BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket
Share | 
 

 Cara-cara membuat tudung DIY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 13 ... 22, 23, 24 ... 27 ... 31  Next
AuthorMessage
ctpizza



Posts: 274
Join date: 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jun 18, 2009 9:48 am

rosetreat wrote:
kee'ah wrote:
ctpizza wrote:
ni tudung siti yg saya buat....sorri ek...pin tk bawak, model kene pegang sendiri tudung tu hehehe

[/url]

pizza..boh ler template punya ukuran...sebok jer akak...buatnya ntah biler....takpe janji template ada..kolo org datang rumah..boleh tiru....

mmg pun semer org datang rumah...minta tiru semer template....kita bagi jerr....

salam.. saya actually ader beli tudung siti utk pergi dinner.tapi nak buat template tu takut salah ukuran kang lain jadinya, kalau saper2 nak try n duk area umah saya dtg ah rumah boleh copy terus...

betul tu rose...especially tang lipatan kedut tu....camner nak include dlm template...tapi kalau ikut style ariania, xde kedut2...so sesapa yg ada tudung ct dr ariania senang sket buat template kut
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
bola2_api



Posts: 159
Join date: 2009-02-28
Age: 37
Location: Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jun 18, 2009 10:41 am

k yana wrote:
tudung jenih awning melepek atas dahi ni, tak semua org sesuai..kalo kain lembik..lagi laa..ishh horror la aku pakai..hehehe..model tuk tudung ni lawa..so nampak ayu je la die ngan tudung tu.. biasanya org2 arab pakai gini kan..tapi dah trend pon kat mesia..dah lama..ade yg letak selendang pulak dgn anak tudung ni..


betol tu kak yana....tudung ni yg sesuwei sgt pakai adalah bagi org yang dahinya luas dan jendol...huhuhu....
eleh, kak yana muka ala arab apa lak tak sesuwei...?
dahi kecik tak ok sgt...esp muka bulat tu....tambah bulat...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
k yana
Peniaga


Posts: 771
Join date: 2008-12-22
Location: kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jun 18, 2009 10:44 am

bola2_api wrote:
k yana wrote:
tudung jenih awning melepek atas dahi ni, tak semua org sesuai..kalo kain lembik..lagi laa..ishh horror la aku pakai..hehehe..model tuk tudung ni lawa..so nampak ayu je la die ngan tudung tu.. biasanya org2 arab pakai gini kan..tapi dah trend pon kat mesia..dah lama..ade yg letak selendang pulak dgn anak tudung ni..


betol tu kak yana....tudung ni yg sesuwei sgt pakai adalah bagi org yang dahinya luas dan jendol...huhuhu....
eleh, kak yana muka ala arab apa lak tak sesuwei...?
dahi kecik tak ok sgt...esp muka bulat tu....tambah bulat...

hehe bola..betoi dahi jendoi boleh cover dgn tudung ni, mcm dahi akak.
lagi satu guna japenese jc mcm yg shikin tunjuk ngan akak tu, mmg sesuai, kain lain akak rasa payah nak jadi..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
ctpizza



Posts: 274
Join date: 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jun 18, 2009 10:49 am

k yana wrote:
bola2_api wrote:
k yana wrote:
tudung jenih awning melepek atas dahi ni, tak semua org sesuai..kalo kain lembik..lagi laa..ishh horror la aku pakai..hehehe..model tuk tudung ni lawa..so nampak ayu je la die ngan tudung tu.. biasanya org2 arab pakai gini kan..tapi dah trend pon kat mesia..dah lama..ade yg letak selendang pulak dgn anak tudung ni..


betol tu kak yana....tudung ni yg sesuwei sgt pakai adalah bagi org yang dahinya luas dan jendol...huhuhu....
eleh, kak yana muka ala arab apa lak tak sesuwei...?
dahi kecik tak ok sgt...esp muka bulat tu....tambah bulat...

hehe bola..betoi dahi jendoi boleh cover dgn tudung ni, mcm dahi akak.
lagi satu guna japenese jc mcm yg shikin tunjuk ngan akak tu, mmg sesuai, kain lain akak rasa payah nak jadi..

haah...betui....kalau x kena dgn muka, nampak horror sungguh...mcm sy nya muka, kalau pakai gini nampak cam nenek2 je(anak sy ckp heheheh
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
akuni



Posts: 119
Join date: 2009-03-10
Location: Shah Alam

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jun 18, 2009 1:13 pm

bola2_api wrote:
akuni wrote:
Salam semua.
Saya nak tanya, ada tak sesapa yg tahu camne nak potong/jahit tudung inner scarf al-huma1ra?
Mcm kat blog dia http://al-humairacontemporary.blogspot.com/
Boleh ke ek nak tepek gmbr dia kat sini... takpe ke?



kita ada anak tudung ni...originally designed by ARZU...dulu2 kita mmg pakai gini...pastu regenya plak RM25 selai...nanti ku korek dulu mana udah ku lempar....huhuhu...tudung ni bestnye kalo pakai ngan selendang...bleh ler di improvised kan kan...?

A'ah, adik saya soh buat pun sbb nak pakai dgn tudung/selendang nipis tu le... rm25 je? kat blog al-hum@ira tu RM40 satu inner scarf ni...


KYana, saya tengok kat blog al-hum@ira tu, model nyer cover magazine, katanya tudung2 ni dia yg design sendiri, cantik2 gak
Back to top Go down
View user profile http://goncar-mall.blogspot.com
bola2_api



Posts: 159
Join date: 2009-02-28
Age: 37
Location: Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jun 18, 2009 2:22 pm

akuni wrote:
bola2_api wrote:
akuni wrote:
Salam semua.
Saya nak tanya, ada tak sesapa yg tahu camne nak potong/jahit tudung inner scarf al-huma1ra?
Mcm kat blog dia http://al-humairacontemporary.blogspot.com/
Boleh ke ek nak tepek gmbr dia kat sini... takpe ke?



kita ada anak tudung ni...originally designed by ARZU...dulu2 kita mmg pakai gini...pastu regenya plak RM25 selai...nanti ku korek dulu mana udah ku lempar....huhuhu...tudung ni bestnye kalo pakai ngan selendang...bleh ler di improvised kan kan...?

A'ah, adik saya soh buat pun sbb nak pakai dgn tudung/selendang nipis tu le... rm25 je? kat blog al-hum@ira tu RM40 satu inner scarf ni...




KYana, saya tengok kat blog al-hum@ira tu, model nyer cover magazine, katanya tudung2 ni dia yg design sendiri, cantik2 gak



huk ala...mahalnyer...? agaknyer pasal dia letak bling2 kot?? korg gi KLCC atau Mid Valley...ARZU ada 2 branch ajer kat situ...RM25 jer masa kita beli tahun 2007-2008...tatau lah sekarg....warna pon ada mcm2....juling bijik mata tgk warnanya yg alahai....
dulu mamat SUPERVISOR ARIANI yang sekarang tu ...nama fauzi tu kerja kat ARZU....tu yg lately ni Ariani meletup tu sbb sebelum ni ARZU pun meletup gak sbb ARZU dulu dia gak supervised...Dia ngayat org supaya beli tu mak aiii..pandai benor...datin2 dan mak arab jer yg pi sana....mahal giler selendang die...koman2 RM79...tu yg kita tak tahan tu beli selendang tu.... Embarassed Embarassed
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
ctpizza



Posts: 274
Join date: 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jul 03, 2009 10:55 am

salam

korg tgk tak tudung fareeda yg byk kat iklan skg nih...cantik2 la...kat bhgn sambungan awning dgn body tu nampak cam diorg letak samething mcm riben dan jahit....
pas tu dienyer corak2 kain pun lawa betul
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
adeeda
Peniaga


Posts: 696
Join date: 2008-12-21
Age: 37
Location: PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jul 03, 2009 11:25 am

[quote="bola2_api"]
akuni wrote:

huk ala...mahalnyer...? agaknyer pasal dia letak bling2 kot?? korg gi KLCC atau Mid Valley...ARZU ada 2 branch ajer kat situ...RM25 jer masa kita beli tahun 2007-2008...tatau lah sekarg....warna pon ada mcm2....juling bijik mata tgk warnanya yg alahai....
dulu mamat SUPERVISOR ARIANI yang sekarang tu ...nama fauzi tu kerja kat ARZU....tu yg lately ni Ariani meletup tu sbb sebelum ni ARZU pun meletup gak sbb ARZU dulu dia gak supervised...Dia ngayat org supaya beli tu mak aiii..pandai benor...datin2 dan mak arab jer yg pi sana....mahal giler selendang die...koman2 RM79...tu yg kita tak tahan tu beli selendang tu.... Embarassed Embarassed

betull.. arzu dah lama buat inner tudung utuk pakai dengan selendang2 kyg depa jual.... diorang start buat anak tudung pendek ngam2 tutup leher.. cutting awning hampir sama cuma takde bakrum/kertas gam..
kemudian diorang letak awning plastik.. pernah maid tersilap pi iron.. habis rosak plastik tu...
(p/s part ngayat tu memang terrer.. deeda belajar pakai selendang pun start dari arzu)
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
misa
Peniaga


Posts: 776
Join date: 2008-12-22
Location: KL

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jul 03, 2009 11:45 am

ctpizza wrote:
salam

korg tgk tak tudung fareeda yg byk kat iklan skg nih...cantik2 la...kat bhgn sambungan awning dgn body tu nampak cam diorg letak samething mcm riben dan jahit....
pas tu dienyer corak2 kain pun lawa betul

rasanye letak lis kot..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
fadz



Posts: 199
Join date: 2009-01-05

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jul 03, 2009 11:53 am

ctpizza wrote:
salam

korg tgk tak tudung fareeda yg byk kat iklan skg nih...cantik2 la...kat bhgn sambungan awning dgn body tu nampak cam diorg letak samething mcm riben dan jahit....
pas tu dienyer corak2 kain pun lawa betul

pizza, letak la pic.. nk gk tengok cane rupanya... hehe
Back to top Go down
View user profile http://alwanihijab.blogspot.com/
rosetreat



Posts: 258
Join date: 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jul 03, 2009 12:03 pm

misa wrote:
ctpizza wrote:
salam

korg tgk tak tudung fareeda yg byk kat iklan skg nih...cantik2 la...kat bhgn sambungan awning dgn body tu nampak cam diorg letak samething mcm riben dan jahit....
pas tu dienyer corak2 kain pun lawa betul

rasanye letak lis kot..

btul Misa, tp piping yg mahal yg ader shining2 skit, bukan yg murah..beli kat Syarikat Bunga Reben ...tgk Blog saya, saya memang ader buat gak camtu.. namer Selendang Hanna...awak dah buat ker Selendang yg saya bg awak maser kita beli bling2 tu...senang sgt wak, tang muka takyah ukur coz dia kan panjang jer, org muka kecik, bulat, leper, lebar semua bleh pakai...kekekkeke

emm try tgk gambar Heliza ni..lawa kan..ni fesyen terbaru Tudung Fareeda


korang tgk la website Fareeda ni...cantik2 gak tudung dia, sekarang Pembaca Berita TV9 byk pakai Tudung Fareeda
http://www.fareedascarf.com/
Back to top Go down
View user profile
bola2_api



Posts: 159
Join date: 2009-02-28
Age: 37
Location: Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jul 03, 2009 1:00 pm

[quote="adeeda"]
bola2_api wrote:
akuni wrote:

huk ala...mahalnyer...? agaknyer pasal dia letak bling2 kot?? korg gi KLCC atau Mid Valley...ARZU ada 2 branch ajer kat situ...RM25 jer masa kita beli tahun 2007-2008...tatau lah sekarg....warna pon ada mcm2....juling bijik mata tgk warnanya yg alahai....
dulu mamat SUPERVISOR ARIANI yang sekarang tu ...nama fauzi tu kerja kat ARZU....tu yg lately ni Ariani meletup tu sbb sebelum ni ARZU pun meletup gak sbb ARZU dulu dia gak supervised...Dia ngayat org supaya beli tu mak aiii..pandai benor...datin2 dan mak arab jer yg pi sana....mahal giler selendang die...koman2 RM79...tu yg kita tak tahan tu beli selendang tu.... Embarassed Embarassed

betull.. arzu dah lama buat inner tudung utuk pakai dengan selendang2 kyg depa jual.... diorang start buat anak tudung pendek ngam2 tutup leher.. cutting awning hampir sama cuma takde bakrum/kertas gam..
kemudian diorang letak awning plastik.. pernah maid tersilap pi iron.. habis rosak plastik tu...
(p/s part ngayat tu memang terrer.. deeda belajar pakai selendang pun start dari arzu)

sama ler...aku pi iron konon nak luruskan balik...hah...amik kau...habis lunyai menda tuh....huhuhu...selendang aku pun jadi tukun dah... Razz
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
bola2_api



Posts: 159
Join date: 2009-02-28
Age: 37
Location: Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jul 03, 2009 1:04 pm

misa wrote:
ctpizza wrote:
salam

korg tgk tak tudung fareeda yg byk kat iklan skg nih...cantik2 la...kat bhgn sambungan awning dgn body tu nampak cam diorg letak samething mcm riben dan jahit....
pas tu dienyer corak2 kain pun lawa betul

rasanye letak lis kot..

lis atau riben atau piping yg org panggil tu, atau tukang jahit akan sebut bias tape...mcm2 kaler...beli jer kat kedai bahan2 jahitan...fungsinya utk memudahkan kita jahit selendang...selendang kan ala2 chiffon tak berapa cantik kalau sekadar jahit hem, seam atau kelepet...sbb lembut sangat, nampak jahitan mcm senget2...jadi cara nak kemaskan dan hias letaklah benda ni...cu gak...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
kee'ah
Peniaga


Posts: 1141
Join date: 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jul 03, 2009 2:26 pm

akak rasa...still juga suka style ariani.....malasnya nak pusing pusing dan pusing berpin pin..... Laughing :lol

lebih santai pakai tudung ariani ni......pakai tudung fareeda...kena menten control ayu... kena dukung anak senget benget jadinya......Basketball Basketball
Back to top Go down
View user profile
ctpizza



Posts: 274
Join date: 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jul 03, 2009 4:05 pm

bola2_api wrote:
misa wrote:
ctpizza wrote:
salam

korg tgk tak tudung fareeda yg byk kat iklan skg nih...cantik2 la...kat bhgn sambungan awning dgn body tu nampak cam diorg letak samething mcm riben dan jahit....
pas tu dienyer corak2 kain pun lawa betul

rasanye letak lis kot..

lis atau riben atau piping yg org panggil tu, atau tukang jahit akan sebut bias tape...mcm2 kaler...beli jer kat kedai bahan2 jahitan...fungsinya utk memudahkan kita jahit selendang...selendang kan ala2 chiffon tak berapa cantik kalau sekadar jahit hem, seam atau kelepet...sbb lembut sangat, nampak jahitan mcm senget2...jadi cara nak kemaskan dan hias letaklah benda ni...cu gak...

kataaaaaa lah (chewaaah) kita buat tudung mcm biasa(ala ariania) tapi kat sambungan awning tu letal piping tape ...senang tak?

bola....senang tak nak jait pipng ni ke kain chiffon
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
 

Cara-cara membuat tudung DIY

View previous topic View next topic Back to top 
Page 23 of 31Go to page : Previous  1 ... 13 ... 22, 23, 24 ... 27 ... 31  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI ::  :: -