BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara-cara membuat tudung DIY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 19  Next
AuthorMessage
kaktaya



Posts : 10
Join date : 2008-12-27

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon May 25, 2009 1:21 am

ctpizza wrote:
zue wrote:
ctpizza wrote:
zue
lebih kurang camtu ler, tp kedut2 bwh dagu tu dh siap jahit (ni mmg dr butik HAJABA) tp kalao ariani, die tk jahit kedut2 bwh dagu, mmg sama mcm ziela jalil pakai

yg ni ye..


yup betul tu...yg contoh kat saya sebijik mcm ni, sy tengah nak ciplak skg nih heheheh....
kat ari*ni....jenis mcm ni takde kedut dlm rm70++...kat H*j*ba tatau la pulak
kat H*j*ba tdung ne ratuslah klu 1 set ngan anak tdung....sye dh cuba buat yg ada kedut ne utk adik ipar...alhamdulillah menjadi...
Back to top Go down
View user profile
delisha



Posts : 66
Join date : 2009-03-15

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon May 25, 2009 9:21 am

kenanga wrote:
salam semua... sy nak tanya laa... kalo tudung yg kita jahit tu ketat sy kena besarkan bhgn muka ke? maksudnya kena potong panjang sket kat bhgn muka tu kan? kwn2 yg tau tolong ye... tudung2 sy byk yg tak jadi sgt sbb jahitan bhgn muka & awning laa... frust jugaklaa ni.. huhu

kalo ketat pastu saiz awning nya ok..besarkn jer skt kt bhgn muka..bukak jahitn kt dagu tu separuh pastu ejas smpai mane yg ok..tmbh pnjg skt la..pastu jaet blik..slalu buat cmtu kalo terkecik..standart saiz dagu slalu sy buat dr ujun awning ke tgh jahitn dlm 3"..tu kira ngam2 la ada lbih skt jer kalo nk repair2 kmdian
Back to top Go down
View user profile
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon May 25, 2009 1:30 pm

ni tudung siti yg saya buat....sorri ek...pin tk bawak, model kene pegang sendiri tudung tu hehehe
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
arina



Posts : 2
Join date : 2009-05-25

PostSubject: TUDUNG SITI   Mon May 25, 2009 4:28 pm

Kak Taya & CTpizza

Wah best dapat wat design siti ni kan, saya ni baru je join memang tgh mark klu blh nak try wat sendiri, ada jual template nya tak? Blh share detail mcm wat nye....

kalau tak menyusahkan blh email kat sy nurarina99@yahoo.com.my
Back to top Go down
View user profile
kenanga



Posts : 35
Join date : 2009-03-30
Age : 38
Location : Shah Alam, Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue May 26, 2009 10:26 am

delisha wrote:
kenanga wrote:
salam semua... sy nak tanya laa... kalo tudung yg kita jahit tu ketat sy kena besarkan bhgn muka ke? maksudnya kena potong panjang sket kat bhgn muka tu kan? kwn2 yg tau tolong ye... tudung2 sy byk yg tak jadi sgt sbb jahitan bhgn muka & awning laa... frust jugaklaa ni.. huhu

kalo ketat pastu saiz awning nya ok..besarkn jer skt kt bhgn muka..bukak jahitn kt dagu tu separuh pastu ejas smpai mane yg ok..tmbh pnjg skt la..pastu jaet blik..slalu buat cmtu kalo terkecik..standart saiz dagu slalu sy buat dr ujun awning ke tgh jahitn dlm 3"..tu kira ngam2 la ada lbih skt jer kalo nk repair2 kmdian

oohh... camtu yer... ok, nnt sy try ek... tq yer awak...
Back to top Go down
View user profile
kee'ah
Peniaga


Posts : 1141
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue May 26, 2009 10:47 am

ctpizza wrote:
ni tudung siti yg saya buat....sorri ek...pin tk bawak, model kene pegang sendiri tudung tu hehehe

pizza..boh ler template punya ukuran...sebok jer akak...buatnya ntah biler....takpe janji template ada..kolo org datang rumah..boleh tiru....

mmg pun semer org datang rumah...minta tiru semer template....kita bagi jerr....
Back to top Go down
View user profile
daai_violet



Posts : 186
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue May 26, 2009 10:59 am

x silap kite dlm blog kak yela ade template tudung siti.
x tahu lah same ke x?
Back to top Go down
View user profile
hanim



Posts : 261
Join date : 2009-02-16
Age : 38
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue May 26, 2009 4:08 pm

ctpizza wrote:
ni tudung siti yg saya buat....sorri ek...pin tk bawak, model kene pegang sendiri tudung tu hehehe

lawa CT, 1m kain dapat berapa tudung nie... hehe.. terasa nak ngendeng template nie Razz
Back to top Go down
View user profile http://humairascollection.blogspot.com/
akuni



Posts : 119
Join date : 2009-03-10
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jun 17, 2009 2:24 pm

Salam semua.
Saya nak tanya, ada tak sesapa yg tahu camne nak potong/jahit tudung inner scarf al-huma1ra?
Mcm kat blog dia http://al-humairacontemporary.blogspot.com/
Boleh ke ek nak tepek gmbr dia kat sini... takpe ke?

Back to top Go down
View user profile http://goncar-mall.blogspot.com
tong_gas2280
Peniaga


Posts : 117
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jun 17, 2009 3:19 pm

kalo daripada penglihatan tong .. mungkin cara jahit dia sama mcm tudung kita tu .. tapi mungkin kelebaran awning dier di pendekan sedikit .. lepas jahit spt biasa tanpa menggunakan kertas keras .. kira2 ala tudung abu dhabi le tu ..
Back to top Go down
View user profile
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jun 17, 2009 6:29 pm

kee'ah wrote:
ctpizza wrote:
ni tudung siti yg saya buat....sorri ek...pin tk bawak, model kene pegang sendiri tudung tu hehehe

[/url]

pizza..boh ler template punya ukuran...sebok jer akak...buatnya ntah biler....takpe janji template ada..kolo org datang rumah..boleh tiru....

mmg pun semer org datang rumah...minta tiru semer template....kita bagi jerr....

salam.. saya actually ader beli tudung siti utk pergi dinner.tapi nak buat template tu takut salah ukuran kang lain jadinya, kalau saper2 nak try n duk area umah saya dtg ah rumah boleh copy terus...
Back to top Go down
View user profile
rosetreat



Posts : 258
Join date : 2008-12-23

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jun 17, 2009 6:33 pm

tong_gas2280 wrote:
kalo daripada penglihatan tong .. mungkin cara jahit dia sama mcm tudung kita tu .. tapi mungkin kelebaran awning dier di pendekan sedikit .. lepas jahit spt biasa tanpa menggunakan kertas keras .. kira2 ala tudung abu dhabi le tu ..

saya agree ngan tong coz baru2 ni adik ipar beli tudung jenis tu..simple sgt nampak cara jahitnya...lagi senang dr tudung yg kita biasa jahit...
Back to top Go down
View user profile
akuni



Posts : 119
Join date : 2009-03-10
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Jun 17, 2009 8:31 pm

akuni wrote:
Salam semua.
Saya nak tanya, ada tak sesapa yg tahu camne nak potong/jahit tudung inner scarf al-huma1ra?
Mcm kat blog dia http://al-humairacontemporary.blogspot.com/
Boleh ke ek nak tepek gmbr dia kat sini... takpe ke?



rosetreat wrote:
tong_gas2280 wrote:
kalo daripada penglihatan tong .. mungkin cara jahit dia sama mcm tudung kita tu .. tapi mungkin kelebaran awning dier di pendekan sedikit .. lepas jahit spt biasa tanpa menggunakan kertas keras .. kira2 ala tudung abu dhabi le tu ..

saya agree ngan tong coz baru2 ni adik ipar beli tudung jenis tu..simple sgt nampak cara jahitnya...lagi senang dr tudung yg kita biasa jahit...

Kalau ikutkan hati saya, nak juga beli tudung tu untuk study template & jahitan, tapi boleh tahan mahal nyer, walaupun kecik dan simple... adik saya asyik lah suruh saya jahitkan untuk dia....
Back to top Go down
View user profile http://goncar-mall.blogspot.com
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jun 18, 2009 1:10 am

akuni wrote:
Salam semua.
Saya nak tanya, ada tak sesapa yg tahu camne nak potong/jahit tudung inner scarf al-huma1ra?
Mcm kat blog dia http://al-humairacontemporary.blogspot.com/
Boleh ke ek nak tepek gmbr dia kat sini... takpe ke?



kita ada anak tudung ni...originally designed by ARZU...dulu2 kita mmg pakai gini...pastu regenya plak RM25 selai...nanti ku korek dulu mana udah ku lempar....huhuhu...tudung ni bestnye kalo pakai ngan selendang...bleh ler di improvised kan kan...?
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jun 18, 2009 9:30 am

tudung jenih awning melepek atas dahi ni, tak semua org sesuai..kalo kain lembik..lagi laa..ishh horror la aku pakai..hehehe..model tuk tudung ni lawa..so nampak ayu je la die ngan tudung tu.. biasanya org2 arab pakai gini kan..tapi dah trend pon kat mesia..dah lama..ade yg letak selendang pulak dgn anak tudung ni..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jun 18, 2009 10:48 am

rosetreat wrote:
kee'ah wrote:
ctpizza wrote:
ni tudung siti yg saya buat....sorri ek...pin tk bawak, model kene pegang sendiri tudung tu hehehe

[/url]

pizza..boh ler template punya ukuran...sebok jer akak...buatnya ntah biler....takpe janji template ada..kolo org datang rumah..boleh tiru....

mmg pun semer org datang rumah...minta tiru semer template....kita bagi jerr....

salam.. saya actually ader beli tudung siti utk pergi dinner.tapi nak buat template tu takut salah ukuran kang lain jadinya, kalau saper2 nak try n duk area umah saya dtg ah rumah boleh copy terus...

betul tu rose...especially tang lipatan kedut tu....camner nak include dlm template...tapi kalau ikut style ariania, xde kedut2...so sesapa yg ada tudung ct dr ariania senang sket buat template kut
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jun 18, 2009 11:41 am

k yana wrote:
tudung jenih awning melepek atas dahi ni, tak semua org sesuai..kalo kain lembik..lagi laa..ishh horror la aku pakai..hehehe..model tuk tudung ni lawa..so nampak ayu je la die ngan tudung tu.. biasanya org2 arab pakai gini kan..tapi dah trend pon kat mesia..dah lama..ade yg letak selendang pulak dgn anak tudung ni..


betol tu kak yana....tudung ni yg sesuwei sgt pakai adalah bagi org yang dahinya luas dan jendol...huhuhu....
eleh, kak yana muka ala arab apa lak tak sesuwei...?
dahi kecik tak ok sgt...esp muka bulat tu....tambah bulat...
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jun 18, 2009 11:44 am

bola2_api wrote:
k yana wrote:
tudung jenih awning melepek atas dahi ni, tak semua org sesuai..kalo kain lembik..lagi laa..ishh horror la aku pakai..hehehe..model tuk tudung ni lawa..so nampak ayu je la die ngan tudung tu.. biasanya org2 arab pakai gini kan..tapi dah trend pon kat mesia..dah lama..ade yg letak selendang pulak dgn anak tudung ni..


betol tu kak yana....tudung ni yg sesuwei sgt pakai adalah bagi org yang dahinya luas dan jendol...huhuhu....
eleh, kak yana muka ala arab apa lak tak sesuwei...?
dahi kecik tak ok sgt...esp muka bulat tu....tambah bulat...

hehe bola..betoi dahi jendoi boleh cover dgn tudung ni, mcm dahi akak.
lagi satu guna japenese jc mcm yg shikin tunjuk ngan akak tu, mmg sesuai, kain lain akak rasa payah nak jadi..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jun 18, 2009 11:49 am

k yana wrote:
bola2_api wrote:
k yana wrote:
tudung jenih awning melepek atas dahi ni, tak semua org sesuai..kalo kain lembik..lagi laa..ishh horror la aku pakai..hehehe..model tuk tudung ni lawa..so nampak ayu je la die ngan tudung tu.. biasanya org2 arab pakai gini kan..tapi dah trend pon kat mesia..dah lama..ade yg letak selendang pulak dgn anak tudung ni..


betol tu kak yana....tudung ni yg sesuwei sgt pakai adalah bagi org yang dahinya luas dan jendol...huhuhu....
eleh, kak yana muka ala arab apa lak tak sesuwei...?
dahi kecik tak ok sgt...esp muka bulat tu....tambah bulat...

hehe bola..betoi dahi jendoi boleh cover dgn tudung ni, mcm dahi akak.
lagi satu guna japenese jc mcm yg shikin tunjuk ngan akak tu, mmg sesuai, kain lain akak rasa payah nak jadi..

haah...betui....kalau x kena dgn muka, nampak horror sungguh...mcm sy nya muka, kalau pakai gini nampak cam nenek2 je(anak sy ckp heheheh
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
akuni



Posts : 119
Join date : 2009-03-10
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jun 18, 2009 2:13 pm

bola2_api wrote:
akuni wrote:
Salam semua.
Saya nak tanya, ada tak sesapa yg tahu camne nak potong/jahit tudung inner scarf al-huma1ra?
Mcm kat blog dia http://al-humairacontemporary.blogspot.com/
Boleh ke ek nak tepek gmbr dia kat sini... takpe ke?



kita ada anak tudung ni...originally designed by ARZU...dulu2 kita mmg pakai gini...pastu regenya plak RM25 selai...nanti ku korek dulu mana udah ku lempar....huhuhu...tudung ni bestnye kalo pakai ngan selendang...bleh ler di improvised kan kan...?

A'ah, adik saya soh buat pun sbb nak pakai dgn tudung/selendang nipis tu le... rm25 je? kat blog al-hum@ira tu RM40 satu inner scarf ni...


KYana, saya tengok kat blog al-hum@ira tu, model nyer cover magazine, katanya tudung2 ni dia yg design sendiri, cantik2 gak
Back to top Go down
View user profile http://goncar-mall.blogspot.com
bola2_api



Posts : 159
Join date : 2009-02-28
Age : 39
Location : Taman Danau Kota

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Thu Jun 18, 2009 3:22 pm

akuni wrote:
bola2_api wrote:
akuni wrote:
Salam semua.
Saya nak tanya, ada tak sesapa yg tahu camne nak potong/jahit tudung inner scarf al-huma1ra?
Mcm kat blog dia http://al-humairacontemporary.blogspot.com/
Boleh ke ek nak tepek gmbr dia kat sini... takpe ke?



kita ada anak tudung ni...originally designed by ARZU...dulu2 kita mmg pakai gini...pastu regenya plak RM25 selai...nanti ku korek dulu mana udah ku lempar....huhuhu...tudung ni bestnye kalo pakai ngan selendang...bleh ler di improvised kan kan...?

A'ah, adik saya soh buat pun sbb nak pakai dgn tudung/selendang nipis tu le... rm25 je? kat blog al-hum@ira tu RM40 satu inner scarf ni...




KYana, saya tengok kat blog al-hum@ira tu, model nyer cover magazine, katanya tudung2 ni dia yg design sendiri, cantik2 gak



huk ala...mahalnyer...? agaknyer pasal dia letak bling2 kot?? korg gi KLCC atau Mid Valley...ARZU ada 2 branch ajer kat situ...RM25 jer masa kita beli tahun 2007-2008...tatau lah sekarg....warna pon ada mcm2....juling bijik mata tgk warnanya yg alahai....
dulu mamat SUPERVISOR ARIANI yang sekarang tu ...nama fauzi tu kerja kat ARZU....tu yg lately ni Ariani meletup tu sbb sebelum ni ARZU pun meletup gak sbb ARZU dulu dia gak supervised...Dia ngayat org supaya beli tu mak aiii..pandai benor...datin2 dan mak arab jer yg pi sana....mahal giler selendang die...koman2 RM79...tu yg kita tak tahan tu beli selendang tu.... Embarassed Embarassed
Back to top Go down
View user profile http://passionate4crafts.blogspot.com
ctpizza



Posts : 274
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jul 03, 2009 11:55 am

salam

korg tgk tak tudung fareeda yg byk kat iklan skg nih...cantik2 la...kat bhgn sambungan awning dgn body tu nampak cam diorg letak samething mcm riben dan jahit....
pas tu dienyer corak2 kain pun lawa betul
Back to top Go down
View user profile http://meandmyworld-ct.blogspot.com/
adeeda
Peniaga


Posts : 696
Join date : 2008-12-21
Age : 39
Location : PJ/KL Sentral

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jul 03, 2009 12:25 pm

[quote="bola2_api"]
akuni wrote:

huk ala...mahalnyer...? agaknyer pasal dia letak bling2 kot?? korg gi KLCC atau Mid Valley...ARZU ada 2 branch ajer kat situ...RM25 jer masa kita beli tahun 2007-2008...tatau lah sekarg....warna pon ada mcm2....juling bijik mata tgk warnanya yg alahai....
dulu mamat SUPERVISOR ARIANI yang sekarang tu ...nama fauzi tu kerja kat ARZU....tu yg lately ni Ariani meletup tu sbb sebelum ni ARZU pun meletup gak sbb ARZU dulu dia gak supervised...Dia ngayat org supaya beli tu mak aiii..pandai benor...datin2 dan mak arab jer yg pi sana....mahal giler selendang die...koman2 RM79...tu yg kita tak tahan tu beli selendang tu.... Embarassed Embarassed

betull.. arzu dah lama buat inner tudung utuk pakai dengan selendang2 kyg depa jual.... diorang start buat anak tudung pendek ngam2 tutup leher.. cutting awning hampir sama cuma takde bakrum/kertas gam..
kemudian diorang letak awning plastik.. pernah maid tersilap pi iron.. habis rosak plastik tu...
(p/s part ngayat tu memang terrer.. deeda belajar pakai selendang pun start dari arzu)
Back to top Go down
View user profile http://www.tudung-making-all-in-one.blogspot.com/
misa
Peniaga


Posts : 776
Join date : 2008-12-22
Location : KL

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jul 03, 2009 12:45 pm

ctpizza wrote:
salam

korg tgk tak tudung fareeda yg byk kat iklan skg nih...cantik2 la...kat bhgn sambungan awning dgn body tu nampak cam diorg letak samething mcm riben dan jahit....
pas tu dienyer corak2 kain pun lawa betul

rasanye letak lis kot..
Back to top Go down
View user profile http://craftyspace.blogspot.com
fadz



Posts : 199
Join date : 2009-01-05

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Jul 03, 2009 12:53 pm

ctpizza wrote:
salam

korg tgk tak tudung fareeda yg byk kat iklan skg nih...cantik2 la...kat bhgn sambungan awning dgn body tu nampak cam diorg letak samething mcm riben dan jahit....
pas tu dienyer corak2 kain pun lawa betul

pizza, letak la pic.. nk gk tengok cane rupanya... hehe
Back to top Go down
View user profile http://alwanihijab.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Today at 1:22 am

Back to top Go down
 
Cara-cara membuat tudung DIY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 13 of 19Go to page : Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 19  Next
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» Commands to invite players to a checkmate server
» w395 no light lcd and keypad done....

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: