BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket
Share | 
 

 Cara-cara membuat tudung DIY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 14 ... 25, 26, 27 ... 31  Next
AuthorMessage
nidda



Posts: 32
Join date: 2009-09-08
Age: 32

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Oct 19, 2009 12:45 pm

Question Question Question

Salam~

Kawan-kawan semua, sy nak tny....psl stretch kain tu kan....

Sy slalu suka klu ira yg stretch tu ke bwh...maknanyer memanjang jatuh kat dada....tp kdg2 tu prob gak nak adjust ngn size kain.agak2 klu stretch / ira yg lbh memeri tu kan.....dia melintang kt dada kiter elok ke? ader sesape pnh buat? or cmner korang tentukan ira kain tu? tergantung tak klu ira tu melintang?? Question Question errr sowi byk lak soalan nyer.....minta tolong ye....tkt je nak potong kain tkt kang tak cantik jd nyer...so minta nasihat dr 'asle-asle' kt sini yer.....'asle' tu ayat utk sifu-sifu...bese gna ms kt kolej dulu Laughing
Back to top Go down
View user profile
nidda



Posts: 32
Join date: 2009-09-08
Age: 32

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Oct 23, 2009 10:36 am

nidda wrote:
Question Question Question

Salam~

Kawan-kawan semua, sy nak tny....psl stretch kain tu kan....

Sy slalu suka klu ira yg stretch tu ke bwh...maknanyer memanjang jatuh kat dada....tp kdg2 tu prob gak nak adjust ngn size kain.agak2 klu stretch / ira yg lbh memeri tu kan.....dia melintang kt dada kiter elok ke? ader sesape pnh buat? or cmner korang tentukan ira kain tu? tergantung tak klu ira tu melintang?? Question Question errr sowi byk lak soalan nyer.....minta tolong ye....tkt je nak potong kain tkt kang tak cantik jd nyer...so minta nasihat dr 'asle-asle' kt sini yer.....'asle' tu ayat utk sifu-sifu...bese gna ms kt kolej dulu Laughing

salam~......senyap jer??? xde ke sesape leh tlg menguraikn kemuyskilan sy ni??? Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
ummiwidad



Posts: 27
Join date: 2009-11-23
Location: kajang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Nov 24, 2009 10:43 am

k yana wrote:
mrscolour wrote:

salam-sis yana...tq for your answer. tapi nak tanyalahkan (Saya budak baru belajar heehheh) kalau nak jahit tindih tu mcm mana nak make sure dier sama jer n cantik mcm kita jahit cantum awning n body. saya jahit jahitan tu tak cantiklah..tak sama mcm cantum awning..jahitan tu senget...ada tips tak? Embarassed

salam, masa nak jahit tindih tu, cuba jahit dr sebelah dlm tudung..jgn jahit dr luar tudung..kalo dr luar, kain jersey tu lembut, die akan lari sikit, jadi jahitan beralur2..

Slm...just 4 sharing in4...pnh tbca dlm 1 forum klu jht tdg material jersey sesuai guna jarum emas drpd guna jarum biasa...bila jahit jarum tu mdh tembus kain..kain x tertarik....hrp leh fhm ek....kalo x fhm leh rujuk lmn nih http://www.wanitamelayu.com.(cari thread azima DIY)
Back to top Go down
View user profile
afizaz93



Posts: 247
Join date: 2009-01-19
Location: kedah

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Nov 24, 2009 11:52 am

nidda wrote:
Question Question Question

Salam~

Kawan-kawan semua, sy nak tny....psl stretch kain tu kan....

Sy slalu suka klu ira yg stretch tu ke bwh...maknanyer memanjang jatuh kat dada....tp kdg2 tu prob gak nak adjust ngn size kain.agak2 klu stretch / ira yg lbh memeri tu kan.....dia melintang kt dada kiter elok ke? ader sesape pnh buat? or cmner korang tentukan ira kain tu? tergantung tak klu ira tu melintang?? Question Question errr sowi byk lak soalan nyer.....minta tolong ye....tkt je nak potong kain tkt kang tak cantik jd nyer...so minta nasihat dr 'asle-asle' kt sini yer.....'asle' tu ayat utk sifu-sifu...bese gna ms kt kolej dulu Laughing

salam nidda...
kak pun x pandai sgt nk jwb...rasanya x kisah gak ira kain melintang ke memanjang asalkan kain tu lembut..sure cantiks..tp kalau ambik kain ira melintang, masalahnya pada cantuman dr dagu ke bawah...kalau kain yg 1 way stretch, jhtn d dagu & leher akan jd ketat sgt coz kain x memeri....mmg problemo!! jd sblm gunting kain, ltk pola dulu & pastikan bhgn dagu tu kainnya leh memeri ke bwh...sekian..
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
yun



Posts: 12
Join date: 2009-12-10

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Dec 13, 2009 12:56 pm

haiiii...semua...slamat berkenalan semua...
syukur sgt2 jumpa forum nih..mcm2 ilmu leh timba pasal tudung diy nih..
maklum lerr..skrg nih demam tudung diy nih masih berpanjangan...hehehe
Back to top Go down
View user profile
rose8220



Posts: 18
Join date: 2009-11-15
Location: langkawi

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Dec 20, 2009 12:02 am

macam mana nak lukis template ye? kena bentang tdg ke? saya nak try gak buat tudung diy ni tapi x reti lak nak lukis template dr tudung yg sedia ada...
Back to top Go down
View user profile http://www.wanjah.blogspot.com
salwani



Posts: 39
Join date: 2009-12-10

PostSubject: Lukis template tudung diy   Sun Dec 20, 2009 1:34 am

Salam rose. Masa mula2 wat tudung, wani beli tudung murah kat pasar malam. Pastu wani tetas & tekap je kat atas kertas surat kabar. Senget benget juga mulanya. Pastu bila dah pandai skit, wani pinjam tudung kawan yang pakai tudung Ha....ba punya, wani letak template yang wani tekap dan oter lah sikit2. Skrg ni alhamdulillah..dah banyak tempahan wani terima. Dah letak kat kedai-kedai kat sungai petani pun. Try guna kain murah dulu. Slmt mencuba ye. Dah berjaya nanti gtau ek.
Back to top Go down
View user profile
faezah88



Posts: 1
Join date: 2010-01-04
Age: 26

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sun Jan 10, 2010 3:52 pm

hai...ada xsesape yg nk bg suggest templete mana yg berbaloi law nk bli...law bleh sye nk bli smua jns tmplete..tmplete tdg ariani,hajaba n siti...ada xccpe yg taww....??
Back to top Go down
View user profile
rimbun1



Posts: 162
Join date: 2009-07-20
Location: KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 11, 2010 8:52 am

faezah88 wrote:
hai...ada xsesape yg nk bg suggest templete mana yg berbaloi law nk bli...law bleh sye nk bli smua jns tmplete..tmplete tdg ariani,hajaba n siti...ada xccpe yg taww....??

banayk templete yg djual sekarang nih, ada tudung jakarta, tudung butang, tudung CT, tudung syria etc. tp tak semuanya kekadang sesuai ngan citarasa kita.. for me decide which design yg u nak buat... then beli templatenya n start buat. dulu rimbun beli banyak template... mmg lepas tuh alter ikut citarasa sendiri contoh dr segi ukuran muka n labuh tudung etc. ada jugak yg renyah nak buat mcm tudung butang n jakarta tuh.. sampai sekarang jd projek terbengkalai hahaha
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
tong_gas2280
Peniaga


Posts: 117
Join date: 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Jan 11, 2010 3:16 pm

faezah88 wrote:
hai...ada xsesape yg nk bg suggest templete mana yg berbaloi law nk bli...law bleh sye nk bli smua jns tmplete..tmplete tdg ariani,hajaba n siti...ada xccpe yg taww....??

tong pon ade beberapa template tudung mcm2 patern .. tapi tak pernah buat pun melainkan tudung ala A%^&NI dan scallop jer .. bukan setakat template tudung jer template awning pun ade mcm2 jenis wakakkakak ..
Back to top Go down
View user profile
afizaz93



Posts: 247
Join date: 2009-01-19
Location: kedah

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 12, 2010 11:21 am

rimbun1 wrote:
faezah88 wrote:
hai...ada xsesape yg nk bg suggest templete mana yg berbaloi law nk bli...law bleh sye nk bli smua jns tmplete..tmplete tdg ariani,hajaba n siti...ada xccpe yg taww....??

banayk templete yg djual sekarang nih, ada tudung jakarta, tudung butang, tudung CT, tudung syria etc. tp tak semuanya kekadang sesuai ngan citarasa kita.. for me decide which design yg u nak buat... then beli templatenya n start buat. dulu rimbun beli banyak template... mmg lepas tuh alter ikut citarasa sendiri contoh dr segi ukuran muka n labuh tudung etc. ada jugak yg renyah nak buat mcm tudung butang n jakarta tuh.. sampai sekarang jd projek terbengkalai hahaha

rimbun,
dulu2 kwn soh wat tdg butang mini, kak try gak buat..last2 rs dh boring & membebankan la wat tdg butang tu, terus la kak simpan sampai skrg ni 2 lai tdg kakak kak pya yg dh siap potong...x jaet2...ada kwn kak oder 2 lai, dr tahun lps sampai la ni kak x buat..hehehe....kesian depaaaaaaaaaa!! tension sungguh tdg butang tu.... Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
afizaz93



Posts: 247
Join date: 2009-01-19
Location: kedah

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Jan 12, 2010 11:28 am

tong_gas2280 wrote:
faezah88 wrote:
hai...ada xsesape yg nk bg suggest templete mana yg berbaloi law nk bli...law bleh sye nk bli smua jns tmplete..tmplete tdg ariani,hajaba n siti...ada xccpe yg taww....??

tong pon ade beberapa template tudung mcm2 patern .. tapi tak pernah buat pun melainkan tudung ala A%^&NI dan scallop jer .. bukan setakat template tudung jer template awning pun ade mcm2 jenis wakakkakak ..

agak2 tong & rakan2 jahitan yg lain la kan...
sz awning apa yg paling cun & cantik terletak & tajam ckitt d dpn???hehe...ada org tya soh kak wat R&D, pasai pa ada stgh tdg bila wat awning guna kain lycra gak dia cam bulat ckitt d dpn & ada stgh tu tajam ckitt muncungnya???
kalau guna thai silk, cam ok ja..sng terbentuk...tajam ckitt ala2 ar*n** tu...

agak2 nak kena lebarkan awning di atas & panjangkan ke bawah ke ye??? tolong sat jwb...

tq..tq Cool
Back to top Go down
View user profile http://zne29.blogspot.com/
rimbun1



Posts: 162
Join date: 2009-07-20
Location: KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 15, 2010 2:05 pm

afizaz93 wrote:
tong_gas2280 wrote:
faezah88 wrote:
hai...ada xsesape yg nk bg suggest templete mana yg berbaloi law nk bli...law bleh sye nk bli smua jns tmplete..tmplete tdg ariani,hajaba n siti...ada xccpe yg taww....??

tong pon ade beberapa template tudung mcm2 patern .. tapi tak pernah buat pun melainkan tudung ala A%^&NI dan scallop jer .. bukan setakat template tudung jer template awning pun ade mcm2 jenis wakakkakak ..

agak2 tong & rakan2 jahitan yg lain la kan...
sz awning apa yg paling cun & cantik terletak & tajam ckitt d dpn???hehe...ada org tya soh kak wat R&D, pasai pa ada stgh tdg bila wat awning guna kain lycra gak dia cam bulat ckitt d dpn & ada stgh tu tajam ckitt muncungnya???
kalau guna thai silk, cam ok ja..sng terbentuk...tajam ckitt ala2 ar*n** tu...

agak2 nak kena lebarkan awning di atas & panjangkan ke bawah ke ye??? tolong sat jwb...

tq..tq Cool

kak.. saya letak kain bergam nipis tuh dulu baru letak gluetape kalau guna kain lycra sbg awning. ehh paham tak penerangan saya nii eks... actually kain lycra tuh kan stretchy skit, so awning kita akan jd panjang skit dr ukuran tuh bila kita isi gluetape/bakrum tuh. so untuk mengelakan ianya memanjang... letak kain bergam nipis tuh dulu, iron elok2... then baru jahitkan bakrum tuh... so kain awning tuh akan terletak jer... harap akak faham ayat saya yg berbelit2 niii
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
adeeda
Peniaga


Posts: 696
Join date: 2008-12-21
Age: 37
Location: PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 15, 2010 4:56 pm

rimbun1 wrote:


kak.. saya letak kain bergam nipis tuh dulu baru letak gluetape kalau guna kain lycra sbg awning. ehh paham tak penerangan saya nii eks... actually kain lycra tuh kan stretchy skit, so awning kita akan jd panjang skit dr ukuran tuh bila kita isi gluetape/bakrum tuh. so untuk mengelakan ianya memanjang... letak kain bergam nipis tuh dulu, iron elok2... then baru jahitkan bakrum tuh... so kain awning tuh akan terletak jer... harap akak faham ayat saya yg berbelit2 niii

rimbun.. nak try paham.. gluetape tu apa?.. kain bergam nipis? kalin nipis yg lapik leher baju kurung tu ke.. apa nama tah dah lupa.. yg deeda paham bakrum jer.. ampunn
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
rimbun1



Posts: 162
Join date: 2009-07-20
Location: KUALA LUMPUR

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jan 15, 2010 5:42 pm

adeeda wrote:



rimbun.. nak try paham.. gluetape tu apa?.. kain bergam nipis? kalin nipis yg lapik leher baju kurung tu ke.. apa nama tah dah lupa.. yg deeda paham bakrum jer.. ampunn

kekeke.. rimbun nii tulih campur2kan.. gluetape tuh adalah bakrum... kain bergam nipis tuh yg selalu lapik leher baju kurung tu lerr... kekeke.. berbelit rimbun nii bg explaination, patut ler tak jd chekgu
Back to top Go down
View user profile http://blogrimbun.blogspot.com
 

Cara-cara membuat tudung DIY

View previous topic View next topic Back to top 
Page 26 of 31Go to page : Previous  1 ... 14 ... 25, 26, 27 ... 31  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI ::  :: -