BERKONGSI & BERBINCANG SEGALANYA YANG ANDA INGIN TAHU MENGENAI TUDUNG
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Similar topics
NUFFNANG
IKLAN
Photobucket

Share | 
 

 Cara-cara membuat tudung DIY

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 10 ... 19  Next
AuthorMessage
ishwish23



Posts : 35
Join date : 2008-12-22
Location : Subang Jaya

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Dec 26, 2008 11:23 am

salam sumer...

kalau nak buat size & panjang macam dlm gambar ni cam ne? ada tak yang tahu bhgian mana yang nak di pendekkan or dipanjang kan. saya suka pendek sikit kat depan mcm gambar tu (eh, tu macam senator mashita. betul ke?)

harap2 ada yang boleh share ye. sblm ni saya potong ikut size template Yela.

thanks uols!

Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Dec 26, 2008 2:06 pm

nak tanya ...untuk body tudung ..kat bahagian muka tu...berapa cm kita nak masukkan kedalam...dan berapa cm panjang ke bwh kita perlu potong untuk buat lengkok..(bahagian yang kita akan sambungkan dengan awning tu)
Back to top Go down
View user profile
zam mama_rock
Peniaga


Posts : 64
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Dec 26, 2008 4:07 pm

kak hannan..
kalau lengkuk2 tu tu sample utk awning ariani tau..
actually kan lengkuk tu tak wat pon takpe.. cuma kalau ada lengkung tu..curve nye lebih cantek..ehehe

akak dah ada templete yg asal ke?
better ukur bebetul ikot template..kang tak pasal senget plak jadi nye

tapi rasanye sesapa yg penah baca nota mama/zam sendiri ngan gambarajah cupcake bg tu bleh paham la..
sbb kalau awning nye panjang, means lengkuk yg sebelah bawah lebih kecil dr ukuran biasa..

ok zam bukan la teror menjahit..tapi bleh la bg advise sket..pada mereka yg first time ni nak potong kain/ atau first time nak jahit tudung ni.. rulenye tak susah
first dr bucu atas ke bawah dagu seeloknye ada sket lengkung.. utk senang curve, dr bawah dagu ke paras pusat.. pon kena lengkung gak..supaya selesa dibawah dagu nanti

bab labuh..lebar tudung tu ikot kesesuaian korang.. ade org tak suka labuh.. dia suka labuh ngam2 bawah dada..

ada org suka labuh2 senang bleh tarik tudung ke tepi dan pinkan..ehehe


kalau ikot template asal ariani yg cupcake bg.. tambah basi 1-1 1/2inci pon dah cukup dah 0.7meter sbb kain ni strechable..
tapi kalau risau dia tak cukup labuh utk tutup bahu.. bleh lebihkan bawah template tu

kalau labuhkan depan..adjust kat lengkungnan bawah je.. hope ape yg zam nak sampaikan ni faham la yek..ehehe

susah gak kalo terangkan secara virtual nih..ehehehe
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Fri Dec 26, 2008 6:47 pm

zam mama_rock wrote:
kak hannan..
kalau lengkuk2 tu tu sample utk awning ariani tau..
actually kan lengkuk tu tak wat pon takpe.. cuma kalau ada lengkung tu..curve nye lebih cantek..ehehe

akak dah ada templete yg asal ke?
better ukur bebetul ikot template..kang tak pasal senget plak jadi nye

tapi rasanye sesapa yg penah baca nota mama/zam sendiri ngan gambarajah cupcake bg tu bleh paham la..
sbb kalau awning nye panjang, means lengkuk yg sebelah bawah lebih kecil dr ukuran biasa..

ok zam bukan la teror menjahit..tapi bleh la bg advise sket..pada mereka yg first time ni nak potong kain/ atau first time nak jahit tudung ni.. rulenye tak susah
first dr bucu atas ke bawah dagu seeloknye ada sket lengkung.. utk senang curve, dr bawah dagu ke paras pusat.. pon kena lengkung gak..supaya selesa dibawah dagu nanti

bab labuh..lebar tudung tu ikot kesesuaian korang.. ade org tak suka labuh.. dia suka labuh ngam2 bawah dada..

ada org suka labuh2 senang bleh tarik tudung ke tepi dan pinkan..ehehe


kalau ikot template asal ariani yg cupcake bg.. tambah basi 1-1 1/2inci pon dah cukup dah 0.7meter sbb kain ni strechable..
tapi kalau risau dia tak cukup labuh utk tutup bahu.. bleh lebihkan bawah template tu

kalau labuhkan depan..adjust kat lengkungnan bawah je.. hope ape yg zam nak sampaikan ni faham la yek..ehehe

susah gak kalo terangkan secara virtual nih..ehehehe

thanx Zam! panjang lebar explanation...mlm ni nak potong kain..semangat nih..baru dpt body dr adeeda..
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
penguin



Posts : 714
Join date : 2008-12-22
Age : 39
Location : DaMaNsArA

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Dec 27, 2008 12:03 pm

sapa ada templet utk tudung belah tengah yek Wink
Back to top Go down
View user profile
nanee



Posts : 13
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Dec 27, 2008 2:00 pm

saye nak tanye..

dah jahit tudung diy nih.
sume ok, kecuali bhgn tempat cantum awning+body. btul2 kat tgh2.
bila pakaikan..dia mcm ter'tenggek' sket. nape ek??
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Dec 27, 2008 2:02 pm

Nanee.?

tenggek?? maknanya dia jadi mcm bucu ke????


uwaa..sama mcm ME.....ME x reti buat tudung ariani....sebab tu ME buat template yang full awning...

kalau ariani..sehari semalam la ME duk meneteas tudung....lama2 kain rosak..... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
nanee



Posts : 13
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Dec 27, 2008 2:07 pm

ehehee..
cmner nak describe ek...

lepas jahit tindih kat awning tu..
bhgn tgh tmpt cntum tu mcm pelik lak.
jahit tepi kat bhgn dlm tu mcm nmpak pulak tertenggek.
hahahhah...

ME pun ade problm same ek.??
tu kat avatar pakai tudung ape tu? comei jeee tgk.. rabbit
Back to top Go down
View user profile
meabadi
Admin


Posts : 544
Join date : 2008-12-21
Age : 35
Location : Shah Alam Selangor

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Dec 27, 2008 2:08 pm

kat avatar pakai template lain ,bukan ariani.....

issh...cemane tu?? amik pic la..nak tgk...kot2 leh bagi idea...... Basketball Basketball Basketball Basketball
Back to top Go down
View user profile http://meabadi.blogspot.com/
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Sat Dec 27, 2008 2:38 pm

meabadi wrote:
kat avatar pakai template lain ,bukan ariani.....

issh...cemane tu?? amik pic la..nak tgk...kot2 leh bagi idea...... Basketball Basketball Basketball Basketball

ME...
kat avatar tu... ME pakai template mana?
nampak cantik je...
Back to top Go down
View user profile
k yana
Peniaga


Posts : 771
Join date : 2008-12-22
Location : kangar.bdr mahkota cheras.subang

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Dec 29, 2008 10:24 am

nani, masa cantum kan awning tu, kena buat curve cantik2, tak leh tertajam sikit..baru tak de nampak mcm bonjol..kena buat2 elok kat part tgh2 tu..lengkung awning tu bg bulat bukan bentuk U atau V..kalau B mmg la lagi tajam jadinya..agak2 paham tak nii?
Back to top Go down
View user profile http://tulipbiru137.fotopages.com/
iman



Posts : 45
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Dec 29, 2008 1:30 pm

Salam sumer..

Sy orang baru..selama ni silent reader jer.blum try wat tudung lagi cume kecik kan sket tudung yang beli da siap jer..nak tanya la cane nak jahit finishing tepi tudung tu ek? yang lepas jahit tepi yang nak klim tu..sy jahit kain dia asyik lari2 la, pas tu cane tak nak bagi yang bahagian curve tu bekedut?hihi..paham ker? and please sesapa yang ada template ariani tu jual kat sy bley..
Back to top Go down
View user profile http://aimaisyashoppe.blogspot.com/
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Dec 29, 2008 1:43 pm

zam mama_rock wrote:
kak hannan..
kalau lengkuk2 tu tu sample utk awning ariani tau..
actually kan lengkuk tu tak wat pon takpe.. cuma kalau ada lengkung tu..curve nye lebih cantek..ehehe

akak dah ada templete yg asal ke?
better ukur bebetul ikot template..kang tak pasal senget plak jadi nye

tapi rasanye sesapa yg penah baca nota mama/zam sendiri ngan gambarajah cupcake bg tu bleh paham la..
sbb kalau awning nye panjang, means lengkuk yg sebelah bawah lebih kecil dr ukuran biasa..

ok zam bukan la teror menjahit..tapi bleh la bg advise sket..pada mereka yg first time ni nak potong kain/ atau first time nak jahit tudung ni.. rulenye tak susah
first dr bucu atas ke bawah dagu seeloknye ada sket lengkung.. utk senang curve, dr bawah dagu ke paras pusat.. pon kena lengkung gak..supaya selesa dibawah dagu nanti

bab labuh..lebar tudung tu ikot kesesuaian korang.. ade org tak suka labuh.. dia suka labuh ngam2 bawah dada..

ada org suka labuh2 senang bleh tarik tudung ke tepi dan pinkan..ehehe

terima kasih zam...akak dah try dah..memang buat curve kat muka..bila letak awning..cantik je..no gelembong2..tu..tu..hasil akak kat sebelah tu..akak masukkan 2 cm kedalam..dan kebawah tu..siap ukur panjang awning he..he...acu cuba try test....


kalau ikot template asal ariani yg cupcake bg.. tambah basi 1-1 1/2inci pon dah cukup dah 0.7meter sbb kain ni strechable..
tapi kalau risau dia tak cukup labuh utk tutup bahu.. bleh lebihkan bawah template tu

kalau labuhkan depan..adjust kat lengkungnan bawah je.. hope ape yg zam nak sampaikan ni faham la yek..ehehe

susah gak kalo terangkan secara virtual nih..ehehehe
Back to top Go down
View user profile
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Dec 29, 2008 1:49 pm

salam kengkawan...ni min nk tnya 1 soklan...sbb min hadapi prob ni kengkadang jek..tgk nasib la...masa nk cantum body ngan awning tu kan...nape kengkadang jd xbalance ek?? min dah tanda kt tengah2 tu n letak jarum peniti..tp bila dah siap jahit still ada yang jd xbalance..

tolonglah share tips n tricks mcm mana nk selesaikan mslh min ni ek..thanks a lot!! flower flower
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Dec 29, 2008 1:55 pm

ekkk...mana kata kata akak keluar yang quote je... Question Question Question
Back to top Go down
View user profile
hannan6d



Posts : 401
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Mon Dec 29, 2008 2:00 pm

min chontoi wrote:
salam kengkawan...ni min nk tnya 1 soklan...sbb min hadapi prob ni kengkadang jek..tgk nasib la...masa nk cantum body ngan awning tu kan...nape kengkadang jd xbalance ek?? min dah tanda kt tengah2 tu n letak jarum peniti..tp bila dah siap jahit still ada yang jd xbalance..

tolonglah share tips n tricks mcm mana nk selesaikan mslh min ni ek..thanks a lot!! flower flower

rasanya masa jahit tu..kuasa tarik ...sebelah awning kanan dan kiri tak sama..sebab kita kena pegang2 sayang je..tak leh tarik kuat2..isshhh akak sendiri pun jahit tak sempurna lagi.. rabbit
Back to top Go down
View user profile
nanee



Posts : 13
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Dec 30, 2008 11:49 am

k yana wrote:
nani, masa cantum kan awning tu, kena buat curve cantik2, tak leh tertajam sikit..baru tak de nampak mcm bonjol..kena buat2 elok kat part tgh2 tu..lengkung awning tu bg bulat bukan bentuk U atau V..kalau B mmg la lagi tajam jadinya..agak2 paham tak nii?
hehe..paham..tq yer kak yana..

sy dh jahit selai tudung lg n awning nye x ter'tenggek' lg.
ape yg sy buat..awning tu, xleh bulat sgt. kna mendatar sket.
kiranya..sy alter tang lengkung bhgn atas awning tu.
so far ok buat sy..hihihi..
seronok jahit tudung nih bila menjadik

rase mcm nak carik kain aje kejenyeee Very Happy
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Dec 30, 2008 11:54 am

nanee wrote:

hehe..paham..tq yer kak yana..

sy dh jahit selai tudung lg n awning nye x ter'tenggek' lg.
ape yg sy buat..awning tu, xleh bulat sgt. kna mendatar sket.
kiranya..sy alter tang lengkung bhgn atas awning tu.
so far ok buat sy..hihihi..
seronok jahit tudung nih bila menjadik

rase mcm nak carik kain aje kejenyeee Very Happy

huh nani...
ko nyer tudung dah menjadik ke?
ni yang rasa nak berguru dengan ko ni...
nak kene datang rumah ko lagi lah nampak gayanya...
Back to top Go down
View user profile
nanee



Posts : 13
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Dec 30, 2008 12:08 pm

uzi wrote:
nanee wrote:

hehe..paham..tq yer kak yana..

sy dh jahit selai tudung lg n awning nye x ter'tenggek' lg.
ape yg sy buat..awning tu, xleh bulat sgt. kna mendatar sket.
kiranya..sy alter tang lengkung bhgn atas awning tu.
so far ok buat sy..hihihi..
seronok jahit tudung nih bila menjadik

rase mcm nak carik kain aje kejenyeee Very Happy

huh nani...
ko nyer tudung dah menjadik ke?
ni yang rasa nak berguru dengan ko ni...
nak kene datang rumah ko lagi lah nampak gayanya...
wakakaa..bule la..puas ati sendirik. psl tudung sendirik je..
baru ade 2 lai lah uzi. xdak stok kain. Razz
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Dec 30, 2008 12:10 pm

nanee wrote:

wakakaa..bule la..puas ati sendirik. psl tudung sendirik je..
baru ade 2 lai lah uzi. xdak stok kain. Razz

ko beli lah bebanyak kain jersey lagi...
nanti buleh ko beli awning dari aku...
sesambil aku hantar ke rumah ko...
buleh gak aku belajar...
Back to top Go down
View user profile
nanee



Posts : 13
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Dec 30, 2008 12:14 pm

heheh...nak blk kg dah sbtu nih weh.
kalo nak mai..mai b4 tu. aku blk kg 3 bulan

rase mcm nak carik jersey cream ngan gold ker..
tgk lah..xdecide lg. bounce
Back to top Go down
View user profile
nanee



Posts : 13
Join date : 2008-12-22

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Dec 30, 2008 12:16 pm

hannan6d wrote:
min chontoi wrote:
salam kengkawan...ni min nk tnya 1 soklan...sbb min hadapi prob ni kengkadang jek..tgk nasib la...masa nk cantum body ngan awning tu kan...nape kengkadang jd xbalance ek?? min dah tanda kt tengah2 tu n letak jarum peniti..tp bila dah siap jahit still ada yang jd xbalance..

tolonglah share tips n tricks mcm mana nk selesaikan mslh min ni ek..thanks a lot!! flower flower

rasanya masa jahit tu..kuasa tarik ...sebelah awning kanan dan kiri tak sama..sebab kita kena pegang2 sayang je..tak leh tarik kuat2..isshhh akak sendiri pun jahit tak sempurna lagi.. rabbit

ya betui..jahit kain jersey ni pantangnye..jgn tarik.
sambil tekan motor time jahit tu..tekan kain tu skali n tolak pelan2. jgn tarik..mmg die beralih
kdg sy dah pin rapat2 pun beralih gak. so, skrg sy jelujur kasar sket (tang awning jer lah)
Back to top Go down
View user profile
uzi



Posts : 111
Join date : 2008-12-21

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Tue Dec 30, 2008 12:18 pm

nanee wrote:
heheh...nak blk kg dah sbtu nih weh.
kalo nak mai..mai b4 tu. aku blk kg 3 bulan

rase mcm nak carik jersey cream ngan gold ker..
tgk lah..xdecide lg. bounce

ha'ah kan...
ko dah nak balik ke kampung....
lupa plak aku...

nanti tengoklah...
kalau ari jumaat ni aku free... aku ke rumah ko...
last gathering sebelum ko balik duduk kampung 3 bulan...

huwwaaaaaaaaa.... tak dak genglah aku karang...
Back to top Go down
View user profile
yus



Posts : 143
Join date : 2008-12-22
Age : 34
Location : Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Dec 31, 2008 4:40 am

Huhu...sgt jeles dgn korang sume... saya ni asyik belajar jahit dgn kain murah je dulu..dah jahit, tak cantik bukak balik.. beli kain dari kak yela tapi lum mampu nak jahit kekain tuh...huhu Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile http://yusrinahata.com
min chontoi
Peniaga


Posts : 617
Join date : 2008-12-21
Age : 36
Location : BBB

PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Wed Dec 31, 2008 12:48 pm

thanks for korang punye nasihat...pasni terpakse la min jahit jelujur dlu..ni kes xsabar2 nk siap la nieh...vitamin M pun banyak..ehehehe~~~ Laughing Laughing Laughing Laughing
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara-cara membuat tudung DIY   Today at 1:23 am

Back to top Go down
 
Cara-cara membuat tudung DIY
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 19Go to page : 1, 2, 3 ... 10 ... 19  Next
 Similar topics
-
» La otra cara del alma
» Jesus Christ Superstar
» Commands to invite players to a checkmate server
» w395 no light lcd and keypad done....

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Tudung DIY CARI :: Thread :: Segalanya mengenai tudung's-
Jump to: