg nak pakai....

Oh...saya bkn mengata mak saya ( I love you I LOVE U MAK!!)
Tapi itu lah masalah saya berkaitan awning... heheh

he he he ...nak selesaikan masalah mak ko ni yus.....tudung dia jgn boh awning....hadiah tudung bawal je.... tongue
Back to top Go down
View user profile
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 30, 2009 11:04 am

eh...mak saya pun nk melaram jg..
dia la customer paling demand setakat nih... Very Happy
poning kepalo makcik nak kecikkan awning tu seperti yg diminta oleh puan pelanggan nih...bayangkan awning kak kimi yg dah comel itu dikecikkan lagik...
haru....sbb tu saya tak ambil tempahan or jual kat org...keskeskes lol!
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
zmzmzm01



Posts : 16
Join date : 2009-01-05
Age : 36
Location : Klang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 30, 2009 12:30 pm

Salam, saya pun menghadapi masalah yg sama dgn ibumuqrish. Dah siap cantek2 tudung DIY ni...part last jahit tepi cantuman awning dan body tudung, tiba-tiba beralun-alun pulak. Bila pakai, nampaklah tak moleknya.
Tapi, 1st tudung yang buat masa kelas 18hb kat BBB tu...tak jadi camtu pulak. Elok je. Kak Sheila tolong jahit tepi time tu.

Atau, adakah kerana jenis jahit tepi? Kena jahit tepi besar putih tu ek?

Ke ada idea lain. Untuk prevent & rectify tudung yg dah jadi masalah ni?

Help me! Dah la yang jadi tu kat semua 11 helai yang dibuat waktu CNY. Sad :
Back to top Go down
View user profile
yanzack79



Posts : 113
Join date : 2008-12-23
Age : 37
Location : bukit mahkota, bangi

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 30, 2009 3:29 pm

yan pulak setakat ni takde masalah...cuma kalau buat awning dgn kain brocade....seksa betul .....lepas tu bentuknye jadi x cantik pulak....geram aaa...
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 30, 2009 3:59 pm

zmzm, masalah awning berkedut tu, sbb jahit tindih tu ke? atau selepas jahit tepi? kalo selepas jahit tindih tu, boleh bayang la mcm mana..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
zmzmzm01



Posts : 16
Join date : 2009-01-05
Age : 36
Location : Klang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 30, 2009 4:11 pm

kak yana, belum tindih lagi. baru lepas jahit tepi.

saya ingat tamo tindih sbb rasa cam tak pandai tindih tu (dah try banyak kali kat 1st tudung tapi tak pass gak - ada senget sket).

atau sebab jenis jahit tepi ek? jahit tepi tu tebal sket drp yg biasa.
sebab yg jadi camni tudung2 ni guna awning brocade and thai silk. semua beralun.
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 30, 2009 4:14 pm

mmg depends kat org yg menjahit tepi tuu..sbb k yana pon, walo org yg sama jahit, ader jugak beberapa yg beralun..tapi masa jahit tindih tegangkan sikit..ok la

* k yana jahittindih dr sebelah dlm kain, senang sikit nak control..kadang2 ader gak le yg kena tetas balik..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 30, 2009 4:27 pm

kalau tak jait tindih tak ke nnt bhgn tu terlipat2 masa kita nak pakai
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 30, 2009 4:47 pm

ye jugak ctpiza, mmg akan berlipat, kena atur elok2 masa nak pakai le..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
NLiza



Posts : 300
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 30, 2009 8:39 pm

jahit tindih dr dalam ek.. sy jahit tindih dari luar la...
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Fri Jan 30, 2009 10:47 pm

ctpizza wrote:
kalau tak jait tindih tak ke nnt bhgn tu terlipat2 masa kita nak pakai

kalau full awning no hal masa pakai..tak berlipat punya..
Back to top Go down
View user profile
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Feb 03, 2009 10:59 am

semlm dah dpt jait tepi biasa, tetiba plak bila test atas kepala, kt bhgn sambungan awning (kat atas kepala) macam kembung-kembung pulak.bila jait tindih pun nampak kembung2 gak...mcm mana ek nak solve dis prob Shocked
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Feb 03, 2009 11:06 am

ctpizza wrote:
semlm dah dpt jait tepi biasa, tetiba plak bila test atas kepala, kt bhgn sambungan awning (kat atas kepala) macam kembung-kembung pulak.bila jait tindih pun nampak kembung2 gak...mcm mana ek nak solve dis prob Shocked

keeah dah dapat selesai masalah ni.....ikut tips eva....jgn jahit tindih tu atas jahit tepi yg sambung awning tu....jahit tgh2 supaya tak kena jahit tepi tu....mesti takde kembung2 tu....
Back to top Go down
View user profile
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Feb 03, 2009 11:14 am

kee'ah wrote:
ctpizza wrote:
semlm dah dpt jait tepi biasa, tetiba plak bila test atas kepala, kt bhgn sambungan awning (kat atas kepala) macam kembung-kembung pulak.bila jait tindih pun nampak kembung2 gak...mcm mana ek nak solve dis prob Shocked

keeah dah dapat selesai masalah ni.....ikut tips eva....jgn jahit tindih tu atas jahit tepi yg sambung awning tu....jahit tgh2 supaya tak kena jahit tepi tu....mesti takde kembung2 tu....

kee

aku mmg tak jait tindih kat jait tepi tu....tak tau lagi nk buat camner
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Feb 03, 2009 11:17 am

msia ikut cara kyana.. tapi misa JELUJUR dulu..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Feb 03, 2009 11:18 am

ctpizza wrote:
kee'ah wrote:
ctpizza wrote:
semlm dah dpt jait tepi biasa, tetiba plak bila test atas kepala, kt bhgn sambungan awning (kat atas kepala) macam kembung-kembung pulak.bila jait tindih pun nampak kembung2 gak...mcm mana ek nak solve dis prob Shocked

keeah dah dapat selesai masalah ni.....ikut tips eva....jgn jahit tindih tu atas jahit tepi yg sambung awning tu....jahit tgh2 supaya tak kena jahit tepi tu....mesti takde kembung2 tu....

kee

aku mmg tak jait tindih kat jait tepi tu....tak tau lagi nk buat camner

uikss plak...dulu kee asik gelembung2 pasal tu laa...bila tak jahit atas jahit tepi..ilang masalah tu....ni masalah len plak.....kena tanya sifu sifu ni..kot ada lain tips
Back to top Go down
View user profile
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Feb 03, 2009 11:21 am

kee'ah wrote:
ctpizza wrote:
kee'ah wrote:
ctpizza wrote:
semlm dah dpt jait tepi biasa, tetiba plak bila test atas kepala, kt bhgn sambungan awning (kat atas kepala) macam kembung-kembung pulak.bila jait tindih pun nampak kembung2 gak...mcm mana ek nak solve dis prob Shocked

keeah dah dapat selesai masalah ni.....ikut tips eva....jgn jahit tindih tu atas jahit tepi yg sambung awning tu....jahit tgh2 supaya tak kena jahit tepi tu....mesti takde kembung2 tu....

kee

aku mmg tak jait tindih kat jait tepi tu....tak tau lagi nk buat camner

uikss plak...dulu kee asik gelembung2 pasal tu laa...bila tak jahit atas jahit tepi..ilang masalah tu....ni masalah len plak.....kena tanya sifu sifu ni..kot ada lain tips

amik gambo tepek sini la.. tgk ape ghuper nye..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Feb 03, 2009 11:23 am

misa wrote:
kee'ah wrote:
ctpizza wrote:
kee'ah wrote:
ctpizza wrote:
semlm dah dpt jait tepi biasa, tetiba plak bila test atas kepala, kt bhgn sambungan awning (kat atas kepala) macam kembung-kembung pulak.bila jait tindih pun nampak kembung2 gak...mcm mana ek nak solve dis prob Shocked

keeah dah dapat selesai masalah ni.....ikut tips eva....jgn jahit tindih tu atas jahit tepi yg sambung awning tu....jahit tgh2 supaya tak kena jahit tepi tu....mesti takde kembung2 tu....

kee

aku mmg tak jait tindih kat jait tepi tu....tak tau lagi nk buat camner

uikss plak...dulu kee asik gelembung2 pasal tu laa...bila tak jahit atas jahit tepi..ilang masalah tu....ni masalah len plak.....kena tanya sifu sifu ni..kot ada lain tips

amik gambo tepek sini la.. tgk ape ghuper nye..


ok....mlm nnt aku try ambik gambo...
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Feb 03, 2009 11:23 am

ME pulak....ikut k yana nye style..jahit tindih dari dalam kain.....kelebaran dia ME selarikan...



sambil jahit sambil tarik kain tu ...sebab kalau x tarik kang terlipat kain tu...payan nak kena bukak balik...


yg gelembung tu korang buat half or full awning????
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Feb 03, 2009 11:25 am

meabadi wrote:
ME pulak....ikut k yana nye style..jahit tindih dari dalam kain.....kelebaran dia ME selarikan...



sambil jahit sambil tarik kain tu ...sebab kalau x tarik kang terlipat kain tu...payan nak kena bukak balik...


yg gelembung tu korang buat half or full awning????

half mcm aryani punya
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Feb 03, 2009 11:37 am

kalau half x dapat nak jawab...x de pengalaman...


tp ME buat kan SIL half..sebab muka dia lebar...tp x jahit tindih....takot nanti gelembung...so biar mcm tu aje
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Tue Feb 03, 2009 11:41 am

half awning n full awning buat sama jer caranyer.. kain awning tu jenis keras ker..?
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sat Feb 07, 2009 5:35 pm

haaa...ni lah gelembung2 yang aku maksudkan tuh....skg nih aku try jait kebelakang sket(jahit sampai kena jahit tepi)...kira ok la gelmebung2 tu pun dah kurang sket, masa pakai kena tarik kebelakng sket

Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
eillia



Posts : 3
Join date : 2009-01-30
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   Sun Feb 08, 2009 12:45 am

assalamualaikum semua, ni first time saya post kat forum ni. memula jahit, utk awning tu saya guna kain gam yg keras tu. memula ok tp perasan bila gosok je, awning mcm "mengeleding". lepas basuh pun mcm tu gak. then, yg paling tak tahan, saya pakai spec, bila pakai tudung, bila pukul 11pg, awning mmg melendut ke dpn. makin huduh jdnya.

saiz awning saya gunapakai awning munawwarah sbb ada brp helai tudung SM, jd tiru ajelah.

last2, saya tetas 1 tudung munawwarah sbb awning yg dia guna bkn kain gam. rupa2nya SM guna kain yg buat alas kat pinggang baju kurung, bkn kain gam pun. tp kain alas pinggang tu xde gam jd saya guna fabric adhesive. mmg jadilah. awning mmg x melendik ke, melendut ker. bila gosok pun xde masalah. time basuh pun sama.

blh cari kain las pinggang yg lebarnya 2 inci. pjg pakai meter. kiranya, ikut suka brape meter nak beli.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Kongsi2:Masalah awning ku   

Back to top Go down
 
Kongsi2:Masalah awning ku
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 18Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11 ... 18  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: